Home Forums Hulpmiddelen Freestyle Libre 3

Freestyle Libre 3

Zag verscheindene berichten over de FSL 3 SENSOR dat op de markt is. Kan iemand vertellen wanneer deze in Nederland deze op de markt komen.

 • Dat zal nog wel een tijdje duren. Er was al opluchting dat de FSL 2 hier werd toegelaten en vergoed. Tweede probleem is dat het een continue glucosemeter is en die wordt ook nog niet breed vergoed.

  • Waarom wordt het nog niet vergoed? Koudwatervrees van de Ziekenfondsen? Er zou meer op de grote trom geslagen moeten worden…

    • Ben42

    Balest schreef :
    8 juli 2021 om 19:39
    Waarom wordt het nog niet vergoed?

    Een eenvoudig antwoord op die vraag is: Niet alles wat geld kost wordt vergoed.

    Het werkelijke antwoord ligt natuurlijk wat gecompliceerder. In Nederland hebben we, wat we noemen; een solidair systeem. Iedereen betaald mee en iedereen is verzekerd, maar dat betekend dat er ook zorgvuldig wordt omgegaan met de uitgaven. Niet alles wordt vergoed.

    Continu glucose meet systemen zijn over het algemeen duur en daarom komt niet iedereen in aanmerking. Voor CGM systemen wordt daarom de verantwoordelijkheid bij de ziekenhuizen gelegd. Hiervoor krijgen de ziekenhuizen wel een budget, maar niet voldoende om iedereen van een CGM te voorzien. De ziekenhuizen kunnen dan de beslissing nemen: wie het systeem wel en wie het niet krijgt.

    Het oorspronkelijke Free Style Libre systeem werd ook beperkt ‘uitgedeeld’. Met het Libre 2 systeem dat tegen een CGM aanligt, was het gelukkig zo, dat hier wat flexibeler mee omgegaan is. De vergoeding kwam te liggen bij de ziektekosten verzekering en dat maakt het voor een ziekenhuis heel wat gemakkelijker om dit systeem voor te schrijven.

    De Libre 3 wordt momenteel in Nederland nog niet geleverd. Dus van vergoeding kan ook geen sprake zijn. De Libre 3 gaat waarschijnlijk hetzelfde kosten als de Libre en de Libre 2. Dus financieel is er geen reden om Libre 2 gebruikers over te laten gaan naar de Libre 3. Maar het is nog steeds zo dat CGM systemen nog steeds onder de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen vallen.

    We hebben in Nederland een redelijk werkend ‘solidair’ systeem, zijn in staat de kosten voor medicijnen (b.v. insuline) veel lager te houden dan b.v. in de USA. Dat komt met een aantal nadelen, er wordt vaak door het ziekenhuis of de ziektekostenverzekering bepaald (vaak door de overheid aangestuurd) wat wel en niet wordt vergoed.

    Diabetici nemen een groot deel van het totale vergoedingspakket voor hun rekening. Om de solidariteit in stand te houden wordt helaas niet alles vergoed, wat wij wel zouden willen.

    Zelf hoop ik dat de overgang naar de Libre 3, als deze in Nederland beschikbaar komt, net zo soepel gaat als de overgang van het Libre naar het Libre 2 systeem.

    Vriendelijke groet,
    Ben

  • corrus

  Tja….

  • amr

  De ziekenhuizen gaan niet meer over het CGM budget, dat is vorig jaar veranderd.

   • Ben42

   Oeps, mijn fout, sorry.
   Ben

 • Gebruik freestyllibre 2 en Diabox samen

  Hilbrand

  • Is het dan ook mogelijk om alleen maar bluetooth te gebruiken zonder NFC of moet je eerst NFC gebruiken? Ik had gelezen dat dit mogelijk moest zijn.

  • hoe gebruiken jullie dan Freestylelibre2 in samenwerking Diabox?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.