Home Forums Psychische klachten Eenzaam gevoel in diabetesland

 • Zorua

Eenzaam gevoel in diabetesland

Hallo allemaal,

Ik merk dat ik al een tijd er last van heb dat ik me nergens thuis voel in de diabeteswereld.
Ik ben 27 jaar en gediagnosticeerd met type 2 diabetes. Ik heb soms wel behoefte aan contact met lotgenoten, maar ik heb het gevoel dat ik nergens bij hoor.
Alle mensen van mijn leeftijd hebben namelijk type 1 diabetes of LADA. De aansluiting daarbij is minimaal omdat ik niet zo afhankelijk ben van insuline.
Maar als je dan lotgenoten met type 2 zoekt, dan krijg je toch eigenlijk alleen maar oudere mensen.
Ik had mijn casus voorgelegd aan een huisarts gespecialiseerd in diabetes en die gaf aan dat het wel zeldzaam was dat iemand met mijn leeftijd type 2 diabetes heeft. Zelfs ondanks mijn overgewicht (10kg). Maar de Antistoffen zijn negatief en de C-peptiden zijn heel hoog. Dus dat wijst echt op type 2.
Het maakt me wel eens erg eenzaam want als je dan ervaringen zoekt of bijvoorbeeld de Diabc leest, dan is er niemand die zich in mijn situatie bevindt.

  • freyja

  Hoi zorua!
  Ik las net jou verhaal wat jammer dat jij je in de wereld van diabetes zo eenzaam voeld.
  Tja de meesten zijn ouder(en)met type 2.
  Ik ben ook wat ouder 52 jaar, maar heb al jaren type 2 diabetes. Dit door een chronisch ontstoken alvleesklier.
  Misschien kan ik wat voor je beteken zodat jij je minder eenzaam voeld.
  Je kan tegen veel dingen aanlopen als je jong bent en toch wordt gehinderd in het leven door een onderliggende handicap.(weet even het niet anders te omschrijven)
  Met vriendelijke groetjes

  • JEEWEE

  Hai Freyja en Zorua…ook ik voel me wel eenzaam en moet me meer gaan verdiepen en dingen loslaten met de nieuwe levensstijl met Dt1 ..weet het sinds 1juni…Heb het er zwaar mee de afgelopen weken. Alles is nieuw en anders…de tijd zal het leren.maar dat is niet ff 123…pffff. Na m’n relatie uitgaan en nu dit erbij ineens valt het me zwaar om weer positief door te gaan met alles.. ik weet dat ik gewoon positief moet denken en het verleden ietsje heel erg moet loslaten. Pas als dat gaat lukken ben ik misschien weer leuk en zin hebben in het leven komt er wel weer…hoop ik.. Normaal ben ik zo positief en geweldig topp en hou van het leven….Nu niet meer en Negatief in veel..En alleen. Eenzaamheid kende ik niet heb had zoveel vrienden..ik ga me best doen en veranderen in m’n brain. Proberen althans..Maar eenzaam in en met m’n nieuwe Dt1 …ook al ben ik spontaan en open..begrijpen lang niet alle mensen wat het is en doet…diabetes en diëtiste ze snappen het verschil vaak niet…dat valt mij erg op…Hypo? Hyper? Heb het elke dag..maar vrienden vinden het vaak gek dat ik moe ben daarna of me kl…..te voel…das best wel erg wennen en daarin voel ik me erg alleen….komt wel goed..en moet uit m’n Negatief- naar Positief +++++.. want zo ben ik echt….gr jw NH

   • freyja

   Poeh! Dit is best een heftig verhaal. Ik heb sinds 4 aug j.l diabetes. Het zat er al aan te komen ben sinds mijn 19e jaar crhonisch alvleesklier patient. Het klopt indd dat je leven veranderd en indd zullen veel vrienden en kennissen dit niet begrijpen. Vooral als je voordien een heel ander leven had. Ik hoop voor je dat je toch het negatieve in je leven kan omdraaien.
   Neem het zoals het is. Makkelijker gezegt dan gedaan weet ik,
   Maar de negatieve stress die je hebt en ervaardt kan er voor zorgen dat je suikerspiegel heen en weer blijft zwaaien.
   Dat geeft meer stress bewust of onbewust.
   Met vriendelijke groet

  • Zorua

  Ik heb ook een autisme spectrumstoornis en daar voel ik me nooit eenzaam in. Ik voel me daarin gesteund door mijn lotgenoten.

  Ik heb nu zelfs gedachten dat ik dan liever type 1 diabetes heb dat ik tenminste ergens bij hoor.
  Terwijl ik weet dat ik blij moet zijn met mijn type 2 diagnose want nu hoef ik niet alle koolhydraten te tellen enzo. En ik vind het heel vervelend dat ik te horen krijg dat ik misschien wel zonder de medicatie kan als mijn leefstijl verbeterd. Dat is echt heel naar.
  Ik ben 14 kg afgevallen en ik beweeg 6 van de 7 dagen minimaal een uur redelijk intensief en toch slik ik nog steeds medicatie en het gaat ook niet zonder. Dat voelt voor mijzelf helemaal niet als falen. Mijn lichaam heeft mij gewoon in de steek gelaten en ik doe mijn best en meer kan ik niet doen. Maar andere mensen denken dat als je jong bent en gezond eet dat je wel beter wordt.
  Ik wil ook gewoon af en toe iets lekkers met veel koolhydraten eten maar dat wordt sterk afgeraden. Moet ik dan toekijken hoe mijn collega’s een welverdiende muffin eten die we cadeau kregen van het werk, en ik op een wortel knagen?
  Ik heb ook pieken van 12 mmol/L na de maaltijd die wel binnen 2 uur weer gezakt zijn naar 6. Volgens mijn internist is dat prima, als de 4 puntscurve maar rond de 6 zit. Ik vind het niet oké dat er zulke schommelingen in zitten. Ik word er moe van, het is echt een groot dal ineens van 12 naar 6. En dan voel ik me niet fit. Met de insuline had ik hier geen last van, kwam de piek direct na het eten hooguit tot 8. Bij hetzelfde eten. Ik eet niet eens veel suiker, en “goede” koolhydraten eet ik.
  Ik voelde me ook fitter toen ik nog insuline gebruikte. Nu metformine en jardiance en ik heb 0 eetlust en ben continu moe en ’s nachts heel vaak plassen dus slecht slapen. Ben op eigen initiatief gestopt met de jardiance maar nu is de nuchtere waarde 6.5 en dat is niet akkoord volgens de diabetesvpk. Nu slaap ik wel beter en ben ik iets fitter. Maar nog steeds geen eetlust.

  Ik wil eigenlijk opnieuw antistoffen laten prikken en C-peptide. Misschien heb ik toch wel LADA ofzo. Maar internist denkt dat niet en is te duur om zomaar even te prikken op antistof en C-peptide.

  • daven

  Probeer een balans te vinden ,jij mag rustig je muffin eten. Probeer je niet te zeer te fixeren op getallen zonder je schuldig te voelen . Ik heb ook vreetbuien en ja reken maar dat mijn suiker dik boven 12 is .Maar goed dan drink ik wat extra water en ik ben ook type 2 dan zakt dat wel weer .Probeer de dag erna weer op je koolhydraten te letten en laat de rijst /pasta /aardappelen staan en eet alleen je groente /vlees/fruit . Drink veel water ook dat helpt .ik zou niet wakker liggen van een nuchtere van 6,5 en echt geen extra medicatie gaan slikken ,je had een hba1c van 38 !!! dit is hartstikke goed !!!
  Knap dat je zoveel bent afgevallen ,maar hoe komt het dat je geen eetlust meer hebt ?
  Ik raad je aan koolhydraatarm te eten /intermittent fasting en dan kun je rustig je snoepmomenten hebben in mijn ogen !en ga zo door met bewegen !!Super!!

  zullen vast mensen zijn die anders denken ,boeien ik leef tenminste en met een hba1c van 48 zonder medicatie ben ik niet ontevreden ,sterker nog de internist ook niet ;-)

  Sterkte ermee ;-)

  • Zorua

  Ik ben 27 en moet nog heel wat jaren mee en zit niet te wachten op complicaties door de diabetes. Dus ik wil mijn waarden goed houden.
  Koolhydraatarm eet ik al sinds de diagnose.
  Ik heb nu de metformine op ochtend verlaagd en op avond verhoogd. En sitagliptine erbij op avond. Nu zijn de waarden heel mooi. Volgens de FSL heb ik vannacht 3 hypo’s gehad. Met de jardiance had ik 0 hypo’s.
  Met de Levemir op ochtend had ik ’s nachts ook geen hypo’s. En overdag ook niet. En ook geen pieken. Avondeten 4 EH Novorapid en ik heb waarden tussen 5-7. Ook direct na de maaltijd. Dan ben ik op mijn best. Geen pieken en dalen.
  Waarom zijn ze zo moeilijk in het kiezen voor insuline? Ik had mijn voorstel gedaan van de Levemir en de Novorapid maar dat mocht niet, toen kreeg ik sitagliptine. Misschien stop ik straks wel met de hele pillenboel en alleen de insulines. Ik heb toch nog genoeg in huis voor een half jaar ofzo. De wens van de patient is toch ook belangrijk?

  • daven

  ja je moet doen waarbij je jezelf het beste voelt ,ik snap de doctoren soms ook niet ;-)
  jaren geleden had ik ook voor een snelwerkend pilletje gevraagd om de pieken van een maaltijd op te vangen (en als ik al om pillen vraag ,dat is zeldzaam lol) neej protocol is start metformine .Ik werk alleen maar nachtdienst en eet dus heel onregelmatig ,dus dan heb ik liever een pilletje wat snel werk na een maaltijd en ook weer snel is uitgewerkt ;-) Maar goed dit kon dus niet ?Mensen worden gezien als protocol niet als individu (zeer jammer )Daarom doen ze zo moeilijk ,ze werken eerst een protocol af :-)
  je waardes mogen dan wel mooi zijn volgens jou ,maar 3 hypo’s per nacht is op langer termijn ook niet super !Ik weet niet wat slechter is of vaker wat hoger of vaker hypo’s ;-)
  je zegt je hebt de metformine verhoogd in de avond en hebt sitagliptine erbij Ik zou eens proberen die sitagliptine te halveren (als ik naar de bijsluiter kijk begint het mij al te duizelen pffffff in mijn ogen is die pil erger dan de kwaal ,laat staan op langere duur !!!)
  Maar goed misschien heb je aan een halve pil al genoeg en ,heb je zo minder last van hypo’s want 3 per nacht is echt niet gezond !!

  nu zal een hele kudde wel weer zeggen onverantwoord advies ,dat moet je eerst overleggen met je diabetesverpleegkundige lol Ik ben zo niet ,waarom het is toch mijn lichaam ;-)Je diabetsverpleegkundige heeft je sitagliptine erbij gegeven ,waardoor je vaker hypo’s hebt nee mensen dat is goed voor het lichaam en dan spreek ik niet eens wat het met je pancreas en je nieren doet !!!(en de rest van de lijst met bijwerkingen !!)

  Komt goed :-)

  • daven

  lees net dit stukje In 2015 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een nieuwe waarschuwing en voorzorg toegevoegd over het risico van “ernstige en invaliderende” gewrichtspijn aan de etiketten van alle DPP-4-remmermedicijnen. [18] Naast sitagliptine, moeten andere DPP-4 remmers zoals saxagliptine, linagliptine, en alogliptine ook het nieuwe etiket van de Waarschuwing van FDA en van de Voorzorgsmaatregel dragen.

  verhoogd risico op ernstige en invaliderende gewrichtspijn ,dus mensen die willen zeuren over onverantwoord als ik zeg halveer die pil zijn hypocriet !!!
  Deze pil ging bij mij dus meteen de prullenbak in ;-)

  Zelfde rotzooi als cholesterol pillen !!!

  Trouwens in metformine van een bepaalde leverancier zijn kankerverwekkende stoffen aangetroffen (net zo als destijds valsartan ) Als je hier niet van op de hoogte bent zou ik dit toch even nakijken .

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.