Home Forums Hulpmiddelen Enkele concrete ervaringen met de FSL 2

 • Bor

Enkele concrete ervaringen met de FSL 2

Ik gebruik de FSL 2 inmiddels 3 maanden en voorafgaand de FSL 1 al jaren.
Ik heb de afgelopen weken een vermoeden gekregen dat de FSL 2 niet steeds naar behoren werkt.
Ik heb last van drie dingen:

1e: Ik kreeg midden in de nacht enkele malen een alarm op mijn reader voor een lage bloedsuiker (met steeds een pijl naar beneden). Een vingerprik (binnen 3 c.q. 6 minuten) gaf een totaal andere uitslag: 8,3 i.p.v. 3,8 en 8,2 i.p.v. 4,6. Bij andere gevallen die me aan het hebben gezet, deed ik geen vingerprik omdat ik half sliep en zo snel mogelijk dextrose wilde nemen (want je schrikt toch, met als gevolg torenhoge bloedsuikers).

2e: Ik krijg best vaak het bericht: “Sensorfout, Glucosemeting is niet beschikbaar. Probeer over 10 minuten nogmaals te scannen”. Door ‘iets’ raakt de sensor van slag, maar wat?

Het aantal berichten “sensorfout” kun je checken in de reader. Tik op tandwieltje rechtsboven, ga naar 3e schermpje en tik op “systeemstatus” en vervolgens op “logboek van voorvallen”. Een “sensorfout 10 minuten” heeft als code: Er3, 373,P

3e: De reader geeft weliswaar een alarm maar niet op de door mij ingestelde drempels, maar eronder of erboven.

Ik heb geprobeerd mijn ervaringen te delen aan de helpdesk van Abbott. Dat was een beproeving. De mevrouw van de helpdesk was wel aimabel, maar zij moest vragen uit een protocol doorlopen die in mijn geval natuurlijk geen enkele informatie opleverden. Toch heb zeker een uur aan de telefoon gehangen (met de nodige ergernissen). Op het eind van het gesprek werd me verteld dat ik 1 gratis sensor kon krijgen, alsof het me daarom ging. Hou maar heb ik gezegd (stom natuurlijk).

Mijn vraag: zijn er forumleden die mijn 3 ervaringen herkennen of had ik gewoon pech?
Onnodig om te zeggen dat ik natuurlijk ook erg blij ben met de sensoren die mijn waarden substantieel hebben verbeterd.

 • Hoi,

  Heb de alarmen
  op de smartphone en reader uitgeschakeld veel te veel foutmeldingen
  Scan het nu als freestyllibre 1.

  Hilbrand

 • Om de waardes van sensor te vergelijken met vingerprikken moet je altijd 20 minuten wachten.
  Omdat de sensor de waardes uit lichaamsvocht haalt ipv bloed dit loopt 20 minuten achter.

  Sensors die niet goed aangeven zijn vaak een oorzaak van dat dunne buisje niet diep genoeg of niet recht in je lichaam zit. De waardes die dan worden aangeven zijn lager dan de werkelijke waardes.

  De libre app is erg onhandig werkt slecht en zijn zoveel problemen die kun je beter van je telefoon verwijderen. Installeer de nieuwste versie van diabox en activeer je sensor met de reader. Met de nieuwste versie moet het zelf mogelijk zijn waardes realtime op je telefoon te zien zonder te scannen. Deze geeft ook alarmen.

   • Sang

   Hey Sander,

   Laatst zag ik de claim nog ergens anders voorbij komen dat met de Diabox app de FSL2 een CGM wordt zonder dat je een Bubble of MiaoMiao nodig hebt. Dit leek mij erg sterk, en daarom heb ik het zelf geprobeerd. Het is mij niet gelukt. Als ik scan krijg ik de waarde in beeld, maar na 5, 10 of zelfs 30 minuten veranderd de waarde op mijn telefoon niet tenzij ik handmatig scan.

   Nu is mijn vraag aan jou: is het jou wel gelukt, of heb je het van horen zeggen? Indien het gelukt is, hoe dan?

   Groeten Sander

   • Hoi,

    Heb Diabox vandaag ook geïnstalleerd,en het werkt,
    probeer het een paar dagen uit,dan kan ik eventueel een reactie geven
    Freestyllibre 2 staat ook nog op de smartphone, morgen ga ik een nieuwe Sensor aanbrengen
    Ben heel benieuwd.

    Hilbrand

    • Ytsma

    Voor de goede werking even de optie onder “add bubble” aanzetten.

   • Ik gebruik op dit moment nog de fsl1 sensoren icm met de Bubble. Dus kan deze functie nog niet gebruiken.
    Maar ik ga er van uit dat je bij Scan Device de functie Libre2 BT direct connect moet aanvinken om dit werkend te krijgen.

  • havma

  Ik heb de hoge en lage alarmen op mijn reader2 ingeschakeld op 7.7 en 4.4 maar het gebeurt toch regelmatig dat de waardes daar boven of onder liggen voordat het alarm af gaat. Laatst nog een alarm met een meting van 2.9 dat is dus veel te laat. Gelukkig zijn dit meer uitzonderingen dan regel. Al met al redelijk tevreden met de reader2 ( die ik heb aangeschaft omdat de alarmen op mijn iphone8 helemaal niet goed werkten. Vind het ook vreemd dat je niet vanzelf een reader2 krijgt als je de sensor2 geleverd krijgt.

 • Mijn ervaring met de FSL 2 is ook minder positief dan met de FSL 1. Ik heb vergelijkbare ervaringen. Ik krijg ook vaak een te vroeg alarm, zowel als aan de hoge en lage kant. Dit komt omdat de sensor natuurlijk berekent wat de trend gaat zijn de komende minuten. Hierdoor wordt bij een plotselinge stijging berekend dat de waarde over enkele minuten hoog of laag gaat zijn. Hierdoor krijg ik dus een alarm wat later wat genuanceerd is. Ik zie het maar zo: beter een alarm te veel dan te weinig.

  Wat betreft sensorfout, dit heb ik heel vaak gehad de afgelopen weken. Heb 3 sensors in een week moeten vervangen. Deze zijn overigens allemaal vergoed door Abbott. Ik werd zeer goed geholpen en vriendelijk te woord gestaan. Ik denk dat je behandeld word zoals je zelf de persoon aan de telefoon behandelt.

 • Mijn eerste ervaring met Diabox is,het werkt goed maar mijn Smartphone word wel trager, Smartphone is een A50,kan ook zijn dat de processor en geheugen te traag zijn.
  Bij het aanschaf van een nieuwe Smartphone ga ik wel rekening mee houden

  Hilbrand

   • Sang

   Nu is de vraag die mij in spanning houdt: moet je handmatig scannen net als bij de standard app van Abbott? Of stuurt de FSL2 automatisch de waarden naar je telefoon?

   Groeten Sander

   • Bij ons werkt Diabox zonder te scannen via bluetooth

  • Jasper

  Ik werd door mijn DVK vandaag ingelicht over de diabox (ze was meer op de hoogte dan ik pluspunten!) dus ik ging maar even zoeken naar info en kwam weer gezellig hier terecht!
  Ik ben wel benieuwd en ga van de week denk ik ook even kijken.

  Zelf heb ik positieve ervaringen met de FSL2. Ik heb wel het idee dat de alarmen vooral afgaan als je net over de ingestelde grenzen gaat, en je daarna niet altijd meer herinnert als het nog niet goed is (dat vind ik juist wel fijn trouwens)
  Hypo alarm op geluid (word ik wakker van) de hoge alarmen op trillen (daar kan ik gewoon doorheen slapen). Lekker simpel, geen poespas.

  In het verleden had ik wel de miaomiao met de FSL1, maar daar ben ik mee opgehouden omdat ik voor mijn gevoel te veel bezig was met de alarmen en daarop reageren.
  Wat ik van de ene kant bij de miaomiao wel een voordeel vond, was niet meer hoeven scannen (ik ben lui en dat is minder werk).
  Was voor mij aan de andere kant weer een nadeel, Omdat ik niet meer scande had ik geen mooi overzicht meer op libreview waar mijn DVK in kon meekijken en ik zelf een overzicht had (dat was met xdrip niet goed geregeld)

  Dus ik ben ook wel benieuwd:
  – moet je met diabox nog scannen?
  – zit er een mooi overzicht met grafiekjes, geschate Hba1c, etc bij?

  Groeten,
  Jasper

  • Jasper

  Ik reageer ook nog even op je vragen Bor,
  – Ik heb geen last gehad van sterk afwijkende waarden voor mijn gevoel (maar ook niet op gecontroleerd eerlijk gezegd)
  – Ik heb wel een aantal keer de melding van “sensorfout, probeer over 10 minuten weer” gehad. Niet heel vaak, ook niet met elke sensor, maar wel duidelijk vaker als met de FSL1
  -Ik gebruik alleen mijn telefoon, de reader alleen als ik wil controleren met vingerprikken (wat ik vrijwel nooit meer doe) Ik activeer ook niet met de reader. Op mijn telefoon (android) gaan de alarmen volgens mij goed op de ingestelde waarden af (Ik heb 4,0 en 10,0 ingesteld hypo voel ik trouwens zelf meestal wel eerder aankomen)

  Groeten,
  Jasper

 • Ik gebruikte ook al tijden de FSL1 met Miaomiao en XDrip. Was hier erg blij mee (mijn dvk vond het overigens prima als ik HbA1c, time in range, GVI, PGS etc. uit Xdrip aan haar liet zien en niet via Libreview doorstuurde).

  Nu sinds een tijdje overgestapt op FSL2 en via Miaomiao nog steeds verbonden met Xdrip. In Xdrip gaan alarmen altijd af op momenten dat je ze verwacht, dus dat is fijn.

  Mijn ervaringen:
  – Zeer regelmatig de ‘sensorfout’ melding. Te omzeilen door via Miaomiao de waardes door te laten sturen naar Xdrip, dus dat scheelt voor mij.
  – Sensoren wijken vaak 1,5 punt af tov bloedmetingen (en ja, ik weet van de vertraging, benodigde stabiele bloedwaarden, etc.) Met FSL1 was dit te corrigeren in Xdrip door de mogelijkheid tot kalibratie. Nu met Miaomiao en OOP algoritme worden de FSL2 waarden rechtstreeks doorgestuurd naar Xdrip en zijn niet meer te kalibreren. Een enorm groot nadeel voor mij, omdat sensoren bij mij zo vaak (consequent 1,5 punt hoger) afwijken.

  Mijn vraag is dus of er in Diabox wel te kalibreren valt? Ben erg benieuwd naar ervaringen hiermee! En ook benieuwd naar antwoorden op vragen die Jasper hierboven al stelde.

  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Karin

  • Dit werkt met diabox meer hierover kan je in deze video vinden.

  • Kees85

  Hallo Bor
  Gisteren heb ik ook een nieuwe sensor 2 geplaatst en werd afgelopen nacht wakker door een alarm, te lage bloedsuiker, 3,8. Daar ik hierbij grote twijfels had heb ik gelijk een prik gedaan en was de waarde 6,7. Dit was de tweede sensor 2 en nu herinner ik mij dat ik bij de vorige sensor 2 ook wel eens ben gealarmeerd in de nacht. Omdat mij dit onmogelijk leek heb ik toen het alarm uitgeschakeld.
  Is dus een meer voorkomend probleem.
  Verder gebruik ik de sensor meer om de trends te zien, want ik heb mijn twijfels over de nauwkeurigheid.

 • Vraagje voor de diabox. Mijn dochter heeft de iphone en ik samsung. Kan ik haar waardes doorgestuurd krijgen naar mijn samsung? het liefst naar mijn smartwatch.

  En ik ben echt een digibeet. Diabox is een app die je installeert op mijn dochter telefoon en op de mijne? en dan gaat het verder automatisch? was er maar een jip en janneke stappenplan voor.

  Ik wil graag meekijken met de waardes van mijn dochter.

  alvast bedankt, fftjes_dan

 • Beste Bor
  als de sensor te maken krijgt met een zeer snelle verlaging of verhoging van je BG ( zeer stijle curve )dan schijnt hij in de stress te schieten, met als gevolg:sensorfout.als je vermoed dat het een zeer snelle stijging is dan kun je beginnen met een bolus toe te passen( afhankelijk van je insuline gevoeligheid ).
  de sensor geeft dan meestal fout 373.
  dit kun je nakijken in Menu > Help > Logboek van voorvallen
  Ik zelf heb een ins. gevoeligheid van 1 eh/2 mml en geef 3 eh om mijn BG 6 mml te laten zakken en meestal verdwijnt dan de stijle curve van de meting van mijn BG en komt de sensor ahw weer tot rust en begint hij weer te meten.
  bespreek dit even met je diabetes verpleegkundige om risico’s te vermijden
  met vr groet
  Gert

  • Hulsje

  Heeft iemand voor mij een link van de diabox . ( ik heb een iPhone XS Max)
  Sorry snap er niks van en eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik het op mijn mobiel krijg 😬

  • Mr. M

  Er is een hele goede Diabox groep op Facebook: https://www.facebook.com/groups/974278412920319
  Maar als je googled: diabox iphone kom je veel instructie en video’s tegen.
  Itt Juggluco, xDrip, zou Diabox gewoon in je Apple store moeten staan om te downloaden.

  gr Marten

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.