Home Forums Behandelaren ervaring met type 1 DM met metformine en pomp

 • Brooke

ervaring met type 1 DM met metformine en pomp

Hoi Allemaal,

Sinds 2 jaar heb ik DM type 1 en gebruik ik sinds een jaar een insuline pomp. Ik ben goed ingesteld maar nu stelt mijn diabetesverpleegkundige voor om metformine er bij te gaan gebruiken. Heeft iemand hier ervaring mee? Werken de mogelijke bijwerkingen op tegen de voordelen?

 • Ik heb een pomp en ik slik ook metformine.

  Ik heb geen nadelige gevolgen ondervonden. Ik heb begrepen dat de metformine de insuline opname verbeterd en omdat ik 6.5 jaar geleden in het ziekenhuis heb gelegen om mijn insuline resertentie te overwinnen.

 • Hoi! Hier kun je meer lezen over metformine bij diabetes type 1:

  http://www.eendiabetes.nl/Home/medicijn-voor-type-2-diabetes-voordelig-voor-ons

 • Hoi,

  Ook ik heb een pomp en slik metformine.
  Hoe is dat zo gekomen?
  Eerst werd er gedacht dat ik type 1 had,maar later bleek dit Lada te zijn.
  Ik heb de metformine wel besproken met mijn behandelaar. Ik hoefde deze niet meer te slikken, maar de ervaring leerde dat het wel een positief effect had op mijn waardes, dus na een periode van stoppen ben ik weer begonnen.
  Waarom adviseert de diabetes verpleegkundige je te beginnen met de metformine?
  Heb je overgewicht? Door het slikken van metformine heb je ook eerder het gevoel van verzadiging (is mijn ervaring).
  Sommige mensen hebben last van diaree, maar aangezien ik ook tramadol slik (voor iets heel anders) heft dit de stoppende werking weer op.
  Maar dat is niet de reden waarom ik het slik, dan zou ik ook andere middelen kunnen nemen. Maar het is een ‘mooie’ bijwerking.
  Succes

 • Ik slik al een aantal jaar metformine en ik heb ook een pomp. Voor mij maakt het mijn waardes stabieler en wordt de insuline ook beter opgenomen. Ik slik wel een ander merk dan de standaard metformine, want ik kreeg na 2 jaar buikpijn van de standaard.

  • Ben42

  Allereerst is er de Link die Anna1998 gegeven heeft:
  http://www.eendiabetes.nl/Home/medicijn-voor-type-2-diabetes-voordelig-voor-ons

  Type 1 en Type 2 zijn eigenlijk twee verschillende ziektes met dezelfde symptomen. Type 1 je produceerd te weinig of geen insuline meer. (Meestal veroorzaakt door een auto-imuum reactie, maar het verwijderen van de pancreas heeft hetzelfde effect). Type 2 je lichaams cellen zijn minder gevoelig voor insuline.

  De twee ziektes sluiten elkaar niet uit. Je kunt best beide ziektes hebben, maar dit wordt zelden zo genoemd of onderkend. Omdat Type 1 vaak vroeger in het leven ontstaat dan type 2 en de behandeling van Type 1 de behandeling van Type 2 voor een groot deel overlapt, zal over het algemeen de behandeling van type 1 worden doorgezet en de insuline resistentie wordt dan behandeld door meer insuline te spuiten.
  Iemand met type 2 die niet meer met orale medicatie toekan zal worden overgezet op insuline. Als een type 2 ook type 1 diabetes krijgt zal dit over het algemeen niet opgemerkt worden, omdat bij een type 2 er vaak toch al een overgang naar Insuline in zit.

  Iemand die dus type 1 en Type 2 tegelijkertijd heeft, heeft dus insuline nodig, maar kan ook baat hebben bij orale medicatie die voor type 2 bedoelt is. Dit om dat hiermee de insuline gevoeligheid dan toeneemt. Maar zoals gezegd, voor dit aspect is zeer weinig aandacht binnen de diabeten gemeenschap of binnen de medische wereld. In de genoemde link worden bovendien een aantal ‘zijeffecten’ van het medicijn beschreven die wel eens gunstig zouden zijn voor type 1 diabeten onafhankelijk van de insuline resistentie.

  Ben

 • Ik heb 20 jaar type 1 en wordt behandeld meT een pomp sinds een jaar ook in bezit van de fsl. Veel ongeregelde gw niet bij te sturen en gelezen op jullie site over metformine 2 x500. Ik moet eerlijk zeggen na een week gebruik,een open baringveel stabiebeler waardes ik ben daar erg blij mee . Hoe komt het dat in diabetesland je afgescheept wordt door te zeggen je hebt die lada en door toeval ontdekt, overlegt internist, ja dat zou je een kunnen proberen. Nou moet ik er nog achter komen waarom de anvullende metformine wel werten de bloedglucóse daarop reageren wie heeft dar voo mij en andwoordt op
  Ellen uit soest

 • ik heb het ook een tijdje geprobeerd, en het had bij mij totaal geen nut dus maar weer gestopt met de metformine.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.