Home Forums Voeding Friet

Friet

In aardappels zitten ongeveer 18 koolhydraten per 100 gram. Nemen die toe als je de aardappels frituurt? Dus als je er friet van maakt? Of blijft de hoeveelheid koolhydraten hetzelfde?

 • Kijk eens op http://www.calorielijst.nl/ Daar staan van allerlei produkten en merken wat er in zit. Het verschilt nogal.

  • Ben42

  De hoeveelheid koolhydraten neemt niet toe door frituren, maar een deel van het vocht verdwijnt uit de aardappel, daardoor neemt het gewicht van de aardappel af en komt wat frituurvet of frituurolie bij.

  Ga je uit van met hoeveel aardappel je begint, dan neemt de hoeveelheid koolhydraten dus niet toe en niet af. Ga je uit van het eindproduct dan denk ik dat het hoeveelheid koolhydraten iets toeneemt, de hoeveelheid vet/olie flink toeneemt en de hoeveelheid calorieën heel veel toeneemt per 100 gram.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • BertR

  Als je van aardappels frites maakt, dan moet je er wellicht ook rekening mee houden dat de omzetting in suikers veel langzamer kan gaan. Als ik frites eet dan mag ik absoluut geen bolus spuiten, want die bezorgt mij dan veelal een forse hypo!

  Groet,
  Bert

  • hoftor

  Harlekijntje, op de site van Diabetesvrij leven van Marjan Bosma staat een artikel over
  khd en de GL waarde van patat! 18 – 2-02-2018 (Ik heb hier geen belangen in hoor!)
  Misschien heb je hier wat aan! Altijd leuk om te lezen!
  Groetjes Hoftor.

 • Oke dus als ik nu van 100 gram aardappelen friet maak (een aardappel bevat 18 gram koolhydraten )en ze dan frituur blijft het gewoon 18 gram koolhydraten.ik snap niet wat je bedoelt met het eind product nemen,bedoel je als ik gewoon friet in de calorielijst zoek dat er dan meer koolhydraten inzitten,waarschijnlijk zijn die dan van meer aardappels gemaakt..

   • Ben42

   harlekijntje schreef :
   Oke dus als ik nu van 100 gram aardappelen friet maak (een aardappel bevat 18 gram koolhydraten )en ze dan frituur blijft het gewoon 18 gram koolhydraten.

   Inderdaad die 18 gram koolhydraten blijven gewoon 18 gram koolhydraten. Maar het gewicht van de friet zal veranderen (omdat er water uit de friet ‘verdwijnt’ en/of omdat er vet/olie bijkomt). In gebakken friet is er dan waarschijnlijk niet meer precies 18 gram koolhydraten per 100 gram friet.

   Dit is altijd lastig als je uitgaat van hoeveel koolhydraten krijg je nu precies binnen. Dit probleem heb ik vooral bij producten als rijst. Ik begin met b.v. 100 gram rijst, kook daar een maaltijd van. En om te zien hoeveel rijst ik heb gegeten, weeg ik na de maaltijd wat ik aan rijst overhoud. :-( :-( Soms is dat meer dan 100 gram, op deze manier werkt dat dus niet. Ook met andere dingen weet ik niet altijd of dit per ‘startgewicht’ is of dat het gewicht moet worden genomen na ‘bereiding’.

   Vriendelijke groet,
   Ben

 • Bedankt voor jullie reacties trouwens

 • Als ik friet eet gebruik ik altijd de koolhydraten van aardappelen. Als ik dat niet doe en bolus voor ‘friet’ dan kom ik gegarandeerd in een hypo. Anderhalf a twee uur na de maaltijd doe ik nog wel een extra bolus om de piek die dan komt op te kunnen vangen.

 • Bedankt voor de deze vraag! En met de uitleg Ben. Want ik was me kapot aan het zoeken wat er nu klopte.

  Ik at Franse frietjes van Jumbo uit de airfryer en op de zak staat 19 kh per 100g. Maar overal in de lijsten vond ik dus zo rond de 40 kh per 100g patat. Dit blijkt dus voor de bereide versie te zijn, en onbereid klopt het wat er op de zak staat. Met mijn bloedsuiker en gepaste insuline ging dat goed namelijk.

  Maar ik heb de friet nog niet gewogen na bereiding, dat ga ik volgende keer doen, want ik vind het lastig te geloven dat er zo’n groot verschil tussen is!

  • Ondertussen heb ik nog een keer dezelfde portie friet bereid en warempel, van de 200g friet onbereid hield ik 100g bereide friet over, wat dus klopt met het aantal kh voor friet onbereid en bereid!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.