Home Forums Bewegen Freestyle Libre en spiermassa

  • Creza

Freestyle Libre en spiermassa

Hallo allemaal,

Ik gebruik nu een paar jaar de Freestyle Libre, met zeer tevreden resultaten. Ik gebruik alleen mijn arm-oppervlak
om de FSL te injecteren, buikwand werkt niet goed.
Nu vroeg ik mij af of er al iemand ervaring heeft met het trainen van armspieren (triceps) om het huidoppervlakte te vergroten
voor de FSL zodat er wat afwisseling kan zijn.

In mijn ervaring, als ik de FSL probeer te verplaatsen op mijn arm gaat vooral de kwaliteit en levenslengte van de FSL achteruit.
Ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Groet!

  • Bij mij plak ik hem alleen niet aan de binnenkant van mijn bovenarm, alle andere plekken gaan goed. Op deze site ook gelezen dat iemand hem op zijn bovenbenen plakt, dat goed uitpakte. Heb ik nog niet gedaan.

    • Jasper

    Ik wissel tot nu toe gewoon af tussen mijn linker en rechter arm met de FSL.
    Na 2 weken is voor mij niet meer te achterhalen waar de vorige FSL nu precies zat en heb ik dus eigenlijk mijn hele andere arm weer beschikbaar.

    • Ik doe hetzelfde als Jasper.
      Ik kijk inmiddels wel uit waar op mijn arm ik de sensor plaats. Ik houd strikt de achterkant van mijn bovenarm aan. In het begin plaatste ik de sensor kennelijk te veel naar de buitenkant, waardoor ik de sensor een keer uit mijn arm getrokken heb doordat ik te dicht langs een deurpost liep.

  • Ik doe hetzelfde. Ben nu met de derde sensor bezig.
    Je plaatst de sensor op de achterkant van je bovenarm.
    Dat kun je de ene keer wat hoger dan de andere keer doen.
    Zo heb je 4 plekken. Dat zou genoeg moeten zijn, zonder je huidoppervlak te moeten stretchen

  • Ik plaats de fsl in mijn bovenarm en iedere twee weken verwissel ik van arm. Ik weet nooit na 2 weken welke plek ik de vorige keer had.
    Dit word ook geadviseerd door de freestyle zelf.

  • Meteen even aan vraag.

    Ik zelf heb dit systeem niet, heb het er wel over gehad met mijn behandelaar, maar die staat er niet echt achter, zij vindt het minder betrouwbaar dan een normale vingerprik.

    Maar eigenlijk vroeg ik mij steeds af, voelt die sensor niet als hinderlijk aanwezig, die moet toch gedurende 2 weken dacht ik altijd aanwezig zijn op je arm?

    Ik zelf prik bijna dagelijks 4 x in mijn vingers, en ervaar daar geen hinder van.

    • Ben42

    Hallo Rodia,
    Mijn behandelaar is wel enthousiast. Zelf ben ik ook enthousiast. Nee de nauwkeurigheid is per meting niet beter dan een vingerprik. Met 4 a 6 vingerprikken per dag heb je inderdaad op 4 a 6 zeer specifieke momenten een vrij goede meting.

    Ondertussen heb ik meer dan 100 FLS sensoren geplakt. Daarvan heb ik ondertussen geleerd wat de patronen zijn. De moment metingen van een bloedprik hoe nauwkeurig ook zeggen bijzonder weinig over de tussenliggende momenten. Ik heb dagen dat ik nogal op en neer ga. Afhankelijk van het moment van prikken zou ik dan 6 lage metingen, maar ook 6 hoge metingen kunnen hebben.

    Een 6 waar je flink aan het zakken bent is heel wat anders dan een 6 waarbij je aan het stijgen bent. De FLS geeft hierdoor veel meer informatie, informatie waar je wat mee kunt.

    Omdat ik binnen een half uur heel gemakkelijk 2 punten kan zakken of 2 punten kan stijgen, dan is een bloedsuiker meting misschien wel nauwkeurig, maar een half uur na meting weinig meer waard.

    Toen ik nog bloed prikte, maakte ik bij sporten wel eens veel metingen. Vanaf een 12 in 20 minuten naar een hypo. Ik kreeg maar geen grip op mijn bloedsuikers tijdens het sporten.

    Nu met de FLS heb ik ook niet echt grip op de situatie, maar is het me wel duidelijk waarom het bloedsuiker meten gewoon niet voldoende informatie gaf. Mijn instelling is iets beter, maar ik heb wel veel meer controle over de situatie. Een goed voorbeeld is autorijden. Daarbij meet ik regelmatig, veel vaker dan vroeger met bloedprikken, ik zit ook met veel meer gemak in de auto. Gewoon regelmatig controleren en zeer tijdig ingrijpen kan met een FLS. Zit ik op 6 en ik zak niet kan ik gewoon nog door. Zit ik op 6 en ik zak langzaam, dan na 10 of 15 minuten weer controleren. etc. etc.

    Nee het systeem is niet perfect, maar een behandelaar die niet de voordelen van het systeem inziet schiet volgens mij tekort.

    In het normale gebruik, weet mijn lijf waar de sensor zit, zodat ik die niet stoot. In bijzondere omstandigheden stoot ik de sensor wel eens. En 1 keer per jaar verlies ik een sensor. (In het begin meer).

    Succes,
    Ben

  • Hallo Ben,

    Bedankt voor je uitleg.

    Ik zal het er volgende keer wanneer ik mijn jaarlijkse controle krijg het er nog eens over hebben.
    Het vreemde is trouwens dat zij nog tegen mij zei, nee eerst moet je stabiel zijn, voordat je daar eventueel voor in aanmerking zou kunnen komen.
    Nou het lijkt mij juist de meest efficiënte manier om stabiel te worden met zo een systeem.

    Of zij weet er nog niet genoeg van af, of het is weer een geldkwestie om zo het aantal aanvragen te verminderen dat is dus mij niet bekend.

    Ondanks dat ik type 2 ben, maak ik bijna dagelijks een curve, en eerder omdat ik de vinger aan de pols wil houden.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.