Home Forums Hulpmiddelen Freestyle Libre 3

Freestyle Libre 3

Zag verscheindene berichten over de FSL 3 SENSOR dat op de markt is. Kan iemand vertellen wanneer deze in Nederland deze op de markt komen.

 • Dat zal nog wel een tijdje duren. Er was al opluchting dat de FSL 2 hier werd toegelaten en vergoed. Tweede probleem is dat het een continue glucosemeter is en die wordt ook nog niet breed vergoed.

  • Waarom wordt het nog niet vergoed? Koudwatervrees van de Ziekenfondsen? Er zou meer op de grote trom geslagen moeten worden…

    • Ben42

    Balest schreef :
    8 juli 2021 om 19:39
    Waarom wordt het nog niet vergoed?

    Een eenvoudig antwoord op die vraag is: Niet alles wat geld kost wordt vergoed.

    Het werkelijke antwoord ligt natuurlijk wat gecompliceerder. In Nederland hebben we, wat we noemen; een solidair systeem. Iedereen betaald mee en iedereen is verzekerd, maar dat betekend dat er ook zorgvuldig wordt omgegaan met de uitgaven. Niet alles wordt vergoed.

    Continu glucose meet systemen zijn over het algemeen duur en daarom komt niet iedereen in aanmerking. Voor CGM systemen wordt daarom de verantwoordelijkheid bij de ziekenhuizen gelegd. Hiervoor krijgen de ziekenhuizen wel een budget, maar niet voldoende om iedereen van een CGM te voorzien. De ziekenhuizen kunnen dan de beslissing nemen: wie het systeem wel en wie het niet krijgt.

    Het oorspronkelijke Free Style Libre systeem werd ook beperkt ‘uitgedeeld’. Met het Libre 2 systeem dat tegen een CGM aanligt, was het gelukkig zo, dat hier wat flexibeler mee omgegaan is. De vergoeding kwam te liggen bij de ziektekosten verzekering en dat maakt het voor een ziekenhuis heel wat gemakkelijker om dit systeem voor te schrijven.

    De Libre 3 wordt momenteel in Nederland nog niet geleverd. Dus van vergoeding kan ook geen sprake zijn. De Libre 3 gaat waarschijnlijk hetzelfde kosten als de Libre en de Libre 2. Dus financieel is er geen reden om Libre 2 gebruikers over te laten gaan naar de Libre 3. Maar het is nog steeds zo dat CGM systemen nog steeds onder de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen vallen.

    We hebben in Nederland een redelijk werkend ‘solidair’ systeem, zijn in staat de kosten voor medicijnen (b.v. insuline) veel lager te houden dan b.v. in de USA. Dat komt met een aantal nadelen, er wordt vaak door het ziekenhuis of de ziektekostenverzekering bepaald (vaak door de overheid aangestuurd) wat wel en niet wordt vergoed.

    Diabetici nemen een groot deel van het totale vergoedingspakket voor hun rekening. Om de solidariteit in stand te houden wordt helaas niet alles vergoed, wat wij wel zouden willen.

    Zelf hoop ik dat de overgang naar de Libre 3, als deze in Nederland beschikbaar komt, net zo soepel gaat als de overgang van het Libre naar het Libre 2 systeem.

    Vriendelijke groet,
    Ben

   • Beste Ben,

    Een heel uitgebreid antwoord waarin je uiteenzet waarom de Libre 3 waarschijnlijk niet voor vergoeding in Nederland in aanmerking komt.

    Echter geef je tussendoor aan dat de prijs van Libre 2 en Libre 3 hetzelfde zijn (zelf heb ik dit via internet ook al geconstateerd). Daarmee zijn alle door jouw genoemde argumenten om niet tot vergoeding over te gaan van Libre 3 te niet gedaan.

    Het lijkt mij dus alleen een kwestie van tijd dat de Libre 3 in Nederland vergoedt gaat worden.

  • corrus

  Tja….

  • amr

  De ziekenhuizen gaan niet meer over het CGM budget, dat is vorig jaar veranderd.

   • Ben42

   Oeps, mijn fout, sorry.
   Ben

 • Gebruik freestyllibre 2 en Diabox samen

  Hilbrand

  • Is het dan ook mogelijk om alleen maar bluetooth te gebruiken zonder NFC of moet je eerst NFC gebruiken? Ik had gelezen dat dit mogelijk moest zijn.

  • hoe gebruiken jullie dan Freestylelibre2 in samenwerking Diabox?

  • BertB

  Het is toch te gek in een land als nederland, waar de libre 3 al bijna een jaar is goedgekeurd en niet meer kost dan de libre 2, dat gebruikers van de libre 2 niet kunnen overastappen. Ik heb met mijn telefoon veel moeite de libre 2 goed af te lezen. Mijn telefoon moet erg precies op de goede plek worden gehouden en het liefst aan de lader liggen om goed te kunnen aflezen. In ieder geval, onder de 85% lukt het nooit. Daarboven moeizaam. Ik kijk echt uit naar de libre3, zodat ik nog beter mijn bloedsuikers continu kan weten. Als het de overheid is die het gebruik van de libre 3 blokkeert, denk dan aub nog eens goed na. Het geeft diabeticie zoveel extra vrijheid.

 • Als de kosten van FSL 2 en FSL 3 gelijk zijn. Dan zou ik wel graag willen weten wie nu die rare beslissing neemt over de voorwaarden wie wel het krijgt en wie niet.

  Dit is gewoon belachelijk.

  • Ben42

  Volgens de site (van Abbott) :
  FreeStyle-Libre3

  Voor de FreeStyle Libre 3 gelden dezelfde criteria als voor alle rtCGM sensoren.
  Kinderen tussen de 4 en 18 jaar
  Mensen met diabetes met 4 kwartalen een HbA1c van boven de 64 mmol/mol
  Zwangere vrouwen met diabetes type 1 of 2
  Mensen met diabetes en hypo-unawareness of ernstige hypo’s

  Of ze al of wanneer ze leveren in Nederland is mij onbekend. Ook is mij onbekend hoe zorgleveranciers en verzekeraars hier mee om gaan. Zou mooi zijn als je naadloos kunt overstappen van de 2 naar 3, zoals ook al het geval was bij de (1) naar 2.

  Dat de technieken eerst in categorien worden ingedeeld en er daarna pas gekeken wordt naar de prijs is een keuze die we ‘samen’ in Nederland gemaakt hebben. Eerst naar de zorg kijken en dan pas naar de prijs is het devies. Hierdoor was het in het verleden zo dat je niet voor een bepaalde catogorie sensor in aanmerking kwam en wel voor een andere categorie, ook al hadden die dezelfde prijs.

  Binnen ons zorgsysteem komt dat wel vaker voor. Een kleine kostenpost **) wordt niet betaald, maar een operatie voor hetzelfde euvel wordt wel betaald. Zeker voor de mensen die dat treft niet altijd logisch, maar daarmee wordt getracht de kosten van de zorg binnen de perken te houden.

  Ben
  **)
  Voorbeelden hiervan zijn: Wratten middelen worden niet vergoed, maar het operatief verwijderen door ziekenhuis of huisartsenpost weer wel.
  Een plakker voor over de neus tegen het snurken (en vele andere middelen tegen snurken) wordt niet betaald, maar een operatie om het snurken minder te maken meestal weer wel.
  Ongeacht het systeem dat gehanteerd wordt treden er altijd grenssituaties op waarbij individuele gevallen aan de verkeerde kant van de grens ‘vallen’.
  Blij dat we niet in Amerika leven, waarbij kosten een veel groter aspect vormen in de besluitvorming.

  • BertB

  De fsl3 staat nu uitgebreid op de site van abbot en wordt nu flink gepromoot. Omdat mijn fsl2 moeilijk afleesbaar is als mijn telefoon niet aan de lader ligt wil ik graag overstappen. De assistente van mijn huisarts zegt echter dat een cgm alleen geleverd mag worden als die is voorgeschreven door een diabetesverpleegkundige, terwijl hierboven in een bericht staat dat dit al 2 jaar niet meer geldt. Wie heeft er nu gelijk?
  Een fsl3 zou voor mij een hele fijne uitkomst zijn.

 • Ik lees op verschillende sites, waaronder DVN, dat de fsl3 nu verkrijgbaar is, maar je inderdaad aan de cgm criteria moet voldoen.
  En de Android app is ook al te downloaden in de Google playstore.

  Ik voldoe aan één van de criteria, hypo unawareness, en heb meteen mijn diabetes verpleegkundige gemaild. Ik hoop dan ook dat mijn aanvraag er snel en zonder problemen doorkomt en ik over niet al te lange tijd mijn eerste fsl3 uit kan proberen….fingers crossed!

  • Ik heb vanmorgen van mijn diabetes verpleegkundige te horen gekregen dat ik ben goedgekeurd voor de FSL 3 en ik zal met de volgende levering van Mediq hier dan ook op over gaan. Dat duurt nog even, waarschijnlijk eind maart, maar ik ben blij! 😊

 • Heb je de android versie van je telefoon gecontroleerd? Je moet versie 10 of 11 hebben.

  • Abbott heeft de telefoon instellingen aangepast. De app werkt nu ook voor andriod systemen vanaf android 8. Mijn telefoon van een paar jaar teurg heeft nog steeds android 8 en ik kan de freestyle libre 3 app downloaden.

 • Wie kan mij vertellen waar de Freestyle libre sensor te koop is?

   • Jaap915

   Ja, hoe komt je aan een Freestyle Libre 3 sensor? Ze verkopen het niet op de Nederlandse website; dus als je de klantenservice belt, zullen ze je alleen maar een Freestyle Libre 2 sensor aansmeren.
   De Duitse en Franse website verkopen ze, maar versturen niet naar Nederland. In Duitsland kun je ze zelfs gratis uitproberen: Freestyle Libre 3 testen
   Niet dat ik denk dat Freestyle Libre 3 veel toevoegt aan Freestyle libre 2 (op de grootte na), maar mijn app moet natuurlijk ook met die sensoren werken.

 • Ik adviseer je te bellen met de klantenservice van Abbott op 0800 0228828, van maandag tot vrijdag tussen 08:00 – 17:30 uur.

 • Wanneer wordt je gezien als Hypo unawareness?

   • JennydJ

   Als je hypo’s niet op tijd of helemaal niet aan voelt komen is dat hypo unawareness. Dat is bij mij al jaren geleden vastgesteld en het is vervelend, maar nu kan ik er ook eens een keer voordeel uit halen.

  • Hjg

  Ik verbaas me erover dat er niet overgestapt kan worden van de FSL2 naar de FSL3. Kunnen we daar niet iets aan laten doen?
  De opvolger is voor iedereen gewoon beter zoals te lezen op de website van Abbott:
  “Klinisch bewezen verkorting van tijd met hypoglykemie en algehele verbetering van glucoseregulatie.”
  Het feit dat de FSL3 accurater is, lijkt me ook een gewenste verbetering voor iedereen.
  Als het apparaat veel duurder zou zijn geweest, dan kan ik begrijpen dat het daardoor in de categorie “dure CGM” zou moeten gaan vallen. Maar nu wordt deze categorisering (vroeger bedacht toen deze technologie nog duur was) een belemmering voor verbeteringen voor iedereen.
  Ik weet niet wie daar over gaat, maar ik wil vragen om af te stappen van deze achterhaalde CGM categorie voor Freestyle Libre 3, laat het gewoon de opvolger zijn. Zodat iedereen beter wordt van deze technologische verbeteringen.

   • JennydJ

   Ik ben het helemaal met je eens en heb het hier ook met mijn diabetes verpleegkundige over gehad. Zij gaf aan dat de enige reden is dat de FSL3 een CGM is en je daarvoor aan bepaalde criteria moet voldoen. En dat is, aangezien de prijs van de FSL3 gelijk is aan die van de FSL2, inderdaad absurd!

    • Hjg

    Het gevolg: er gaan veel mensen naar de CGM categorie gezet worden… terwijl dat niet nodig zou moeten zijn.
    Naast dat het een verbetering is voor de gezondheid en welzijn is het ook voor het milieu nog een verbetering. Minder verpakking, minder transport… minder uitstoot.

  • Het feit dat de FSL3 accurater is, lijkt me ook een gewenste verbetering voor iedereen

   Helaas is ie niet accurater, het algoritme is hetzelfde als de FSL2. Hier verwijst Abbott dan ook naar, een onderzoek uit 2020: Accuracy of a 14-Day Factory-Calibrated Continuous Glucose Monitoring System With Advanced Algorithm in Pediatric and Adult Population With Diabetes

   Dit is mijn ervaring op het gebied van accuratesse van de FSL:
   freestyle libre accuratesse

 • Maar wat als je de Libre 3 gewoon zelf wilt kopen, zonder vergoeding, waar kun je die dan kopen?

 • Zie eerder bericht: contact opnemen met Abbott.

  • Gedaan. Ze verkopen hem niet in Nederland als je niet aan de criteria voldoet, ook niet als je hem zelf wilt betalen :-(
   Ik ben er boos over. De Libre2 heeft voor mij nadelen: stoot hem van mijn arm (reageer niet goed op veel pleisters, dus tapes plakken/plakversterkers zijn geen goede optie voor mij), ik slaap langer dan 8 uur achter elkaar (gat in mijn nacht, juist op momenten dat mijn glucose piekt). Ik heb flinke slaapproblematiek en kan nu (met medicijnen) eindelijk eens nachten slapen, dus nee, ik ga geen wekker zetten om mijn nacht onder de 8 uur te houden.

   Het zal Abbott een worst zijn, die verdienen hun geld wel. Waarschijnlijk is dit hun manier van het ding hypen, schaarste creeëren.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.