Home Forums Hulpmiddelen Ervaring met de Freestyle Libre glucose sensor (FSL)

Ervaring met de Freestyle Libre glucose sensor (FSL)

Hallo,

Ervaringen met de freestyle libre sensor zijn al vaker gedeeld op dit forum. Dat vindt ik erg mooi want ook ik beleef veel plezier aan deze sensor.
Nu heb ik alleen vaak het probleem dat de sensor niet goed blijft zitten. Niet de volle twee weken die door de fabrikant beloofd worden. Dit komt dan bijvoorbeeld doordat ik zweet tijdens het sporten of omdat het warm is. De sensor is ook al vaker van mijn arm afgevallen doordat deze achter mijn kleding is blijven hangen of door dat ik met mijn arm ergens lang schuurde. Wanneer dit gebeurt geeft dit stress omdat ik dan weer terug moet overstappen op de oude manier van glucose meten, de vinger prik, dit zorgt voor pijnlijke vingers. Daarom vind ik de FSL een enorm handige uitkomst.

Voor een opdracht op mijn opleiding (Geneeskunde) moet ik een probleem in de gezondheidszorg onderzoeken en er een innovatieve oplossing voor bedenken. Nu ervaar ik het probleem van een sensor die niet lang genoeg blijft zitten, zijn er meer gebruikers van deze sensor die dit probleem ook ervaren? Of soortgelijke problemen met de FSL?

Ik zou het erg leerzaam vinden wanneer anderen hun ervaring hierover zouden willen delen. De reacties zullen alleen worden gebruikt als indicatie voor de grootte van het probleem en worden dus volledig anoniem geïnterpreteerd.

Over mij:
Mijn naam is Aurelie ik ben 18 jaar en heb sinds mijn dertiende diabetes type 1. Ik studeer geneeskunde aan de Radboud universiteit in Nijmegen. Ik doe graag aan sport (hockey) en ik heb een actief leven waarin ik mijn diabetes mij niet laat tegenhouden.

  • Ben42

  Hallo Aurelie

  Voor het probleem zie ook :
  libre-en-huidirritatie-oplossing

  De genoemde oplossing werkt bij mij om de irritatie op te lossen en ook blijft de FreeStyle Libre met deze techniek beter zitten.

  Niet de volle twee weken die door de fabrikant beloofd worden.
  Kun je aangeven waar de fabrikant dit belooft ?
  De FreeStyle Libre is ontworpen voor een gebruik van 2 weken, echter de genoemde belofte kan ik niet vinden, dus graag aangeven waar dat staat.

  Zonder de techniek als weergegeven in de hierboven genoemde draad, kwam het regelmatig voor dat de sensor aan het einde van de 14 dagen beduidend minder goed bevestigd was. Het risico van loskomen was na een week dan beduidend hoger dan in de eerste week.
  Dit kwam af en toe voor doordat de sensor achter kleding bleef hangen. Doordat je te dicht langs b.v. een deurpost liep. Of wat wel eens voorkwam dan in bed door draaien de sensor loskwam.

  Ook met de genoemde techniek ben ik wel eens een sensor verloren, maar dat komt door de techniek beduidend minder voor.

  Hier op het forum kun je verschillende oplossingen terugvinden voor het loslaat probleem. SkinTac is dan een van de meest succesvolle producten. Maar er zijn ook bandjes te koop die over de sensor heen geplaatst kunnen worden. Algemeen zo iets als een aanvoerdersband die over de sensor kan worden geplaatst en er zijn ook banden te koop die speciaal zijn ontworpen voor de Free Style Libre.

  Iets wat ook nog zou kunnen helpen is dat als de randen van de FLS minder stijl zouden zijn. Als de rand schuin zou zijn, zou je minder last hebben van vlak langs een deurpost lopen. Ook blijft de sensor dan wat minder achter kleding hangen.

  Op deze site en andere sites is veel te vinden over de FLS, echter dat kost wel enige zoekinpanning.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • m@rtin

  waar zijn die speciale banden voor de libre te bestellen? hier word hij met een peister er overheen extra vastgezet
  groet
  m@rtin

  • Ben42

  Hallo M@rtin,
  LibreFix
  Freestyle Libre Staubschutz-Noppi

  Zoek zelf wat verder op deze sites.
  Er zijn dopjes, armbanden, beschermhoesjes en dergelijke zaken op deze sites.

  Kijk ook eens naar :
  Zoektips ook voor deze site.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Hoi,

  Het probleem van los latende plak had ik ook bij mijn omnipod, zeker na een hockeywedstrijd met complete keepers pak, je zweet dan veel en de plak laat los.
  Voor de omnipod gebruik ik nu skin tac wipe, een doekje met plak spul dat je eerst op de plek smeert waar je de omnipod of de scanner wil plakken.
  Alles blijft dan beter zitten

 • abott zou er ook wat aan kunnen doen, als van een omnipod de plak loslaat krijg je van insulet gelijk een nieuwe opgestuurd, die hebben een echt top service. Heb al begrepen dat abott daar iets minder mee is en geen scanners vervangt.

  Aldred

 • Wat vinden jullie van de reclame campagne van abott over een app die alleen maar werkt met een iphone 7 of nieuwer?
  Ik vind het misleidend

  Aldred

  • Jasper

  Ik vind dat wel meevallen met misleiding.
  Abbott kan er weinig aan doen dat Apple pas vanaf de iPhone 7 er een NFC chip in heeft zitten.
  Er is ook een app voor Android telefoons (die een NFC chip hebben)
  Ik ben pas een smartphone gaan halen nadat ik met de FSL aan de gang ging, toen vond ik er voor mij pas meerwaarde aan zo’n duur telefoontje zitten ;-)

  • Klopt dat die chip er in moet zitten, maar het reclame filmpje dat abott deze week rondstuurde geeft daar weinig informatie over en dat vind ik jammer en misleidend.

  • Anne21

  Ik heb ook een huidirritatie.
  Sinds begin 2016 heb ik de sensoren. Sinds eind 218 heb ik plotseling geïrriteerde huid en een enorme jeuk. Zodat ik de sensoren niet meer kan dragen. Ik ben er erg verdrietig onder. Want de sensoren waren een geweldige uitkomst.
  Ik vermoedde eerst dat er een andere lijm was gebruikt.
  Bij Abbott nagevraagd. Als advies kreeg ik Tegaderm onder de sensor te doen. Maar de sensor gaat niet door de tegaderm heen. Daarna weer gebeld. Toen mocht Abbott geen enkele mededeling meer doen en ook geen oplossingen voor irritatie en jeuk meer aandragen.
  Ik heb nog geprobeerd om de sensoren op mijn buik te doen. Dat ging op zich goed, maar ook daar trad irritatie op.
  De komende week ga ik op advies van de diabetesverpleegkundige naar de dermatoloog.
  Maar als ik dat hier zo lees, biedt dat ook geen oplossing…. Of wel???

   • devos

   budesonide spray op de huid spuiten-drogen-aanbrengen.verkrijgbaar via de huisarts o.a. helpt geweldig!!!

    • devos

    Helaas kreeg ik van de pleister een hevige allergische reactie. Ik heb toen hier op mijnmedicijn gelezen dat je als je allergisch bent voor de plak op het pleister je budesonide PH&T 10 MG/ML erop moet spuiten, dit is een neusspray voor allergieën (hooikoorts etc.) het werkt UITSTEKEND! Op je hand sprayen, de plek waar je het pleister gaat plakken goed insmeren en laten drogen, beter wat dikker en langer drogen dan te dun opbrengen. En dan het pleister erop. Mijn huisarts was blij met deze tip, deze kan ze nu verder doorgeven aan haar patiënten

  • Bart.K

  Het blijven zitten van de sensor (icm met een bluetooth zender) had ik ook problemen mee, vaak bleef ik er met mijn
  tshirt achter hangen en kwam hij te snel (voor een deel) los. Ook bij het transpireren tijdens sporten of sauna gebruik voelde het niet prettig. De fsl met de zend-module is een stukje dikker en minder glad dan alleen de losse sensor. Logisch dat deze combinatie sneller los gaat en daarom ben ik gaan zoeken naar een voor mij passende oplossing.

  Ik ben uiteindelijk uitgekomen op een watervaste lijm (Davlyn Waterproof Adhesive 1/2 oz) die twee weken erg stevig blijft zitten en mij vertrouwen heeft gegeven. Als ik merk dat de pleister loskomt plak ik hem met een klein druppeltje weer vast.
  Deze lijm wordt vooral gebruikt voor het vastplakken van pruiken.

  Voor de duidelijkheid, ik gebruik dit alleen als ik merk dat de plaklaag los komt, niet om direct de sensor mee vast te zetten.

   • esvl

   Hi Bart,

   Klinkt interessant… Waar heb je de Davlyn gekocht? Online?
   Thanks!

 • Ik heb ook hetzelfde probleem. Heel vervelend. De eerste 24 uur nadat er een nieuwe sensor in zit doe ik er een bandje omheen zodat de pleister goed blijft zitten enzo en met sporten ook een zweetbandje zodat hij er niet af kan vallen… ik heb wel vaak dat die op de laatste dagen er bijna af valt, en ook in de zomer als ik vaak ga zwemmen..

  Xx janne

 • Over de Freestyle Libre. Zelf ruime ervaring met deze vorm van controle. Zelf ben ik diabetes patient type 2. Freestyle heb ik meerdere malen gebruikt in het verleden en de laatste keer 2 weken terug ( net van mijn arm gehaald) Nog geen enkele keer heb ik mee gemaakt dat de censor van mijn arm viel of dat hij niet goed zat. Wat zeker een punt van aandacht is dat het gedeelte waar de censor op de arm moet komen, goed schoon gemaakt wordt met de bijgeleverde alcohol doekjes. Goed laten drogen en niet afvegen. Wat mijn ervaringen in het algemeen zijn met Freestyle is dat de censor nog al eens afwijkende waardes geeft vergeleken met de op hetzelfde moment van een vingerprik. Nu is het wel zo dat de Freestyle meet met lichaamsvocht en niet met bloed, dus daar zou zeker een verschil in kunnen optreden. Waardes die verschillen met vingerprik op het zelfde moment van 0 tot 1,5.
  Zelf aan een onderzoek mee gedaan van studenten en daar ook aangegeven dat de waardes nogal eens kunnen verschillen. Gelukkig wordt de Freestyle inmiddels vergoed, voor mensen met diabetes type 1 en zwangere vrouwen, vergoed door sommige zorgverzekeraars. Helaas voor de type 2 patiënten, deze moeten ze op eigen kosten aan schaffen. Een goed product als je het vingerprikken even zat ben. Nog een voordeel van de Freestyle is de app voor de telefoon waardoor je de waardes direct af kan lezen. Voor mij zelf doe ik, ondanks dat het gemakkelijk meten is, toch de vingerprik. Mijn waardes met veel sporten, elke dag een uur, en het eetgedrag aanpassen is tussen de 4 en 8,5 over de gehele dag. Mijn insuline heb ik weten terug te brengen van 12 snelwerkende naar 0 en de langzaamwerkende van 20 naar 12.

  • Momo

  @willem5700 Ter verduidelijking: de FSL wordt niet voor alle mensen met type 1 vergoed (helaas).

  Dit zijn momenteel de categorieën waarvoor het gebruik wel vergoed wordt:

  Kinderen met diabetes type 1.
  Volwassenen met gemiddeld hoge bloedsuikerwaarden die slecht zijn in te stellen.
  Zwangere vrouwen met diabetes type 1 en 2 (geen zwangerschapsdiabetes).
  Vrouwen met diabetes types 1 en 2 die een zwangerschapswens hebben.

  Er vallen dus nog steeds een hele hoop mensen buiten de boot.

   • devos

   ik heb type2 en krijg het vergoed,omdat ik moeilijk in te stellen ben,veel moest prikken waardoor het gevoel in mijn vingertoppen weg ging en het prikken veel pijn deed.

 • Beste allen

  Om de sensor nachts op zijn plaats te houden 
  heb ik van alles al geprobeerd bandjes plakkers enzovoort maar niet tevreden ,
  nu gebruik ik kompessie sokken, heb de bovenste 10 cm eraf geknipt ,het verglijdt niet en blijft goed zitten.
  Ook kun je armwarmers voor wielrenners gebruiken, en die inkorten .

  Gr,Hilbrand.

 • Ik heb een elastische sleeve bij deze site besteld: https://kaio-dia.nl/
  Heb de verkeerde maat besteld, maar heb hem even gedragen en het voelde goed.
  Ik gebruik nu een stukje buisverband, tot de juiste maat arriveert, maar een sok waar je de voet van af knipt en dan omzoomt, werkt ook.

  • devos

  tegaderm (roll) er over plakken,werkt super goed.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.