Home Forums Behandelaren Ervaring met statines

Ervaring met statines

Ik ben gestopt met het slikken van statines omdat ik erg veel spierpijnen kreeg in mijn benen..
Aangezien ik door herniaklachten veel rugpijn heb is dat dus dubbelop.
In overleg met internist eerst 1 maand gestopt en ik had toen veel minder spierpijn dus nu definitief gestopt.

Wat zijn jullie ervaringen??

  • Angela

  Heel herkenbaar. Ook gestopt met statines en de klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Er zijn ook andere medicijnen die je cholesterol verlagen, vraag er naar bij je internist. Want onderzoek heeft uitgewezen dat het preventief gebruik van zo’n medicijn wel de levensverwachting positief beïnvloed.

  • SimonW

  Na een jaar gebruik slik ik ze ook niet meer door de bijwerkingen … met name had ik last van geheugenklachten maar ook van spierklachten.

  • marit

  Ik slik denk ik al 15 jaar statines, heb er gelukkig geen last van, gebruik momenteel 80 mg per dag.

  • djoois

  Wat ben ik blij dat ik statines heb geweigerd nu ik dit lees. Mijn huisarts bood ze ook aan, terwijl mijn cholesterol echt perfect is… maar omdat ik tot het Hindoestaanse ras behoor, moet ze deze volgens het protocol aanbieden. Vind dat nog steeds maar een vreemde redenering.

 • ja volgens het protocol moet het maar mijn cholesterol is ook prima en dan met zoveel bijwerkingen dus geen statines voor mij.

 • Ik heb een poosje simvastatine geslikt en vond de impact op mijn welzijn erg heftig. Veel pijn in spieren en gewrichten, tintelingen in handen en voeten, moeite met plassen (maar wel vaak aandrang) en ik werd er enorm futloos van.
  In overleg met de diabetesverpleegkundige en huisarts mocht ik overstappen op ezetrol, een middel dat normaal gesproken wordt ingezet als de statines niet genoeg effect hebben. Arts verwachtte er niet veel van, maar bij een volgende meting bleek mijn cholesterol wel degelijk gedaald te zijn naar een acceptabel niveau! Qua bijwerkingen heb ik alleen in de eerste weken last gehad van maagklachten en hoofdpijn. Heel tevreden over.

  • Momo

  Ik slik sinds ruim een half jaar simvastatine op aanraden van mijn internist (want zeer licht verhoogd cholesterol en diabetes type 1). Ik heb er erg over getwijfeld omdat er inderdaad behoorlijk wat nare bijwerkingen kunnen optreden. Ik heb van mijn internist begrepen dat ik het wel onmiddellijk moet aangeven als ik klachten krijg, zodat er gezocht kan worden naar een ander middel.
  Vooralsnog heb ik nog geen klachten gelukkig. Ik gebruik naast de simvastatine Q10, omdat dit de spierafbraak tegen zou kunnen gaan. Geen idee of dit daadwerkelijk zo is, maar zoals gezegd ik heb op dit moment geen klachten.

  • Tegen

  Mijn ervaring is ellendig. Als ik wandel gaat het nog wel ok maar zodra ik een iets sneller tempo aanneem dan krijg ik verschrikkelijk veel kramp in mijn kuiten. ’s Nachts is het helemaal niet vol te houden want dan moet ik echt opstaan vanwege de kuitkrampen.
  Nu heb ik verschillende soorten uitgeprobeerd en er is 1 merk waar het een stuk minder is en ik goed mee kan leven.
  Nu krijg ik bij de apotheek elke keer een ander merk en mag degene waar ik tegen kan niet gebruiken ( te duur )
  Zelfs na een recept van huisarts en internist met medische indicatie krijg ik niet het merk wat ik zou willen hebben.
  Dit komt helaas door de zorgverzekeraar. Deze zegt dat je minimaal een merk een aantal maanden moet gebruiken.

  Ik zit er over te denken om maar te stoppen. Als de zorgverzekeraar zoveel te vertellen heeft over medicijnen vraag ik me af of ik uberhaupt ooit van mijn krampen afkom als ik de keus van de zorgverzekeraar moet nemen. Belachelijk. Misschien dan toch maar helemaal stoppen en de gevolgen nemen.

   • Hyati

   Vind het vreemd dat de zorgverzekeraar zich zo opstelt….. ik had ook zo’n probleem met een recept maar na reactie van huisarts
   is alles goed gekomen….

  • Beste Tegen,
   Het is goed mogelijk dat je op alle (chemische) statines negatief reageert. Ik hoor die verhalen meer. Heb je al natuurlijke statines geprobeerd, zoals capsules met rode rijst gist? Dit is misschien een middel dat helpt bij jou zonder negatieve bijwerkingen.
   Succes,
   Ulcuszes

  • jako

  Ik gebruik al jaren simvastine in vanaf het begin dezelfde dosering, ik dacht 40mg. En ik heb geen enkele las van spierpijn o.i.d. Simvastine gebruiken zonder bijwerkingen kan dus zeer zeker!
  Ik lees alleen maar dat het bijwerkingen geeft, maar dat hoeft dus echt niet!

  • Tegen

  Ja ik heb het bij meerdere medicijnen hyati. Per 1 januari 2015 is er een nieuwe wet ingegaan dus het zou zo maar kunnen dat je het volgende kwartaal een ander merk krijgt.

  • Tegen

  Hallo Ulcuszes,

  Dank je wel voor je reactie. Nee ik heb geen ervaring met natuurlijke statines. Kun je me daar misschien iets meer over vertellen? Misschien een link naar deze statines?

  Alvast vriendelijke bedankt.

  Tegen.

 • Hallo Tegen,
  Kijk maar eens op Google “Rode rijst gist”. Lectuur te over!
  Groet,

 • En misschien is het ook zinnig om een streng cholesterol verlagend dieet te volgen?

  veel vette vis, omega vetzuren, beweging, becel speciale margarine, meer kipfilet en haring en veel minder rood vlees, etc etc. Er is veel over te vinden. Ik vond het op zich wel apart waarvan je allemaal een verhoogd cholesterolnivo van kan krijgen. De voor de hand liggende zoals friet en mayo weet neem ik aan iedereen. Maar als je zoekt op het net kom je uitgebreide diëten tegen . ook in de bieb zijn een zwikje boeken erover. De kunst is natuurlijk het volhouden..

 • Rode gefermenteerde rijst bevat een statine die in medicatie gebruikt wordt en is daarom effectief zegt dit artikel:

  In “de Voedselzandloper” van Kris Verburgh worden Omega-3 vetzuren aanbevolen als effectiever dan statines (zie blz. 100) hoewel hij de werking daarvan niet tegenspreekt (maar ook de ongezonde bijwerkingen niet!).

  • Tegen

  snoeptomaat en simonw, dank jullie wel voor de informatie. Ik ga er eens naar kijken. Ik ben zelf niet zo’n fan van rijst omdat mijn bloedsuiker er zo van omhoog gaat en veelal in een hyper eindig.
  Dank jullie wel!

 • Het scheelt nogal of je witte rijst neemt of zilvervliesrijst. van witte rijst ging ik ook pieken, maar bruine zilvervlies veel minder. verschil zo’n beetje van witbrood en volkorenbrood..

 • Beste Tegen,
  Ik heb je in een vorig bericht gesproken over rode rijst gist. Simonw heeft er ook op gereageerd en ik heb even verwezen naar Google.
  Je hebt geantwoord dat je niet zo’n fan bent van rijst. Maar hetgeen waar ik het over heb is zelf geen rijst. Het zijn capsules waarin een concentratie zit van gegiste rode rijst. Deze bevatten statines die je cholesterolspiegel kunnen verlagen.
  Het heeft dus niets te maken met rijst eten.
  Groeten
  Ulcuszes

 • Ik heb ook al een heel scala aan cholesterolverlagers gebruikt, met steeds allerlei bijwerkingen, en met name ging het om spier en gewrichtspijnen en vaak waar het woord statine in voorkwam.

  Ook nog beste een lange periode ezetrol gebruikt en dit eigenlijk zonder noemenswaardige bijwerkingen, totdat na een langere periode plotseling wederom die spier en gewrichtspijnen dus ook met dit medicijn de kop opstaken.

  Allerlei bloedonderzoeken daarop volgend en uiteindelijk bij de internist terecht gekomen kreeg ik te horen dat je de bijwerkingen maar voor lief moest nemen om erger te voorkomen.

  Nou lekker, de rest van je leven met spier en gewrichtspijn rondlopen, nou dacht het niet dus.

  En daarom weer een ander medicijn voorgeschreven gekregen, en wat denk je, alweer een statine en in dit geval pravastatine, met na 2 weken wederom dezelfde klachten.

  Weer daarmee gestopt en nu als laatste fluvastatine voorgeschreven gekregen, en dus weer met woord statine erin voorkomend.
  Het leek de 1e maand wel goed te gaan en dacht, ja eindelijk de juiste gevonden, maar helaas nu de laatste 1,5 week dit keer geen spier en gewrichtspijn maar wel slapeloze nachten met een druk op de schedel welke de hele dag een lichte zeurende vorm van hoofdpijn teweeg brengt.

  En als ik de bijsluiter lees komt deze bijwerking dus vaak voor 1 op de 10 zouden er last van kunnen hebben, en denk dat ik daar 1 van ben.

  Ik dus nu sinds gisteren in overleg met de huisarts wederom gestopt, en dat voor 1 week is haar advies en dan zien of de klachten verdwenen zijn, zo ja dan weer zoeken naar een ander medicijn, zo nee, dan onderzoeken waar de klachten dan wel vandaan komen.

  Mij benieuwen hoe dit nu weer gaat, want wordt er zowat moedeloos van.

  • Foxy

  Barstens veel spierpijn. Ik ben op aanraden van de DVK Q10 tabletten gaan slikken, elke ochtend 2 x 30 Mg. en dat werkt geweldig ! Na twee dagen geen spierpijn meer ! Die Q10 tabletten zijn wel duur maar bij De Tuinen is regelmatig een aanbieding, twee voor de prijs van 1. Ik zou zegen probeer het eens.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.