Home Forums Verzekering en vergoeding FreeStyle Libre maatschappelijk verantwoord ondernemen van Abbott?

FreeStyle Libre maatschappelijk verantwoord ondernemen van Abbott?

Het zou fabrikant Abbott sieren als zij de FreeStyle Libre ook gratis beschikbaar zouden stellen voor onderzoek, zoals enkele farmaceuten blijkbaar overeen zijn gekomen met Nederlandse oncologen over nieuwe kankermedicijnen (http://www.volkskrant.nl/wetenschap/farmaceuten-geven-nieuwe-kankermedicijnen-vrij-voor-patientenonderzoek~a4295250/).

Dit zou ervoor zorgen dat er sneller voldoende onafhankelijke onderzoeksdata gegenereerd kan worden om effectiviteit, doelmatigheid en kosteneffectiviteit van het product helder te krijgen.

Is er trouwens iemand die zich, net als ik, zorgen maakt over de ethische kant van het gedrag van de fabrikant Abbott?
Hiermee doel ik op het op de markt brengen van een product, dat zich (nog) niet heeft laten bewijzen in onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, waardoor er in (elk geval in) Nederland een ongelijkheid bestaat tussen patiënten die de kosten voor het apparaat wel kunnen dragen en degene die dat niet kunnen?

  • Pedro

  De ethische kant van het gedrag van Abbott heet gewoon commercieel gedrag. We mogen nog blij zijn dat ze de prijzen niet opdrijven gezien de populariteit van het product. Zeker in het 1e jaar was de vraag vele malen groter dan het aanbod, meestal leidt dat tot stijgende prijzen, dat heeft Abbott gelukkig niet gedaan.

  Wat betreft de ongelijkheid zal je die altijd blijven houden ook al zou de FSL wel, onder bepaalde voorwaarden, voor vergoeding in aanmerking komen. Hetzelfde heb je nu voor de CGM sensors, ook niet iedereen komt daarvoor in aanmerking, alleen de uitzonderlijke gevallen en dat is een kleine minderheid. Ook dan kunnen alleen de “welgestelde” patiënten, die niet in aanmerking komen voor vergoeding, een CGM systeem aanschaffen.

  Iedereen kan altijd terug vallen op de klassieke vingerprik methode die wel wordt vergoed. Is dat leuk? Nee, iedereen wil wel de “luxe” van de FSL, maar dat is wel de huidige realiteit.

  En om met Orwell te spreken: Alle dieren zijn gelijk, MAAR SOMMIGE DIEREN ZIJN MEER GELIJK DAN ANDEREN

 • Ik wist niet dat het zich nog niet bewezen heeft. Die apparaten worden toch ook onafhankelijk getest? Kosten effectief vind ik het bepaald niet en dat die sensors maar 2 weken meegaan daar heb ik wat argwaan bij want dat is de super melkkoe. Zou er geen sensor te maken zijn die 1 of 5 jaar meegaat? Of levert die te weinig op?

  • Pedro

  Zou jij 1 of 5 jaar een sensor op dezelfde plek op je arm willen hebben?
  Kijk eens naar de andere sensors die er op de markt zijn, degene die het het langst uithoudt gaat 1 week mee als ik mij niet vergis.

  • @pedro … ik had het niet over 1 tot 5 jaar op dezelfde plek.

 • En waar is Abbott NU weer mee bezig? Ook die advertenties gezien in de abri’s/bushokjes voor de FreeStyle Libre? Vermelden er niet bij dat dit systeem NIET vergoed wordt door de basisverzekering en 120 euro per maand kost naast de opstartkosten?

  foto van advertentie van Abbott Freestyle Libre

  Ik stel voor dat een ieder die deze advertenties tegenkomt op straat er een A4-tje opplakt met de vermelding dat dit systeem niet vergoed wordt door zorgverzekeraars in Nederland! Vermeld daarbij de extra kosten die dit systeem voor de individuele diabetespatiënt met zich meebrengen, als mede het jarenlange gevecht van mensen met diabetes en de DVN om dit systeem WEL vergoed te krijgen via de basisverzekering.

  Ik zie nu al op tegen alle mensen uit mijn omgeving die mij goedbedoeld verheugd gaan vertellen dat er tegenwoordig een systeem is waardoor je geen bloedsuiker meer hoeft te prikken en hoe fijn ik dat wel niet zal vinden….!

  • Pedro

  Misschien dat ik je uit de droom moet helpen maar Abbott is gewoon een commercieel bedrijf dat haar producten probeert te verkopen, niets meer en niets minder.

  Ik stel voor dat een ieder die deze advertenties tegenkomt op straat er een A4-tje opplakt met de vermelding dat dit systeem niet vergoed wordt door zorgverzekeraars in Nederland! Vermeld daarbij de extra kosten die dit systeem voor de individuele diabetespatiënt met zich meebrengen, als mede het jarenlange gevecht van mensen met diabetes en de DVN om dit systeem WEL vergoed te krijgen via de basisverzekering.

  Draaf je nu niet een beetje door?

 • @babyblue, ik kreeg al een foto geappt van een vriend van die abri poster. Ik heb een rekensommetje terug geappt. @pedro, ja helaas zal de opdracht van de marketing afdeling niet zijn: ontwikkel een systeem waarbij de verbruikskosten zoveel mogelijk gereduceerd worden en dagelijks prikken niet meer nodig is.

 • Pedro, er zijn mensen die zeggen: ach, zo is het nu eenmaal! Daarmee bereik je mijns inziens niet een betere wereld mee. Je hebt ook mensen nodig, ik noem Mohammed Ali, die zeggen: dit is waar ik voor sta en ik zal vechten voor een betere wereld.

  Ik ben tegen marktwerking in de zorg. Wij hebben in Nederland een zorgverzekeringssyteem waarbij iedereen een bepaald bedrag per maand betaald, zodat we gezamenlijk de zorgkosten dragen voor een ieder, omdat sommige mensen pech hebben en anderen geluk.

  Ik vind dat de farmaceutische industrie en de medische hulpmiddelen industrie er alles aan moeten doen om hun geneesmiddelen/hulpmiddelen via dit systeem op de “markt” te brengen, zodat het solidariteit met betrekking tot zorgkosten blijft bestaan en dat er niet een tweede stroom van geneesmiddelen/hulpmiddelen bestaat die alleen is weggelegd voor de relatief rijke mensen, omdat zij dit kunnen financieren.

 • Juist door marktwerking is er voor bedrijven een prikkel om met innovatieve producten (zoals de FSL!) te komen die andere partijen niet leveren. Deze markt zou je wel moeten sturen met regelgeving zodat ze wel de onderzoekskosten terug verdienen over een redelijke periode, maar niet met toren hoge marges mogen rekenen.

  Daarnaast: De FSL lijkt mij een fantastisch product. En ik zou als T1 patiënt er graag gebruik van willen maken. Maar: ik zou best snappen als ik niet in aanmerking zou kunnen komen wanneer het vergoed wordt. Mijn HbA1c zit praktisch op het ‘normale’ punt en heb mijn zelf management goed onder controle.

  De hoeveelheid geld dat aan gezondheidszorg uitgegeven wordt is eindig en moet verstandig uitgegeven worden. Je hebt recht op het geen wat het beste bij jou past. En dat er mensen zijn die het beter dan jou hebben en daarom een ‘luxer’ product kunnen veroorloven is gewoon afgunst. (Niet iedereen rijdt Ferrari. :). ). Maar als het je gezondheid en kwaliteit van leven significant verhoogd dan zou het wel (deels) vergoed moeten worden.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.