Home Forums Verzekering en vergoeding Financiering Sensor Freestyle Libre

Financiering Sensor Freestyle Libre

Hallo allemaal,
Afgelopen twee weken heb ik via mijn ziekenhuis eenmalig een sensor gekregen. Dit bevalt mij heel erg goed, omdat ik lastig in te regelen ben en mijn bloedsuiker moeilijk te managen is.
Nu zou ik graag de Freestyle Libre vaker gebruiken, alleen deze wordt door geen enkele zorgverzekering vergoed.
Ik ben student en kan het niet veroorloven om 60,- per twee weken te betalen aan een sensor. Mijn ouders betalen al een heleboel geld aan me om mijn zorgkosten te kunnen dekken.
Heeft er iemand in hetzelfde schuitje gezeten en zijn er mogelijk tips hoe en waar je bijvoorbeeld een tegemoetkoming aan zou kunnen vragen?
Benieuwd naar jullie antwoorden!
Groeten van Emma (20jr)

  • Abisko

  Je kan de fsl inbrengen op de belastingen en dan krijg je een deel vergoed.
  Ofwel doe je mee aan een onderzoek van een ziekenhuis rond de fsl, maar ik weet niet of er momenteel een loopt.

  Verder mag de fsl momenteel niet vergoed worden door verzekeraars.

 • Hoi Volgers,

  Vandaag heb ik de meeste 2e kamer fracties gemaild met een bijlage bijgesloten van briven gezonden aan Ministerie van VWS, Minister van Medische Zorg incl staatssecretaris VWS en het Zorginstituut Nederland. Hrt zal ontzettend gaan helpen om vanuit ieder individu de druk op politiek en Zin te vergroten. Het is mijn en denk ook jullie doel om vergoeding te realiseren. Als je google op 2e kamer fracties, zie je een email adres en stel jullie dan ook voor om het initiatief te nemen te gaan schrijven. Zeker ook naar het ZIN , want die moet ministerie adviseren. Als het nodig is wil ik je graag helpen

 • Ook ik gebruik inmiddels FSL met genoegen.
  Mijn verzekeraar (Zilverenkruis Achmea) legde ik voor dat ik nu niet of nauwelijks teststrips gebruik. Ik bespaar op deze wijze op zorgkosten. Ik legde hen voor die besparing – ca.€ 800/jaar – mij te gunnen om zo de kosten voor FSL (ca. € 1600/jaar) te delen. Daar gaan ze desgevraagd niet in mee. Dat betekent dat ik nu de teststrips over heb. Wellicht kan de DVN faciliterend zijn mijn strips aan te bieden aan hun leden. Ik kan ze ook op marktplaats zetten. Ik noemde deze mogelijkheid bij mijn zorgverzekeraar. Deze gaf aan mij daarin niet te kunnen beletten. Dat is natuurlijk wat gek. Immers ik kan de vergoede strips met medeweten van de zorgverzekeraar verhandelen.
  Graag krijg ik een reactie van de DVN

  • Ben42

  Aan JanKramer48,

  Over het algemeen hebben zorgverzekeraars contracten met de leveranciers van medische hulpmiddelen. De prijzen die ze afspreken worden over het algemeen geheim gehouden. Echter uit meerdere bronnen is bekend dat de vergoeding voor strips ongeveer 21 tot 25 cent per strip is. 1600 strips op jaarbasis komt dan neer op ongeveer 400 Euro en niet 800 euro.

  Maar wie betaald die strips nu uiteindelijk, de strips worden vergoed door de Zorgverzekeraars, maar het geld daarvoor komt van premies, eigen risico en voor een zeer groot deel van de overheid die het weer uit de belasting betaald.

  Wie betalen die premies, het eigen risico en de belasting. Dat zijn de inwoners van Nederland, dat zij wij ook. Wij betalen dus die strips.

  Strips overhouden omdat je thuis toch een voorraadje strips achter de hand wilt houden, dat kan ik me heel goed voorstellen. Het kan tenslotte zijn dat de FSL niet meer gebruikt kan worden om een of andere reden en dan zul je terug moeten vallen op strips. Dus dat je strips overhoud kan een goede reden hebben.

  Maar willens en wetens strips te bestellen om deze door te geven of door te verkopen dan benadeel je dus de inwoners van Nederland. Uiteindelijk betalen wij alle kosten en ook de verspilling die in de zorg optreed. En dat geld voor alles, ook voor onnodig bestelde rollators, orthopedisch schoeisel dat in de kast staat, medicijnen die we toch vergoed krijgen en niet gebruikt worden. Al dit soort zaken verhoogt de kosten, zorgt ervoor dat de solidariteit afneemt en dat de verzekeraars met ‘strengere’ regels komt. (B.v. een beperking op het aantal strips dat je mag gebruiken.) Als diabeet veroorzaken we al hoge kosten bij de ziektekosten verzekeraars, laten we die niet onnodig hoger maken.

  Het kan dus voorkomen dat je strips overhoud, maar het kan niet zo zijn dat je strips besteld die je uiteindelijk gaat doorgeven. Laten we een beetje wijs omgaan met ons zorgsysteem.

  Ben
  (Een vergelijkbaar bericht van JanKramer48 is ook in enkele andere ‘draden’ te vinden. Dit heet crossposting en wordt in de meeste Fora als onwenselijk gezien, omdat er dan meerdere draden zijn met hetzelfde bericht. Reacties gaan daardoor uiteenlopen, dit is niet wenselijk).

  • Beste Ben,
   Dank voor je bijdrage. Goed om te weten dat de strips goedkoper zijn dan ik dacht.
   Misschien is het je ontgaan maar de kern van mijn betoog is het volgende:
   Op aanraden van mijn behandelend internist gebruik ik voor een goede beheersing van bloedsuikerwaarden voortaan liever FSL dan strips. Dat heeft allerlei voordelen, medische maar ook financiele voor de zorgverzekeraar. FSL betaal ik helemaal zelf (€ 1600,–/jaar). De strips betaalt de zorgverzekeraar. Dat laatste hoeft de zorgverzekeraar van mij niet meer te doen. Daarom is mijn voorstel dat de kosten voor de strips, die de zorgverzekeraar vergoedt, te laten compenseren op de kosten voor FSL. Zolang FSL niet in het zorgpakket zit kunnen met mijn voorstel de kosten ervan voor een (klein) deel vergoed worden.
   Dit voorstel heb ik ook besproken met mijn zorgverzekeraar. De woordvoerder begreep mijn voorstel, maar zag geen mogelijkheid het te regelen. Dat vind ik jammer en ook onbegrijpelijk. Om financiele redenen dwingt de zorgverzekeraar mij nu een systeem te gebruiken dat minder doeltreffend is en ook op langere termijn kosten verhogend zijn.
   Moet ik uit je verhaal opmaken dat je dat niet met me eens bent?

   (Er zijn meerdere DVN fora waarin FSL aan de orde komt. Pas later zag ik een forum dat als onderwerp de ‘Financiering (S)FSL’ heeft. Omdat mijn betoog hier het meest passend is heb ik hier uiteindelijk te berde gebracht. Heel goed dat je mij terecht wijst, maar het is geen boze opzet)

  • wubje

  Hallo, vorig jaar februari heeft mijn internist me de freestyle aangevraagd bij Menzis maar helaas loop je tegen de muur. heb zelfs consumentenprogramma’s aangeschreven maar deze durven het niet tegen de zorgverzekering op te nemen. het gekke is dat in de ons omringende landen de fsl wel wordt vergoed. voor mij gaat dit betekenen( omdat ik niet meer kan meten) dat ik vanaf januari de pomp niet meer mag gebruiken en dus met regelmaat opgenomen moet worden om de insulineresistentie te verlagen.
  In het kader van de kostenbeheersing van de zorgkosten vraag ik me af:
  Ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom?!

  • Abisko

  Het probleem is dat zorgverzekeraars gebonden zijn aan regels die door de overheid opgelegd worden.
  Gezien de fsl niet op de lijst voor vergoeding staat, mogen zij hier geen constructies of kortingen op geven.

  Het is het ZIN dat bepaalt tegen welke voorwaarden de fsl. Gezien de dvn, zorgverzekerdaars en het zin het record vergaderen probleren te verbreken van het regeerakkoord gaat het nog even duren voor het bepaalt wordt wie wat tegen welke prijs krijgt.

  • Ben42

  In het kader van de kostenbeheersing van de zorgkosten vraag ik me af:
  Ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom?!

  Wellicht is het waar dat voor jou het gebruiken van de FreeStyleLibre neer zou komen op een kosten besparing. Maar dit is lang niet voor iedereen waar en ook voor individuen is dit lang niet altijd waar **). Voor wie moet de Libre wel en voor wie moet de Libre niet vergoed worden, ik neem aan dat ze daarover nu aan het stegelen zijn.
  En ze zijn volgens mij niet dom, maar wel traag.

  Dat dit lang duurt (ook ten opzichte van ons omringende landen) ben ik het met iedereen eens. Hierover hadden ze allang een besluit moeten nemen, is mijn mening.

  Maar dat de Libre een kosten besparing is voor een verzekeringsmaatschappij, of voor de volledige maatschappij, die conclusie wordt te snel getrokken.

  Dat de Libre een hele verbetering is voor diabeten, dat is ondertussen wel duidelijk.

  Ik hoop dan ook op vergoeding. Mijn hoop is gevestigd op halfweg 2018.

  Gezondheidszorg is het goedkoopst in de landen waar ze het niet hebben. Maar de kwaliteit van leven is daar dan ook een stuk minder. Kwaliteit van leven mag wat kosten, maar als je nu aan iedereen vraagt wat ze van de Ziektekosten premie vinden, kom je toch ook wel mensen tegen die de premie nu al te hoog vinden. Voor deze beslissing gaan ze dan ook niet over een nacht ijs. Helaas is dit de 4e winter waar ze overheen gaan.

  Misschien wordt mijn hoop in 2018 wel ‘beloond’.
  Voor de voorgaande jaren, helaas.
  Prettige feestdagen,
  Ben

  **)
  De gezondheidsparadox.
  Naar mate er meer geld aan gezondheidszorg wordt uitgegeven, des te meer het uiteindelijk kost. We leven door de goede gezondheidszorg langer, alle kosten gaan daardoor omhoog, ook voor de gezondheidszorg.

 • Tja de kosten van de strips blijven streng geheim, maar dat zal ook zijn met de kosten van de sensoren van de libre als deze door zorgverzekeraars ingekocht zou worden want hou er maar rekening mee dat dit veel goedkoper zal zijn als wat wij nu als consument neer moeten leggen (hetzelfde als dat je strips zelf moest kopen).

  blijf je met het probleem zitten dat ze het nog niet willen vergoeden, ik heb smoesjes gehoord van allergische reacties, maar in de landen om ons heen blijkt dit dus geen bezwaar te zijn om ze te vergoeden.

  wel stripjes afnemen en verkopen, tja ik vrees dat in het ergste geval je uit de zorgverzekering gegooid kan worden wegens ‘oneigelijk’ gebruik, hoewel ik het wel een creatieve oplossing vind, immers de zorgverzekeraar zou anders die strips toch kwijt zijn als je de libre niet gebruikt.

  Er lopen nog pilots in samenwerking met ziekenhuizen in een poging om het vergoed te krijgen, ik hoop maar dat het snel gebeurd, de libre is nog niet ideaal maar wel een heel goed hulpmiddel om zelf te kunnen zien waar pieken en dalen zitten, en voor mensen met een pomp om instellingen te kunnen veranderen en snel in te kunnen springen door de pomp uit te zetten of even snel wat insuline bij te geven.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.