Home Forums Zwangerschap Ervaring delen rondom zwanger worden en zwanger zijn

 • Clover

Ervaring delen rondom zwanger worden en zwanger zijn

Hallo,

Momenteel werk ik hard om mooie waardes te krijgen in de hoop dit jaar gezond zwanger te worden.
Graag zou ik in contact komen met andere vrouwen met diabetes t1 die ook dit jaar zwanger willen worden. Ik hoop op die manier wat lief en leed te kunnen delen. Ik weet dat er ook Facebookgroepen zijn maar als ik daar lid van wordt zien al mn ‘Facebookvriendjes’ dat ook en dat wil ik liever niet. Ik weet niet hoe druk bezocht dit forum is. Lees je dit bericht en heb je een zwangerschapswens dan lees ik graag je reactie.

Groetjes Clover

  • Clover

  In de eerste reactie iets meer over mijzelf: ik ben bijna 30 en ben sinds mijn 19e diabeet. Ik woon samen met mijn vriend en dochter (1,5) in een gezellig dorpje. Mijn bobby’s zijn passen perfect bij een diabeet *not* en zorgen dan ook regelmatig voor problemen. Ik ben namelijk dol op koken, lekker eten en hardlopen.

  • Hoi CLover, Ik zie dat jouw bericht van maart dit jaar is. Heb je inmiddels al goed nieuws? En hoe gaat het? Ik probeer ook zwanger te worden en heb type 1. Ook ik zoek dus naar mensen die in hetzelfde ‘schuitje’ zitten.
   Groetjes Hba1ctje

 • Hi,

  Nou ik ben ook bijna dertig en zit in het rompslompje “zwanger gaan worden”. Het gaat nu heel goed (voorheen niet zo best). Mijn diabetes verpleegkundige wees erop dat vrouwen met een zwangerschaps wens de Freestyle libre sensor vergoed krijgen. Dus dat heb ik gedaan en wellicht dat ik binnenkort (over twee weken uitslag van de nieuwe huidige HB1CA) al aan foliumzuur mag beginnen. Dat betekent natuurlijk dat groen licht dicht bij is!

  De Freestyle libre sensor is voor mij echt een life changer geweest. Al blijft ’t verschrikkelijk moeilijk die diabetes. Ook heb ik mijn dieet een beetje aangepast. Hoop dat het zo goed blijft gaan.

  Persoonlijk kijk ik erg op tegen een eventuele zwangerschap. Het lijkt me zo roze wolkloos als je snapt wat ik bedoel. Het lijkt me heel zwaar maar ik ga er toch voor als ik mag.

   • Belle

   Hi Moni77,

   Hoe gaat het nu inmiddels bij jou? Heb je een go gekregen?

    • Moni77

    Hoi Belle, als reactie op je vraag: Neeeeheeee nog steeds niet.

    Had vanaf augustus ineens weer hb1ca van 60 (7.9). Ik weet ook waardoor het kwam, heel veel stress! Verschillende nare dingen gebeurd die bij elkaar een bom van stress leverde. Bij mij heeft dat in ieder geval meteen effect op mn waardes. Manlief heeft toen een streep getrokken en gezegd dat we even de kinderwens gingen laten liggen tot het nieuwe jaar en daar was ik het mee eens. Want ik was kapot. Zelfs nog erg in de put gezeten of ik het niet moest opgeven, want t voelt zoooo uitzichtloos!

    Nu het nieuwe jaar in zijn we er weer volop mee bezig. De laatste keer in begin maart zat ik op hb1ca van 56 (7,4) argh!!! Maar t gaat gestaag nu wel echt omlaag. De laatste indicatie was april en toen werd (49) voorspeld via mijn diabetes verpleegkundige en mijn internist heeft er daadwerkelijk vertrouwen in. Dus voorzichtig positief. Een dezer dagen krijg ik bericht van de verpleegkundige wanneer ik weer mag bloedprikken om te zien hoe t er daadwerkelijk voor staat. Maar god wat is dit frustrerend!

    Zo lang verhaal, hoe is t bij jou?

 • Hoi meiden! Ik ben nieuw op dit forum maar zit in precies dit zelfde schuitje! Hoe vergaat het jullie tot nu toe, een jaar later! Ik ben erg benieuwd.

  Ik ben ook bijna 30 en nu 5 jaar diabeet. De wens is er al jaren maar sinds 3jaar zijn we er bewust mee bezig. Al 1,5 jaar probeer ik mijn waarden onder de 7.0 te krijgen omdat dit het advies is om ‘groen licht’ te krijgen. Nu ben ik er bijna! Maar nog altijd niet dat groene licht. Wij gaan het nu toch maar gewoon proberen omdat ik mij goed voel en we verdrietig worden bij steeds ‘slecht’ nieuws.

  Wat waren/zijn jullie waarden?

  Groetjes Dionne

  • Belle

  Hallo allemaal!

  Ik ben ook nieuw op het forum en heb ook een zwangerschapswens, maar vind het doodeng haha! Daarom lees ik hier graag mee. Even voorstellen: Ik ben 28 en heb diabetes sinds 1997 (23 jaar). Sinds afgelopen jaar heftige complicaties gekregen aan mijn ogen en nu inmiddels 16 (!) keer gelaserd aan mijn netvlies. Ik wil heel graag het komende jaar zwanger worden, en ben ook op zoek naar medegenoten. Ik moet wachten tot mijn ogen ‘rustig’ zijn, mijn hba1c is 5.3 maar heb veel pieken en dalen waardoor het hbA1c dus gemiddeld ‘goed’ lijkt. Kortom: ik vind het heel spannend om uiteindelijk ‘ervoor te gaan’, ook vanwege mijn wisselende suikers en onrustige ogen.

  @dionne, knap dat jullie ervoor gaan zeg! Mijn diabetesverpleegkundige stelde me ook gerust dat er veel vrouwen met een torenhoge hbA1c binnenkomen die zwanger zijn, dus al veel complimenten voor jou dat je al een tijd zo je best doet om je waarden onder de 7 te krijgen!

  Groetjes,
  Annabelle

  • Thanks Annabelle! Wat naar dat jij zo last hebt van je ogen:( ik zou je helaas geen tips en tricks kunnen geven. Ook ik heb pieken en dalen en zit daarom dus ‘goed’. Wat ik wel kan zeggen is dag, als je het heel graag wilt en jij je zelf goed voelt, go for it!! Jij bent de enige die weet hoe je lichaam voelt en of het goed genoeg is om het te proberen! Het eerste Mamma instinct misschien?? ;)

   Afgelopen maandag heeft mijn internist akkoord gegeven dat wij het gaan proberen met het zelfde verhaal als Annabelle kreeg! Dat er heel veel vrouwen met torenhoge waarde zwanger worden of al zijn! Kijk naar de vrouwen die zwangerschap-diabetes krijgen. Die komen er vaak pas achter als ze al een best aantal weken zwanger zijn en moeten dan nog eens hun gewoontes aan gaan passen.

   Het gaat met mij steeds beter en zit ondertussen op 7,3!! Dus met deze dalen lijn vind mijn internist het verantwoord!

    • Moni77

    Hallo Dionne,

    Wat ontzettend spannend en assertief!

    Ik zit daar echt tussenin van, t gaat goed, ik voel me goed, waarom zouden we er niet voor gaan! Trouwens, wie weet hoelang het daadwerkelijk proberen gaat duren!!! En dan weer, maar kan het nu wel??

    Je krijgt ook verschillende reacties van je kring. Mijn moeder is vanaf het begin mijn “coach” geweest en die zegt duidelijk wat jij ook precies zegt. Ga ervoor je waardes zijn echt stabieler aan het worden, gewoon doen!
    Mijn man die nu sinds 3 jaar mijn main “coach” is, wilt hier toch voorzichtig mee zijn, maar gaat mee met mijn beslissing want “jij kent je lichaam het beste”. En hij wilt ook graag vader worden. Nu het echt in zicht lijkt te komen merk ik dat t echt ook bij hem kriebelt. Ook hij kan zijn ongeduld niet meer binnenhouden.

    Kortom, jouw bericht doet me denken dat we het misschien eens serieus moeten bespreken met zn tweetjes of we toch niet ook al willen beginnen met proberen.

   • Heey Moni77,

    Wat heeft jouw bericht mij goed gedaan! En ik hoop dat je, je partner ondertussen hebt weten te overtuigen! Het is allemaal al zo spannend en je doet al zo je best voor goede waardes, dat het heel erg fijn is als je partner achter jouw keuze en wens staat en uiteindelijk vertrouwd op jouw gevoel.

    Mijn waarde is intussen 6,8! (51 mmol/mol) hier ben ik super trots op natuurlijk!! We zijn nu 9 maanden bewust aan het proberen om onze wens in vervulling te laten gaan. mijn lichaam is er klaar voor! Maar zo zie je, het lukt niet altijd meteen na de eerste keer. Dat is niet erg maar zo heb je nog rustig de tijd om je voor te bereiden op wat kan komen!

    Succes!

    • Moni77

    Hoi hoi,

    Ben ik weer! Nou we hadden het bloedprikken afgewacht in april en dat bleek 51 HB1CA te zijn! De internist heeft me toen gebeld en gezegd dat ze me niet officieel groen licht kon geven omdat in hun systeem twee keer de juiste bloedwaardes moeten staan. Dus moest 3 maanden weer wachten. Maaaaar zei ze toen, begin maar vast met foliumzuur slikken en hey een ongelukje wordt niemand kwalijk genomen.
    Toen ze dat had gezegd had mijn man ook zoiets van, okay, dan gaan we ervoor.

    Gek genoeg was bij mij de stress toen ook weg nu we echt aan het proberen zijn en nu 3 maanden later heb ik het officiële groene licht gekregen hihi! Gewoon nog steeds op 51, net als jou Dionne! Na 3 maanden nog niet raak maar goed zijn pas net begonnen natuurlijk. Boh, hopen dat t ons allemaal dan ook snel gegund is, ik bedoel, wij werken er net wat harder voor om een gezond kindje te krijgen vind ik dan even heel egocentrisch!! Haha.

    Hoop dat het snel raak is Dionne, laat je het weten als je zwanger bent hier?

    Groetjes Claudia

   • Mooi zeg Moni77, een super mijlpaal! Fingers crossed (voor iedereen hier!!!)

    Ik ben Roos, 33 jaar waarvan 26 jaar met diabetes. We hebben niet zo lang geleden het groene licht gekregen. Super spannend. En als we met een groepje vrouwen de komende tijd ervaringen kunnen delen en steun kunnen geven, zou dat super zijn!

    • Belle

    Gefeliciteerd trouwens Moni77 en RoosvanderPoel met het groene licht!! Hoe gaat het nu met jullie? :-)

 • ik heb sinds 2004 diabetes 2, overgehouden aan mijn eerste zwangerschap met zwangerschapsdiabetes…
  ik heb eind februari mijn spiraal laten verwijderen en 15 april al een positieve test in handen.
  ik heb mijn suiker zelf goed onder controle het laatste jaar, met een paar weken stuk slechter door ontstekingen.
  Maar ben echt superblij, maar ben ook bang eerlijk gezegd.
  ik moet 7 mei naar gynaecoloog en hoop dan ook bij internist en diabetesverpleegkundige snel terecht te kunnen.

   • Moni77

   Gefeliciteerd!

   Kan me voorstellen dat t allemaal extra spannend is zo.

   Kon je al terecht bij de internist en diabetesverpleegkundige?

 • Van harte gefeliciteerd.

  • Loumi

  Wat fijn om hier allerlei dingen te lezen!

  Ook ik wil ontzettend graag zwanger worden. Ik ben momenteel 32 en sinds mijn 22e heb ik diabetes. Mij is altijd verteld dat ik een gemiddeld hba1c van 51 zou moeten hebben om groen licht te krijgen. Hier ben ik op eigen initiatief 4 jaar geleden naar toe gaan werken (zodat we meteen ‘zouden mogen beginnen’ als we aan kinderen toe zouden zijn). Deze gemiddelde waarde bereikte ik snel en heb ik twee jaar volgehouden. Toen was het moment dat mijn man en ik er klaar voor waren. Vol goede moed ging in naar mijn dvk, maar toen vertelde ze me dat mijn hba1c 44 moest zijn! Dat was even een flinke domper.. Ik probeer nu al 1,5 aan deze waarde te komen, maar het lukt me gewoon niet.

  Welke waarde werd jullie geadviseerd? Ik heb het idee dat ze in mijn ziekenhuis erg streng zijn qua groen licht.

  Dank jullie wel alvast!

   • Belle

   Hoi Loumi,

   Ik snap dat het naar 51 toe werken al een hele stap is, laat staan 44! Ik merk ook dat elke DVK en internist er anders naar kijken. Over het algemeen is een hba1c van 53 echt al voldoende om groen licht te krijgen. Mijn internist die mij nu begeleid bij mijn zwangerschap die vond mijn laatste hba1C van 34 (ik ben nu 17 weken zwanger :-)) weer ’te laag want je hebt waarschijnlijk te veel hypos’. Oftewel, het lijkt wel alsof het nooit goed is ;-). Ik voel me af en toe alsof ik een professionele koorddanser ben met tussen de 4-8 zitten en er niet boven en onder, haha.

   Vertrouw op die 53 of daar iets onder (en als het een keer 56 is ook geen ramp volgens mij). Het is hard werken (ik vind het echt zo pittig zwanger zijn met T1D heel eerlijk, hoe mooi het natuurlijk ook is!) maar echt, die 51 of 53 is ECHT al heel goed als je van ver komt. YOU CAN DO IT!! heel veel succes en vertrouw op jezelf.

   Groetjes Belle

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.