Home Forums Verzekering en vergoeding Geld boven welzijn van de patiënt

Geld boven welzijn van de patiënt

Vandaag staat een brief in De Telegraaf van een 15-jarig meisje.

Ruim 3 jaar geleden is vastgesteld dat zij diabetes type 1 heeft.

Brief:
Op 12 jarige leeftijd, nu 3,5 jaar geleden, kreeg ik te horen dat ik Diabetes type 1 heb en sindsdien prik ik ongeveer vijf keer per dag in mijn vinger om mijn bloedsuikerwaardes te controleren. Hierdoor heb ik allemaal kleine puntjes in mijn vingertoppen staan als littekens. In het dagelijks leven heb ik hier veel last van.

Sinds kort is er een nieuw product op de markt, een soort scanner met sensoren, dat continu de bloedglucose van Diabetes type 1-patiënten kan meten.
Door dit apparaat hebben patiënten meer inzicht in hun suikerwaardes en wordt het leven een stuk gemakkelijker en aangenamer gemaakt.
Amputaties van benen/ voeten worden door de vermindering van grote schommelingen voorkomen en de kans op hart- en vaatziekten neemt aanzienlijk af.

Doordat zorgverzekeringen het niet vergoeden, kunnen maar weinig mensen gebruik maken van de scan.
Een tegemoetkoming in de kosten van de aanschaf van de sensors voor deze scanner in de vorm van een bedrag dat anders aan de prikpennen, stripjes en andere prikbenodigdheden uitgegeven wordt, zou een mooi gebaar zijn.
Maar dat doen de verzekeraars niet. Zij stellen het geld boven het welzijn van de patiënt.

http://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20160526/281917362321833

 • Yup. En zo simpel is het helaas.
  Zorg en kwaliteit van leven is voor hen die het zich kunnen veroorloven.
  De rest…tja.

 • Dat noem ik kortzichtig denken. Een paar maanden geleden stond op Nu.nl dat de verwachting is dat er mensen met Diabetes zullen komen in de (nabije) toekomst. Een heleboel mensen hebben Diabetes zonder dat zelf in de gaten te hebben.
  Ook de complicaties zorgen voor de nodige kosten. En men is bang voor de negatieve invloed op het “Zorg”stelsel.

  Om complicaties, en daarbij de bijbehorende kosten, zoveel mogelijk te elimineren, is de FSL een uiterst geschikt middel. Je ziet welke kant je bloedje op gaat en hoe snel.

  Omdat er nog “te weinig” over de werking van de FSL bekend is wordt het voorlopig niet vergoed. Ik verwacht dit jaar meer nieuws, en hopelijk beter nieuws, over vergoeding van de FSL.
  Wacht met spanning af op het onderzoek dit binnenkort start en volgende maand start er een grootschalig onderzoek in de States naar de doeltreffendheid van de werking.

  Bij mij heeft de FSL mij al een paar keer behoed voor een te hoge bloedsuiker. Je scant sneller dan dat je je vingertop/muis van je hand opoffert.

  Behalve dat, bij de FSL heb je geen last van “meter error” / “insufficient blood amount” etc.

  Per testcassette loop ik op die manier zeker 10 metingen mis. € 5,60 down the draines.

  • Pedro

  Bij 10 missers op een cassette van 50 wordt het misschien eens tijd voor een nieuwe meter. Dan is misschien een Bayer Contour Next (USB) een juiste keuze omdat als daar te weinig bloed wordt toegevoerd je een herkansing krijgt door alsnog extra bloed toe te voegen, daar heb je 30 seconden de tijd voor meen ik.
  Alleen gebeurt het zelden dat je te weinig bloed toe voert omdat de Contour Next met heel weinig bloed genoegen neemt. Ik heb zelf hooguit 2 missers gehad op zo’n 500 tests, dat scheelt nogal 0,4% missers of 20% missers.

 • @ Pedro; bedankt voor je reactie. Het probleem is dat ik door Diabetische Cheiroatropathie (verstijving van de gewrichten in mijn handen) de Bayer Contour Next niet goed kan vasthouden.

  De Accu-check van Roche gaat wel. Wat ik ook handig vind aan die meter is dat ik niet constant hoef te zeulen met naaldjes en stripjes nadat ik mijn bloedje heb gecontroleerd.
  Zeker op de racefiets is dat makkelijk.

 • Ik ben er ook van overtuigd dat geld een belangrijke rol speelt bij het uitblijven van een eenvoudiger en goedkopere oplossing. Vandaag zag ik toevallig een Youtube video van een Canadese student die behoorlijk slim is en zelf aan het knutselen is gegaan. Hij heeft iets gemaakt dat nog maar in een beginfase zit maar het is inspirerend. Jammer dat de industrie die dat waarschijnlijk prima kan oppikken niet doet omdat het ze miljarden gaat kosten. Hier de video van de zeer bescheiden student die zelf Diabetes 1 heeft:

 • @ SimonW; thanks for sharing.

  Heb de video bekeken, ziet er goed uit. Alleen jammer dat hij door tijdgebrek niet verder is gekomen.

  Doet mij denken aan de Glucowatch en de Pendra. Beide projecten zijn ook niet van de grond gekomen.

  De student heeft wel gelijk dat de Zorgverzekeringsmaatschappijen geld verdienen over de ruggen van de mensen met Diabetes.
  Je controleert je bloedsuikers niet voor de lol.

  Ik ben benieuwd of hij verder komt met het project.

  • Vandaar dat hij er een open source project van wil maken als hij het allemaal geordend heeft zodat meer mensen vanuit hun expertise bijdragen kunnen leveren om het project verder te helpen. Hij heeft er veel reacties op gehad. Geen idee hoe nauwkeurig die meetmethode zou kunnen zijn. Maar het zou wel prachtig zijn als je voor 20 dollar zo’n apparaat kan kopen en verder amper verbruikskosten hebt.

 • “Maar het zou wel prachtig zijn als je voor 20 dollar zo’n apparaat kan kopen en verder amper verbruikskosten hebt.” Ja, als … maar “There is no such thing as a free lunch.”
  Er zijn meerdere mensen op zoek:
  http://www.diabetescare.net/authors/clara-schneider/six-possible-new-ways-to-test-blood-glucose

  In de tussentijd gebruik ik de FSL. Hopelijk ontdekken de zorgverzekeraars, net als wij gebruikers, dat de FSL echt helpt om een betere instelling te krijgen en willen ze die ontdekking vertalen in een vergoeding.

 • Dat is een flauw cliché “there is no such thing as a free lunch”. Het tegendeel is al zo vaak gebleken en het gaat niet om ‘free’ maar om kostenreductie en bredere toegankelijkheid. Dat is veel vaker gebeurd.

  • @simonw
   Hier kun je lezen hoe de meeste teststrips werken (ook de FSL):
   http://www.diabetesforecast.org/2012/jul/anatomy-of-a-test-strip.html
   De enzymen hebben een beperkt elevensduur en zorgen daardoor voor verbruikskosten. Maar ik geef toe dat voor bv de FSL sensor de [verkoop]prijs stukken hoger is dan de [maak]kosten.
   Aan de andere kant kun je daar over klagen maar ondertussen hebben Abbott wel en jij en anderen niet zo’n oplossing gemaakt. Daar mogen zij van mij best een beloning voor vragen.

 • #PrikRaak ik geloof dat je mijn punt mist: ik hoop dat innovatie er toe zal leiden dat het meten van de bloedglucoselevels voor veel bredere groepen voor een veel lagere prijs toegankelijk wordt. Uiteindelijk hebben we nu producten die +- 15% aangeven wat je level is voor een hoge prijs en weinig comfort. Dat je blij bent met je FSL … prachtig!

 • @moderator: svp spam van Barry verwijderen

 • @prikraak

  Dank je wel voor het meekijken. Barry’s spam is verwijderd.

  Moderator

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.