Home Forums Nieuw met diabetes Fulltime werk en diabetes

Fulltime werk en diabetes

Goedendag,

Ik heb nu sinds mei 2011 diabetes type 1 en was toendertijd 25 jaar oud. Gelukkig werd ik ondanks mijn ziekte wel aangenomen als medewerker technische dienst. Maar tot op heden lukt het mij niet om mijn waardes stabiel te houden. Dit komt door wisselende arbeidsintensieve werkzaamheden, sporten enz. Met zeer regelmatig meten kan ik de wisselingen in mijn bloedglucose beter opvangen maar dan prik/meet ik dan ook minimaal 12-16x p dag, dit is dan ook zeer moeilijk vol te houden.

Werk momenteel 40 uur per week maar ik vraag me af of mede patiënten ervaringen hebben om zich deels of helemaal af te laten keuren?

Geloof me ik heb alles geprobeerd tot voedingsadvies aan toe, die ik ook aanhoudt. Maar krijg mijn waardes niet stabiel. Zelf ben ik uiterst sportief en let dan ook op mijn voeding en lichaam. Alleen het omgaan met diabetes en wat daar bij komt kijken blijft een groot blok aan mijn been.

Hopelijk kunnen jullie mij advies geven in deze. Worstel er namelijk al een tijd mee, maar ik zie even geen andere oplossing dus vandaar deze vraag!

Alvast bedankt voor het meedenken.

Mvg, Rob

  • Ben42

  Zelf werkte ik al een aantal jaar toen ik diabetes kreeg. Toen twee kinderen en een hypotheek. Dus nooit overwogen om te stoppen met werken. Met mijn werk combineerde het ook goed. Wel eens hypo’s op het werk, vaak hypers, maar dan kun je gewoon doorwerken.
  Nooit zo intensief gemeten zoals je doet. Wel eens voor zeer korte tijd, maar nooit lang genoeg om daar echt ‘goede’ conclusies uit te trekken. Ik wist wel dat zelfde gedrag, vaak niet dezelfde waarden opleverde. Mijn diabetes verpleegkundige (of eigenlijke een van de diabetes verpleegkundigen die ik heb gehad) wist feiloos aan te wijzen waar ik de fout in was gegaan. Maar alleen maar achteraf. Advies wat te doen als ik slechts de gegevens tot een bepaald tijdstip presenteerde zat er niet echt in. Maar als dan de gegevens ‘wel’ boven tafel kwamen wist ze weer precies wat ik fout deed.

  Rondom sport en autorijden had ik altijd wel een frequenter meetgedrag, maar bij sporten was vooraf niet voorspelbaar hoe het zou gaan. Zelfde gedrag gaf niet hetzelfde beeld.

  Sinds de introductie van de Free Style Libre gebruik ik die ook. Nu is voor mij duidelijk dat met 5 keer per dag meten, je veel te weinig gegevens hebt om op te sturen. En met de Libre lukt het zeker beter, maar nog steeds niet goed. Mooi voor mij is om 65 procent van de tijd binnen de ruime streefwaarden te zitten, maar meestal haal ik de 60 procent nog niet eens. Klein deel onder de streefwaarden en relatief veel boven de streefwaarden.

  Stabiel houden lukt me dus niet. Maar weet niet hoe dit vergelijkt met jouw waarden. Wat mij wel lukt is om mijn werk goed te doen. Af en toe ene hypo op het werk is niet gevaarlijk of zo. Soms wel lastig.

  Kun je aangeven hoe ‘onstabiel’ je bent ?
  Eventueel met een prive bericht naar mij toe.

  Laten afkeuren wegens ziekte lijkt mij niet een ‘prettige’ weg om te bewandelen als het al lukt. Maar ik kan natuurlijk niet beoordelen hoe dat voor jou is.

  Succes,
  Ben

  • koen

  Ik ben ook heel benieuwd naar ervaringen in deze. Ik wil niets liever dan ook weer 100% in het leven staan en daarbij dus ook gewoon lekker aan het werk zijn. Ik denk dat het heel erg af zal hangen van hoe behandelende artsen (internist & ha) je situatie zien en verwacht dat hun stem daarin ook zal meewegen.

 • In het eerste jaar van mijn studie openbaarde de diabetes zich bij mij en is niet in te stellen geweest. Wel studie afgemaakt en altijd gewerkt in beleidsfuncties. Stress werkt bij mij zeer verstorend en ik maak me nogal snel druk. Veel complicaties als artrose op een aantal plekken en wel eens gedacht: het werken is nu wel genoeg geweest. Maar er toch doorheen gekomen, ik haal ook veel voldoening uit mijn werk. Na tien jaar werken ben ik voor 80% gegaan en doe dat nu nog steeds. Sinds anderhalf jaar heb ik nu de freestyle libre en ik vind het heel erg jammer dat die er 40 jaar geleden niet was. Het scheelt enorm, nu pas kan ik bijsturen en ik voel me beter. Het gaat zeker niet perfect, dan zou ik ieder kwartier op de FSL moeten kijken.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.