Home Forums Bloedsuikerwaarden Freestyle Libre sensor na 10 dagen onbetrouwbare waardes

 • oppie

Freestyle Libre sensor na 10 dagen onbetrouwbare waardes

Hallo, ik ben een nieuwe gebruiker van de FreeStyle Libre sensor. De sensor zou 14 dagen gebruikt kunnen worden, maar na 10 dagen merk ik al dat als ik een vingerprik doe het verschil soms meer dan 10 is (eerst vingerprik test en na 10 min de FSL test).

Noodgedwongen heb ik de sensor na 12 dagen af gedaan. Zijn er hier meer van dit soort ervaringen?

Verder natuurlijk super om op deze manier te testen. De eerste 10 dagen gaat het goed. Ik lees dat er mensen zijn waarbij de sensor eerder los laat. Ik sport tot 9 uur per week en heb geen last van een los latende sensor….

  • Ben42

  Meestal is mijn sensor over de volledige duur voldoende betrouwbaar, maar ik heb ook wel eens gehad dat de laatste paar dagen de sensor onnauwkeuriger wordt. Bij mij geeft de sensor dan lager aan dan een vingerprik of veel lager.

  Maar dit gebeurd mij zelden. Gebruik nu de sensor ruim vijf jaar en de laatste twee jaar heb ik zelden problemen. (In het begin had ik wel last van loslaten, of ergens tegenaanlopen, of minder nauwkeurige resultaten).

  Ben

 • Het is mij ook al gebeurd (ik ben met mijn tweede sensor bezig) dat de reader 3.5 aangaf en de vingerprik 8.7. En een andere keer ook 3.5 en de vingerprik 5.3. Dat zijn heftige verschillen, want 3.5 is voor mij een hypo en dan moet ik handelen. Bij 5.3 of 8.7 niet.
  Ik heb er beide keren voor gekozen niet te handelen en regelmatig te meten. Dat bleek de goede beslissing te zijn. Het lijkt alsof de sensor per definitie lagere waarden aangeeft, maar het is natuurlijk een andere manier van meten.
  De vingerprik geeft het resultaat van dat moment, maar zegt niets over wat er voorheen met je bloedsuikers gebeurde of wat er gaat gebeuren. De sensor “leest” het onderhuidse vocht en dat geeft andere resultaten. Daar zal het verschil in zitten.
  Ik denk ook dat je moet leren vertrouwen te hebben in het systeem. Toen je met vingerprikken begon, had je geen andere methode. Nu heb je er eigenlijk twee, maar de meetmethoden zijn niet helemaal vergelijkbaar, door hoe er gemeten wordt.

  Ik probeer me bij de reader en de app te houden. De app heeft mijn voorkeur en de reader als backup. En vertrouwen op mijn lijf dat het aangeeft als ik een hypo heb.

  De eerste sensor is zonder problemen blijven zitten. De tweede zit nu een wee en ook nog zonder problemen.

  • oppie

  Ik ben het helemaal met jullie eens dat je deze manier van meten moet leren vertrouwen, maar tussen 19 met FSL en 7 met vingerprik zit een groot verschil. Zeker als je niet net gegeten hebt of dat je net een andere activiteit hebt gehad.
  Ik hou nu nog even aan dat ik bij hoge waardes met de FSL meting een vingerprik meting doe.

  Ik merk al wel dat de tweede censor iets andere waardes geeft. De toekomst zal wel leren of dat komt door de locatie van de censor of misschien verschil van censor tot censor.

 • Bij mij gaat de FSL ook afwijken naarmate ik hem langer draag. Ik hou daar rekening mee, en als ik echt twijfel, doe ik een vingerprik.
  Wat ik ook doe, is scannen met de Glimp app op mijn gsm. Glimp geeft vaak iets hogere waardes dan de FSL reader of app.
  Zolang de waardes “normaal” zijn – zoals ik die gewend ben – en kloppen met hoe ik me voel, ga ik hier van uit.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.