Home Forums Lichamelijke complicaties Extreme jeuk

 • sunny

Extreme jeuk

Ik weet niet of het hier de juiste plek is om het neer te zetten; maar ik heb een extreme jeuk en dan vooral op het hoofd, de handen en vaginaal.
Toen ik gliclazide, metformine en insuline kreeg (3 maanden geleden) waren de klachten binnen 2 dagen helemaal weg. Maar het lijkt net of het lichaam nu aan de medicatie en insuline gewend is want nu komt de jeuk weer terug.
Vaak krab ik me de handen kapot die dan maar moeilijk genezen, mijn hoofd lijkt in brand te staan; de apotheek heeft me al eucerin shampoo gegeven en vaginaal is de jeuk ook extreem: alles is van onder opgezwollen, rood en geïrriteerd.
Het zijn geen schimmelinfecties maar het is puur van de diabetes.
Ik kon niet vinden of meerdere hier er last van hebben, maar ik wordt er gek van. (Hormoonzalf helpt niet)
Ook zijn vooral in de ochtend de waarden nog erg hoog, zo rond de 9 of 10 (nuchter).
Zelf heb ik het idee dat de insuline misschien aan de weinige kant is.
Donderdag kan ik pas weer op controle want de DVK was op vakantie.
Mocht iemand tips hebben, dan heel graag.
Ik eet zoveel mogelijk Koolhydraatarm, vegetarisch en drink veel water maar niks helpt.

Alvast bedankt

Groetjes Monique

 • Pff monique, wat naar!

  Als ik het zo lees vind ik je nuchtere waarde inderdaad best wel hoog. Stap 1 is om die waarde wat beter te krijgen, dan voorkom je de gevolgen daarvan.
  Goed dat je dit gaat overleggen met je dvk donderdag. Je kunt misschien al eerder naar het telefonisch spreekuur van de diabetesverpleegkundigen bellen. Als je je nuchtere waarde verteld weten zij misschien wat en hoe veel je mag ophogen.

  Ik herken je klachten wel een beetje maar bij mij is het altijd weggezet als een schimmelinfectie. Crèmes hielpen een beetje, maar ik heb nog altijd geregeld last van jeuk al is het meestal wel te doen. “Als ik maar bezig ben”.

  Je kunt dit sowieso met je dvk en huisarts bespreken. Als niks helpt is het misschien een goed idee om een keer een dermatoloog te bezoeken. Die kan je vast en zeker verder helpen.

  Ik gebruik op dit moment hydrocortison en miconazol als combi-zalf en dat lijkt tot nu toe redelijk te helpen.

  Koelen kan helpen, natte washandjes, ijsblokjes. En verder weet ik het ook niet.

  Extreme jeuk is een van de vervelendste dingen die je kunt hebben. Ik hoop dat je snel een oplossing vindt.

  • janij

  Ook ik heb last van jeuk en zit ook te hoog met mijn nuchtere waarde 13 tot 14 men zegt dat het door de hoge waarde komt ook zit ik overdag veel te hoog en dan vooral in de middag op internet heb ik gelezen dat hoge waarden jeuk tot gevolg heeft

  • marit

  Als ik last heb van jeuk helpt koelen mij het beste. Ik heb ook van die gelzakken in de vriezer liggen die je bij de apotheek kunt kopen, die leg ik dan op de plek die jeukt. Verder probeer ik het jeuken weg te denken door bv heel sterk aan mijn grote teen te denken als mijn handen jeuken, bij mij werkt dat.

   • sunny

   bedankt allemaal voor het meedenken, die gelzakken is wel een goed idee.
   ik ga toch vragen of de insuline misschien iets omhoog kan, kijken of de klachten dan weer minder worden.
   want ik wordt langzaam helemaal gek van al die bijwerkingen. ook van de neuropathie in de voeten. ik voel bijna tot niks meer in de tenen, en soms s avonds als de tenen het onderlaken raken doet het heel erg pijn.
   gisteren zag de pedicure dat er sneetjes zaten onder de tenen, maar dat voel ik helemaal niet meer.

   • Wat betreft de jeuk heb ik nog steeds geen oplossing gevonden.
    Ik heb ook vreselijke pijnen aan mijn voeten en in mindere mate aan mijn handen.
    Gedurende de gehele dag maar vooral ’s nachts. Ik kon geen laken of dekbed aan mijn voeten velen. Een dekenboog is hiervoor de oplossing. Sinds 3 maanden heb ik zo’n ding en kan ik langer in bed liggen i.p.v. driekwart van de nacht op de rand van mijn bed zitten om mijn voeten buiten “boord” te houden. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

    • Tony

    Hoi ik heb ook last van de jeuk alleen in mijn handen het is om gek te worden duurt een half uur tot een uur voor het weg is voor je neuropathie.. Heb jij al een tens apparaat? Ik doe 2 x daags tens en 3 tramadol per dag houd mijn neuropatische pijn onder controle

  • Anoniem
  • Inactief

  Ook hier vreselijke jeuk, practisch over het hele lichaam. Ik ben familiair belast met eczeem en een hele droge huid.

  Ik heb het idee dat de db er toch een behoorlijke invloed op heeft. Sinds de db heb ik duidelijk meer jeuk en heb ik overal kapotte plekken op mijn huid, soms word ik echt gek van de jeuk. Helaas nog geen remedie gevonden.

   • sunny

   Ik ben vanmorgen op controle geweest en heb voor de jeuk een recept gekregen voor allergietabletten. Moet ze vanmiddag gaan halen in de apotheek. Ben benieuwd of dit gaat helpen. Ook is de insuline met 4 eenheden verhoogd.

  • jeroen

  Diabetes gerelateerde Klachten over jeuk (vooral bij hoofd- en schaamhaar) kunnen samenhangen met hoge bloedglucosewaarden. Maar ook op andere plaatsen kan de huid gaan jeuken. Een verstoorde vochtbalans (door die te hoge suikers) is de meest waarschijnlijke oorzaak.
  Deze klachten moeten niet verward worden met een diabetische complicatie: diabetische neuropathie. Door beschadigde zenuwbanen kan met ook vervelende jeuk ervaren, en dan met name bij de voeten en onderbenen. Deze jeuk zal niet verdwijnen als de bloedsuikers weer in balans zijn; de eerstgenoemde vorm van jeuk wel.

  • aliasz

  Ik smeer tandpasta op de jeukende plekken.
  en dit helpt de jeuk behoorlijk te verlichten, denk dat
  het werkt omdat er menthol inzit, maar dat weet ik niet zeker.
  Wellicht help dit jou ook, en je kan het proberen voor de jeuk op je handen.

  mvgr

  • aliasz

  Nog even gecheckt met een doktor, en er bestaat ook mentholgel,
  bij de kruidvat voor 2 euro

  • linn

  Hoi Monique. Niks zo vervelend als jeuk. Ik had het ook extreem op mijn hoofdhuid en andere plekken. Eerst dacht ik dat het door de producten van de kapster kwam. Naar de dermatoloog geweest. Zalf gekregen maar de jeuk bleef. Langzaam ben ik zoveel mogelijk toegevoegde suikers in mijn voeding gaan vermijden. Met kleine stapjes. Nu een aantal jaren later eet ik alleen nog maar verse producten, kook elke dag uitgebreid heerlijk vers. Nooit geen jeuk meer gehad. Op dagen dat ik weer zondig komt de jeuk meteen weer terug. Kijk dus eens heel kritisch naar je voeding. Succes!

 • Belangrijk is om te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Koolhydraatarm lijkt me niet zinvol. Allerlei gezonde volkeren eten juist redelijk wat zetmeel maar geen taartjes. Vegetarische voeding kan zorgen voor tekorten aan aminozuren als lysine, carnitine, taurine, creatine, carnosine em stoffen als zink, chroom, ijzer en vitamine B12. Carnitine is bijvoorbeeld belangrijk voor de vetstofwisseling.
  Diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren.
  Jeuk kan te maken hebben met tekorten aan voedingsstoffen, zoals vitamine D en vitamine B12. Medicijnen zorgen overigens voor verliezen aan vitaminen, mineralen en andere stoffen, wat op kortere of langere termijn klachten kan geven.

 • Toen ik extreem hoge suikers had, had ik eigenlijk bijna nooit jeuk of wondjes door de jeuk. Had alleen extreem vaak een schimmelinfectie aan mijn doos.
  Sinds ik aan het spuiten ben heb ik daar nooit meer klachten van gehad.

  Alleen helaas is mijn exceem in extreme vormen aan het terug keren. Mijn hele benen zitten onder het exceem en de wondjes daarvan. Ik ben een krabber want jeuk is te heftig. Maar dvk en andere artsen willen het niet bij het spuiten van de insuline leggen terwijl het alleen op mijn benen zit, en ik spuit standaard in mijn boven benen, ga ik overigens naar mijn buik toe dan krijg ik daar bij het spuiten een soort van jeugdpuistjes dus ook nare bultjes van.
  Ik denk eigenlijk dat het bij mij te maken heeft met het feit dat in insuline ook vaak iets van varkensvet zit, en ik eet al tig jaar geen varkensvlees want heb met mijn geboorte en kindertijd al gehoord dat ik daar overgevoelig voor ben met mijn longen en huid.
  En aangezien ik steeds meer en meer moet spuiten (terwijl ik het zelfde eet of zelfs minder) denk ik dat mijn jeuk alleen maar toe zal nemen. En helaas ben ik allergisch voor hormonenzalf dus zijn er geen zalfjes voor mij om het te genezen.
  Maar ik vind de extreme jeuk een hel, geef mij dan maar liever weer de hogere waardes met de schimmelinfecties die jeukte echt veel minder en gaven ook bijna geen echt zichtbare wondjes.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.