Home Forums Hulpmiddelen FSL wijkt op HBA1c 13 punten af van bloedonderzoek

 • sot64

FSL wijkt op HBA1c 13 punten af van bloedonderzoek

Hoi, ik ben een soort DIA II patiënt, insuline afgifte is verstoord door hypofysetumor.

De FLS wijkt zoals ik in de kop al aangaf 13 punten af van mijn HBA1c waardes van mijn normale bloedonderzoek.
En dat al de tweede maal.
FLS geeft 53 aan de bloedwaarde 40, vindt het verschil wel veel.
Ook zit ik voor mijn gevoel altijd boven de 6,5 met uitschieters naar 15.
Vertrouw de FLS niet meer, zijn er meer waar de waardes zo uit elkaar liggen ?

 • Dit is wel veel. Iedere bloedsuikermeter wijkt van een andere af en “officieel” mogen ze dat ook. Staat volgens mij nog steeds op 15%, wat ik nog steeds een belachelijk hoog getal vind. Maar wijken de dagelijkse waarden ook af en in een bepaald patroon? Dus tussen de FSL en een gewone bloedsuikermeter?

  Bij mij is bijvoorbeeld bij een paar uur in rust de FSL 1 à 2 punten lager; als ik dan in beweging kom, stijgt hij snel. Vooral daar niet op reageren, is mijn gewoonte geworden.

  • Ben42

  De FLS wijkt zoals ik in de kop al aangaf 13 punten af van mijn HBA1c waardes van mijn normale bloedonderzoek.

  De FLS doet een bloedglucose metingen en al helemaal geen HBA1c metingen. Er wordt intercellulair vocht gemeten en middels een algoritme wordt dit herleidt naar een bloedsuiker waarde. Hier zit al een eerste verschil tussen. De overgang van intercellulair vocht naar bloedsuiker is niet helemaal ‘vast’. Bij andere sensoren wordt daarom per persoon en per sensor gekalibreerd.

  Vervolgens is een HBA1c meting, een meting die bepaald hoeveel de rode bloedlichamen zijn ‘versuikerd’, dit gebeurd bij iedereen, maar bij hoge bloedsuikers gebeurd dit sneller. Maar dit is ook nog afhankelijk van andere factoren. Een hoge bloedsuiker waarde geeft inderdaad een hogere HBA1c waarde. Maar ook dit heeft weer geen vaste verhouding. De HBA1c die door het FLS systeem wordt geleverd is een schatting aan de hand van de waargenomen bloedsuikers over een periode. Het is daarmee een schatting.

  Vergelijk een snelheidsmeter van een auto, deze is ook minder geschikt om de afstand mee te bepalen, het kan wel, maar is niet helemaal betrouwbaar en zeker niet handig. Als je constant 100 km per uur rijd, leg je in een uur 100 km af. Maar kijk je op de snelheidsmeter (en niet op de km teller) dan wordt het knap lastig om de afstand te bepalen.

  Yvonne:
  Het is niet gemakkelijk een bloedsuikermeter te creeren die exacte waarden aangeeft :
  Staat volgens mij nog steeds op 15%, wat ik nog steeds een belachelijk hoog getal vind.
  De 15 procent, de norm is overigens iets ingewikkelder, is een minimum eis waar bloedsuiker meters in labo omstandigheden minimaal aan moeten voldoen. In de praktijk voldoen ze er niet altijd aan, maar mijn ervaring is dat de meeste huidige bloedsuikermeters meestal veel betrouwbaarder zijn dan de norm.

  Maar dit zal per persoon verschillen. Zo zal de HBa1c bij een aantal mensen door een FLS goed worden voorspeld, maar bij een aantal mensen zal de verspelling ook minder kloppen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.