Effect van diabetes medicijnen
Ik heb een moeder dat gediagnosticeerd is met diabetes type 2 (zit in de familie). Van haar internist moet ze starten met 2x daags Metformine omdat haar suiker nuchter altijd tussen de 10 en 12 mmol hangt. Ze is fel tegen de medicijnen omdat ze bang is dat ze daar nooit meer van af gaat komen. Bovendien heeft ze een broer die wel medicijnen slikt en zijn diabetes is met medicijnen net zo erg nuchter. Ze is dus een beetje sceptisch geworden voor de medicijnen. De corona complotten hebben hier ook niet in positief aan bijgedragen.
Verder geen overgewicht normaal postuur en gewicht voor haar lengte. Nu heb ik de algemene vraag om haar te overtuigen. Hoe snel werkt metformine normaal gesproken? En piekt je suiker altijd ook met medicijnen? Dus dat je altijd een hoge waarde aantikt na het eten van koolhydraten en pas na enkele uren weer omlaag komt? Wanneer ze nu gaat ontbijten eet ze meestal koolhydraatarm brood met kaas/ei of jam met verlaagde suiker.
Haar suiker schiet dan meestal omhoog naar 14 of soms zelf 15 mmol. En na 2 a 3 uur zit ze weer rond de 10. Zij zegt dan altijd de 2x daags metformine zou niet veel beter doen. Ze gebruikt dan haar broer als voorbeeld want hij gebruikt metformine en zit nog steeds vaak te hoog met zijn suiker. Ze zegt dan altijd de medicijnen zijn ook geen wondermiddelen pieken ga je altijd doen ook met spuiten. Klopt dat? Zoja wat zijn de echte voordelen van de medicijnen? dat je suiker gemiddeld gezien sneller zakt en dus vaker in de goede range zit?
Alvast dank
Groetjes Ami
-
Beste Ami,
Dat zijn heel wat vragen. Ik denk dat jullie het beste samen de volgende pagina’s kunnen doorlezen: https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/diabetes-type-2.Hierin staat het hoe en waarom over DM2 vermeld.
Fijn dat je haar hierin kan begeleiden. -
Hoi Ami,
Het is altijd lastig om te beslissen of de nadelen van medicijn gebruik opwegen tegen de voordelen.
Metformine vermindert de hoeveelheid suiker die de lever afgeeft, en het helpt het lichaam beter te reageren op insuline. De bloedsuikerspiegel kan nog steeds stijgen na het eten van koolhydraten, zelfs als je Metformine neemt! Maar de medicatie kan helpen deze pieken te verkleinen en een stabielere bloedsuikerspiegel te handhaven gedurende de dag.
Metformine begint doorgaans binnen enkele dagen tot een week te werken, maar het volledige effect op de bloedsuikerspiegel kan een paar maanden duren. De effectiviteit van Metformine kan van persoon tot persoon verschillen.
Het is geen wondermiddel, maar samen met een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging kunnen ze je wel helpen. Als je bloedsuikerspiegel te vaak te hoog is dan heb je risico op allerlei langetermijncomplicaties, zoals hartaandoeningen, nierschade en zenuwschade.
14 of 15 mmol na het eten is te hoog. Ik heb type 1, maar mijn suiker is bijna nooit zo hoog. 11 of 12 tik ik soms net aan na het eten. 95% van de tijd zit ik onder de 10.
Maar ik zou zeggen, laat haar HbA1c meten. Neem 3 maanden metformine, en meet het nog eens. Dan weet je of het werkt of niet.
-
Normaal schommelt een bloedsuiker tussen de 4 en de 8. Type 2 openbaart zich meestal door de hogere waarden in de ochtend bij het opstaan. ‘s-Nachts geeft de lever veel glucose af om de hersenen van brandstof te voorzien, de lever is daar heel royaal mee. Bij beginnende type 2 kan de insulineproduktie van de alvleesklier dat niet meer bijbenen. Als je moeder nu al ook met de maaltijden problemen heeft, duidt dat op een al langer bestaande probleem met de insulineproduktie. Als ze geen of minder medicijnen wil nemen, zal er meer moeten veranderen dan alleen koolhydraat arm brood. Alle snelle koolhydraten moeten vermeden worden en de rest in kleine porties verspreid over de dag. Kijk voor meer informatie op https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/over-koolhydraten. Ook de gratis eetmeter app is een bruikbaar hulpmiddel. Verder is een bezoek aan de diëtist aan te raden. Maar naast eten is ook meer bewegen cruciaal: de trap ipv de lift, meer wandelen enz.
De vraag is of deze leefstijlveranderingen voldoende zijn om diabetes in haar geval om te keren. Al haar waarden zijn nogal hoog. Maar wellicht helpt het om haar na 2 maanden te overtuigen dat medicijnen in haar geval de beste optie zijn.
-
Ik heb zelf ook type 2, dat eveneens in de familie voorkomt. Bij de diagnosticering diende ik driemaal daags 500 mg metformine te gebruiken.
Ik kreeg al gauw diarreeklachten van die metformine, bij het ene merk meer dan bij het andere, maar bij alle merken heb ik problemen gehad. Bloedsuiker bleef hoog, maar wel stabiel (schommelde tussen de 8.5 en 9.0).Ik besloot, mede vanwege de diarreeklachten, om een omkeer-cursus te gaan volgen (in mijn geval de Diabetes Omkeren Methode). In een jaar tijd ben ik van drie keer per dag een pil metformine naar 0 pillen gegaan en heb nu een mooie, stabiele bloedsuiker tussen de 6.5 en 7.5.
Wellicht is het voor je moeder ook raadzaam om zo’n cursus te gaan volgen? Ook al is er geen sprake van overgewicht of andere ongemakken, er is altijd wel iets aan de leefstijl aan te passen, waardoor ze haar bloedsuiker goed/beter onder controle krijgt.
-
Hoe is dit afgelopen?
-
Sometimes heavy dosage tablet will causes several side effects in the body.