Home Forums Hulpmiddelen Een nieuwe Android app voor Freestyle Libre 2

 • Jaap915

Een nieuwe Android app voor Freestyle Libre 2

Hallo,
Ik heb een Android app voor FreeStyle Libre 2 op Google Play gezet:
https://play.google.com/store/apps/details?id=tk.glucodata
Misschien is iemand geïnteresseerd het uit te proberen.
Oorspronkelijk had ik het ontwikkeld omdat de glucose waarden op die FreeStyle Libre reader zo slecht weergegeven werden, dat ik niet in staat was bijvoorbeeld de glucose waarden voor de maaltijd er uit af te lezen. Juggluco (zoals de app heet) geeft het veel nauwkeuriger weer. Het gehele scherm wordt gebruikt. De tijds-as kun je uitrekken door twee vingers uit elkaar de bewegen. Met één vinger kun je het hoogste en het laagste punt van de grafiek omhoog en omlaag bewegen. Als je een waarde op het scherm aanraakt, wordt de precieze tijd en waarde weergegeven.
Voor de Freestyle Libre 2 heb ik er toen de mogelijkheid aan toegevoerd de glucose waarden die via Bluetooth binnen komen (die Librelink alleen maar voor Alarmen gebruikt) direct weer te geven.
Door een library uit de Librelink installatie te gebruiken, zijn de glucose waarden gelijk aan wat door Librelink weergegeven wordt.

  • Ben42

  Ok gedownload, maar nog niet geinstalleerd. Werkt deze naast de gebruikelijke scan app of is deze dan niet meer bruikbaar ?
  Zijn er issue’s als ik ze beiden wil gebruiken, b.v. app de NFC activatie/toegang heeft ?

  Ben

  • Jaap915

  Kun je van Google Play downloaden zonder te installeren?
  Als je Juggluco installeert, kun je nog scannen met Librelink. Als je wilt dat Librelink start wanneer je scant terwijl het niet in de voorgrond is, moet je dat in de Juggluco instelling aangeven. Onvink “Scanning starts app”. Als Librelink in de voorgrond is doet hij het altijd. Librelink is vreselijk kieskeurig over haar alarmen. Nadat je gescand hebt met Juggluco werken de alarmen van Librelink niet meer. De alarmen van Juggluco wel. Het installeren van Juggluco zonder te scannen heeft daar geen invloed op. Alarmen van Juggluco hebben allerlei instel mogelijkheden, zoals welke ringtone er afgespeeld wordt, hoelang er gespeeld wordt en na hoeveel minuten het herhaalt wordt als de conditie aanhoudt.

  • Ben42

  Kun je van Google Play downloaden zonder te installeren?
  Sorry zonder te openen.

  Allereerst mijn complimenten om een app te maken die de gegevens van een sensor kan uitlezen.
  Omdat bij mij achter elkaar 2 versie 2 sensoren niet wilden opstarten heb ik momenteel een oude versie 1 sensor op mijn arm zitten. (Dus sowiezo geen alarmen). Daarnaast gebruik ik tot nu toe altijd een reader (waar de alarmen dus al aan gekoppeld zijn (Nu niet).).

  Momenteel zie ik geen menu, maar het gedrag van de app is wel alsof ik een menu bovenaan in het beeld heb, afhankelijk van de positie kan ik daar een aantal zaken oproepen.

  Scan mislukt (beide apps open) de vibratie van mijn telefoon blijft vibreren ook na het stoppen van alle apps. (telefoon reset).

  Menu’s die ik niet zie maar tevoorschijn kan halen:
  system UI | Notify | List | tijd

  Presentatie van de grafiek en de scans vind ik mooi dat die gescaled kunnen worden en ook dat je gemakkelijk horizontaal door de tijd kunt scrollen.
  Mooi dat je voor de alarmen twee verschillende geluiden hebt. (Hoewel bij hetzelfde geluid wel leerzaam omdat je dan zelf een kort moment hebt om te bedenken of je nou hoog of laag zit en daarmee iets meer bewust bent van je ‘gedrag’).

  Voor zover ik begrijp wordt alleen de Garmin als watch ondersteund.
  (En dat zelfs met het nodige verwachtings management ! )

  Momenteel zie ik dit (nog) niet als vervanging van de Libre App (plus reader).
  (Voor mij op dit moment tenminste).

  Dank je wel voor het bouwen van de App,
  Vriendelijke groet,
  Ben

  • Jaap915

  “Momenteel zie ik geen menu, maar het gedrag van de app is wel alsof ik een menu bovenaan in het beeld heb, afhankelijk van de positie kan ik daar een aantal zaken oproepen.”
  Juggluco heeft een beetje ongebruikelijke interface. Het bevat geen menubalk. Je krijgt een van de vier menu’s te zien door verschillende vierden van het scherm aan te raken.
  “Scan mislukt (beide apps open) de vibratie van mijn telefoon blijft vibreren ook na het stoppen van alle apps. (telefoon reset).”
  Vreemd! Scande je binnen Juggluco? En hoe zijn beide apps open? Split screen, of werd er de keuze getoond uit beide apps te kiezen? Na het stoppen van beide apps blijft het vibreren? Hoe heb je ze gestopt?
  Ging het scannen hierna wel goed?
  “Voor zover ik begrijp wordt alleen de Garmin als watch ondersteund.”
  Niet alle Garmin horloges, enkel Garmin horloges waar je software op kan draaien en die een touchscreen hebben. De link erheen werkt nog niet. Als je een andere smartphone hebt, kun je in het linker middle menu Notify aanvinken. Hierdoor wordt er bij elke nieuwe glucose waarden een Android notificatie verzonden, die doorgezonden kan worden naar je smartphone. Normaal genomen is dat nogal hinderlijk, maar tijdens sporten of zo kun je dat gebruiken.

  mvg,

  Jaap

 • Hoi.

  Om Libreview te blijven gebruiken,ook voor de diabetesverpleegkundige,moet je 3 a 4 keer per
  dag Librelink nog gebruiken om te scannen,
  die optie is niet aanwezig in Juggluco,
  Wel eens een andere programma gebruikt, begonnen in ziekenhuis ook te klagen,dat te grote gaten zaten tussen de scans

  • Je hoeft Librelink niet te deïnstalleren om Juggluco te gebruiken; je kunt af en toe scannen met Librelink. Ook als een sensor kapot is, is het handig hem nog even met Librelink te scannen om de fout melding door te geven.
   Ik heb overigens nog nooit wat via LibreView doorgegeven aan mijn behandelaars. Wel heb ik weleens Juggluco getoond. Helaas voor hen (maar niet voor mij) stond er geen “tijd binnen doelbereik” bij.

 • Notificatie vind ik geen probleem,fiets veel dan is het ideaal om de bloedsuikerwaardes op de Smartwatch te zien,zet geluiden en trillingen uit

  • Ben42

  Zo ondertussen heb ik de APP een aantal keer gebruikt.

  Opmerking: De app is geen vervanging van de ‘normale’ app die ‘bij’ de Free Style Libre hoort, daarvoor heeft het te veel dingen niet.
  Verder is het zo dat de App in staat is de alarmen van een reader ‘over te nemen’, maar je zou het ook kapen kunnen noemen, want de alarmen verdwijnen dan op de reader en je krijgt ze ook niet meer terug.

  De APP, heeft wel een aantal zaken die van nut kunnen zijn. Het weergeven dan de grafiek bevat iets meer informatie (loopt bijvoorbeeld nog even door nadat de sensor voor de normale app of reader al ge-eindigd is). Laat iets beter de fluctuaties zien en heeft meer scaling mogelijkheden zowel in verticale als in horizontale richting. Alarmen die wat beter te onderscheiden zijn.
  Voor de wat meer technisch onderlegde mensen best een leuk tool om je bloedsuikers en het gedrag van de FLS wat beter te begrijpen.

  Zal ik deze app in de toekomst gebruiken? Waarschijnlijk wel.
  Zal ik deze app inplaatst van de Reader of de App gebruiken? Voorlopig niet.
  Deze App is beslist nog niet af, maar laat wel een aantal extra mogelijkheden zien, ik zal de app daarom in de gaten houden en wie weet wordt deze app nog eens beter dan de gewone.

  Bouwer van deze app, dank je voor je inspanning die je in deze app hebt gestoken.
  Ben

 • Hoi Jaap

  Is het ook mogelijk dat bij te lage of te hoge bloedsuikerspiegel,de flitser op je mobiel gaat flitsen.
  Ben zeer slechthorend,en hoor nachts de alarmen niet.

  mvg

  • De laatste versie van Juggluco bevat een flits alarm.
   Voordat die bij Google Play beschikbaar is zal nog wel een dag duren. Of veel langer, als ze weer eens aan update afwijzen, bijvoorbeeld vanwege de camera permissie die je voor de flits nodig hebt.
   De update is ook beschikbaar op: http://jkaltes.byethost16.com/Juggluco/index.html

 • Hey Jaap,
  Je app klinkt veelbelovend. Ik woon al jaren in oost-europa waar de mogelijkheden voor hulpmiddelen erg gering zijn. Maar dat geeft niks, ik ben al 64 en weet heel goed wat ik moet doen om mijn glucoseniveau aanvaardbaar te houden. Tot nu toe prik ik nog steeds op de ouderwetse manier bloed om te testen. Maar ik ben na jaren zowat poreus geworden en wil graag iets nieuws proberen. En ik wil het simpel houden. Een sensor op mijn arm en een smartwatch die constant de suikerwaarde aangeeft. En graag een alarm bij, door mij zelf in te stellen, onder- en bovenwaardes. Verder hoef ik niks, geen weekoverzicht, geen grafische hoogstandjes, daar doe ik toch niks mee. Mijn HbA1c is bij kwartaalmetingen bij de behandelend arts altijd onder de 6, alles onder controle dus.
  Dus in tegenstelling tot veel anderen wil ik alleen relevante info, zodat ik snel in kan grijpen indien nodig. Eenvoud, vooral voor de wat oudere diabeet maakt het voor hen wat aantrekkelijker om in te stappen.

  gegroet

  • HnD

  Ik wou Libreview op een 2e telefoon installeren maar dat kan niet, na wat zoekwerk kwam ik Juggluco tegen en deze geinstalleerd op een Oppo telefoon, erg handig dat dit mogelijk is en bedankt voor het maken van deze app!

  Op Libreview app krijg ik alleen steeds de melding signaalverlies (alarmen zijn niet beschikbaar. Scan de sensor) maar Juggluco geeft wel gewoon de alarmen..hopelijk komt dit niet door de app?

  Mvg HnD

   • HnD

   Ik had de hele thread niet goed gelezen, maar ik zie het antwoord waarschijnlijk al, als je met Juggluco scant, werken de alarmen op Libreview niet meer, werkt dit ook zo indien je Juggluco op de ene telefoon hebt en Libreview op een ander toestel?

   Mvg HnD

 • Sinds 2014 heb ik LADA (diabetes type 1). Voor mijn 65e verjaardag kreeg ik een IPhone en een Apple Watch. Daarop de IOS app Shuggah geïnstalleerd, maar deze beviel niet. De verbinding met de sensor viel vaak weg. Toen Juggluco op mijn oude Android telefoon en nu zie ik op elk gewenst moment zonder te scannen mijn bloedglucose waarde. Twee alarmen in Juggluco ingesteld, die luid en duidelijk klinken. Fantastisch. Jammer dat ik geen melding kan krijgen op mijn Apple Watch, maar je kunt niet alles hebben. Veel dank aan de ontwerper van de app. Het is zo belangrijk om je waarden steeds te kunnen volgen. Overigens kan ik ook scannen met de Libre app op de Android en de IPhone.

 • Aanvullend op mijn eerdere bericht: te hoge waarden richten op den duur enorme schade aan met veel persoonlijke ellende en zorgkosten. Het is eigenlijk te gek dat deze zo waardevolle app afkomstig is van iemand die deze zonder financieel belang heeft gemaakt en ook belangeloos wil delen, terwijl Big Tech miljarden verdient. De Libre 3 sensor is al een tijdje beschikbaar, maar wie krijgt hem vergoed? Een hele kleine groep. Gelukkig ijvert DVN voortdurend voor bredere vergoeding van dit soort preventieve hulpmiddelen.

  • Mr. M

  @jaap915, jouw app net geinstalleerd.
  De vragen van @hnd zijn denk ik relevant. Nog eentje erbij: Je schrijft in de manual:
  “As the program is run for the first time, you can (after initialization) scan a Freestyle Libre 2 sensor by holding it against the NFC sensor in your smartphone. Thereafter, if Bluetooth is turned on and no other app or device is connected with the sensor, Juggluco will receive every minute glucose values from the sensor via Bluetooth.”

  Ik moet mij Libre app ook met BT blijven verbinden, want die data gaat naar het ziekenhuis. Betekent de zin hierboven, dat er maar 1 app een BT connectie kan hebben, dat er geen data meer naar het ziekenhuis gaat?

  Dank, Marten

   • Mr. M

   Ik zie de antwoorden hierboven toch staan via Hilbert. Ben inmiddels aan het testen.
   Ik ga effe testen of ie op een tweede tel ook werkt. Dat zou helemaal tof zijn. Zo te lezen wel.
   Cheers, Marten

  • Mr. M

  Dit is echt een waanzinnige goede app als je een Libre 2 (of 1) sensor hebt. Je krijgt dus real-time waardes (iedere minuut) op je scherm en je hoeft niet meer te scannen. Je Libre 2 sensor wordt dus een Libre 3 (daar hoef je ook niet meer te scannen).
  Dat scannen moet je nog wel doen met de Libre app als je verbonden bent met ziekenhuis. Dus 3 – 4 keer per 24 uur. Maar dat is te doen en als er een keer een gat valt, och, daar krijgt niemand pukkeltjes van.
  Voor mij heel handig als ik mijn oefeningen (neuropathie) doe, want dan zakt de waarde van de glucose en kan ik via de app die waardes in de gaten houden. Op de hometrainer zet ik de tel op het stuur, net als op de motor via een RAMmount.
  Motor, ik zei het al, is heel belangrijk voor mij. Gewoon op de weg geen punt, maar ik rijd ook nogal eens off-road. Dat is inspannend en van mijn Verpleegkundige mag ik dan geen snelle insuline spuiten, want een hypo kan dan erg gevaarlijk worden. Mijn neuroloog (onderzoek naar neuropathie) rijdt ook motor en zei hetzelfde.
  Dan is deze app dus een uitkomst. Ik gebruik de telefoon als GPS om routes te rijden en zie in 1 oogopslag mijn waarde.

  Goed, ik gebruik een rugged telefoon als GPS. Dus eigenlijk een tweede telefoon. Daarop heb ik net Juggluco geinstalleerd en hoera, dat werkt. Maar dan krijg ik geen waarde meer te zien op mijn normale telefoon. Ik hoopte effe dat beide telefoons via BT de data van de sensor zouden ophalen. Maar dat niet denk ik.
  Nu heb ik op de GPS telefoon Juggluco afgesloten en BT ook uitgezet, maar op mijn normale tel komt Juggluco niet vanzelf terug. Ik zal effe moeten scannen denk ik.

  We testen verder! gr Marten

  PS: de alarmen werken ook prima in Juggluco! Alleen met Android 13 weet ik het niet zeker. Wellicht dat Jaap hier een antwoord op kan geven.
  Zelf schrijft hij op Appbrain: AVOID ANDROID 13: LOW ENERGY BLUETOOTH IS BROKEN.

  • Mr. M

  Als je de sensor weer scant met de andere telefoon, komen de waarden we op die telefoon.
  Beste manier van switchen van tel nog verder uitproberen.
  Is sensor scannen op de te gebruiken telefoon genoeg? En wordt de app op de ‘oude’ tel dan gewoon afgesloten? Nu heb op de ‘oude’ BT en Juggluco uitgezet. Maar wellicht is dat niet eens nodig.

  gr Marten

 • De sensor tegelijkertijd met meerdere telefoons verbinden werkt inderdaad helemaal niet. Juggluco op een telefoon kan de verbinding terug krijgen door de sensor weer te scannen, nadat Juggluco ontdekt heeft dat het niet lukt in de sensor in te loggen. Dus je moet Juggluco contact laten maken met de sensor, zodat het ontdekt dat het niet werkt en daarna scannen.
  Om te zorgen dat Juggluco op een andere telefoon niet interfereert, moet je “Gebruik Bluetooth” in Linker menu->Sensor in Juggluco op die telefoon uitzetten.
  Het is wel mogelijk op twee telefoons de glucose waarden te ontvangen van dezelfde sensor, maar daarvoor moet de ene Juggluco een Kloon (in de Engelse versie Mirror genoemd) van de andere Juggluco gemaakt worden wat inhoudt dat via TCP/IP data van de ene naar de andere Juggluco gezonden wordt. Zie in Juggluco linker midden menu->Kloon->Help en Verbinding toevoegen->Help en http://jkaltes.byethost16.com/Juggluco/mmol.html#mirror.

  Scannen is ook niet meer nodig voor Libreview; Juggluco kan ook glucose waarden naar Libreview zenden en vanaf Juggluco 4.4.1 ook Insuline, Koolhydraten en andere ingevoerde hoeveelheden. Je moet het wel aanzetten in Linker menu->Instellingen->Libreview.

  Ik heb zelf geen ervaring met Android 13, maar het lijkt het op dat Android 13 om de Accu te besparen weer iets kapot gemaakt heeft, al zou het niet voor elke Android 13 telefoon gelden:
  https://issuetracker.google.com/issues/242755161
  https://issuetracker.google.com/issues/263076532
  https://eu.community.samsung.com/t5/galaxy-a-series/android-13-update-issues-with-freestyle-libre-2-sensor-bluetooth/m-p/6638018
  Mogelijk is er al een update die niet overal doorgevoerd is.

  • Mr. M

  Dank je Jaap. Helder.
  De kloon oplossing gaat niet werken, want als ik motor zit en onderweegs ben, heb ik geen WIFI. Maar door in Juggluco de BT optie te gebruiken per perfect. En zoveel moeite is het niet.
  Ik zag idd de Libreview knop. Man, dat zou pas helemaal mooi zijn. Ga ik testen!

  Ik deel de kennis via dit draadje. Handig en centraal.

  Groet, Marten

  • WIFI was een schrijffout. Ik bedoelde TCP/IP. Je kunt op verschillende manieren twee telefoons met elkaar verbinden:
   • Via een portable hotspot;
   • Via een mobiele data connectie.
   De eerst mogelijkheid is het gemakkelijkste.

  • Mr. M

  Aha, dat is idd beter. Ook maar op de lijst van “te testen”.

  Ik deel nu via Libre-link mijn scans met mijn echtgenote, dat zou dus ook via bovenstaande kunnen. Of is er een makkelijke manier?

  • Daarvoor is zo’n Kloon connectie het beste.
   Als de data altijd beschikbaar moet zijn, moeten de twee smartphones via een mobiele data verbinding verbonden worden. Als beide zijden een mobiele data verbinding hebben, is meestal een tussenstation nodig waar beiden een verbinding mee maken. Mogelijkheden:
   1. Een speciaal programmaatje draaien op Amazon AWS: http://jkaltes.byethost16.com/Juggluco/cmdline/index.html
   2. Een derde Android smartphone of tablet met Juggluco thuis laten, waarmee de twee andere smartphones over de modem contact kunnen maken: http://jkaltes.byethost16.com/Juggluco/phones/index.html

  • Mr. M

  Ik ga voor de kloon denk ik in eerste instantie. Linux enzo is voor mij heel heel lang geleden.
  Inmiddels LibreView aangezet en mijn email en wachtwoord ingevuld. Maar zie na een uur nog geen data verschijnen.
  Geen errors te bekennen trouwens.

  • Is “Zendt naar Libreview” aangevinkt?
   Het wordt overgezonden wanneer je weg gaat van Juggluco: scherm uitzetten of naar een andere app gaan.

  • Mr. M

  Ja, dat staat aangevinkt. Scherm Juggluco nu uitgezet (blijft op de achtergrond netjes draaien).
  Ik verwacht de data op Libreview.com en in de app? Maar de grafiek stopt bij de laatste scan via de Libre app om 14.43 uur.
  Als je zegt dat “van het scherm weggaan” de zendactie plaats vind, moet je dan steeds het Juggluco scherm sluiten als je de data in Libreview wilt hebben?

  • Ik denk dat het scherm vaak genoeg uit gaat of je vaak genoeg naar een andere app switch. Je kunt ook op Zendt nu drukken. Lees de Help daar voor meer informatie.
   Onder “Get Account ID” moet altijd informatie staat over de laatste connectie poging.
   Ik zou het niet over de gegevens van de Librelink app heen schrijven. Dan wordt het een ontzettende troep.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.