Home Forums Hulpmiddelen Freestyle libre sensor veroorzaakt brandwonden

 • wjbos

Freestyle libre sensor veroorzaakt brandwonden

De sensor van de freestyle libre veroorzaakt wonden. 6 dagen na plaatsing begint er vocht onder de sensor vandaan te komen. Er staan blaren op en plek is rood. Het duurt heel lang voordat mijn huid is genezen. Ik vind op internet dat er veel meer mensen zijn die dit ervaren en er zijn filmpjes op youtube waarbij de pleister wordt vervangen door een ander type. Heb ik geprobeerd maar tot nu toe hetzelfde effect.

Contact via freestyle site, geeft mij niet het gevoel dat ik serieus wordt genomen en dat er niets aan wordt gedaan.

Zijn er meer mensen die dit probleem ervaren of een oplosing weten?

  • Ben42

  Hallo WjBos,

  Ondertussen zijn er meerdere Onderwerpen, waar dit ter sprake komt:

  libre-en-huidirritatie-oplossing
  huidirritaties-en-ontstekingen-bij-freestyle-libre

  Daar worden een aantal suggesties gedaan, soms werken die, maar in een aantal gevallen ook niet.
  Sinds kort is Abbott wat duidelijker geworden bij dit soort gevallen, zij geven dan aan dat je dan moet stoppen met de FreeStyle Libre. Het lijkt erop dat Abbott dit probleem voorlopig niet gaat oppakken.

  Zoek op deze site naar huidproblemen, dit doe je door in de google zoekbalk de sitenaam te gebruiken en dan de zoekwoorden in te typen. (Gescheiden door spaties).

  https://nldiab-menauhant.savviihq.com huidproblemen

  Gebruik ook ander zoekwoorden en het gehele internet.

  Ben

 • Hallo WjBos,

  Ook ik ervaar de zelfde problemen: elke sensor laat zijn rode afdruk achter met enorme jeuk en schilferige huid. Ik heb al van alles geprobeerd, zoals Tegaderm folie, Cavilon spray, Flexomul tape, maar niks helpt. De irritatie gaat door alles heen.

  Ik heb vanwege de irritaties ook geprobeerd om de sensor op andere lichaamsdelen te plaatsen. Maar ook de buikwand raakt vol met rode geïrriteerde plekken. Ik krijg er zelfs koorts van en voel mij er grieperig door. Hoewel ik de sensor bijna niet meer kan missen omdat het mij zo’n goed zicht geeft op de trends in mijn glucose waardes, ben ik nu langzamerhand geneigd om de freestyle Libre in een hoek te gooien.

  Ik sprak laatst in Dordrecht bij een Abbott bijeenkomst voor nieuwe gebruikers een van hun medewerkers, die toegaf dat de lijmsamenstelling is aangepast.

  Veel sterkte !

  Droog

  • Ben42

  Droogkoekje schreef :
  Ik sprak laatst in Dordrecht bij een Abbott bijeenkomst voor nieuwe gebruikers een van hun medewerkers, die toegaf dat de lijmsamenstelling is aangepast.

  De Libre sensor is nu bijna 5 jaar op de markt. Vanaf het eerste jaar zijn er regelmatig meldingen dat de pleister van de sensor irritatie oplevert. Regelmatig wordt er dan geopperd dat dit veroorzaakt zou worden door de verandering van de samenstelling van de lijm.

  Dit wordt echter zo vaak gemeld op verschillende tijdstippen, dat het zeer onwaarschijnlijk dat het veranderen van de lijm iedere keer de oorzaak zou zijn. (De lijm zou dan inmiddels vijf a tien keer veranderd moeten zijn). Het is waarschijnlijker dat de gevoeligheid van de huis toeneemt naarmate het product langer wordt gebruikt.

  Een vermoeden van mij is bovendien dat dit meer optreed bij warm weer dan onder koelere omstandigheden.

  In een van de andere berichten op dit forum werd zelfs een component in de lijm geïdentificeerd dat mogelijk de oorzaak is van heel veel irritatie gevallen. (Helaas kan ik dit bericht niet meer terugvinden, een link die ik zelf heb geplaatst werkt helaas niet meer. Dat bericht is verwijderd of verplaatst).

  Bij vragen aan Abbott wordt er helaas geen passend antwoord gegeven. Ondertussen hebben ze als standaard antwoord dat je bij problemen dient te stoppen met het product. Een antwoord waar ze niet veel mensen mee helpen.. Abbott is een groot bedrijf, waarbij de antwoorden gegeven worden door een telefonische helpdesk. Die helpdesk wordt niet van de informatie voorzien om de vragen te kunnen beantwoorden. En regelmatig doen ze voorkomen alsof je de eerste bent met een dergelijk probleem. Het bovenstaande antwoord van een medewerker van Abbott is zonder verdere informatie van: wat en wanneer er iets veranderd is, ook niet echt betrouwbaar. (En waarschijnlijk gegeven omdat het zo vaak gesuggereerd wordt dat ze het zelf gaan antwoorden of ’toegeven’ omdat ze daarmee van de vragensteller af zijn.) **)

  Ook de DVN heeft op dit gebied de bal laten liggen. Ze stellen hier op het forum wel de vraag wie wat voor problemen heeft. Maar meer dan deze problemen doorgeven aan Abbott hebben ze niet gedaan. Wij zijn niet op de hoogte gehouden hoe de vragen zijn geïnventariseerd (als al) en hoe de vraag bij Abbott is neergelegt. (Zowel de inhoud niet als de persoon of functie waar het ‘probleem’ is neergelegd). Er is tot nu toe alleen aangegeven dat er geen bevredigend antwoord is geweest. Ondertussen werken er op dit forum links niet meer zodat de informatie ook nog slechter toegankelijker wordt. De hoeveelheid berichten over de Free-Style libre is zo groot dat dit voor niemand meer is te overzien. De overzichtspagina’s van de DVN bieden maar zeer summier informatie over de Libre.

  Na vijf jaar Libre sensor had de DVN toch wel wat meer kunnen betekenen voor de gebruikers van de Free Style Libre sensor.

  Ondertussen had er een pagina kunnen zijn die de lijmproblemen op zijn minst bespreekt, bij voorkeur met een aantal oplossingen die werken en eventueel oplossingen die niet of zelden werken. Nu moet iedereen zelf maar proberen het wiel uit te vinden. Een ruime onvoldoende voor de DVN.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  **)
  Het enige echte antwoord dat Abbott tot nu toe heeft gegeven over allerlei problemen met de Free Style Libre is dat als je huidproblemen ervaart dient te stoppen met het product. Daarvoor waren alle antwoorden altijd voorzien van enige omzichtigheid en veel onduidelijkheid.

 • Hier hetzelfde probleem. Ik gebruik al bij a een jaar de freestyle libre en heb nu aan beide armen brandwonden sinds een paar dagen. Vanmorgen heb ik contact gehad met Abbot en die geven doodleuk als reactie: ‘ik heb ook 30 jaar geen last gehad van hooikoorts, dat soort alleergische reacties kunnen nu eenmaal op komen zetten’. Fijne service…

  • henk67

  Zijn veel meer mensen met deze problemen.
  Kijk anders eens op facebook groep Dexcom and Libre rash.(wel engelstalig)

  en kijk ook in eerdere post hierover https://nldiab-menauhant.savviihq.com/bericht/libre-en-huidirritatie-oplossing/#post-23677

  • muppet

  Ik heb er ook last van. Ook contact gehad met Abbott en ik kreeg als antwoord dat “er echt niets (!!) Was veranderd aan de samenstelling van de lijm.” Ik was van de ene op de andere dag (laatste levering van eind augustus) allergisch geworden voor pleisterlijm.
  Aangegeven dat ik op diverse pleisters nog steeds niet allergisch reageerde, alleen op het spul dat zij gebruiken. Dan moest ik maar stoppen met het gebruik ervan… zoooo slecht!
  Met de temperatuur heeft het in ieder geval niets te maken, en het vreet zelfs door diverse opties (bijvoorbeeld een dikke laag Cavilon) heen.

  Ik voel mij niet serieus genomen door Abbott en ik stop dus (helaas) met het gebruik van FSL

 • Heb inmiddels een vermogen uitgegeven aan allerlei hulpmiddelen die de site van freestyle Libre adviseerde
  Zij zeggen ook aan de lijm veranderingen hebben toegebracht (beetje makkelijk)
  Ben niks opgeschoten en mijn armen zien er niet uit
  Wissel nu met prikken en af en toe een censor ( Jammer)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.