Home Forums Verzekering en vergoeding Flash Glucose Monitoring

Flash Glucose Monitoring

Wanneer wordt de nieuwe glucosemeter de Flash Glucose Monitoring, vergoedt door de ziektekostenverzekering? Graag een datum en ook liefst de voorwaarden waaraan moet worden voldaan.
Met vriendelijke groet,
Ton Rijkers

 • Voor de Freestyle Libre is inderdaad nog bij geen enkele zorgverzekeraar op dit moment sprake van vergoeding; het systeem is “te nieuw” en zal eerst bewezen betrouwbaar, veilig en algemeen leverbaar moeten zijn. Bovendien willen zorgverzekeraars kijken of het systeem concrete gezondheidswinst oplevert.

  Hoewel de meeste reacties van gebruikers positief zijn, wordt op dit moment onderzocht hoe betrouwbaar de meetgegevens zijn. Klinisch onderzoek moet hier meer duidelijkheid in brengen. Vooral bij extreme hoge of lage waarden lijken de gemeten waarden nogal uiteen te lopen met de daadwerkelijke bloedglucosewaarden.

  Een datum is vooralsnog niet aan te geven en ook de eventuele voorwaarden zijn (nog) niet bekend.

 • Verzekeraars beroepen zich op kwaliteitsnormen ( ISO en een vreemde Duitse norm) om de Freestyle Libre nog niet te vergoeden. Dit ligt moeilijk omdat bij een normale vingerprik rechtstreeks in bloed gemeten wordt terwijl de Freestyle onderhuids meet. Daar zou een kleine vertraging kunnen optreden ( bloed versus weefsel). Hoe het ook zij, ik vermoed dat dit kat-en-muisspel van de ziekenfondsen nog wel eens lang door kan gaan.
  Ik zelf gebruik de Freestule Libre af en toe, wegens de kosten en dan nog voornamelijk als ik ga reizen. Op luchthavens en in vliegtuigen, in bussen en tijdens een excursie zit je niet meer onhandig te winkelen met die stripjes en dat etuitje waarvan de inhoud altijd op de grond valt op een moment dat je het niet kunt gebruiken. En je net schoon T-shirt onder het bloed. Of dit concrete gezondheidswinst is? Voor mij in ieder geval wel, want dit levert een boel minder stress op en daar schieten je bloedsuikers ook van in de hoogte.

 • Als je het mij vraagt, gaat het in deze alleen maar om geld. Stel dat de metingen niet voor 100 procent zuiver zouden zijn..wat maakt het dan uit of je glucosewaarden op 28 of op 27 staan. En als je ziet dat je waarden beneden de 3 zijn, eet je toch altijd iets van koolhydraten.
  De voordelen van de mogelijkheid om continu je suikerwaarden in de gaten te houden, geven je als diabeet toch een gigantisch inzicht in de diabetes. Ik begrijp echt niet waarom er zo moeilijk wordt gedaan door de overheid.

 • @schatrijk
  Helemaal mee eens.Maar dat moet je maar eens als argument op tafel leggen bij de ziekenfondsen. Het bomt mij ook niet of ik op 2,9 zit of 3,1. Ik moet dan gewoon eten.Punt. Het draait inderdaad om geld. En vergeet verder de belangen niet van de farmaceutische industrie zoals b.v Bayer die schatrijk worden van de glucosemeters en stripjes. Overigens heb ik al eens geschreven aan de minister van volksgezondheid met het verzoek de free Libre door de ziekenfondsen te vergoeden. Als antwoord krijg je dan dat niet haar Ministerie maar de ziekenfondsen daarover gaan. En zo is de cirkel rond. De Diabetes Vereniging Nederland heeft hier volgens mij een belangrijke taak n.l. om dit op te pakken en op te lossen.

  • mike

  zilveren kruis doet er ook lastig over, eerst moest het voldoen aan ISO 15197:2013, daarna werd de TÜv rheinland erbij gehaald en nu moet de FSL ook nog voldoen aan de stand van de wetenschap.
  er is wel op kosten van zilveren kruis een onderzoek op gang aan het komen in zwolle, afwachten wat dat voor resultaat gaat geven.
  en als alles goed gaat komen en hij zou vergoed worden, dan is het nog maar de vraag voor welke groep mensen hij vergoed zal worden, want gezien de kosten van de FSL zal echt niet iedereen er voor in aanmerking gaan komen, helaas….

  • svanas

  Ik verwacht dat de zorgverzekeraars de FSL uiteindelijk wel zullen gaan vergoeden, want de kosten zijn – op jaarbasis – nauwelijks hoger dan een traditionele bloedsuikermeter met test-strips.

  Wij gebruiken de FSL nu sinds November 2014, en hebben helaas ook minder goede ervaringen:
  1. Twee sensoren lieten spontaan los (eerder dan 14 dagen)
  2. Een sensor was direct na inschieten defect, en heeft ons dus nooit waarden gegeven
  3. Een sensor gaf ons structureel te lage waarden (soms wel 6 mmol lager dan test-strips)

  De ondersteuning van Abbott is trouwens wel super. Alle defecte sensoren zijn kosteloos vervangen.

  • marit

  Het heeft tijd nodig. Er zullen wel weer strenge eisen bij komen voor je in aanmerking kunt komen, net als bij de sensoren.

 • Dikwijls is het dan zo dat mensen die er wat met de pet naar gooien, slecht ingesteld zijn. (Natuurlijk gooit niet iedereen die slecht ingesteld is er met de pet naar) Maar heel vaak komen juist die mensen in aanmerking voor iets als de Freestyle Libre. Terwijl zij die goede resultaten behalen met hun bloedsuikers, dus een zeer acceptabele HbA1c bereiken nooit beloond worden met iets dat volkomen nieuw en veelbelovend is. Ik ben benieuwd of het ook deze keer zo gaat.
  Groet,
  Ton

  • Anoniem
  • Inactief

  Maar niet overal gaat het zo, mijn buurjongen moest zijn pomp inleveren omdat hij de pet er naar gooide
  heeft een jaar moeten spuiten.

  Maar ik denk ook dat als je leven in het teken staat van alles goed houden heel veel testen, dat je toch wel eens een makkelijker weg mag gaan
  Ik heb een extra extra machtiging voor de stripjes, lekkere vingers krijg je daar van

  • Stefan

  Heb sinds kort de continu meter de FreeStyle Libre 1 Week
  en de eerste opnemer/sensor in gebruik
  Mijn eerste indruk is dat de sensor prettig zit de waarde bij dalende of stijgende bloedsuiker wijken +/-1,5 m mol af t.o.v bloedsuikers met uitschieters tot 4 m moll dit laatste is jammer want ondermijnt de betrouwbaarheid
  Ben benieuwd hoe lang hij meegaat en redelijk betrouwbaar blijft

  Hiervoor heb ik de continu meter van Metronic aangeschaft deze gaat tegenwoordig amper 6 dagen mee en de betrouwbaarheid is het laatste jaar afgenomen doorstarten zodat deze langer meegaat dan 6 dagen is niet meet aan te raden want de betrouwbaarheid neemt dan sterk af eerder heb ik deze sensor tot max 3 weken gebruikt
  Tevens is het systeem veel duurder en de sensoren gaan maar kort mee dus voor mij een reden om de Freestyle Libre aan te schaffen mooi simpel systeem

  • marit

  Stefan wat kost dit systeem je op jaarbasis?

 • 1x 60 euro voor de meter.

  26x 60 euro voor de sensor.

  Is ongeveer 1600 euro per jaar.

  • Stefan

  Bovenstaande klopt je kunt natuurlijk ook af en toe een sensor gebruiken dat kan ik iedereen aanraden dit drukt de kosten
  Eerder heb ik met de medtronic continu meter vastgesteld dat ik 4 van de 5 nachten een Hypo had terwijl ik dat niet wist vervolgen basaal pomp aangepast en nu niet meer Dat is het voordeel van de trends

  De trends op de Frystyle zijn heel duidelijk en makkelijk terug te zien nu zie dat ik bijna elke dag na het ontbijt een hoge bloedsuiker heb en om 10 uur is deze weer ok ik hou dit even inde gaten en als het zo blijft ga ik iets meer voor het ontbijt doseren en basaal in de ochtend verlagen

  Als je beweeg klopt de Freestyle redelijk als je slaapt en wakker wordt controleer dan met een bloedsuiker je ziet een behoorlijk verschil 4 mmoll dit geld ook op de dag als je zit wel in mindere maten

  • marit

  Het is een stuk goedkoper dan de enlite sensor, dan ben je zonder de zender en oplader al €3000 kwijt.

 • Volgens mij moet je niet zonder meer de gemeten waarden van de freestyle gaan vergelijken met de reguliere stripjes-bloedsuikermeter. Met de reguliere meter meet je rechtstreeks in bloed. De freestyle meet onderhuids. Je moet dus rekening houden met een vertraging.

 • Afgezien van trage verzekeraars kan Abbott (leverancier freestyle) ook nog wel het nodige verbeteren. Ik gebruik de sensoren nu enkele maanden en dat bevalt erg goed. Maar afgezien van soepele vervanging in geval van defecte sensoren, kan de service bij Abbott nog wel worden verbeterd:

  1. Slechts 2 sensoren per keer.
   Omdat de sensoren schaars zijn is Abbott bang voor handel op marktplaats, willen ze zeker weten dat sensoren bij gebruikers terecht komen. Gevolg is dat je maximaal 2 sensoren per keer kunt bestellen. Nogal omslachtig. Waarom niet default elke maand 2 sensoren leveren met incasso? Hiermee neemt verbruik niet toe, maar maak je het voor huidige gebruikers een stuk gemakkelijker
  2. Leveringstijd
   Ondanks populariteit van sensoren in Nederland moeten de sensoren nog steeds uit Frankrijk komen. Gevolg hoge verzendkosten en lange levertijd die niet meer van deze tijd is.
  3. lange wachttijden
   Het is gelukkig een gratis telefoonnummer maar > 10 minuten in de wacht staan is niet ongebruikelijk
  4. Geen reactie op email
   Meerdere malen de ervaring dat op email geheel niet gereageerd wordt.
  5. Lange tijd buitenland?
   Wilde graag aantal sensoren ineens bestellen ivm lang verblijf buitenland. Doordat op mail maar niet werd gereageerd, heb ik manager van Abbott gemaild. Uiteindelijk netjes opgelost, maar dan moet de bestelling weer plotseling via creditcard en telefonisch gebeuren en wel 2x want ook abbot zelf kan maar 2 sensoren per keer opnemen in bestelling ;-)
  6. Materiaal voor aanbrengen
   Het aanbrengen van de sensoren gaat prima, als je alleen kijkt naar wat je vervolgens weggooit aan hulpmiddelen voor aanbrengen van de sensor, dan bekruipt mij echt het gevoel dat het milieuvriendelijker en goedkoper moet kunnen.

  Enfin geloof dat Abbott verrast is door eigen succes, hoop niet dat ze er ook aan ten onder gaan. Het succes, de service die ten wensen overlaat en de kosten van de sensoren biedt ruimte voor concurrentie en dat is voor ons als gebruikers wel goede zaak.

 • @ookdiabeet
  Bedankt voor deze handige en bruikbare informatie over Abott. Het was mij ook al opgevallen dat ze als het gaat om bereikbaarheid ze nog wat te leren hebben. Ik vraag mij ook af of de sensor niet in een herbruikbare inschiet kan worden gezet. Zoiets als bij de insulinepomp van medtronic die ik heb. Overigens nog iets over het continue glucose meetsysteem van medtronics. Nu bijna 5 jaar geleden ben ik daar mee bezig geweest. De financiële chaos over wel/niet vergoeden veroorzaakt door (jawel hoor) de ziekenfondsen was dusdanig groot dat ik er al vrij snel van afgezien heb. Het is te hopen dat we nu met de freestyle weer niet dezelfde kant uitgaan. Maar voorlopig betalen we het allemaal zelf uit eigen portemonnee. Dat zal voor de een een zwaardere last zijn dan voor de ander, maar gezien de populariteit van de freestyle is dit wel een indicatie hoe belangrijk kwaliteit van leven is voor diabeten. Ik wil daar nog iets aan toevoegen. De samenleving gaat steeds sneller en de prestatiedruk is de afgelopen tien jaar onvoorstelbaar toegenomen. Daar moet een diabeet zich maar doorheen weten te laveren. Ik vind dit uit eigen ervaring een onderbelicht aspect in de behandeling van diabetes. Het verlaart in ieder geval waarom ik nogal happy ben met de freestyle. Het geeft mij net zo een gevoel als toen ik in 1983 de eerste insulinepen in handen kreeg.

  • Anoniem
  • Inactief

  Het heeft er niet veel mee te maken, maar om iedereen een hart onder de riem te steken: ‘vroegûh’ kreeg je insulinepompjes en zelfs bloedsuikermeters niet vergoed! Ik weet dat DVN zich toen inzette om dat wel voor iedereen voor elkaar te krijgen. Doen jullie/zij dat nu ook??

  • Anoniem
  • Inactief

  Goed stukje Roger

  • Anoniem
  • Inactief

  nog meer vroeger ,in de hondjes tijd betaalde ik zelfs mijn naalden en spuiten zelf

  Maar wat bedoel je hier mee Huba?

  Je komt steeds zo fel op voor de DVN terwijl niemand iets tegen de vereniging heeft
  ëén dame, maar dat is haar goed recht toch

  Laten we nou gebruik maken van wat we hier hebben en dat onderwerp sluiten

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.