Home Forums Zwangerschap Ervaringen met onregelmatige/afwezige cyclus en diabetes?

  • Kerlo

Ervaringen met onregelmatige/afwezige cyclus en diabetes?

Hoi allemaal,

De titel zegt het al, heeft iemand ervaring met een onregelmatige/afwezige cyclus en diabetes? Zelf werd ik op mijn 11e voor het eerst ongesteld, op mijn 12e kreeg ik diabetes type 1. Ik ben toen ruim een jaar niet ongesteld geweest, de arts zei indertijd dat mijn lichaam zo’n opdonder had gekregen (kwam het ziekenhuis binnen met waardes van in de 70) dat het nu tijd nodig had om weer te herstellen, en alle processen weer op gang te krijgen.
Een plausibele verklaring, alleen heb ik het idee dat het proces van mijn menstruatie nooit meer goed op gang gekomen is. En juist omdat beide (menstruatie en diabetes) rond dezelfde tijd hun intrede deden, heb ik het idee gekregen dat het iets met elkaar te maken heeft, en dat er met beide iets mis is gegaan.
Na het uitblijven van mijn menstruatie werd ik na meer dan een jaar wel weer af en toe ongesteld, maar altijd zeer onregelmatig. Soms zat er nog steeds een half jaar tussen twee menstruaties in. Op mijn 16e ben ik aan de pil gegaan, dus in de periode kwamen de menstruaties natuurlijk wel in de stopweken. Maar toen ik op mijn 21e met de pil stopte, bleef de menstruatie weer lange tijd uit (ik geloof weer ongeveer een jaar). Sindsdien hetzelfde patroon als na het begin van mijn diabetes; zeer onregelmatig en schaars.
Nu ben ik vorig jaar naar de gynaecoloog geweest met dit verhaal, en die heeft onderzoek gedaan. Ondanks dat mijn diabetesarts zei dat er geen link was tussen diabetes en een afwijkende cyclus, vertelde de gynaecoloog dat ze dat juist vaak zag. Uit het onderzoek bleek dat ik veel meer cysten op mijn eierstokken had dan gemiddeld genomen. Dat wordt normaal gesproken Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) genoemd, alleen had ik geen uiterlijke kenmerken van PCOS (overbeharing, witte uitslag uit tepels, overgewicht, misschien nog iets anders dat ik vergeet). Ik zou dus niet het syndroom hebben, maar heb wel degelijk veel cysten. En feit blijft dat ik erg weinig ongesteld ben, ondanks 4 jaar geleden te zijn gestopt met de pil.
De gynaecoloog vertelde dat nu nog niet te zeggen valt of er problemen zullen zijn mocht ik zwanger willen worden, dat ik het dan maar gewoon moest proberen. Wel is het natuurlijk lastig om zwanger te worden als je weinig ongesteld wordt, want dat suggereert dat je ook maar weinig eisprongen hebt.
Nu weet ik niet eens of ik ooit zwanger wil worden, maar lastig vind ik dit hele gedoe wel. Ik zou graag een regelmatige cyclus hebben, al was het alleen maar omdat ik hier zojuist las dat mensen een verschillende insulinebehoefte hebben door de verschillende fases van hun cyclus heen. Met een regelmatige cyclus lijkt het me makkelijker te bepalen welke verschillende basaalstanden je wanneer zou kunnen toepassen door je cyclus heen. Daarbij heb ik dus geen idee of ik wel een cyclus heb in de periode dat ik niet ongesteld ben, misschien ligt de boel wel gewoon stil? Mijn insulinebehoefte lijkt wel vaak te veranderen, ik dacht altijd dat dat (enkel) kwam doordat ik enigszins onregelmatig leef, waardoor het lastig is om te bepalen welke invloeden er meespelen bij het schommelen van waardes. Misschien is er toch een cyclus?
Maar wellicht is de cyclus ook te ontdekken juist door het monitoren van de bloedsuikers. Dus bijv. verschillende weken met elkaar vergelijken: welke zijn hoog en welke zijn laag? Misschien ontstaat er na verloop van tijd een patroon. Probleem daarbij is dat je bij een standaard cyclus al minstens twee maanden hetzelfde basale schema aan moet houden, anders kun je niet meer vergelijken. En stel dat je daar bijv. een week elke dag hypo’s door krijgt? Ik ben gewend na een paar dagen dan toch mijn basaal aan te passen.
Nou, lang verhaal, ik ben in ieder geval benieuwd of er meer mensen zijn die dit verhaal enigszins herkennen, en wat hun ervaringen zijn.

  • Hoi kerlo,

    Het is heel bijzonder maar ik zat je verhaal te lezen en ik herkende me helemaal in je verhaal. Het leek net alsof ik dat verhaal over mijn eigen had omschreven.
    Ik kreeg op mijn 15e diabetes en vanaf die tijd is het alleen maar tobben geweest met mijn menstruatie. Ik moest toen 1 jaar de pil gaan slikken met de hoop dat het weer op gang zou komen. Maar dat is nooit meer gebeurd. Ik ben ook naar de gyneacoloog gegaan en ja, bij mij zaten er ook meer kysten op mijn eierstokken als andere vrouwen. Ook werd er aan mij verteld dat ik PCOS had maar geen uiterlijke kenmerken.
    Vanaf die tijd heb ik mezelf er bij neer gelegd en wordt ik af en toe ongesteld.. Geen idee wat ik er aan kan veranderen. Misschien leuk om elkaars ervaringen hier in uit te wisselen. Stuur me dan gerust een prive berichtje. Lijkt me leuk!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.