Home Forums Zwangerschap Ervaringen diabetes en bevalling?

 • Mies

Ervaringen diabetes en bevalling?

Hallo, ik ben momenteel 32 weken zwanger van mijn 1e kindje. Sinds 2007 heb ik diabetes type 2, ivm onze kinderwens ben ik sinds ruim 2 jaar ingesteld op insuline. Zwangerschap is pittig en waar ik het eerste half jaar supermooie waardes had, zijn deze vanaf 24 weken flink gaan stijgen en moeilijk onder controle te houden.
Nu loop ik richting einde zwangerschap, het plan is om met 38 weken in te leiden. Ik vind de bevalling erg spannend, want hoe zal het gaan met mijn waardes? Zullen ze juist flink stijgen als gevolg van de adrenaline of juist zakken ivm de pijn en lichamelijke inspanning? Waar moet ik op letten en zijn er tips? Ik besef me heel goed dat een bevalling altijd weer anders kan zijn, maar ben toch op zoek naar ervaringen van andere vrouwen met diabetes die een bevalling hebben meegemaakt.
Groetjes!!

 • Beste Mies

  Wat ontzettend leuk voor jullie!!! Gefeliciteerd en geniet er vooral lekker van! Zelf heb ik geen zwangerschap meegemaakt, maar daar kunnen andere gebruikers van dit Trefpunt vast van alles over vertellen.

  Ik heb even gekeken wat er verder binnen DVN bekend is voor je. Misschien heb je het zelf al allemaal uitgebreid gelezen, maar anders nog even extra: op http://www.dvn.nl/leven-met-diabetes/zwangerschap staat diverse informatie waar jij misschien iets aan hebt.

  Toi toi toi bij de bevalling en… laat je ons weten hoe het gaat/gegaan is?

  Groetjes
  Communicatiemedewerker DVN

 • Hey Mies,

  Wat een mooi vooruitzicht, je wordt moeder!
  Ten eerste wil ik je meegeven dat je aan je gynaecoloog en dvk door moet geven dat je meer insuline nodig hebt. Dit kan te maken hebben met het feit dat je placenta minder insuline en dus ook voedingsstoffen door kan geven aan je kindje. Dit was bij mij namelijk het geval.
  Niet om je bang te maken maar meer om te waarschuwen zodat ze het in de gaten kunnen houden.

  Wanneer je weet dat het gaat beginnen, geloof me dat weet je snel genoeg. Neem dan wat extra langwerkende koolhydraten. Zo hoef je tijdens je bevalling geen zorgen te hebben over een hypo en kun je je volledig concentreren op jezelf en je energie gebruiken voor je bevalling.

  Misschien kun je overwegen om een freestyle libre te plaatsen zodat jij, je man en het verplegend personeel je suiker makkelijk in de gaten kunnen houden en in kunnen grijpen mocht dat nodig zijn.
  Jij kan het dan loslaten.

  Ik ben bevallen met mijn insulinepomp nog aangekoppeld en dat ging perfect!
  Geen hypo’s gelukkig!

  Op het moment van bevallen ben je sterker dan wie dan ook, geloof me!
  Je kunt dit!
  Geloof in jezelf!
  Heel veel succes!

 • Hoi,

  Ik zou worden ingeleid ivm mijn diabetes type 2.

  Had die ochtend nog geen insuline gespoten omdat ik nog niet ontbeten had.

  Ik bleek ongemerkt al op de helft te zitten en heb tijdens mijn bevalling geen insuline gespoten. Dit mocht niet van de gynaecoloog ivm eventuele hypo’s. Ik heb echt een super bevalling gehad!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.