Home Forums Corona Geen verschil type 1 en type 2 bij coronaberichten. Wat denken wij daarvan?

Geen verschil type 1 en type 2 bij coronaberichten. Wat denken wij daarvan?

Als we een Diabc uitbrengen met iets meer informatie over diabetes type 2, krijgen we veel reacties van mensen met diabetes type 1 die zich onvoldoende in het magazine herkennen. Als we een poll voor mensen met diabetes type 1 uitzetten op Facebook, krijgen we standaard veel reacties van mensen met diabetes type 2 die zich ‘achtergesteld’ voelen. We balanceren altijd voorzichtig tussen beide (zeer verschillende!) typen diabetes. Want wij behartigen al 75 jaar de belangen van álle mensen met diabetes.

Maar… corona maakt geen onderscheid! Bij de berichtgeving rond dit akelige virus worden mensen met diabetes op een hoop gegooid. En dat is logisch en terecht. Beide typen diabetes hebben te maken met wisselende en vaak te hoge bloedsuikers, die voor een lagere weerstand kunnen zorgen. Bij beide typen is de kans dat er (sluimerende) complicaties aan ondermeer de haarvaten in organen aanwezig zijn die kunnen verergeren door besmetting met corona. En voor beide typen geldt dat het lichaam door de chronische aandoening grote kans heeft dat het immuunsysteem verzwakt is. Door al deze redenen kunnen de gevolgen van besmetting met corona ernstiger zijn dan bij mensen zonder diabetes.

Dat gezegd hebbende is onze vraag: Wat vind je ervan dat er in alle berichtgeving rond het coronavirus geen verschil gemaakt wordt tussen type 1 of type 2?

We zijn benieuwd naar je reactie!
^Inge

  • Ben42

  Diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn twee verschillende ziektes, die zeer veel van de symptomen delen en die een grote overlap hebben wat betreffende de behandeling. De twee ziektes sluiten elkaar ook niet uit, je kunt beide niet hebben, je kunt 1 van de 2 hebben. Maar het is ook heel goed mogelijk dat je beide ziektes tegelijkertijd hebt.
  Maar omdat dat laatste voor de behandeling meestal niet uitmaakt wordt dat zelden of nooit erkend.

  Voor Corona virus hebben we het over het algemeen over de kwetsbare mensen, een grote groep waar van alles in zit. Diabetes hoeft niet afzonderlijk genoemd te worden, dus ook type 1 en type 2 niet. Bij ander ziektes splitsen we het vaak ook niet uit. Zodra het zin heeft onderscheid te maken naar bepaalde ziektes of onderverdeling daarvan, b.v. voor behandelingen of gedrag heeft het natuurlijk wel zin om dit verschil te maken.

  Ja er zijn dus heel veel verschillende ziektes. Handig voor behandelaars om hier onderscheid in te maken. Maar zolang we in verband met het Corona virus geen andere handelingen hoeven te verrichten of ander gedrag hoeven te vertonen, hoeft er geen onderscheid te worden gemaakt.

  Momenteel is het beleid er volledig op gericht de ziekte beheersbaar te houden. De regels gelden dus voor ons allemaal. Dat we als diabeten kwetsbaarder zijn maakt voor het groepsgedrag nauwelijks wat uit. De kans dat we uiteindelijk met Corona in aanraking komen is groot, als het maar niet allemaal tegelijkertijd is.

  Ben

 • Ik ben het helemaal eens met Ben

  • Momo

  Op Diabeter.nl wordt o.a. de volgende informatie verstrekt:

  We weten van andere virusinfecties dat de gevolgen van een infectie bij mensen met diabetes ernstiger kunnen zijn. Dat geldt met name bij de volgende risicofactoren:

  Hogere leeftijd (ouder dan 60 jaar)

  Het hebben van diabetes-complicaties (nieren, bloedvaten, benen/voeten etc) verergeren snel het ziektebeloop

  Slechte glucoseregeling

  Er worden daarnaast op deze site ook andere veelvoorkomende vragen over het Corona-virus beantwoord.

  • Momo

  Op Diabeter.nl wordt ook dit gezegd:

  Uit de eerste rapportages en studie blijkt dat de meeste mensen die ernstig ziek worden van corona (en dus op een IC belanden) vaak meerdere aandoeningen hebben. Dat zijn de aandoeningen die ook in de lijst van het RIVM worden genoemd voor een verhoogd risico op een ernstig beloop. Zoals je ziet staat ‘diabetes mellitus’ hier genoemd. Let op: deze lijst geldt voor volwassenen (> 18 jaar) en gaat over zowel type 1 als type 2.

  Natuurlijk zou daar bij voorkeur een nuancering bij staan: geldt dat voor zowel type 1 als type 2, heeft dat met complicaties door diabetes te maken? Met de toestand van iemands bloedvaten? En wat is het effect van de glucoseregeling op die kans? Die nuanceringen zijn er helaas (nog) niet. Het is nog niet bekend hoe dat zit en omdat voorzichtigheid geboden is houdt het RIVM ‘diabetes mellitus’ als één ziekte in de lijst.

  • Candy

  Het is misschien handiger om 2 magazines uit te brengen, 1 gericht op mensen met type 1, en 1 gericht op mensen met type 2. Aangezien de verschillen nogal enorm zijn.

  Wat ik mij afvraag is hoeveel mensen met type 1 het corona virus hebben gehad. Aangezien bij dit type het afweer systeem een belangrijke rol speelt in het ontstaan van de diabetes.

 • Hallo,

  Ik heb type 2 diabetes maar ben wel afhankelijk van insuline 3 x daags Apidra en 1 x daags Abasaglar.
  Ben ik dan nog steeds een type 2 diabeet vraag ik mij weleens af.

  Maar maakt het iets welke vorm van diabetes je hebt i.v.m. met het Coronavirus, ik denk het niet, elke vorm van een zgn. immuunziekte is bijzonder kwetsbaar voor dit virus.

 • Ja hoor, je bent een insuline afhankelijke type 2 mens met diabetes. Type heeft betrekking op het ontstaan: auto immuun of slijtage. Insuline afhankelijkheid op de behandeling.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.