Gastric Bypass: start van een nieuw leven? (deel 1)

IngeOlivier:

Werkzaam als adviseur content en communicatie bij DVN. Lekker de stem van de patiënt zijn: informatie 'vertalen' naar gewone-mensen-taal en onderwerpen uitdiepen die jou en mij interesseren als ervaringsdeskundigen.

Daar lig ik dan. Een beetje zenuwachtig in mijn charmante operatiehemd met drukkertjes in plaats van gestikte naden. Bibberend van de kou. Nu ik bijna onder het mes ga voor een levensingrijpende maagomleidings-operatie, lijkt de kou niet alleen van buiten, maar ook van binnen te komen. Het is geen twijfel waardoor ik bibber: het is een spannende operatie maar ik weet zéker dat de gastric bypass die ik zo onderga de enige manier is om van een groot deel van mijn overgewicht af te komen.

De kleine blauwe wonderpilletjes en het infuus met paracetamol maken mijn geklutste buik tot draaglijke ‘Museumplein na Koningsdag’-situatie

De angst voor aandoeningen aan mijn hart- en bloedvaten, meer pijn in mijn linkerknie en nog minder fut door mijn telkens toenemende gewicht, zijn de redenen waarom ik hier nu lig. Er zijn maanden van voorbereiding aan vooraf gegaan. Bij de ObesitasKliniek ben ik doorgezaagd over motivatie, eetgedrag, psychische aspecten. En gecontroleerd op eerdere afvalpogingen. Daarnaast ben ik samen met anderen wekenlang voorbereid. Beweegpatronen, medische uitleg over ons lijf en de te verwachten veranderingen, gepuzzel met voedingsschema’s en analyses van het ontstaan van ons overgewicht met bijbehorende denkpatronen; we hebben het uitgebreid tot ons genomen.

Het begint
En nu lig ik hier. Er komt een verpleegkundige naar me toe met een boel slangetjes en een zak glucose. Ik ben alert en vraag waarom ik aan het glucose-infuus moet. “Omdat jij diabetes hebt!” is het bijna triomfantelijke antwoord. Eh… ok. En krijg ik dan ook een insuline infuus erbij? vraag ik me hardop af. Anders kom ik natuurlijk sky high uit. Dat is te ingewikkeld voor deze dame. Zij doet alleen “wat er in het protocol staat”. Ik moet het maar met de anesthesist uitvechten. Die begrijpt gelukkig hoe type 1 werkt en laat het glucose-infuus achterwege. Ik leg hem de werking van mijn pomp en continue glucosemeter uit (echt: niemand in het hele ziekenhuis lijkt die dingen ooit gezien te hebben!) en hij verzucht enigszins opgelucht: “Ah… jij regelt je bloedsuikers helemaal zelf; goed zo.”

Overleefd!
Ik ben al nuchter sinds de avond ervoor, mijn zenuwen vallen best mee en mijn basaal is gelukkig goed ingesteld. Dus ga ik met een mooie 8,1 mmol/l onder zeil. Met 7,9 kom ik weer onder dat zeil vandaan, een beetje dizzy, maar ontzettend dankbaar dat ik het overleefd heb! De kleine blauwe wonderpilletjes en het infuus met paracetamol maken mijn geklutste buik tot draaglijke ‘Museumplein na Koningsdag’-situatie. Ik voel me eigenlijk best goed! Ik zet mijn pomp zoals met mijn internist afgesproken op 50% en monitor mijn waardes voortdurend. Een slokje water of thee lukt me al. Maar ik moet er nu even niet aan denken een zakje Hypiofit op te moeten zuigen om een hypo te compenseren!

Verwonderingen
Er waren daarna wel wat wonderlijke gebeurtenissen rond ‘met type 1 in het ziekenhuis’:
• Een medewerkster van de koffie- en limonadekar stelt me voor appelsap te nemen als ik om iets zonder koolhydraten vraag…
• De bariatrisch verpleegkundige vindt dat het verstandiger is om de kastjes van mijn pomp en sensor met mijn vriend mee naar huis te geven, want ze zouden gepikt kunnen worden…
• En de verpleegkundige met het anti-trombose-spuitje is stomverbaasd dat ik het (overigens ontzettend dikke en lange!) naaldje liever zelf in mijn buik jens “Dat jij dat durft! Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.”…

Tja, ruim 30 jaar ervaring met diabetes! En nu dus ook ervaring met de gastric bypass operatie.

Als je hier een vraag over hebt: vraag vooral raak!

Lees ook de eerdere blog van Inge over haar vicieuze rondingen.

 • Hoi Inge,
  Ik lees je verhaal met bewondering. Ik zit steeds meer te denken aan een maagverkleining. Heb alles gedaan om af te vallen en ben er zoooo klaar mee. Ben moeder van 2 kinderen. 5 en bijna 8 en voel me een oude vrouw met mijn 1.68cm en 107kg.
  Toch maar eens bespreken met mijn internist.
  Maar lijkt me wel heftig.

 • zoals ik het zie is een gastric bypass enkel een operatie om nog net zoveel te blijven eten als je al deed maar minder aan te komen omdat de helft niet meer in de maag terecht komt maar er langs gaat, misschien gek maar zou minder eten dan niet een optie zijn ?

  of ???

 • Hoi Markpompje

  Ik snap dat je dit denkt. Jij hebt geen last van overgewicht, verwacht ik zo :-). Voor mij, en velen met mij, ongeacht of ze diabetes hebben, was het ‘minder eten’ een groot probleem. Eten was lekker, een uitlaatklep, een verwenmoment en soms… een noodzakelijk kwaad (dit ligt dan wel weer aan mijn diabetes). Als minder eten makkelijk of überhaupt mogelijk zou zijn, dan was dat natuurlijk de beste keus! Ik heb echt enorm veel respect voor mensen die het eten kunnen beperken uit wilskracht. Ik heb zo’n vriend, die fantastisch in zijn vel zit, altijd honger heeft, ontzettend fanatiek sport en zichzelf de hele dag beheerst. Geen halve zak schuimpjes, maar 1 schuimpje op een hele middag. Geen tweede portie opscheppen, maar na 1 portie stoppen. Geen wijn, kaasjes, chipjes, maar komkommer, knabbelworteltjes en snoeptomaatjes… Dat vind ik zoooooo knap! Die zelfbeheersing had ik niet. En ik werd dus dik.

  Dan nu jouw idee dat de gastric bypass enkel een operatie is om evenveel te kunnen eten, maar zonder aan te komen, ‘omdat de helft niet meer in de maag terecht komt maar er langs gaat’. Dat is deels waar: het eten wordt pas veel later verteerd, omdat de sappen uit de 12 vingerige darm veel later in je dunne darm terecht komen (die is gebypassed). Maar alles gaat wel via de maag trouwens, hoor, alleen is mijn maag een stuk kleiner. Daardoor moeten porties gewoonweg klein zijn om ze te laten passen. Dat scheelt natuurlijk enorm veel! Als je bij de Mc Donalds na een Happy Meal propvol zit, ipv dat je een ExtraGroot Quarterpoundermenu plus 6 kipnuggets en vervolgens een ijsje moeiteloos wegwerkt, dan heeft dat merkbaar effect. En tuurlijk is het de bedoeling dat je gezond eet, de Mac überhaupt links laat liggen en zorgt dat je gewoon altijd kleine porties verantwoord eten bij je hebt. En dat doe ik sinds mijn operatie ook. Maar soms is een Happy Meal wel een stukje van mijn ‘oude leven’ dat ik nu nog koester. Dus ja ik eet hetzelfde, maar nee ik eet totaal niet hetzelfde. Snap je:-)?

  Groetjes Inge

 • ik eet nooit schuimpjes, en ook nooit wijn, en rook niet, schep niet meerdere volle borden op, drink geen alcohol (hoogstens een paar flesjes bier in een heel jaar).

  Maar ik ben zeer zeker ook niet van de komkommers, snoeptomaatjes en ander konijnvoer.

  Wel de noodzakelijke tussendoortjes ivm met te laag suiker en sporten helaas dat gaat niet meer dus ach er mag wel hier en daar een pondje af.

  Maar om me dan maar vol te eten, nee die afwijking heb ik gelukkig (nog) niet.

  in ieder geval sterkte met het herstel van de operatie want naast de bypass hebben ze dan ook ene maagverkleining gedaan als ik het goed begrijp.

 • Hoi Inge

  Ik lees jou verhaal vandaag woe 11 juli exact 12 weken na de ingreep, ik herken het helemaal, vaak begrijp je de verpleegkundigen ook niet, maar dat het een zoektocht blijf is zeker.
  Ik heb na dat ik ruim 12 jaar diabetes II en artrose in knieën met ups en downs geleefd en in dec 2016 de koe bij de hoorns gevat middels eerste een traject bij Co-eur te volgen, door te weinig rendement behaald, in kilo’s hieruit overgegaan om toch maar Bariatrische ingreep te laten doen bij NOK op 18 april jl.Dit ook op advies van die Aerts aldaar, Het rendement is er , hoef momenteel geen insuline meer te spuiten, echter het eten ed behoeftes blijft een zoektocht en vaak frustratie, het gaat wel gemakkelijker het eten, maar psychisch valt het soms tegen, want je kan niet meer wat je eerder wel deed, oftewel troost zoeken in eten, toch nu bezig om e.e.a goed te doen.
  En merk als het eten makkelijker wordt de valkuil er is, van troost zoeken, toch eet je weinig, calorieen op een dag zijn hooguit 1200-1500 meer gaart niet, toch blijft het oppassen, blij dat ik voortraject heb gedaan bij Co-Eur want zonder dat is de verleiding groot, ben blij met het gezonde gewicht wat ik nu al bijna heb bereikt, nu is het blijven brainstormen, en zelf zoeken naar de juiste weg, want ook psychisch verandert er veel, en het heen en weer gestuurd van artsen verpleegkundigen daar bespeur ik ook idd veel kennis en onwetendheid, het blijft voor een ieder alert blijven.En voor een ieder is het anders, maar willen we gezonder blijven, dan moeten we zelf zorgen voor de juiste weg het lijkt voor veel buitenstaanders een makkelijke weg de bariatrische ingreep, maar dat is het beslist niet, we hebben een goed hulpmiddel dat is het , je wordt regelmatig geconfronteerd wat wel en niet kan, het is nu niet meer ik wil iets lekkers, of iets ongezonds want dan wordt je gestraft. Uiteraard kunnen we alles langzaam weer oprekken en opzij schuiven, ja dat de neiging heb ik ook.
  Mar het blijft allemaal beperkt en nadenken , wat wij doen, in ons leefgedrag, ik ben blij met de winst die is bereikt, maar stang aan het begin, afvallen gaat vanzelf straks niet meer, nu is het nog 80 /20 langzaam ga je naar het omgekeerde 20% is het hulpmiddel de rest 80% moet jezelf doen, we blijven worstelen. Blijft over dat we eerste een dure client waren voor de zorgverzekeraar, dit is nu niet meer zo, desondanks moet je levenslang vitamine slikken zonder vergoeding de zorgverzekeraar, betaalt dit niet.
  Jammer , al met al klaag ik niet ik heb het er allemaal voorover , zeker omdat ik mij vaak veel fitter voel, alles heeft zijn voordeel maar ook zijn nadeel, en de voordelen staan hierin voorop.

  • CTapi

  Hoi

  Ik lees je verhaal over de GBP.
  Ongeloflijk he die onwetendheid.
  Ik krijg over ongeveer een maand een GBP.
  Waar ik vooral mee zit en waar ik weinig informatie over kan vinden is als je een hypo hebt.
  Dextro energie tabletten vind ik vies dus ik neem 5 slokjes extran.
  Maar als je dit soort suikers inneem hoe zit het dan met een dumping ?

  Ik hoop van je te horen.
  Groetjes Caroline

 • IK lees over vitamine slikken, levenslang. Ben toch wel benieuwd naar welke vitamines, en zeker ook naar de prijs ervan.

  • Heb het antwoord op mijn vraag gevonden, tenminste als het klopt. Ok kom op een pot van 30 euro voor 90 dagen. Dat is 10 per maand. Klopt dat?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.