Home Forums Lichamelijke complicaties Fat Pad syndroom

Fat Pad syndroom

Hallo,
iemand bekend met het fat pad syndroom? Ik heb al langere tijd last van hielspoor. En daar zijn mijn orthopedische schoenen goed op aangepast. En dat ging goed. Maar de laatste tijd toch weer klachten. Mijn fysio heeft mijn voeten voor een Shockwave behandeling onderzocht en voelde dat de vetkussentjes bij mijn hiel zich aan het verplaatsen zijn en soms verdwijnen. Wat soms erg pijnlijk is. Ik werk in het basisonderwijs, heb geen auto dus loop en fiets alles. Maar de pijn is belemmerend aan het worden.
Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe gaan jullie er mee om, en wat helpt en wat niet?

 • Hallo Natasja,
  Ik reageer even op jouw verhaal, want we hebben overeenkomsten.
  Ik kreeg ongeveer 7 jaar geleden de diagnose “doorgezakte voorvoeten” en kreeg aangepaste zooltjes van de podoloog. Van de fysiotherapeut kreeg ik te horen dat ik meer moest gaan bewegen.
  Dat ging ik doen. Elke dag een uur wandelen. Er kwam Corona en mijn sportschool ging sluiten.
  Na een periode van lockdown ging ik weer starten met wandelen en kreeg ik hielspoor.
  Ik werk net als jij in het onderwijs.
  Ik kwam via een andere fysiotherapeut bij een podoloog die op een echo zag dat de vetkamertjes in mijn linkerhak kapot waren.
  Dood shock wave therapie is de hielspoor weg gegaan. Maar de Fat Pad niet.
  Ik kreeg bij een centrum speciale schoenen (die aan de voorvoet afwikkelen en daarbij aangepaste zooltjes ) Toch gingen de klachten niet over en na een dag werken kwam ik huilend van de pijn thuis. Brandend gevoel onder beide voeten. Er later op de dag of je op scheermesjes loopt.
  Ik werd door een vriendin geattendeerd op “luchtkussen” schoenen en die geven verlichting. Ik kan er nu ongeveer 15 a 20 minuten op lopen. Dan weer even zitten en dan kan ik weer lopen. Ik ben lid van een Facebook groep en wat een (h)erkenning daar. Iedereen heeft zijn persoonlijke verhaal en oplossing. Er zit veel overlap in de verhalen.
  Het verdrietigste is dat niet alle specialisten Fat Pad kennen. Alleen op een echo (met een speciale techniek) is dit te zien. Er zijn vermoedens wat betreft de oorzaak. Ouderdom/ overgewicht. Echter de ervaringen spreken elkaar tegen. Jonge mensen (vanaf 24 jaar) en gewoon slank hebben ook Fat Pad gekregen.
  Het antwoord is vaak zooltjes en de pijnprikkels opbouwen. Daarin zijn verschillende ervaringen.
  Ik zit nu in een detacheringsplek. Want het staan/lopen voor de klas ging helaas niet meer.
  Ik kan gelukkig met aangepast werk nog wel van alles doen.
  En overigens voor de langere afstanden gebruik ik een scootmobiel, zodat ik nog wel mijn vrijheid heb.
  Ik hoop dat je wat aan mijn verhaal hebt, want het is zo naar om elke dag met je voeten bezig te zijn!
  Gr, Rebecca

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.