Home Forums Nieuw met diabetes Excel bestand als rekenhulp aangeboden.

Excel bestand als rekenhulp aangeboden.

Beste mensen,

Sinds kort heeft mijn dochter diabetes. Zij is net 13 geworden en werd in het ziekenhuis opgenomen. Wij kregen (gelukkig) allemaal een spoedcursus hoe wij hier nu mee om moesten gaan.
Daaronder viel ook het berekenen van de hoeveelheid insuline die zij moet spuiten.
Ik zie de zuster nog staan aan het bed van mijn dochter: “dit toetje is 17,2 KH per 100 gram en het gehele toetje is 175 gram: hoeveel kh zijn dat?” Nodeloos te zeggen dat dit niet zomaar lukte.

Om het voor haar (en ons) wat makkelijker te maken en fouten uit te sluiten, heb ik in excel een hulpmiddel gemaakt.
In het kort wat het doet:
– het berekent de totale kh
– het berekent adhv. je bloedsuiker, ratio, insulinegevoeligheid en totale kh, de hoeveelheid insuline die je moet spuiten.

Er zijn een paar kolommen:
– als je de kh weet, kan je de waarde daar gewoon invullen
– een kolom waarin je zet hoeveel kh het is per 100 gram en je vult daarna in hoeveel gram je neemt
– een kolom per eenheid of opscheplepel en daarna vul je in hoeveel lepels je neemt
– een kolom waar je de kh per x gram invult (soms staat het op de verpakking niet als 100 gram merkte ik) waarna je de gegeten hoeveelheid invult.

Ook vul je natuurlijk je bloedsuikerwaarde in en je ratio en insuline gevoeligheid (hoewel die laatste twee wat langer vast blijven staan en dus in een andere kleur staan).
Een linkje waarop een screenshot te zien is: https://dl.dropboxusercontent.com/u/13313246/Screenshot_16-11-16_23_57.png
Let nog even niet op de rechter bovenhoek; dat hoort er nog niet echt bij.
Uiteraard is deze nog op mijn dochter toegespitst, maar ik maak hem universeel en er komt een gebruikershandleiding voor (hoewel hij niet moeilijk is hoor).

Afijn, ik heb hier aardig wat tijd in zitten en mijn dochter is maar één meisje; helaas zijn er meer mensen met diabetes……zonde om dit zelf te houden.
Ook viel mij op, dat een hulp als dit, precies het rekengedeelte, niet in een app te krijgen lijkt.

Wat wil ik er dan voor? Simpel; niets natuurlijk.
Ik zal heus nog wel eens een vraag hebben en vind hier een prima plaats om dat te stellen; hebben wij ook wat wij willen.

Nu is mijn vraag of er hier interesse is voor dit excel bestandje.
Is dat er, ga ik hem universeel maken en een handleiding schrijven en zal zorgen dat hij te downloaden is dan.
Laat dus graag even een berichtje achter als je interesse hebt.

(Nog even een poging om te zien of ik ook een screenshot hier geplaatst krijg)
Excel

 • Wat een kanjer ben jij!!!!!

  • Anoniem
  • Inactief

  Super.
  Ik heb een boluscalculator op mijn pomp, die berekent hoeveel insuline ik nodig heb op basis van insuline gevoeligheid en kh ratio. Maar daarin moet ik direct de totaal hoeveelheid kh invullen; mijn vriend wist al snel dat ik, als ik op mijn pomp aan het kijken ben en ‘niks’ doe, dat hij dan niet tegen me moet praten laat staan iets aan me vragen, omdat ik dan aan het rekenen ben…! Jouw excell rekenhulp klinkt een stuk beter!
  Na verloop van tijd zul je merken dat het (hoofd)rekenen en inschatten van de kh steeds makkelijker gaat, maar juist dan is het goed af en toe alles precies uit te rekenen om te zien of je inschattingen nog kloppen/up to date zijn :)

 • Ik denk dat dit voor veel mensen best handig kan zijn. Zelf zou ik er niet zo veel mee opschieten aangezien ik alleen voor mijn langwerkende insuline eens tandaard hoeveelheid heb. De kortwerkende insuline is zo afhankelijk van wat ik heb gedaan of ga doen (sporten etc.). Ik zou voor iedere dag, ieder moment van spuiten wel een andere ratio kunnen berekenen. Dus dat doe ik niet en de hoeveelheid insuline die ik spuit bepaal ik op gevoel en ervaring

 • Beste Navigator

  Als jij er zo blij mee bent, zullen anderen (/andere ouders) er ook blij mee zijn. Graag bieden wij aan om het document zodra het in jouw ogen af is, als download op sugarkids.nl of dvn.nl te plaatsen.

  Groetjes Moderator
  moderator@dvn.nl

 • Beste mensen,

  Hartelijk dank voor de interesse en feedback.

  Het is goed om te weten dat meer mensen hier gebruik van zouden willen maken.
  Ondertussen ben ik al bezig het wat “op te schonen” en er een handleiding bij te maken.

  Dat dit bestand als download gezet kan worden, zie ik zelfs als een eer.
  Even heel eerlijk; ik heb er wel wat kriebels bij; het moet wel perfect zijn natuurlijk!
  @ Moderator; mag ik het bestand anders eerst naar u toe sturen ter controle? De berekeningen zijn in orde hoor, gecheckt en dubbel gecheckt, maar misschien wat andere puntjes die mij nog niet opgevallen zijn? Iets met bomen, bos en niet meer zien.

 • Wat goed gedaan!

  Ik heb zelf een boluscalculator in mijn bloedsuikermeter. Zeker aan te raden voor alle mensen die spuiten. Dan hoef je je waarde dus niet meer in te voeren maar alleen de koolhydraten.
  Misschien ook handig voor je dochter in de toekomst.

  Verder heel veel sterkte voor het gehele gezin. Het komt goed. Bedankt en succes!

 • Hallo Anne,

  Dankjewel en sorry voor de late reactie.
  Mijn dochter heeft het inderdaad een paar keer over een pompje gehad en binnenkort hebben wij een afspraak bij het KDC om het erover te hebben.
  Evengoed zal zij dan wel de Excel blijven gebruiken om de koolhydraten te berekenen; al die halve beetjes en delingen…..zijn voor haar gewoon niet handig.

  Ondertussen is de Excel klaar, wat opgeschoond en gebruiksvriendelijker gemaakt; ik had het toen “in de haast” gemaakt er gezorgd dat het maar zo duidelijk mogelijk voor haar was. Maar voor elk dingetje wat ingevuld kon worden een regel wat het is, is niet meer nodig; dat kan ook boven de kolom staan.

  Ik heb het opgestuurd naar de moderator mail en gevraagd om er even naar te kijken voor de zekerheid.
  Ik ben docent wiskunde en denk dat de berekeningen wel goed zijn (haha, mag ook wel dus) maar zoals ik al aangaf zie ik misschien wat dingetjes over het hoofd.

  Als er nog iemand een kijkje naar wilt nemen alvast, dan graag; twee zien meer dan één.

 • @ Navigator; super zoals jij dat voor je dochter hebt gemaakt. Als ik zo vrij mag zijn, de steun die jij je dochter geeft is bijzonder lovenswaardig. Je dochter voelt zich echt gesteund door jou en dat voelt goed.
  De actie die je hebt ondernomen met het ontwikkelen van de Excelsheet voor het berekenen van de benodigde Eh. is werkelijk hartverwarmend.

  En bedankt dat je je Excelsheet ook met anderen wilt delen. Wordt door velen gewaardeerd.

 • Wow…. ik zou heel graag de tabel willen gebruiken bij de berekening voor mijn zoontje van 6. Mijn complimenten hiervoor.

 • Bedankt beste mensen.

  @ Racingbike; aardig dat je dat zegt, maar ik denk dat je mij te veel eer geeft.
  Ik heb niets anders gedaan dan wat elke ouder doet; zijn kind zo goed mogelijk helpen.
  Toevallig kwam ik op DIT idee omdat ik veel met excel bestanden werk. Ook heeft mijn dochter net die leeftijd; was ze jonger, dan doe je alle berekeningen voor haar en was ze ouder, kon ze het zelf. Zij valt er net tussenin.

  Hoe dan ook; het is soms een wirwar en fouten zijn zo gemaakt……ik als docent wiskunde zou geen problemen moeten hebben met berekeningen, maar als ik het “even snel op een kladje doe” maak ik soms ook wel een foutje……. Je vergeet een koolhydraat ofzo…..

  Mama van Dennis; je hebt een pb!

 • Beste mensen,

  Helaas lijkt mijn opzet mislukt.
  Ik heb het bestand herzien en zo’n anderhalve week geleden aan de moderator gezonden om te laten zien of het gebruikersvriendelijk was.
  Ook nog (met diezelfde intentie) naar een enkeling hier op het forum zo’n week geleden.

  Van beiden heb ik niets vernomen en dus rest mij niets anders dan te moeten concluderen dat “het wel niets zal zijn”.

  Jammer dat ik niet weet wat het is zodat ik het aan kan passen, maar ik trek er wel de lering uit dat ik het niet kan verspreiden; het zekere voor het onzekere, nietwaar?

  Ik trek mij dus terug, samen met het bestandje.

 • Sorry Navigator! We zijn er nog mee bezig! Ene collega ziek, ander paar dagen onverwacht vrij en nummer drie druk druk druk met een grote vrijwilligersdag voor de SugarKids- en JONGvrijwilligers. We komen er komende week op terug! Heb je nog even geduld alsjeblieft?

  Groetjes Moderator

 • Dan heb ik nog wel geduld hoor, geen probleem.
  Het is tenslotte het idee om mensen te helpen hiermee.

  Ik hoor het wel.

 • Tja, waarschijnlijk toch in de vergetelheid geraakt; zo erg handig/”nodig” is het bestandje dus niet.

  Prima hoor, maar ik ben ook gekke Gerritje niet; ik steek er zelf ook geen tijd meer in.

  • Anoniem
  • Inactief

  Hi Navigator,
  Wat jammer dat dit zo loopt! Ik zou nog altijd graag het bestand willen ontvangen, en zie nu in dat wachten op plaatsing ervan op de site, nog wel ff kan duren. Zou je het naar mij willen mailen? Ik stuur je een pb met m’n mailadres.
  Emmy

 • Nog een laatste woordje dan; dit bestand gaat er definitief niet komen.

  Uiteindelijk heb ik nog wel contact gehad met een medewerkster van DVN, maar ook daar ben ik aan het lijntje gehouden; kleine verandering, toch nog wat meer en nog meer……en vervolgens beloften niet nakomen. Wel mocht ik voor een bepaalde datum (het liefst) alles doen en deed dat netjes; vervolgens verneem je weer niets en is het verhaal toch ineens weer anders.

  Moderators, medewerksters en mensen hier op het forum; geen van allen zijn afspraken nagekomen, hebben het onnodig lang laten duren (had er al binnen een week na mijn eerste post kunnen staan) en hebben mij onnodig laten werken.

  Nodeloos te zeggen dat ik er echt helemaal klaar mee ben. Ik mag niet over één kam scheren natuurlijk, maar “een goeie” ben ik helaas niet tegen gekomen. (Al realiseer ik mij wel dat die er genoeg zullen zijn!!)

  Ik heb dan ook een mail gestuurd dat ik géén toestemming geef om het bestand te plaatsen of te verspreiden.
  Zo bizar, zoveel uren werk……

  Voor mijn dochter hebben wij de dokter en diabetesverpleegkundige; dat moet genoeg zijn want inzake deze site, heb ik een wel heel erg nare bijsmaak gekregen.
  Ik log dus ook uit en dat is het dan.
  Als dit is hoe men goedbedoelende mensen behandelt……. ik bedoel; ik vraag geen geld en wil mijn naam er niet eens bij; het is mij er niets aan gelegen anders dan proberen te helpen.

  Ik meende mijzelf te moeten verantwoorden; zo weet iedereen die interesse had waarom het er niet is: het is geen onwil van mijn kant.

 • Beste Navigator,

  We snappen je boosheid hierover! Het is allemaal echt wat langzamer gegaan dan de bedoeling was, met check en dubbelcheck. Maar het bestand staat (nadat je gelukkig via PM toch nog akkoord hebt gegeven) inmiddels op verschillende plaatsen online en we gaan het zo delen via de social media van DVN! Hierbij alvast de directe link naar het bestand: Rekenhulp insuline berekenen. Bedankt voor je eerder getoonde begrip, geduld en bijdrage!

  Hartelijke groet,
  De moderatoren

 • Ik heb iemand van de DVN een eigen gemaakt programma voor windows meegegeven die het berekenen van de KH-ratio en de insuline gevoeligheid bereken makkelijker maakt. Dit was tijdens een Diabetes Café in het oosten des lands. Ik heb er niets van weer gezien.

  ?????????????????????

  • Teun

  Wat knap dat je dit kunt maken. Ik zou het ook wel willen gebruiken

 • Wat een goede tool, bedankt!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.