Home Forums Behandelaren Ervaringen Fiasp

 • Anoniem
 • Inactief

Ervaringen Fiasp

Wij zijn op zoek naar ervaringen met FIASP insuline. Met name bij het gebruik met langwerkende insuline en pentherapie. Wat zijn de behaalde resultaten en wat zijn de minpunten?

 • En wie zijn “wij”…?

 • Gottfried, dit klinkt wat achterdochtig :-)… Dit is geen onderzoeksvraag, volgens mij, hoor. In Ilona555’s profiel kun je zien dat zij een ouder van een kind met diabetes is. ‘Wij’ zullen dus moeder en kind zijn. Kun jij haar helpen bij haar zoektocht?

  Groetjes Moderator ^IO

  • @ moderator.

   Nee ik ben niet achterdochtig. Verre van dat. Maar waarom zet Ilona dan er niet even een paar woorden uitleg erbij? Want wie weet werkt Fiasp wel anders bij een kind dan bij een volwassene.
   Nu moet ik weer naar haar profiel gaan kijken om te kijken of ik meer info kan vinden.
   Jammer maar even erbij zetten dat ze een ouder is met een kind met diabetes is kennelijk te veel werk. Jammer.

   We willen dit forum toch gewoon helder laten zijn?…….(hoop ik).

   Groet,

   Juul, al 38 jaar diabeet en al die tijd lid van de DVN.

 • ik gebruik sinds 3 maanden de snelwerkende insuline FIASP,hiervoor had ik novo rapid.fiasp is iets sneller dan de nova rapid als je voor het eten onder 4 meet dan eet ik eerst wat,daarna spuiten. de langwerkende insuline die ik gebruik is tresiba, het bevalt mij goed

 • Ik gebruik sinds een maand FIASP, maar dan in een pomp en ik ben volwassen.
  In de bijsluiter staat volgens mij, dat de insuline (voorlopig) alleen voor volwassenen wordt aangeraden.
  Succes met jullie besluit!

  • Ik (volwassen 43 jaar) ben sinds 3 maand FIASP gebruiker.

   Ik kan me voorstellen dat je dit niet direct aan kinderen voorschrijft omdat de insuline nogal direct werkt. Dit betekent dat je wel goed moet uitkijken bij maaltijden met een wat tragere koolhydraten maaltijd. Ook is het verstandig om voor de maaltijd eerst je bloedsuiker te meten. Kans op Hypo’s is groter (zeker als je bloedsuiker vlak voor de maaltijd onder de 4,5 is) Positief vind ik wel dat je 1 uur na de maaltijd snel op een goede bloedsuiker zit.

   In Engeland zijn er mensen met de volgende bijwerkingen:

   Irritatie op de infusieplaats
   Pijn bij bolussen
   Dikke builen en pijn bij het verwijderen van de set die tot twee weken na de verwijdering aanhoudt
   Gestaag toenemende basale insulinebehoeften
   Verhoogde insulinebehoeften bij maaltijden
   Willekeurige hoge glucosegebeurtenissen die significante extra insuline vereisen zonder duidelijke oorzaak

   Dit lijkt verband te houden met de kans op een verhoogde kans op allergische reactie op de insuline.

   Ik ervaar deze bijwerkingen niet.

   Mijn ervaring is alleen dat je beter moet opletten op hypo’s.
   En de positieve ervaring van het sneller omlaag krijgen van bloedsuikers.
   En dat is wel erg goed natuurlijk in de strijd tegen complicaties (die ontstaan door verhoogde bloedsuikers)

   Groet,

 • Hi! Ik ben 22 jaar diabeet en spuiter. Ik gebruik een half jaar FIASP icm Tresiba en ik ben er onwijs tevreden over. Ik vind de snelheid waarmee het werkt een verademing in vergelijking met novo rapid. Nu ik de FIASP gebruik zijn mijn bloedsuikers over de dag heen veel stabieler. Wanneer ik een hogere bloedsuiker heb zie ik ook sneller resultaat na het bijspuiten. Voor mij is dit een goede keuze geweest.

 • 3 maanden fiasp gebruikt in de pomp. Was echt ideaal qua snelheid, maar ik kreeg ontstekingen en verdikkingen bij de infuusplek. Ook deed het bolussen/ injecteren van de insuline mij elke x pijn. Ik vind het heel jammer dat ik er mee moest stoppen, maar kon niet anders.

 • Ik gebruik Fiasp al een heel jaar voor injectie vóór de maaltijden. Daarvoor gebruikte ik Novorapid. In mijn ervaring is Fiasp helemaal niet sneller dan Novorapid. Ik moet gewoon 30 minuten voor de maaltijd spuiten, net als ik al deed bij Novorapid, om de insulinepiek enigszins te laten samenvallen met de glucosepiek. Dit heb ik ontdekt dankzij gebruik van de Freestyle Libre sensors (die ik helaas nog steeds zelf betaal. Je leert zoveel over je eigen glucosehuishouding, dat dat toch vergoed zou moeten worden – maar dit terzijde). De bijsluiter van FIASP zegt dat je binnen 2 minuten moet beginnen met je maaltijd, maar die ervaring heb ik dus helemaal niet. Dat is voor mij alleen nodig bij zeer laag-glycemische voedingsmiddelen. Ik ben dus op zoek naar een nóg snellere insuline, maar die bestaat volgens mij (nog) niet. Als die er is, zou het graag weten. Ik zou het handiger vinden insuline te hebben die je echt optimaal 1 minuut voor de maaltijd kan nemen of beter nog, ná de maaltijd.

  • Nog snellere insuline kan/is gevaarlijk zowel bij fouten of per ongeluk of misschien met opzet toedienen van die nog snellere insuline !

   Weet niet of die bestaat, mogenlijk is of zowel wenselijk is en dit is zomaar een gedachte 🤔

   Groet 6feet10

 • Interessante gedachte, dat die insuline met opzet dan wel onopzettelijk verkeerd gebruikt zou kunnen worden. Maar insuline is op voorschrift dus neem ik aan dat het dan niet zou worden voorgeschreven aan mensen die niet zelfstandig daarvan gebruik kunnen maken. Maar voor mij is het in ieder geval wenselijk. Het kan ook gevaarlijk zijn als je hebt gespoten voor een maaltijd en er gebeurt daarna iets onverwachts waardoor je maaltijd moet worden uitgesteld. Als je 1 min voor de maaltijd spuit (het staat al klaar) is de kans kleiner dat er nog iets tussenkomt. Nog beter zou zijn ná de maaltijd, dan weet je nl. precies wat en hoeveel je hebt gegeten. Maar Fiasp is daar wat mij betreft niet optimaal voor. Hoewel dus wel iets sneller. Het bijregelen van een onverklaarbare suikerpiek heeft wel iets sneller resultaat.

 • Ik gebruik ook FIASP
  Maar 30 minuten wachten zou ik toch niet doen hoor.. ik gebruikte hiervoor apidra (zelfde werking als novorapid) en dan moest ik 15 minuten wachten en omdat ik dat irritant vond voor mijn warm eten en ik had er allergie op hebben ze FIASP voorgeschreven voor te zien of die beter was.. en zodat ik niet altijd moest wachten om te eten.. ik ben 17 jaar en heb diabetes sinds 1maand en 2 weken.. en ik ben heel tevreden met FIASP het werkt ook rap metal een uur na mijn eten is mijn bloedsuikerspiegel weer goed! Zeker een aanrader! (Ik zou wel graag willen dat jullie geen slecht oordeel hebben over mij omdat ik het maar een ander halve maand heb.. ik zeg alleen mijn ervaring met FIASP.. en wil deze moeder helpen met het vinden van de juiste insuline voor haar kind..)

  • Hoi @femkev0402

   Welkom op ons forum want iedere ervaring van en over diabetes is welkom ! Negen of negentig jaar oud, 50 jaar diabeet of één maand alles is welkom om te delen/leren/informeren…… enz.

   Knap dat je na 1,5 maand met zoveel heftige veranderingen in je leven dit al hebt gedaan/meegemaakt en met ons deelt. #respect💪

   Een waarde oordeel is niet ter zake het zijn de ervaringen die tellen om elkander te helpen. Dus blijf reageren of vragen 😀

   Groet 6feet10

  • Dank. Heel interessant om te zien hoe verschillend het effect van FIASP kan zijn voor verschillende personen.

  • Estee

  Ik heb geen goede ervaringen met de Fiasp.
  Buiten dat het mijn bloedsuikerwaardes niet deed verbeteren (eerder verslechteren), kreeg ik een allergische reactie van de huid. Mijn buik zal vol ontstekingen en blauwe plekken. Ik ben weer teruggegaan naar Novorapid.

 • Allergische huidreacties komen bij alle insuline aspart vaak voor, dus zowel bij Fiasp als Novorapid (beide zijn aspart insuline). De conserveermiddelen zijn identiek, dus is het onverwacht dat allergische reacties zo verschillend zullen zijn. Misschien bij Fiasp een hele klein fractie meer; ik weet niet welke verschillen er dan wel zijn. Maar volgens de bijsluiter van Fiasp komt roodheid op de injectieplaatsen wel eens voor (net als overigens bij Novorapid), maar is i.h.a. voorbijgaand van aard en “verdwijnt normaliter tijdens het
  voortzetten van de behandeling”.

  • Wallie

  Het is een nieuwe insuline. Als het goed is zou deze insuline 10minuten sneller moeten werken.
  In de praktijk (niet uit eigen ervaring) zou je verwachten dat dit weinig verschil maakt.
  Misschien bij een dieet met veel snelle suikers, denk wit brood en snoep. Of als je anderzijds klachten hebt waarbij je ruim voor het eten insuline zou moeten zetten.

 • Ik denk inderdaad dat de snelheid van de insuline voor iedereen anders is, en verder afhankelijk van de spuitplek, de soort van de maaltijd, je (andere) hormonen, en noem maar op. Ieder moet dat voor zichzelf uitvinden. Bij mij gaat het nu uitstekend. De glucosepiek en insulineactiviteit vallen mooi samen. Indien toch verkeerd ingeschat, kan ik na 2 uur al corrigeren. Zeer tevreden met Fiasp! voor mij geschikter dan Novarapid. Maar, een nóg snellere, daar kijk ik nog steeds naar uit.

  • cardu

  Hallo,

  Ik heb een doosje FIASP geprobeerd, uit nieuwsgierigheid en ook omdat ik dacht dat een sneller insuline wel makkelijk zou zijn en voordelen kan hebben.
  Evenwel heb ik geen enkel verschil kunnen constateren tussen het gebruik en de effecten van Fiasp en van NovoRapid.

  Groet,
  Marianne

  • Koen79

  Ik gebruikte eerst Novorapid. Nu ik sinds een half jaar een OpenAPS systeem gebruik, wilde ik FIASP gaan proberen om nog betere resultaten met OpenAPS te realiseren. DAt is helemaal gelukt. Ik gebruik FIASP nu
  1 maand. Doordat FIASP iets sneller reageert, kan de OpenAPS systeem nog sneller reageren en ingrijpen. Bovendien vond ik het irritant om 30 minuten voor een maaltijd al te moeten spuiten met Novorapid. Dat lukte niet, waardoor ik altijd en piek in mijn bloedglucose na de maaltijd hebt. Nu ik FIASP gebruik heb ik deze piek niet meer en is het allemaal nog stabieler. Door de combinatie met OpenAPS en FIASP kan ik bijna zeggen dat ik genezen ben van type 1.
  Het enige nadeel wat ik ervaar is de huidirritatie. Ik heb vaker last van licht pijn als de insuline wordt toegediend. Hopelijk kan ik het blijven gebruiken…

  • BertR

  Ook ik gebruik Fiasp in mijn insulinepomp, die geregeld wordt met AndroidAps. Ik behoor volgens mijn internist tot de britle groep, dat zijn diabetici met een zeer onregelmatige bloedsuiker die heel moeilijk te regelen zijn. Dat gaat bij mij met Fiasp een stuk beter.
  Wel heb ik met enige regelmaat een branderig gevoel bij het toedienen van een bolus. In het begin was ook de plek van de infuusnaald verdikt, maar na enkele maanden is dat verschijnsel verdwenen.

  Voor degenen die een OpenAPs-regeling gebruiken is het aan te bevelen om een DIA van 5-6 uur te gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat de kleine restwaarde 5 uur na inspuiting al kan leiden tot een stapeling van insuline van ongeveer 0,3-0,5 eh. Dat is erg vervelend als je laag komt te zitten want dan komt een hypo veel harder aan.

  Gr. Bert

 • Ik gebruik FIASP, en ik ben er echt ziek van, elke morgen in de badkamer begint het al, krijg ik het warm en krijg ik zweet op het voorhoofd, al mijn energie loopt zoals een leeglopende ballon uit mijn lichaam, ‘s middags en ‘s’avonds van hetzelfde, al -tig aantal keer tegen de dokter gezegd en zijn antwoord is steevast, Dat kan niet.
  Ik ben reeds 35 jaar Diabeet type 1, vroeger NOOIT probleem gehad met acrapid.
  Ik stop er gewoon mee, niet te doen voor mij.

  • Dat kan individueel zo zijn, dat je ongunstig reageert op Fiasp. Ik ben van mening dat iedere insuline-afhankelijke persoon die zichzelf voldoende kan managen de verschillende insulines gewoon zou moeten mogen uitproberen, maar natuurlijk niet gedwongen moet worden om een bepaalde insuline te gebruiken die hij/zij slecht verdraagt. Maar dat is volgens mij ook nu al een grond om niet de zg. preferente middelen te moeten gebruiken.

   Ook in dit licht zou heel snel Lyumjev moeten kunnen worden voorgeschreven. Deze is nóg een beetje sneller dan Fiasp en dus weer een goede vervanging daarvan.

   • Het belangrijkste voor mij is dat ik mij goed voel met de insuline, hoe vlug hij werkt is van minder belang, daar kan ik mij wel aan aanpassen, erger is als je klachten niet gehoord willen worden.

   • Dat is zéker belangrijk, dat staat voorop.

   • Ann

   Magda, dank voor het delen van jouw ervaring met Fiasp. Vooral dat het zweet je uitbrak vond ik herkenbaar. Ik was ook met Fiasp begonnen, maar kreeg ‘mini-opvliegers’. Eerst dacht ik dat dat door de overgang kwam, maar ik ben even terug op NovoRapid gegaan en nu zijn die opvliegers er niet meer. Wel overweeg ik nog een nieuwe poging met Fiasp omdat ik Fiasp te kort heb gebruikt om een goede balans te vinden in mijn basaal en bolushoeveelheden én omdat ik hoop dat die opvliegers misschien na een wat langere tijd gebruik vanzelf overgaan doordat mijn lichaam eraan went. Wel vind ik het heel vermoeiend, al dat uitproberen, dus ik neem er de tijd voor.

 • Ik heb deze week bij endocrinoloog geweigerd om FIASP nog langer te gebruiken, hij heeft mij Novo Rapid voorgeschreven. Na 1 dag waren alle nevenwerkingen die ik had met FIASP totaal verdwenen.

  • abelle

  Fiasp deed bij mij ook bijna niets. Ik kreeg het voorgeschreven om te gebruiken als ik bijv. hoog zit, dan werkt Novorapid vrij langzaam. Maar ik merkte erg weinig van Fiasp, dus ik heb het bijna niet gebruikt.

  Ik gebruik (sinds een aantal jaren) Novorapid en Tresiba, en sinds ik een FSL heb zie ik inderdaad dat het wel een half uur duurt voordat de Novorapid begint, dus een half uur voor mijn maaltijd spuit ik al, dat werkt beter dan vlak voor de maaltijden. Maar verder ben ik er redelijk tevreden over, geen allergieën.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.