Home Forums Lichamelijke complicaties Frozen sholder

Frozen sholder

Mijn man heeft al jaren een frozen sholder. Fysiotherapie,dry needling,spuiten, we hebben het allemaal al geprobeerd. Wie heeft er nog tips?

 • Beste Jammassie,

  Vervelend, de frozen shoulder. Het komt vaker voor bij mensen met diabetes. Lees de ervaringen van anderen hier op DiabetesTrefpunt onder de tag ‘Gewrichten‘. Onderstaande uitleg over gewrichten komt van diabeteswiki.nl:

  Gewrichten
  Naar schatting krijgt 30 procent van de mensen met diabetes last van stijve gewrichten, meestal eerst in de handen. Deze aandoening wordt Limited Joint Mobility (LJM) genoemd. LJM betekent vertaald ‘beperkte gewrichtsbeweeglijkheid’ en wordt ook wel cheiroarthropathie genoemd. Het begint vrijwel altijd met stijfheid van de gewrichten in de handen, maar kan zich ook in andere gewrichten voordoen. Het probleem zit niet in de gewrichten zelf, maar in het omliggende bindweefsel.

  Bij mensen met diabetes komt nog een ander probleem in de handen relatief vaak voor: de contractuur van Dupuytren. Hierbij wordt het bindweefsel in de handpalm stugger en ontstaan er knobbels. Op den duur kan het bindweefsel zelfs samentrekken, waardoor de vingers helemaal niet meer kunnen worden gestrekt.

  Andere aandoeningen aan de handen die vaker optreden bij diabetes zijn de trigger finger (gebogen vingers die eruit zien alsof de trekker van een pistool wordt overgehaald) en carpaal tunnelsyndroom (waarbij het bindweefsel in de pols dikker wordt en de zenuw die er doorheen loopt beknelt raakt).

  Wat merkt u ervan?

  Mensen met LJM kunnen hun vingers minder goed bewegen en ook een vuist maken of kracht zetten lukt minder goed. In een later stadium lukt het niet meer om de handen plat tegen elkaar te duwen; ze blijven gebogen.
  LJM in de voet kan ervoor zorgen dat de voet minder goed wordt neergezet, waardoor wrijvingsplekken en wondjes kunnen ontstaan. Als er sprake is van neuropathie en/of vaatschade kan dat het genezingsproces vertragen en tot infecties leiden.
  De aandoening kan ook optreden in de schouders (frozen shoulder), nek of heupen en daar leiden tot stijfheid.
  Mensen met de contractuur van Dupuytren hebben geen pijn, maar kunnen de hand of handen minder goed of nauwelijks meer gebruiken.
  Een trigger finger en carpaal tunnelsyndroom zijn wel pijnlijk en zorgen er eveneens voor dat de hand niet te gebruiken is.

  Oorzaken
  Het is nog niet precies duidelijk waarom mensen met diabetes meer kans hebben op problemen in de handen en andere gewrichten. Wel is bekend dat er meer kans is op deze complicaties als iemand langere tijd hoge bloedglucosewaarden heeft. Waarschijnlijk speelt ‘versuikering’ van collageenvezels in het bindweefsel een rol. Het bindweefsel wordt hierdoor aangetast.

  Behandeling
  Hoe vaak moet u zich laten controleren?
  Mobiliteitsproblemen als gevolg van Limited Joint Mobility (LJM) dienen in de driemaandelijkse controle te worden meegenomen. Merkt u dat u last heeft van uw handen of andere gewrichten, dan kunt u ook eerder contact opnemen met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.

  Welke behandelmethoden zijn er?
  LJM is niet te genezen. Wanneer in combinatie met LJM een (pijnlijke!) ontsteking ontstaat in de schouder (een zogenaamde ‘frozen shoulder’) kan dit worden behandeld met injecties met corticosteroïden. Een probleem kan zijn dat de bloedglucosewaarden ontregeld raken door deze injecties. Daarom worden ze niet zo vaak gegeven.
  Net als bij een frozen shoulder, worden bij een trigger finger en carpaal tunnelsyndroom wel eens corticosteroïdeninjecties gegeven, maar die helpen niet altijd.
  Een operatie kan bij de contractuur van Dupuytren, carpaal tunnelsyndroom en een trigger finger mogelijk uitkomst bieden.
  Pijnklachten kunnen verlicht worden door fysiotherapie, bindweefselmassage en pijnstillers.

 • het enigste wat helpt is rusten en het net niet overbelasten pffff das moeilijk als je nog deel uitmaakt van het arbeidsproces

  • anoniem

  Ik heb ook een frozen sholder. Vorig jaar dmv een scan vast gesteld. Ze dachten eerst nog dat de pees gescheurd zou zijn. Mijn orthopeed zei toen dat het wel 2 jaar kon duren. Er is helemaal niets aan te doen. De orthopeed zei woordelijk:”fysiotherapie kost naast een heleboel pijn ook een heleboel geld en het baad helemaal niet. Ik ben toen meteen met fysio gestopt, want daar liep ik dus bij voor de diagnose frozen sholder. We zijn nu een jaar later en ik moet zeggen dat ik behoorlijk veel vrijheid terug heb. Kan mijn arm nog niet helemaal omhoog krijgen en de arm op de rug is nog helemaal uit gesloten. Dat lukt nog totaal niet. Ik heb er gewoon aan toe gegeven en mijn arm op advies van de orthopeed alleen bewogen binnen de pijngrens.
  Hoop voor je man dat het nu toch maar eens een keer over mag gaan.

  • Flikker al de medicijnen in de container en bestel een fles cbd olie, het verminderdt de pijn en andere klachten.

  • marit

  Ik heb twee frozen shoulders gehad en het heeft 1,5 jaar geduurd voor het een beetje over was.

  • Ben ook herstellende van mn 2e, nu rechterkant. Hopelijk komen ze echt niet meer terug hierna! pffff

 • Op onze Facebookpagina kwamen twee reacties binnen over een frozen shoulder:

  N: Ik heb fysio gehad bij Spomed in Capelle aan de IJssel door Martin Baan, heel intensief, maar door zijn inzet kon ik weer terugkeren naar mijn baan in de zorg, na een frozen shoulder.

  Lenny en Theo: Ik ben geopereerd door dokter Huisman in het Haga ziekenhuis in den Haag. Vol lof en heel blij dat ik bij hem terecht ben gekomen.

 • Ik heb ondertussen al 3 jaar een frozen shoulder. Vorig jaar hebben ze onder narcose mijn schouder “los getrokken”. Hier heb ik heel veel baat bij gehad. Ik kon na de operatie weer spullen van de bovenste plank uit de kast halen. Na de operatie 2 maal in de week fysio. Nu ondertussen 1 keer per 3 weken fysio. Ik tennis sinds kort weer. De pijn is er nog wel, maar niet zo erg als een jaar geleden. Volgens mij is het een kwestie van geduld en niet te veel fysiotherapie. Het is pijnlijk, maar het gaat over. Heel veel sterkte met de schouder.

 • Ik heb al vanaf 1998 2 frozen shoulders (bij polyneuropathie) eerst rustig mee gedaan, daarna gewoon bewogen met goede yoga oefeningen (ik gaf toen nog les) en het werd meegenomen met de acupunctuur die ik nog steeds heb tegen de neuropatische pijn. De schouderpijn is nu gewoon gezeur op de achtergrond.

 • Frozen shoulder

  Pijnlijke stijve schouder

  Ilona Meernik | 15 | Gepubliceerd: 16-11-2012 | Gewijzigd op: 08-12-2016

  AddThis Sharing Buttons
  Share to FacebookShare to TwitterShare to WhatsAppShare to E-mailShare to Print

  Een frozen shoulder is letterlijk vertaald een ‘bevroren schouder’. Meestal beginnen de klachten onschuldig met een pijnlijke en stijve schouder.

  Maar plotseling treedt er een hevige pijn op in de schouder en de arm kan daardoor niet meer bewogen worden. Soms is er een duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een frozen shoulder, zoals bijvoorbeeld een ongeval of een operatie, maar heel vaak ook niet. Zo’n twee tot vijf procent van de Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder is er sprake van een verkorting van het gewrichtskapsel. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen tussen de 40 en 70 jaar.

  Risicofactoren

  Iedereen kan een frozen shoulder krijgen, maar er zijn een aantal risicofactoren die de kans erop vergroten. De aandoening komt meer voor bij mensen met diabetes, hartproblemen en schildklieraandoeningen. Zo’n 10 tot 20 procent van de diabetespatiënten krijgt last van een frozen shoulder. Vaak duurt het herstel van een frozen shoulder bij hen ook langer. Andere risicofactoren zijn: een te snel of te langzaam werkende schildklier (hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie), de ziekte van Parkinson, bepaalde hart- en vaatziekten en nog een klein aantal zeldzame aandoeningen.

  Diagnose

  Een frozen shoulder wordt in de meeste gevallen door middel van lichamelijk onderzoek vastgesteld. Soms is het noodzakelijk om de schouder verder te onderzoeken om eventuele andere afwijkingen van de schouder uit te sluiten. In dat geval worden er röntgenfoto’s gemaakt en in sommige gevallen ook een arthografie. Dit is een onderzoek van gewrichten waarbij in het gewricht een contraststof wordt ingespoten.

  In veel gevallen is een behandeling niet nodig. Een frozen shoulder verdwijnt na verloop van tijd vanzelf weer. Dit kan echter wel een lange tijd duren. Het beloop van de frozen shoulder bestaat uit drie fasen:

  Fase 1

  Dit is de ‘verstijvende’ fase, die zes weken tot maximaal negen maanden kan duren. De pijn neemt geleidelijk toe en tegelijkertijd neemt de beweeglijkheid af.

  Fase 2

  Deze fase wordt de ‘frozenfase’ genoemd. De pijn neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft. Deze fase kan tussen de vier en twaalf maanden duren.

  Fase 3

  De laatste fase, de zogenaamde ‘ontdooiende’ fase. De pijn verdwijnt naar de achtergrond en de beweeglijkheid keert langzaam terug. Deze fase duurt zo’n twee tot twaalf maanden.

  Het herstel van een frozen shoulder kan bespoedigd worden door een behandeling die zich richt op het behouden van de beweeglijkheid van het schoudergewricht. Door regelmatig bepaalde oefeningen te doen, kan de schouder weer beter worden bewogen. Medicatie zoals bijvoorbeeld een injectie in de schouder met een verdovend middel en een ontstekingsremmer kan de pijn verlichten. Doordat de pijn en irritatie vermindert, kan de schouder beter bewogen worden.

  Operatie

  Als de behandeling geen effect heeft, bestaat de mogelijkheid om het kapsel met een operatie los te maken. Met een kijkoperatie wordt het kapsel aan de voorkant tot en met de onderkant losgeknipt, zodat er meer bewegingsruimte is. Dit kan alleen wanneer de frozen shoulder niet meer pijnlijk is en de actieve ontstekingsfase voorbij is. Wanneer het kapsel nog wel ontstoken is heeft de operatie geen effect, omdat het kapsel na de operatie direct weer verkort door de ontsteking.

  Bron(nen): Werkend Lichaam

  , AMC

  • SimonW

  Ik heb recent ook iets gehad dat er erg op lijkt en maanden duurde. Een stijf gevoel in de schouder dat af en toe erger wordt (vooral als ik maar een beetje op de tocht heb gezeten of vlak bij een koude muur). Ik had zonder consultatie van een arts het idee dat het een beetje op slot zat dus ben zelf met allerlei oefeningen begonnen (heel rustig aan aan het begin!). Met behulp van een goed en simpel fitness apparaat: de “Bullworker”. Het helpt best goed omdat je de schouderspieren op veel verschillenden manieren kan inzetten en dat maakt de spier losser.

 • Ik ben blij dat ik er geen last van had ik en mij vrouw hebben gordelroos gehad ook last van stijve spieren maar gelukkig een kuur gehad die goed is aan geslagen hier in Polen zo hebt je niks en zo hebt je problemen groet Bert

  • wymi

  heb 1 frozen shoulder gehad. Had hier echt een hele poos mee rondgelopen. Hij zat echt goed vast. Fysio hielp in eerste instantie niet. Heb me laten operenen een zg neerplastiek gehad. Ze heb een beetje bot verwijderd, de slijmbeurs verwijderd en flink wat littekenweefsel <door de ontsteking in slijmbeurs> verwijderd. Hierna heb ik evengoed nog flink wat fyio nodig gehad om de schouder weer los te maken en spieren te versterken. Succes het het is nogal pijnlijk zeg

 • Wymi dat is een hele ingreep geweest groet Bert

   • wymi

   tis een hele poos goed gegaan, maar nu is waarschijnlijk frozen shoulder nr 2 op komst, nu in de andere schouder. heb nu alleen wat pijn. Kan ‘m nog alle kanten uit bewegen en doe dagelijks oefeningen om de schouder los te houden, als dit mogelijk is. Volgende week toch maar eens een afspraak bij de huisarts maken.

 • Ik heb een triggerfinger gehad aan mijn ringvinger links. Toen is er een bandje doorgesneden. Krijg nu een triggerfinger aan mijn pinkvinger rechts. Heb een frozen shoulder links en rechts. Links al ruim 3 jaar, is zo goed als genezen. Ben alleen enorm beperkt in bewegingsvrijheid in die schouder. Rechts nu ongeveer een jaar. Maar omdat ik die arm “teveel” gebruik zit ik nog in de fase dat je af en toe kapot gaat van de pijn. Ga daarom binnenkort maar weer naar de ortopeet voor een injectie. Sinds een paar maanden heb ik ook het gevoel alsof er een zenuw vastzit in mijn heup. En smorgens kan om het eerste half uur heel moeilijk mijn handen gebruiken. Ook moet ik mijn vingers, enkel, rug en nek “kraken” omdat dit anders helemaal vast komt te staan. Ik ben een type die zijn kop in het zand stopt en dacht altijd dat het wel goed zou komen. Maar ben me er nu wel van bewust dat dat niet gebeuren.Tot dit moment ben ik alleen naar de ortopeet geweest en voor de rest heb ik er helemaal nog niets aan gedaan, en ja ik weet dat dat niet verstand is.Kan iemand mij vertellen wat het beste is wat ik hier aan doen kan? Alvast bedankt!

  Groet, Yoeri

 • Ik heb een triggerfinger gehad aan mijn ringvinger links. Toen is er een bandje doorgesneden. Krijg nu een triggerfinger aan mijn pinkvinger rechts. Heb een frozen shoulder links en rechts. Links al ruim 3 jaar, is zo goed als genezen. Ben alleen enorm beperkt in bewegingsvrijheid in die schouder. Rechts nu ongeveer een jaar. Maar omdat ik die arm “teveel” gebruik zit ik nog in de fase dat je af en toe kapot gaat van de pijn. Ga daarom binnenkort maar weer naar de ortopeet voor een injectie. Sinds een paar maanden heb ik ook het gevoel alsof er een zenuw vastzit in mijn heup. En smorgens kan om het eerste half uur heel moeilijk mijn handen gebruiken. Ook moet ik mijn vingers, enkel, rug en nek “kraken” omdat dit anders helemaal vast komt te staan. Ik ben een type die zijn kop in het zand stopt en dacht altijd dat het wel goed zou komen. Maar ben me er nu wel van bewust dat dat niet gebeuren.Tot dit moment ben ik alleen naar de ortopeet geweest en voor de rest heb ik er helemaal nog niets aan gedaan, en ja ik weet dat dat niet verstand is.Kan iemand mij vertellen wat het beste is wat ik hier aan doen kan? Alvast bedankt!

  Groet, Yoeri

 • Yoeri, ik heb altijd een speciale crème gebruikt, die alleen in Duitsland te koop was. Nu is dat niet meer, nu alleen nog bij Amazone.com
  Het heet Kytta Salbe. De blauwe tube. En alles goed in beweging houden, al is dat nog zo pijnlijk of lastig. Handen zijn te oefenen door ze zo plat mogelijk neer te leggen, b.v. op een tafel, en vervolgens voorzichtig platter duwen. Paar keer achter elkaar. Ik smeer nog steeds schouder en rug er mee in. Heb er vrijwel geen last meer van maar wil beslist niet geopeerd worden of injecties krijgen. Dat kan ook, maar dan komt het na verloop van tijd toch ook weer terug.
  Er zijn meerdere pijnstillende cremes te koop maar daar zit dus Ibuprofen in, is ook niet zo gezond om zoiets lang te gaan gebruiken.
  Verder heb ik acupunctuur voor de algehele klachten van neuropathie en daar worden de schouders ook in mee genomen.
  Er is dus wel iets aan te doen, maar kies zelf wat het je zou willen. Iedereen heeft een ander idee qua pijnstilling.

 • Je leest er veel over maar ik heb er zelf geen ervaring mee. Succes voor uw man vrg Bert

  • cure

  Boswellia met curcuma werkt heel goed tegen trigger finger en pijnlijke gewrichten. Misschien ook wel tegen frozen shoulder.

  • cardu

  Hallo,

  Ik heb een frozen shoulder gehad en ben bij de fysiotherapie geweest (eventjes).
  Uiteindelijk heeft zwemmen (met name rugcrawl) de oplossing geboden. heeft me wel veel tijd gekost, meer dan een jaar. Nog steeds moet ik rugcrawlen (al dan niet in het zwembad om de schouder soepel te houden).

  Groet,
  Marianne

 • Jaren geleden last gekregen van schouder naar orthopeed, na tig spuiten erin besloten tot operatie, is een stukje uitgehaald. Verkeerd voorgelicht over de herstel periode erna, fysio gehad, maar pijn bleef, weer spuiten erin, toen op een gegeven moment naar andere ziekenhuis en orthopeed geweest die constateerde dat het intussen een nieuwe kwetsuur was nl een frozen shoulder. Intussen fysio therapieen (3 verschillende) ergo therapie (die vertelde dat ik meer moest doen om schouders te ontlasten door mijn benen te gaan trainen), dus dit met fyiio gaan doen maar helaas gingen daardoor mijn knieeen en een voet en de heupen protesteren. Dus nu weer complete rust. Maar nog evenveel pijn dan alle jaren ervoor. Merk wel dat de pijn nu af en toe ook raar wordt in de zin van dat naast de gewone standaard pijn ook een zuurbrand pijn ontstaat in mijn bovenarmen. Heel raar dus allemaal. En het lijkt ook allemaal niet op te houden, alleen maar door en door te gaan.
  Ook ik zou graag een oplossing willen want ben verslavingsgevoelig en dus pijnstillers kan ik niet nemen. Maar daardoor moet ik wel naar een kapper om mijn haren te laten wassen en dat soort dingen. Erg waardeloos.

 • Merel, heb je al eens pijnstillende crème geprobeerd?? Zoiets wat sporters ook gebruiken? Ik heb Kytta Salbe, maar die komt uit Duitsland. Is wel te koop bij Amazon. Of gewoon iets doortgelijks kopen bij de drogist en ik hoop voor je dat het werkt. Bij mij wel. Iedere morgen en iedere avond insmeren, ook mijn rug vanwege de spierpijn.
  En ik krijg 1 x 4 weken acupunctuur, ik krijg die toch vanwege de neuropathie, dus dit gaat gelijk mee.
  Alle beetjes helpen. Ik ben er nooit helemaal vanaf gekomen, maar in beweging houden helpt ook.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.