Home Forums Nieuw met diabetes een probleem waar ik jaren mee zit.

 • groen

een probleem waar ik jaren mee zit.

De afgelopen jaren (sinds 2013) ben ik al paar keer bij de huisarts geweest met klachten zoals adrenaline/ trillen/flauw vallen/spontane ontstekingen die meerde keren per dag opflaren etc.
In 2013 ben ik voor het eerst met deze klachten naar mijn huisarts gegaan en verteld dat ik dit verder onderzocht wou hebben en dat ik dacht dat dit diabetes zou zijn
De huisarts had toen alleen mijn nuchtere bloedsuiker gemeten (19-7-2013: 4,6 mmol/l) en daaruit geconcludeerd dat ik geen diabetes hebt.
Verder heeft hij mij geen advies gegeven behalve dat ik niet meer dan 3 maaltijden per dag moest eten.
ik had dit ook in het begin geprobeerd maar merkte dat bovenstaande symptomen erger werden en ook paar keer ben flauw gevallen zover ik mij kan herinneren met mijn belabberde geheugen.
In 2014 en in 2020 kwam ik weer terug met dezelfde symtomen die steeds erger werden.
Ook in deze jaren had hij alleen mijn nuchtere bloedsuiker gemeten en daaruit geconcludeerd dat ik geen diabetes had en ik mij geen zorgen hoefde te maken.
(25-8-2014: 5,5 mmol/l,
17-8-2020: 4,7 mmol/l)
De bovenstaande symtomen zouden allemaal afkomstig zijn van stress volgens hem en dat ik daarvoor langs moest gaan bij een psygoloog en psygiater.
Ik als normale burger legde mij erbij neer dat het diabetes zou zijn en hebt zijn advies opgevolgd.
Sterker nog, ik heb tussen 2013 en 2021 bij meerdere psygologen en psygiaters langsgeweest om deze paniek aanvallen aan te pakken maar niks werkte dus ging ik van de ene naar de andere in de hoop progressie te boeken.
De afgelopen jaren zijn mijn symptomen zoals paniek aanvallen, flauwvallen, het steeds koud hebben, trillen en veel ontstekingen hebben flink toegenomen.
Maar volgens mijn huisarts was dit altijd afkomstig van stress.

Omdat ik totaal geen progressie boekte was ik het zo zat dat ik mijn eigen bloedglucose meter hebt gekocht en mijn bloedsuiker in de gaten ben gaan houden.
En nu zie ik dat mijn bloedsuiker steeds crasht binnen 2 uur na een maaltijd.
En mijn bovenstaande symptomen voornamelijk altijd samen gaan met deze bloedsuiker crashes.
En dat zijn er stuk of 5 a 6 per dag.
En ik denk nu dat dit sinds 2013 al gaande is. Alleen heb ik het al deze tijd nooit gemeten.

Ik heb deze maaltijden genoteerd en ben ermee naar de huisarts geweest.
Zie deze afbeeldingbloedsuiker testen:

Zijn reactie was een beetje raar.
Ten eerste vond hij het erg extreem dat ik zelf een bloedsuiker meter ben gaan kopen om mijn eigen waardes te checken. Dit had ik niet mogen doen volgens hem.
Toen vertelde hij mij dat ik niet meer dan 3 maaltijden per dag mocht eten.
Ook als ik hypo’s tussendoor de maaltijden had. En dus moet wachten tot de volgende maaltijd ipv dan wat te gaan eten. En dat door deze werkwijze de hypo’s zelf zullen verdwijnen. (het oude liedje wat hij mij paar jaar geleden ook al vertelde)

Gezien ik nu helemaal twijfelde over zijn advies heb ik dit verhaal op dokter.nl gedeeld.

Het advies van hun was om een suikercurve aan te vragen.
Helaas wou de huisarts hier niet aan mee werken.

Toen kreeg ik het advies om een andere huisarts te zoeken voor een second opinion bij een andere huisarts of een doorverwijzing naar een Internist.
Gezien we 2 huisartsen in de praktijk hebben zitten had ik vanmorgen gebeld met de assistente om met de 2de huisarts een afspraak te maken.
10 minuten later nadat ik een afspraak had gemaakt belde de assistente mij terug met het verhaal dat mijn vaste huisarts het absoluut niet wou hebben dat ik met dit onderwerp met een andere huisarts zou bespreken en ik alleen met hem daarover mocht spreken.

Ondertussen zit ik met mijn handen wat ik hiermee moet.
Heeft mijn huisarts gelijk? of hebben de mensen op dokter.nl gelijk?
Wat vinden jullie?

ik heb afgelopen dagen nog wat geëxperimenteerd met mijn bloedsuiker en probeer te begrijpen hoe mijn lichaam nou precies werkt, maar ik kom er niet uit.

Hieronder zie je bijvoorbeeld 3 maaltijden.
De ene bestaat uit 548 kcal waarvan 90 gr uit koolhydraten.
De 2de maaltijd bestaat uit het dubbele aantal kcal en koolhydraten.
Waarom crasht mijn bloedsuiker bij maaltijd 2 alsnog binnen 2 uur terwijl het aantal kcal en koolhydraten zijn verdubbeld?
In theorie zou het toch dubbel zolang moeten duren voordat ik een hypo krijg?

Vet toevoegen aan de maaltijd om snelheid van opname van koolhydraten te vertragen en dus een crash in theorie zou moeten vertragen/voorkomen lijkt ook niet te helpen. Zie maaltijd 3.
Zie deze afbeeldingbloed testenn

Zit hier een arts die mij advies zou kunnen geven wat ik moet doen?

 • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/heb-ik-diabetes/reactieve-hypoglykemie#:~:text=Reactieve%20hypoglykemie%20ontstaat%20wanneer%20de,paar%20uur%20na%20het%20eten.

  Ik denk dat je je hier misschien in kunt herkennen. Mijn advies ( vanuit mijn tot voor kort werk in het medische vel) Ga naar een andere praktijk ( andere wijk), laat hen via het systeem je gegevens overzetten en leg je schema daar neer.
  Niet opgeven. Het is te “behandelen” via een diëtiste. Je eet soms veel per keer (6 sneden brood is veel koolhydraten) en ik denk dat je je met voedingsadviezen snel beter kunt voelen.

  • groen

  Hallo
  bedankt voor uw reactie.
  In het verleden heb ik veel geëxperimenteerd met verschillende diëten.
  Waaronder ook low carb en ketogeen.
  Wat ik ervaren hebt met dit soort diëten is dat ik totaal geen energie van krijg.
  Vet maakt mij altijd vermoeid ook als ik diep in ketose zit.
  Vet toevoegen aan een koolhydraat maaltijd geeft ook altijd gelijk een flinke vermoeidheid effect en voel ik niks meer van die energie wat koolhydraten normaal wel geven.
  En dan binnen 2 uur krijg ik alsnog een hypo.
  Daarnaast maakt het mij ook altijd steenkoud want indiceert dat mijn stofwisseling en schildklier flink eronder lijken te lijden.
  Vasten werkt net zo negatief.

  Als ik laag glymische koolhydraten eet heb ik altijd wel direct energie.
  Alleen het probleem is blijkbaar dat ik altijd heel snel crash maar nooit geweten hebt dankzij Roosjen mijn huisarts.

  Mijn lichaam heeft echt koolhydraten nodig blijkt om te functioneren.

  Is 6 boterhammen echt zoveel? alle mensen om mijn heen eten elke dag dit aantal of meer sneden brood en hebben totaal geen problemen crash klachten 3,4,5 uur na de maaltijd.

 • Een andere huisarts lijkt me sowieso een goede aanbeveling. Verder lijkt het erop dat je heftig reageert op veel koolhydraten en je alvleesklier als een gek gaat werken omdat omlaag te brengen. Mijn advies is om je te verdiepen in langzame en snelle koolhydraten en de snelle zoveel mogelijk te vermijden. Kijk bijv hier https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten. Verder zijn drie uur advies per jaar van een diëtist in het basispakket opgenomen, zijn mooi 6 sessies van een half uur. Kunnen jullie samen bepalen hoeveel koolhydraten voor jou goed zijn. Sterkte.

 • Hallo Groen. Ik hoop dat je er inmiddels uit bent. Mijn huisarts vond het ook vreemd dat ik zelf maatregelen nam om mijn db2, onder controle te krijgen. Ook bedankt voor je uitgebreide verhaal. Je hebt al veel onderzocht en gedaan, heel goed want van de proffesional’s is weinig te verwachten, althans dat is mijn ervaring. Zoals ik het lees is db niet jou probleem.
  Wat dan? Op de spoedeisende hulp is men verplicht je te zien. Als je iets voelt aankomen ga dan snel daarheen zodat je door andere artsen gezien wordt. Laat je daar niet te snel wegsturen.
  succes

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.