Home Forums Hulpmiddelen Freestyle Libre 3

Freestyle Libre 3

Zag verscheindene berichten over de FSL 3 SENSOR dat op de markt is. Kan iemand vertellen wanneer deze in Nederland deze op de markt komen.

  • Dat zal nog wel een tijdje duren. Er was al opluchting dat de FSL 2 hier werd toegelaten en vergoed. Tweede probleem is dat het een continue glucosemeter is en die wordt ook nog niet breed vergoed.

    • Waarom wordt het nog niet vergoed? Koudwatervrees van de Ziekenfondsen? Er zou meer op de grote trom geslagen moeten worden…

        • Ben42

        Balest schreef :
        8 juli 2021 om 19:39
        Waarom wordt het nog niet vergoed?

        Een eenvoudig antwoord op die vraag is: Niet alles wat geld kost wordt vergoed.

        Het werkelijke antwoord ligt natuurlijk wat gecompliceerder. In Nederland hebben we, wat we noemen; een solidair systeem. Iedereen betaald mee en iedereen is verzekerd, maar dat betekend dat er ook zorgvuldig wordt omgegaan met de uitgaven. Niet alles wordt vergoed.

        Continu glucose meet systemen zijn over het algemeen duur en daarom komt niet iedereen in aanmerking. Voor CGM systemen wordt daarom de verantwoordelijkheid bij de ziekenhuizen gelegd. Hiervoor krijgen de ziekenhuizen wel een budget, maar niet voldoende om iedereen van een CGM te voorzien. De ziekenhuizen kunnen dan de beslissing nemen: wie het systeem wel en wie het niet krijgt.

        Het oorspronkelijke Free Style Libre systeem werd ook beperkt ‘uitgedeeld’. Met het Libre 2 systeem dat tegen een CGM aanligt, was het gelukkig zo, dat hier wat flexibeler mee omgegaan is. De vergoeding kwam te liggen bij de ziektekosten verzekering en dat maakt het voor een ziekenhuis heel wat gemakkelijker om dit systeem voor te schrijven.

        De Libre 3 wordt momenteel in Nederland nog niet geleverd. Dus van vergoeding kan ook geen sprake zijn. De Libre 3 gaat waarschijnlijk hetzelfde kosten als de Libre en de Libre 2. Dus financieel is er geen reden om Libre 2 gebruikers over te laten gaan naar de Libre 3. Maar het is nog steeds zo dat CGM systemen nog steeds onder de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen vallen.

        We hebben in Nederland een redelijk werkend ‘solidair’ systeem, zijn in staat de kosten voor medicijnen (b.v. insuline) veel lager te houden dan b.v. in de USA. Dat komt met een aantal nadelen, er wordt vaak door het ziekenhuis of de ziektekostenverzekering bepaald (vaak door de overheid aangestuurd) wat wel en niet wordt vergoed.

        Diabetici nemen een groot deel van het totale vergoedingspakket voor hun rekening. Om de solidariteit in stand te houden wordt helaas niet alles vergoed, wat wij wel zouden willen.

        Zelf hoop ik dat de overgang naar de Libre 3, als deze in Nederland beschikbaar komt, net zo soepel gaat als de overgang van het Libre naar het Libre 2 systeem.

        Vriendelijke groet,
        Ben

      • Beste Ben,

        Een heel uitgebreid antwoord waarin je uiteenzet waarom de Libre 3 waarschijnlijk niet voor vergoeding in Nederland in aanmerking komt.

        Echter geef je tussendoor aan dat de prijs van Libre 2 en Libre 3 hetzelfde zijn (zelf heb ik dit via internet ook al geconstateerd). Daarmee zijn alle door jouw genoemde argumenten om niet tot vergoeding over te gaan van Libre 3 te niet gedaan.

        Het lijkt mij dus alleen een kwestie van tijd dat de Libre 3 in Nederland vergoedt gaat worden.

    • corrus

    Tja….

    • amr

    De ziekenhuizen gaan niet meer over het CGM budget, dat is vorig jaar veranderd.

      • Ben42

      Oeps, mijn fout, sorry.
      Ben

  • Gebruik freestyllibre 2 en Diabox samen

    Hilbrand

    • Is het dan ook mogelijk om alleen maar bluetooth te gebruiken zonder NFC of moet je eerst NFC gebruiken? Ik had gelezen dat dit mogelijk moest zijn.

    • hoe gebruiken jullie dan Freestylelibre2 in samenwerking Diabox?

    • BertB

    Het is toch te gek in een land als nederland, waar de libre 3 al bijna een jaar is goedgekeurd en niet meer kost dan de libre 2, dat gebruikers van de libre 2 niet kunnen overastappen. Ik heb met mijn telefoon veel moeite de libre 2 goed af te lezen. Mijn telefoon moet erg precies op de goede plek worden gehouden en het liefst aan de lader liggen om goed te kunnen aflezen. In ieder geval, onder de 85% lukt het nooit. Daarboven moeizaam. Ik kijk echt uit naar de libre3, zodat ik nog beter mijn bloedsuikers continu kan weten. Als het de overheid is die het gebruik van de libre 3 blokkeert, denk dan aub nog eens goed na. Het geeft diabeticie zoveel extra vrijheid.

  • Als de kosten van FSL 2 en FSL 3 gelijk zijn. Dan zou ik wel graag willen weten wie nu die rare beslissing neemt over de voorwaarden wie wel het krijgt en wie niet.

    Dit is gewoon belachelijk.

    • Ben42

    Volgens de site (van Abbott) :
    FreeStyle-Libre3

    Voor de FreeStyle Libre 3 gelden dezelfde criteria als voor alle rtCGM sensoren.
    Kinderen tussen de 4 en 18 jaar
    Mensen met diabetes met 4 kwartalen een HbA1c van boven de 64 mmol/mol
    Zwangere vrouwen met diabetes type 1 of 2
    Mensen met diabetes en hypo-unawareness of ernstige hypo’s

    Of ze al of wanneer ze leveren in Nederland is mij onbekend. Ook is mij onbekend hoe zorgleveranciers en verzekeraars hier mee om gaan. Zou mooi zijn als je naadloos kunt overstappen van de 2 naar 3, zoals ook al het geval was bij de (1) naar 2.

    Dat de technieken eerst in categorien worden ingedeeld en er daarna pas gekeken wordt naar de prijs is een keuze die we ‘samen’ in Nederland gemaakt hebben. Eerst naar de zorg kijken en dan pas naar de prijs is het devies. Hierdoor was het in het verleden zo dat je niet voor een bepaalde catogorie sensor in aanmerking kwam en wel voor een andere categorie, ook al hadden die dezelfde prijs.

    Binnen ons zorgsysteem komt dat wel vaker voor. Een kleine kostenpost **) wordt niet betaald, maar een operatie voor hetzelfde euvel wordt wel betaald. Zeker voor de mensen die dat treft niet altijd logisch, maar daarmee wordt getracht de kosten van de zorg binnen de perken te houden.

    Ben
    **)
    Voorbeelden hiervan zijn: Wratten middelen worden niet vergoed, maar het operatief verwijderen door ziekenhuis of huisartsenpost weer wel.
    Een plakker voor over de neus tegen het snurken (en vele andere middelen tegen snurken) wordt niet betaald, maar een operatie om het snurken minder te maken meestal weer wel.
    Ongeacht het systeem dat gehanteerd wordt treden er altijd grenssituaties op waarbij individuele gevallen aan de verkeerde kant van de grens ‘vallen’.
    Blij dat we niet in Amerika leven, waarbij kosten een veel groter aspect vormen in de besluitvorming.

    • BertB

    De fsl3 staat nu uitgebreid op de site van abbot en wordt nu flink gepromoot. Omdat mijn fsl2 moeilijk afleesbaar is als mijn telefoon niet aan de lader ligt wil ik graag overstappen. De assistente van mijn huisarts zegt echter dat een cgm alleen geleverd mag worden als die is voorgeschreven door een diabetesverpleegkundige, terwijl hierboven in een bericht staat dat dit al 2 jaar niet meer geldt. Wie heeft er nu gelijk?
    Een fsl3 zou voor mij een hele fijne uitkomst zijn.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.