Home Forums Hulpmiddelen Freestyle Libre wijkt m.i. fors af; Abbott vindt dit acceptabel

 • Renent

Freestyle Libre wijkt m.i. fors af; Abbott vindt dit acceptabel

FSL nu drie maanden gebruikt. Voorbeelden: Waarde van accucheck (of bloed van via FSL) 3.0 mmol/l, sensor: LO. Bij 5.0 cq 3,3. En bij 9,7 is de waarde van de FSL 8,5. Dus hoe lager hoe onbetrouwbaarder. Volgens ABBOTT is dit acceptabel. Wat is de ervaring met antwoord van de fabrikant op dit punt? Verder: van de 7 sensoren is er 1 vervangen want kapot. Wat is de ervaring van anderen?

  • koen

  Het zijn 2 verschillende tools om de bloedsuiker zo goed mogelijk te managen. De vingerprik bepaald aan de hand van bloed en de fsl aan de hand van onderhuids vocht. De fsl loopt daardoor sowieso wat achter op de waardes tov de vingerprik. De verschillen hierboven genoemd heb ik ook wel is gespot tussen De verschillende merk/systemen om bloedsuikers met de vingerprik te meten, ik zou me daar dus niet al te druk om maken. Finetunen van de bloedSuiker gaat mij beter af bij meer controle, wat dat betreft wint de fsl mi elke vergelijking.

  Verder, kapotte sensor vervangen? Dat klinkt voor mij als betrouwbare customerservice.

  • Ping

  Hoi Renent,

  Ik ben FSL gebruiker van het eerste uur en ik kan niet meer zonder, maar je moet er wel mee leren omgaan!

  De FSL waardes komen bij een stijgende en dalende waarde niet overeen met bijv. een vingerprik. Dit komt omdat er vertraging zit in de manier van meten bij de FSL zoals Koen ook al uitlegt. Deze vertraging is ongeveer 15 minuten. Daarnaast is een meting in geen enkel geval nauwkeurig en zit er altijd een afwijking in. Als het ene apparaat een afwijking heeft naar boven en de andere naar onder, dan wordt het verschil natuurlijk groter.

  Wat ik heb geleerd in de loop van de jaren is dat je de FSL moet leren lezen. Zo weet ik bijv. dat een waarde van 6.0 met een trendpijl recht naar beneden betekent dat ik heel snel een hypo ga krijgen. Hetzelfde geldt voor trendpijl omhoog. Als ik 12 meet op de sensor met een pijl recht omhoog, kan ik er vergif op innemen dat een vingerprik misschien al op 15 uitkomt. Ik lees dan eigenlijk ook niet zozeer de waarde, maar vooral de trend. (stijgend, dalend of gelijk) Daarnaast is het belangrijk om bij het aanbrengen van een nieuwe sensor ook een aantal vingerprikken te doen. Het kan namelijk voorkomen dat de sensor niet goed aangebracht is en dat de waardes totaal afwijken van de werkelijkheid.

  Ik heb dit één keer meegemaakt en kwam er toen pas na 2 dagen achter. Sindsdien controleer ik na het aanbrengen of de waardes overeenkomen met een vingerprik. Hierbij houd ik een marge van ongeveer 2 tot 3 omhoog en 2 tot 3 omlaag als acceptabel.

  Wat ook wel eens voorkomt is dat de sensor niet goed werkt of kapot is. Dit is erg vervelend en ik loop dan ook altijd wel te vloeken als dit gebeurt. Het vervelende is vooral dat ik contact op moet nemen met Abbott voor een nieuwe sensor. Opzich doen ze niet moeilijk over het vervangen, maar vertel vooral dat de sensor niet werkt en verder niks. Ga met andere klachten naar de huisarts. Je hoeft Abbott niets te vertellen over je medische situatie.

 • Mijn ervaringen komen overeen met die van Ping.
  FSL loopt 10 minuten tot een kwartier achter en iedere sensor kan afwijking geven. Soms zelfs 2 eenheden. Ik heb het een tijd bijgehouden hoeveel dat is. Meestal geeft de sensor iets te laag aan bij lage waarden en te hoog bij hoge waarden. Dat is wel zo veilig. Het is wel iets om rekening mee te houden want het is ook wel eens andersom. Als de sensor aangeeft dat je op ca 5,0 zit en je hebt een hypo van 3,0 dan kan dat vervelend uitpakken; zeker als de trend stijl omlaag is. Daarom: bij iedere nieuwe sensor controleer ik hoe ik de uitgelezen waarden moet interpreteren. Ik wacht tot dat de reader aangeeft dat de waarde stabiel is en dan lees ik de sensor uit en 10 minuten later prik ik bloed. Dat doe ik bij uiterste waarden en soms er tussen in. Als er echt grote afwijkingen zijn, dan bel ik Abbott. Die stuurt dan een nieuwe op. Maar dat is zelden nodig.
  Soms ben ik zelf de oorzaak van een afwijking. Als ik slaap lig ik wel eens op mijn arm en op mijn sensor. Dan geeft hij soms ook een veel te lage waarde aan en lijkt het of ik de hele nacht in een hypo zit. Als ik wakker wordt en mijn bloedsuiker controleer met een stripje dan zit ik soms 2-3 eenheden hoger!
  Desondanks; ik sport veel en de FSL helpt me heel goed om mijn suiker onder controle te houden. Hardlopen laat mijn suiker soms met 3-5 punten zakken binnen een kwartier. De sensor of smartphone geven perfect aan hoe snel het gaat. Dan kan ik snel reageren. Vroeger prikte ik 15-20x per dag in mijn vingers om mijn glucose te meten. Dat is nu gelukkig over.

  Geweldig ding die FSL; lekker simpel, alleen een knoop op je arm en je kan er zelfs mee naar de sauna. Maar je moet dus weten wat je meet. Dat meten gaat makkelijk en vlug. Mijn sportmaatjes hoeven niet op mij te wachten. En hopelijk komt die nieuwe versie met hypo-alarm snel, want “echte hypos” voel ik pas bij lagere waarden dan ca 3,0-3,2. En dat is eigenlijk wel een dingetje. Gelukkig ben ik nog nooit onderuit gegaan terwijl ik toch vrij strak ben ingeregeld. De FSL geeft me daarvoor veel vertrouwen.

   • Miepie

   @freekdendulk, mooi om dat te horen, goeie tip. En hoe kom je aan tegaderm? bij mij heeft de FSL nog niet losgelaten, ben er gisteren voor het eerst mee wezen zwemmen en bleef mooi zitten. Maar ik ben van plan om binnenkort eens naar de sauna te gaan, dus misschien dat ik de sensor dan wel even vast moet plakken?

 • Hallo Renent,

  Ook ik ben heel tevreden met de sensor. Ben wel pas een beginnende gebruiker, maar heb sinds januari dit jaar misschien maar 2 of 3 keer nog in m’n vinger geprikt. En dat was telkens als mijn gevoel iets anders zei dan de sensor. De vingerprik bevestigde de sensor binnen 2 mmol/l, dus mijn gevoel had het op dat moment mis.

  Wel heb ik tot 2 keer toe gehad dat de sensor losliet van de arm. Dat gebeurde 1 keer op dag 10 en 1 keer op dag 14, dus zo’n probleem vond ik dat niet. Ik heb er geen nieuwe sensor voor aangevraagd bij Abbott. Nu plak ik bij enige twijfel, een tegaderm er over heen.

  Groet, Rob

  • Ik gebruik soms als preventie tegen loslaten van de sensor, “Lifecare zelfklevend sportwindsel van de Action (ca 1,45 voor 2 rollen). Die wind ik (niet te strak) om mijn arm met sensor. Het is een blauwe stretchband die niet aan de huid maar wel aan zich zelf kleeft, goed blijft zitten en makkelijk kan worden vervangen.
   Groet, Freek

 • Wat ik me afvroeg is of je deze afwijkende waarden de eerste nieuwe dag van de sensor hebt of continu? Reden hiervoor is dat ik de sensor een dag moet laten stabiliseren voor hem ik activeer. Dus ik plak hem een dag eerder op en schakel hem dan in. Dan geeft hij de goede waarden aan, anders is het een dag lang een zooitje.

  • Mijn ervaring is dat de afwijking constant is, zowel op dag 1 als op de laatste dag.
   Ik kan niet zeggen dat de eerste dag anders is dan de andere dagen.

 • hallo, bij mij hetzelfde, heb grote verschillen tussen de sensor, bloed stripjes en mijn originele Bayer tester.

  De reader met stripje gaf 1,2 aan, de sensor 8,4, je zou toch denken dat ik verschillende bloedstromen had, heb de sensor geloofd maar had dat beter niet kunnen doen.
  Het resultaat was een vroege ochtend hypo waarbij de ambulance weer ter plekke moest komen.

  De Bayer gaf hetzelfde resultaat als die van de ambulance, geeft mij toch wel te denken.

  Heb nu het verschil gemeten met sensor, stripje van de reader en ook met de Bayer, en zit tussen de freestyle libre en de Bayer zomaar 5 , soms + en soms -, verschil, geeft toch wel wat onzekerheid.

  Denk dat ik maar weer gewoon gebruik maak van de Bayer, een update voor de freestyle was niet nodig gaf de site aan, hij werkte goed.

 • Mijne wijkt ook heel erg af. Ik dacht dat het wel goed zou komen na de eerste dag, maar hij blijft afwijken. Hij geeft waarden aan van 2,9 mmol/L en dan check ik met m’n CareSens vingerprik. En dan blijkt het 6.0 mmol/L te zijn. Dat vind ik dus echt een onacceptabele afwijking. Want bij 2.9 zou ik normaal gesproken suiker nemen en als ik dat dus nu zou doen kom ik veel te hoog. Ik heb wel liever dat hij te laag aangeeft want als je bij gaat spuiten op foutieve hoge waarden dan kom je natuurlijk direct in de problemen.
  Ik tel bij de FSL waarde meestal ongeveer 1,5 op. Dan gaat het wel oké.

  • devos

  ik zou de mensen ook willen waarschuwen dat de sensor zomaar ineens een hypo aangeeft of ook wel een hyper van 23.2 dat kan komen doordat er een storing in de sensor is(wat bij mij al diverse keren is gebeurd je krijgt daarna diverse keren een melding dat je na 10 minuten weer moet meten en daarna de melding dat de sensor moet worden vervangen).dat kan levens gevaarlijk zijn omdat je dan veel te veel insuline gaat spuiten en dan in coma kan geraken.

 • De freestyle libre app op m’n telefoon geeft precies het zelfde HbA1c (over 90 dagen gemeten)als afgelopen maandag gemeten door het laboratorium.
  Ik kan dus concluderen dat de metingen van de sensor nauwkeurig genoeg zijn.

 • Goede morgen,
  Ik heb ook sinds enige jaren de Free Style Libre Sensor, Toen ik hem net ging gebruiken heb ik de waardes van mijn bloedglucosemeter naast die van de FSL gelegd. Ik vond dat de FSL bij lage bloedsuiker te laag aangeeft en bij hoge waardes te hoog. Toen ik dat wist hou je daar rekening mee en sindsdien gebruik ik ook nooit meer de bloedglucose meter. Want uiteraard heeft die meter ook afwijkingen! Bij de internist met de driemaandelijkse controles bleek wel dat mijn gemiddelden er op vooruit gingen. Dat was ook de reactie van de internist die zei hij merkte dat iedereen die een FSL gebruikte er op vooruit ging. Omdat ik de sensor de eerste jaren zelf bekostigde wist de internist niet dat ik er een gebruikte maar toen mijn gemiddelden er op vooruit gingen vermoedde hij dat wel.!

  • ReneM

  Afgelopen half jaar heb ik een aantal sensoren op mijn arm gehad, die behoorlijk afwijken !!
  7,2 wat de sensor aangeeft is wel erg afwijkend als de werkelijke waarde 12 blijkt te zijn.
  Al die slechte sensoren ( inmiddels al 5) geven waarden aan die niet boven de 7,5 komen.
  Ze geven ook aan dat ik in een diepe hypo zit, terwijl dat niet zo is.
  En kalibreren kan je die sensoren ook niet.
  In de afgelopen maanden slechts 1 sensor die goede waarden aangaf.
  De HbA1c van FSL geeft dan 6,0 aan, terwijl de lab-uitslag 7,8 aangeeft !!!
  Dit kan toch niet de bedoeling zijn ?

 • Het lijkt me heel storend als de FSL zo afwijkt. Bij mij gaat het prima. Heb je al eens met je behandelaar en/of Abbott overlegd wat er aan de hand kan zijn?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.