Home Forums Nieuw met diabetes Even voorstellen!

Even voorstellen!

Hoi allemaal,

Ik ben Mark (35) en ik ben in september 2021 gediagnosticeerd met Diabetes, type 3c zegt men. In 2006 toen ik 19 was heb ik enkele galstenen ontwikkelt en 1 daarvan is de afvoerbuis van de alvleesklier ingegaan. Daar heeft dit steentje van misschien 2 millimeter m’n leven overhoopt gehaald. De blokkade veroorzaakte een acute alvleesklierontsteking met uiteindelijk 2 grote cystes zo’n 1,8 liter “cola” zoals men het in het AMC noemde na drainage. Na in totaal zo’n 3-4 maanden in het ziekenhuis gelegen te hebben is uiteindelijk mijn galblaas verwijdert om kans op herhaling te voorkomen.

Om m’n verhaal niet te lang te maken; Ik bleef zitten met chronische pijn door zenuwschade t.g.v. necrose en het heeft enkele jaren geduurt om weer een normale stoelgang te krijgen. Maar toen nog geen diabetes ontwikkelt, dat komt later.
In 2009 is er per toeval ook ijzerstapelingsziekte ontdekt wat goed behandelbaar is.

Terug naar het heden, ik was altijd al bekent met hoofdpijn/migraïne en vermoeidheid door medicijnen en spijsvertering en soms ook een droge mond, toen deze kwalen frequenter werden heb ik ook niet aan diabetes gedacht. Ik had jaarlijkse controle en tot en met 2018 werd ook mijn bloedsuiker/hbA1c gemeten. Gek genoeg is dit niet in 2019 noch in 2020 getest, tot ik bij m’n checkup van 2021 ineens hoorde dat mijn bloedsuiker nuchter op 14,4 zat en m’n hbA1c op 116. De molen ging draaien, moest nog een keer m’n bloed laten afnemen en had een waarde van 26,4 dus de afspraak met de verpleegkundige werd naar voren gehaald en ik kreeg insuline en een glucosemeter mee.

Poeh wordt toch een lang verhaal zo, ik leef nu met 3 tabletten metformine 500mg en 1 maal per dag 12 eenheden langwerkende insuline. Zo’n 4 maanden later had ik weer een afspraak en was mijn hbA1c gedaald naar 42 mmol. Volgende checkup is eind deze maand.

Type 3c is in mijn ogen hetzelfde als Type 2. Ook al weet ik m’n suikerwaarden relatief stabiel te houden met nuchtere waarden rond de 5,5 en m’n pieken op 7-8,5 vind ik het moeilijk deze ziekte te accepteren. Terwijl 3c wordt toegeschreven aan trauma. Ik denk dat mijn alvleesklier in 2006 zo’n 50 jaar ouder geworden is en dat dat me nu heeft beloond met diabetes.
Mensen gaan dan meteen je leefstijl verdenken, zo ook in 2006 “ben u een zware drinker” en nu “ja dan had je maar niet zo veel moeten snoepen”. Ironische is, ik ben nooit een liefhebber geweest van alcohol en heb een weerstand tegen roken/rokers mede door mijn astma en nogal overgevoelige reukvermogen. Ook leef ik relatief gezond en ben ik netjes op gewicht, enkel in mijn puberteit was ik zwaarder. Ik moet nu zelfs opletten dat ik niet te veel daal.

Mijn methode is: respecteer de ziekte, leef er naar, maar wordt er niet door geleefd. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk… En soms moet je kunnen zondigen, zoals eens in de zo veel weken een stukje witte chocolade. En Slimpie is mijn grote vriend qua frisdrank.

Als je vragen hebt stel ze gerust, alhoewel ikzelf meer vragen zal hebben!

Met vriendelijke groet,
Mark

  • Nima

  Dag Mark,

  Hier ook type 3c door een doorgemaakte pancreatitis. Helaas blijft men vaak je levensstijl verdenken, wat zeer frustrerend is als je al gezond eet en veel beweegt. Maar inderdaad, leef ernaar en laat je er niet door geleefd worden.

  Groeten,
  Nima

  • smallie

  hoi mark, ik heb ook een 3c. tgv kanker sinds 6 maanden.
  net je verhaal gelezen en ik wilde je vertellen dat de ijzerstapelingsziekte een van de oorzaken is die type 3c veroorzaakt en dus niet gelijk aan type 2. met name de hypo’s kunnen heftiger zijn dan bij type 1 of 2
  tis inderdaad *** maar je leert er mee leven. mooie bloedsuikers heb je, goed ingeregeld! mag ik vragen of jij ook sport beoefend? zo ja, hoe doe jij het met voorbereiden en evt hypo’s die optreden? bij mij gaat de bloedsuiker heel snel naar beneden en ik heb nog geen goede manier gevonden.
  groet, roel

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.