Home Forums Corona Effect van het pfizer vaccin op de hormonen

 • jajaja

Effect van het pfizer vaccin op de hormonen

Ik heb een vraag. Ik ben een vrouw van 40 jaar met diabetes type 1. Ik weet mijn suiker goed te reguleren en mij Hba1 ligt altijd tussen de 5,5 en 6,0. In mei en in juni dit jaar heb ik mij laten vaccineren met het Pfizer vaccin. Ik vertel in het kort wat mijn ervaring daarna is en hoor graag of andere mensen deze ervaring ook hebben gehad?
3 weken na het tweede vaccin merkte ik dat mijn hormonen van slag raakten. Dit is niet meer gestopt. Wat dit kan doen met het vrouwenlichaam daar wil ik verder niet over uitwijken, dit kunnen vrouwen zelf wel bedenken. Echter ik vertel dit omdat de hormonen de werking van mijn insuline tegen werkte. Normaal gesproken heeft een vrouw dit misschien af en toe als het weer de tijd van de maand is, maar nu bleef het doorgaan. Ik heb vanaf juli t/m half november een niet goed reguleerbare bloedsuiker gehad. De insuline reageerde niet en/of werkte pas uren later. Bloedsuikers schommelden de hele dag door. Met als gevolg geen goede concentratie op het werk, moe en misschien nadelige gevolgen voor de toekomst voor mijn lichaam. Er zijn geen andere factoren in mijn leven op dit moment wat mijn hormonen zouden kunnen beïnvloeden, geen stress of andere dingen. Daar kan het dus niet aan liggen. Sinds afgelopen week heb ik eindelijk mijn suiker weer wat onder controle, ik merk dat de insuline weer werkt wanneer ik het inspuit. Mijn vraag is, zijn er lezers die deze ervaring ook hebben gehad na de vaccinatie van Pfizer?

  • Vetje74

  Hoi jaja

  https://www.lareb.nl/news/veel-meldingen-menstruatiestoornissen-na-coronavaccin

  Je bent zeker niet de enige, hier ook type 1, ook in mei de 1e, één van de vele bijwerkingen is de noch immer extreme cyclus incl dito mee schommelende suikers..maar wil mensen niet ontmoedigen een prik te halen want niet iedereen heeft er zo veel last van en corona is zeker geen pretje.
  En het alternatief,geïsoleerd leven, net zo min. Ik spreek uit ervaring.
  Mensen met (langdurige) bijwerkingen hebben domweg pech. Het gros heeft geen of nauwelijks klachten. Hopelijk in de nabije toekomst is er meer kennis en afstemming per individu mogelijk.
  Meld daarom ook aub je bijwerkingen bij Lareb.nl, zo kan er meer onderzoek gedaan worden.

  • Vetje74

  En nog een vraagje: (je suiker heb je weer onder controle, dat is heel fijn!) Is je cyclus nu ook weer normaal?
  Mvg

   • jajaja

   Hallo Vetje 74,

   Bedankt voor je reactie!
   Ja mijn cyclus is ook weer normaal, echter deze was al wat eerder weer normaal. Maar de (andere?) hormonen/klachten niet. Ik bleef heel veel haaruitval houden, een zeer kort lontje enz. Ik was niet mijzelf en ik kan ook niet bedenken waar dit door kwam. Zoals ik reeds schreef, er speelt niets wat dit verder ook zou kunnen beïnvloeden. Maar dit zijn symptomen waar ik normaliter nog wel mee zou kunnen leven. Maar omdat mijn bloedsuiker zo extreem beïnvloed werd en de insuline niet deed wat het zou moeten doen, dat heeft mij wel aan het denken gezet. Dat beïnvloed namelijk mijn dagelijkse leven en mijn gezondheid. Daarom was ook mijn gedachte als ik nu weet dat meerdere mensen/vrouwen met diabetes type 1 hier last van hebben gehad, dan is het wijs dat internisten en/of diabetesverpleegkundigen deze gegevens met elkaar delen en dat dit besproken wordt. Zowel in de spreekkamer op het ziekenhuis met de patiënt als ook ziekenhuizen met elkaar. Ik heb mijn klacht reeds doorgegeven aan de diabetesverpleegkundige en de internist. Het antwoord van de internist was kortgezegd: “Op langere termijn komt het mij niet bekend voor.” “Ik verwacht het dus niet, ik herken het dus niet uit de literatuur (maar kan natuurlijk niet voor 100% het tegendeel bewijzen). Het antwoord van de diabetesverpleegkundige was: “toevallig hoorde ik kortgeleden dezelfde klachten bij een vrouw na de vaccinatie. De klachten waren verdwenen na 3 maanden. Uit de literatuur is er dus niets over bekend.”
   Dit maakt mij angstig. Er wordt hiermee dus uitgegaan van de literatuur. Maar dit vaccin is nieuw er is nog nauwelijks literatuur over. Ook is er nog bar weinig bekend hoe de uitwerking is bij mensen met onderliggende ziektes zoals bijvoorbeeld diabetes.

   Let wel; ik wil niemand beïnvloeden in de keuze wel of niet het vaccin te nemen. Ik zeg altijd, je kunt pas een oordeel hebben als je zelf al eens het vaccin hebt gehad. En ja Corona krijgen is ook zeker verschrikkelijk en dit wens ik ook niemand toe. Maar ik sta straks in het nieuwe jaar voor de keuze, neem ik een booster of niet? Daarom heb ik de vraag gesteld op deze site. Als hier meer aandacht voor komt en dan bedoel ik vooral internisten en diabetesverpleegkundigen en zij hierover wat meer praten en communiceren met bijvoorbeeld het Lareb en andere medische instanties en met elkaar, wellicht komt hier dan een andere kijk op. Wij hebben de domme pech dat we in ons leven diabetes type 1 hebben gekregen. Dan vind ik zelf ook dat er wat specifieker naar deze doelgroep gekeken mag worden. Want niet iedereen reageert hetzelfde op het vaccin.

  • Vetje74

  Ik begrijp je twijfel, de ene arts zegt nee, niet doen en de andere zegt ja,doen! Misschien is er nu wat meer informatie op buitenlandse fora te vinden. In Amerika, Engeland en Israël zijn ze al langer aan het ‘boosteren’!
  Fijn dat alles weer normaal is…dat geeft mij hoop!
  Je lichaam heeft duidelijk stress ervaren en je immuunsysteem heeft keihard gewerkt. Dat zou wellicht de haaruitval en hoge suikers verklaren? Het lijkt wel alsof je opnieuw diabetes kreeg. Het is natuurlijk onze zwakke plek en die is flink getriggerd. Met bij mij iig een domino effect tot gevolg..
  Succes met je overweging,
  Mvg

 • Ik ben na de covidvaccinatie 4 maanden niet ongesteld geweest, en de eerste keer dat ik daarna wel ongesteld werd was het heel heftig. Inmiddels is het weer normaal. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik niet direct de link met de vaccinatie heb gelegd, dat kwam pas nadat ik las dat meer vrouwen hier last van hadden. Ik ben 46, dus toen ik niet ongesteld werd dacht ik dat de overgang echt was begonnen, een jaar of 3 daarvoor begon mijn menstruatie al wat onregelmatiger te worden. Ik weet nu nog steeds niet zeker wat de oorzaak is, maar gezien het feit dat alles nu weer normaal is, en meer vrouwen problemen hadden lijkt het mij waarschijnlijk dat het met de vaccinatie te maken heeft.

  Ik heb inmiddels 20 jaar diabetes, maar kan niet met zekerheid zeggen welk type ik heb. Er is eigenlijk altijd uitgegaan van type 2, maar op een gegeven moment werd door een diabetesverpleegkundige ook de mogelijkheid van LADA geopperd (er waren wat dingen die volgens haar niet helemaal in het type 2 plaatje pasten, maar omdat zij vrij kort daarna vertrok uit de praktijk is dat eigenlijk nooit onderzocht), en een paar jaar geleden is er (doordat ik ook gehoorverlies en nog wat meer lichamelijk klachten heb, en er in mijn moeders familie meer mensen zijn met diabetes en gehoorverlies) ook onderzoek opgestart naar MIDD.

  Door bovenstaande ben ik in eerste instantie behandeld met tabletten, is er later langwerkende en nog later 1xdaags kortwerkende insuline bij gekomen. Pas sinds vorig jaar november ben ik begonnen met 4xdaags insuline, en in maart dit jaar ben ik begonnen met de FSL. Vanaf dat moment kan ik een beetje zien wat mijn suiker doet, en ben ik dingen gaan uitproberen om te kijken wat de invloed van bepaalde levensmiddelen op mijn suiker is, en hoe ik dit moet regelen met insuline.

  Doordat ik eigenlijk nog in de uitprobeerfase zat had ik op het moment van mijn vaccinatie dus nog niet echt een overzicht van mijn bloedsuiker op de lange termijn. Ik kan dan ook niet zeggen of de vaccinatie invloed heeft gehad op mijn bloedsuiker op de lange termijn. In de dagen na mijn vaccinatie schommelde ik wel wat meer, en zat ik iets hoger dan in de weken voorafgaand aan de vaccinatie. Inmiddels heb ik wel een beter beeld, en zou ik hierover na de booster misschien meer kunnen zeggen.

  Voor mij zou bovenstaande in ieder geval geen reden zijn om de booster niet te nemen (ik maak me meer zorgen over wat corona met mij zou doen, een kennis van mij met deels dezelfde chronische aandoeningen als ik is vorig jaar aan corona overleden) maar ik kan me wel goed voorstellen dat bijvoorbeeld als je jonger bent en nog kinderen wil, dat je hier toch graag meer over zou willen weten voor je een beslissing neemt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.