Home Forums Behandelaren Fiasp, nieuwe insuline

Fiasp, nieuwe insuline

Dag

Ik heb net gehoord over de nieuwe insuline van Novo Nordisk:Fiasp. Nu mag ik deze uitproberen van mijn arts. Ik ben dan wel een “testpersoon”. Ik ben benieuwd of er onder de lezers mensen zijn die al ervaring hebben met Fiasp. Werkt de insuline sneller dan Humalog? Ik gebruik een insuline pomp + CGM. Alvast Dank voor je reactie.

  • BJMG

  Hallo Lysbeth,
  Ben begonnen met alleen voor de maaltijden Fiasp te gebruiken met een pen. De basaal deed ik met mijn pomp (NovoRapid= hetzelfde als Humalog) Normale pomp standen voor de basaal gebruikt. Fiasp werkt inderdaad sneller (freestyle Libre) en ik had dezelfde hoeveelheden nodig als NovoRapid met de pomp voor de maaltijd bolussen.
  Echter Fiasp werkt korter ((bij mij) dus voor een volgende maaltijd kwam ik hoger uit. Daarvoor zal waarschijnlijk de basaal aangepast moeten worden. Maaltijd insuline Fiasp kan niet omhoog bij mij, want dan kom ik na de maaltijd te laag te zitten. Nu ga ik starten met Fiasp in mijn pomp. Eerst neem ik even pauze wegens een vakantie in november. Wel neem ik dan Fiasp mee voor eventuele snelle correcties ivm.vreemd eten is dit soms nodig.
  Groet en Succes ermee

  • Antje

  Ik gebruik sinds een maand fiasp, maar ik gebruik insulinepennen. Bij mij werkt het geweldig! Met novorapid spoot ik een half uur tot drie kwartier voor het eten, om hoge pieken te voorkomen, met fiasp kan ik gewoon spuiten en eten. Ineens kan ik dus weer zonder problemen een loempia halen in het winkelcentrum, of eerst iets anders gaan doen terwijl ik eigenlijk van plan was om te gaan eten, of iets lekkers bij de koffie accepteren als ik ergens op bezoek ben. Ik wil nooit meer terug naar novorapid!

   • Anoniem
   • Inactief

   Wat een goed nieuws? Gebruik je dit ook voor het bijspuiten van hoge waarden? In combinatie met welke langwerkende insuline gebruik je dit?

   • Anoniem
   • Inactief

   Vraag aan Antje: heb je de hoeveelheid langwerkende insuline ook moeten aanpassen bij het gebruik van Fiasp?

 • Dankjewel BJMG en Antje, voor jullie reacties!!!

  Ik heb nu net Fiasp in mijn pomp gedaan, Ik ga er nu dus voor de volle 100% voor.
  Er is mij nog niet verteld hoelang deze insuline doorwerkt. Ik ga dan eerst ook maar van 2 uur uit. De basaal zal waarschijnlijk moeten worden aangepast.
  Ik zal het zien.

  En Antje wat fijn dat jij zo enthousiast bent. Dat is voor mij ook de reden dat ik overstap naar Fiasp. Met Humalog was het advies om 20 minuten voor het eten te spuiten. Dat maakt het allemaal lastiger, maar dat hoef ik jullie niet uit te leggen.

  Bedankt en misschien tot ziens,

  Groet

  Lysbeth

  • BJMG

  Hallo Lysbeth,
  Laat je ons weten of het je lukt de basaal goed te krijgen en of daarvoor veel aanpassingen nodig zijn?
  Bij voorbaat hartelijk dank.
  Met vriendelijke groeten BJMG.

 • Hoi BJMG,

  Dat zal ik zeker doen.

  Groet

  Lysbeth

 • Gisteravond 29/10/17 begonnen met de FIASP in mijn insuline pomp.
  Voor ontbijt: 10,9 2 uur later 14,6 bolus was op 10 kh 2 sneetjes kh-arm brood.
  Dus: gaan wandelen, 5 kwartier (!) later: 12,5 teleurstellend resultaat.
  Ben nu in de middag zelf wat gaan fitnessen, maar bij start alweer op 14.5 nu 1 uur later zelfs op 14,7.
  Alsof ik water in mijn pomp heb.
  Heeft iemand ervaringen met aanpassingen kh-ratios’s en correctie-factoren?
  Voel me momenteel nogal gestrest door de zeer teleurstellende resultaten.

  • Hallo Sandra,

   Ben het eens met BJMG. Ik haal uit jouw verhaal dat je alleen corrigeert door te gaan bewegen? Dat vind ik wel opvallend. Ik vind dat je dan je leven laat bepalen door diabetes en dat levert natuurlijk ook stress op. Nu ben ik als hardloper een grote voorstander voor sporten!
   Maar mijn visie is wel: wanneer ik wil en niet wanneer dit van mijn diabetes moet. Als JIJ wel zin hebt om te wandelen, dan zou ik een kleine bolus toedienen (als je hoog zit) door de beweging wordt de insuline extra snel opgenomen.
   Een nieuwe insuline uitproberen daar zou ik wel een paar weken voor nemen en veel overleggen met je DVK. Bij ons in het ziekenhuis hebben we een diëtiste , die heeft bij mij de kh-ratio’s uitgerekend (en insuline gevoeligheid etc.). Bij iedere bezoek aan internist wordt dit weer aangepast en ik pas het zelf ook aan. Kortom: het blijft altijd zoeken en dat maakt diabetes zo lastig vind ik.

  • BJMG

  Hallo Sandra,
  Ieder mens met diabetes heeft dagen , waarbij de bloedsuikers onverklaarbaar hoog zijn ondanks dezelfde voeding en beweging. Heb ik ook weleens. Nu er stress bij komt is dit mogelijk ook een verklaring voor je hoge bloedsuikers. Kan alleen zeggen: niet te snel opgeven. Ik heb 3 weken alle bolussen voor de maaltijden met een pen met Fiasp toegediend, voordat ik een goede conclusie kon trekken. Dus wat meer geduld zal (helaas) nodig zij. Succes ermee. BJMG

 • Wauw, vandaag net opgehaald de nieuwe insuline. Wat een verschil. Ik voel me eerder verzadigd en niet zo’n energiedip na eten door hoge suikers!!

  • BJMG

  Hallo,
  Ben nu definitief overgestapt op Fiasp insuline. Had al in september uitgevonden dat de maaltijd insuline het goed doet. Sneller dus, zodat ik niet meer minstens 30 minuten voor de maaltijd hoef te bolussen. In januari 2018 begonnen met ook de Fiasp in de pomp. De basaal instellingen zijn ongewijzigd gebleven. Dit gecontroleerd door maaltijden over te slaan en te kijken of ik dan steeg (sensor) ook niet na vijf uur. Dus ik ben tevreden vooral ook als ik onverwacht hoog kom te zitten het bijregelen snel(ler) gaat. Kan nu ook zonder hoge pieken iets extra’s eten met een beetje extra insuline Fiasp.
  Nb. ben niet aangekomen en mijn HbA1c, die al goed was, daalde van 6.8 naar 6.6.
  Met vriendelijke groet BJMG

  • Anoniem
  • Inactief

  Dit is nieuw voor ons. Wordt dit alleen gebruikt bij pompgebruikers?

  • BJMG

  Beste Ilona,
  Ik weet niet of je de vraag aan mij (BJMG) stelt,
  maar Fiasp insuline wordt gebruikt ipv andere snelwerkende insulines o.a. Novo Rapid en Humalog. Het wordt zowel in de pomp als in de pen gebruikt. Langwerkende insuline wordt niet in een pomp gebruikt, omdat de pomp voortdurend kleine hoeveelheden snelwerkende insuline afgeeft ( de zgn. basale insuline ) Voor de maaltijden wordt extra insuline toegediend,te vergelijken met de pen (maaltijd insuline) Ook kan Fiasp goed gebruikt worden om hoge bloedsuikers te corrigeren omdat het (bij mij) sneller werkt dan de hiervoor meestal gebruikte insulins Novo Rapid of Humalog.
  Groet BJMG

   • etup

   Hallo
   Jammer dat ik jullie verhalen over de fiasp nooit gelezen heb!
   Ik gebruik al heel lang deze insuline ipv himalog, die ik eerder gebruikte. Met de medtronicpomp en met sensor.
   Als ik ergens over te spreken ben over deze insuline dan is het de fiasp!
   Ik kan gemakkelijk bolussen wanneer het mij uitkomt. Natuurlijk geen uren ertussen, maar vooral bij het ontbijt wanneer ik steiger een hogere waarde te hebben na een uur is het fijn om te weten dat een kwartier heel veel uitmaakt of hij na de maaltijd te erg stijgt of lekker lummelt.
   Eet ik iets met kh dan spuit ik tenzij ik al lagere waardes heb en lich actief ben geweest.
   Soms zet ik de automodus even stop en geef de insuline die de boluswizard adviseert. Daarna weer meteen de automodus aan en je Bloedglucose overnemen en bevestigen!!!!
   Zit je binnen een u bijna weer op normale waarden onder de 10. De rest trekt de pomp wel bij.
   Hartelijke groet
   Petu

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.