Home Forums Nieuw met diabetes Genezing diabetes d.m.v. medicinale voeding ?

 • Tim26

Genezing diabetes d.m.v. medicinale voeding ?

Hallo allemaal,
Sinds mei dit jaar (2016) is bij mij vastgesteld dat ik diabetes type 1 heb. Spuit dus 4 tot 6 x per dag NovoRapid en voor het snachts Levemir. Aangezien ik dit liever niet mn hele leven wil gaan doen ben ik me hierin gaan verdiepen. Zelf heb ik meerdere malen gelezen dat mensen met diabetes (type 1 of 2) genezen zijn door “medicinale voeding” en dus geen insuline meer hoeven te spuiten. Voorbeelden zijn de graviola vrucht, aloë vera, bio maca, chiazaad en natuurlijk het niet eten van geraffineerde suiker (rood vlees etc.). Zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben ?

Mvg Tim

 • Hoi Tim,

  Ik heb hier geen ervaring mee.

  Ik geloof zelf dat een bepaald dieet je niet kan genezen van diabetes al snap ik dat je dat heel graag zou willen. Een dieet zonder koolhydraten is namelijk onmogelijk (je hebt ze nodig om te leven) en als je, zoals bij type 1, geen of heel weinig insuline aanmaakt zullen een pqqr koolhydraten al voor een stijging in de bloedsuiker zorgen.
  Koolhydraatarm eten kan wel helpen om je diabetes beter te reguleren.

  Ondanks dat ik er zelf helemaal niet in geloof heb ik er ook verhalen over gehoord, maar eerlijk gezegd denk ik dat het bij deze mensen niet om type 1 gaat maar om een andere vorm van diabetes die daarop lijkt (LADA of MODY), waarbij langer of meer insuline aangemaakt wordt door de alvleesklier.

  Ik hoop voor je dat er iemand reageert, maar bijna iedereen met diabetes type 1 raakt uiteindelijk (of meestal meteen) aan de insulinespuiten. Ik heb nog nooit iemand gesproken die genezen is van type 1.

  • jeroen

  beste Tim,

  Hoewel voeding een hele belangrijke rol speelt in de regulatie van diabetes, is het een fabel dat er “genezende” voeding voor diabetes type 1 zou bestaan. Dat is simpelweg onmogelijk. Zoals Anne ook al schrijft: je hebt voor het voortbestaan van je lichaam glucose nodig; en glucose kan uitsluitend opgenomen worden door je cellen door het hormoon insuline. Insuline wordt door je eigen lichaam aangemaakt (wanneer er geen sprake is van diabetes tenminste). Bij jou vindt die aanmaak niet meer plaats. Nu is het probleem dat de insuline die wij zo hard nodig hebben NIET in voeding zit; bovendien zou het het hormoon insuline afgebroken worden in de maag want het is een eiwit.
  Nu is het natuurlijk wel mogelijk je voeding aan te passen en het aantal koolhydraten te verminderen, want minder koolhydraten = minder glucose = minder insuline noodzakelijk.
  Maar van diabetes type 1 KUN JE NIET GENEZEN; je zult altijd insuline nodig hebben, dus helaas…. er is geen genezende voeding. Wél gezonde keuze natuurlijk, maar dat geldt voor ieder mens.

  • Tim26

  Hallo, als eerste bedankt voor het beantwoorden, al is het niet hetgene waar ik op had gehoopt. Zou het dan ook niet kunnen dat een bepaald soort groente/fruit/plant de alvleesklier weer een “restart” geeft en dat je zodoende minder insuline hoeft te spuiten. Jullie hebben er inderdaad gelijk in dat het lichaam glucose nodig heeft om de dag door te komen. Er is dan natuurlijk wel een verschil tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suikers.

  Zoals Anne al beschreef stijgt het bloedsuiker al na het eten van een boterham. Ik heb aan mn diëtist in het ziekenhuis gevraagd wat ik zoal wel/niet zou mogen eten, helaas kon zij me hier geen antwoord op geven (wat ik eerlijk gezegd een beetje raar vind). Zo’n 4 maanden later heb ik dus eigenlijk nog steeds geen idee of ik alles wel “zo goed mogelijk” doe aangezien ik nog steeds alles eet (behalve koekjes, cake, snoep etc.)

  Ik vind het knap van sommige mensen dat ze zich zo goed aan de situatie aan kunnen passen, ik blijf er toch wel moeite mee houden maar blijf wel doorzetten. Hebben jullie anders nog een paar tips over een koolhydraatarm dieet ?

 • Hoi!

  Ik begrijp de vraag die je aan de diëtist hebt gesteld ook niet helemaal. Je zegt dat je hebt gevraagd wat je zoal wel/niet mag eten.

  Met diabetes kun je alles eten, alleen frisdrank en vruchtensappen worden afgeraden, omdat die echt een bloedsuikerpiek kunnen veroorzaken.

  Als je bedoelt wat je zoal wel/niet mag eten om van je diabetes af te komen, dan snap ik dat je diëtist daar geen antwoord op weet te geven. Genezen van diabetes type 1 is in principe onmogelijk. Bij type 2 is het mogelijk om, d.m.v. een gezonde leefstijl de diabetes uit te stellen of onder controle te houden (maar meestal zijn uiteindelijk medicijnen en/of insuline noodzakelijk). Maar een dieet kan type 1 niet omkeren.

  Als je minder koolhydraten eet is het logisch dat je ook minder insuline hoeft te spuiten, maar daarvan gaat je diabetes niet weg. Een orgaan in je lichaam is kapot, en dat gaat het niet zomaar weer doen.

  Er is inderdaad een verschil tussen natuurlijke suikers en gerrafineerde suikers, maar uiteindelijk worden ze allebei omgezet in glucose, en hebben ze allebei invloed op de bloedsuikerspiegel (al dan niet op een andere manier).

  Koolhydraatarm eten kan helpen in het reguleren van je bloedsuiker, maar maakt je diabetes niet minder erg. Tim, onthoudt alsjeblieft dat je alles gewoon kunt eten met diabetes type 1. Ook een stukje cake, een snoepje of een ijsje. Je hebt dit immers levenslang, en waarom zou je jezelf zo nu en dan wat lekkers ontzeggen als je toch niet zult genezen..? Wat lekkers af en toe mag écht wel.

  Koolhydraatarme producten zijn bijvoorbeeld kaas, (onbewerkt) vlees, vis en eieren. Ook veel groenten bevatten weinig koolhydraten. In een aantal van deze producten zitten wel veel vetten, dus daarom is het belangrijk om altijd gevarieerd te blijven eten (dus óók koolhydraten!)

  Tim, ik snap je wens om de diabetes weg te hebben en om te keren, maar ik denk dat het heel belangrijk is om je te realiseren dat je de rest van je leven insuline nodig zult hebben. Ik weet (uit eigen ervaring) dat dat best een lastig en heftig idee is, maar probeer je er niet tegen te verzetten. Het is zoals het is, en het is heel stom, maar je hebt je diabetes zelf niet veroorzaakt, en je kunt er ook helemaal niets aan veranderen.

  Eigenlijk zou ik je willen adviseren om te stoppen met zoeken naar ‘genezingsverhalen’ of manieren om alles zo goed mogelijk te doen, omdat je die tijd beter kunt steken in het accepteren van diabetes. Het klinkt in het begin allemaal heel erg en eng, maar leven met diabetes type 1 is best te doen. Het is even wennen en het zal altijd vervelend blijven, maar je kunt net zo gelukkig zijn en alle dingen doen die je voor je diagnose deed.

  Praat met andere mensen, leer over je diabetes, leer over je insuline en dan komt het uiteindelijk wel goed.

  • Tim26

  Dankjewel, aan deze uitleg heb ik veel gehad! Ik ben inderdaad al gestopt met het drinken van frisdrank.
  Je hebt gelijk dat ik inderdaad beter kan leren accepteren dat het is zoals het is en er niets meer aan kan doen. De waarheid kan hard aankomen, maar liever dat dan altijd een verkeerd beeld te blijven houden. Het blijft zeker wennen, vooral spuiten in het openbaar vind ik soms nog erg moeilijk (bv in een restaurant).

  Vandaar dat mn diëtist zei dat ik gewoon alles moest blijven eten (wat ik in eerste instantie wel vreemd vond), inderdaad wel met mate. Omdat 90 % van de producten die te koop zijn wel suikers bevatten. Ik let dan ook extra op de hoeveelheid suiker in een bepaald product. Boodschappen doen duurt nou een half uur langer hahaha.

  Ik ken eigelijk niemand met diabetes als ik eerlijk ben, vandaar dat ik ook bij deze site uit kwam. Ik wil je natuurlijk dan ook bedanken voor de tijd en uitleg!

 • mijn ervarinng is vooral in het begin eten en dan meten iedereen heeft zen eigen diabetes en iedereen reageert anders op situaties ik ben bv heel erg gevoelig voor stres dan zit ik zo vanuit een 6 naar de 17 mmol en spuiten lastig ja maar je gaa per dag vaker naar het toilet als dat je moet spuiten en spuiten in het openbaar ik heb er geen problemen mee ga dus ook echt niet me even terug trekken en op het toilet spuiten en ons groepje met diabeten word steeds groter dus de meeste mensen kennen het wel,en een keer een te hoge suiker is ook geen ramp maar zelf geeft het me wel een rustiger gevoel als ikm dan weet hoe het komt kortom lastig ja af en toe echt wel maar er is goed mee te leven heb nu zelf een fsl en die maakt het wel een heel stuk makkelijker miss iets om eens naar te kijken

 • Hoi Tim!

  Het is ook goed dat je kritisch bent en nadenkt over de dingen die je gezegd worden, maar het is óók goed als iemand je een keer duidelijk vertelt wat er aan de hand is, en wat jij daar zelf aan kunt doen.

  Het allerbeste wat je kunt doen voor je diabetes, is koolhydraten tellen, in het begin alle losse producten (aardappels, nootjes, yoghurt) afwegen (later kun je ze gewoon in hetzelfde bakje doen, dan weet je precies hoeveel koolhydraten één bakje is). En je bloedsuiker meten.

  Als je dat doet, in combinatie met een gezonde leefstijl dan ben je super goed bezig. Met een gezonde leefstijl bedoel ik dat je zo nu en dan sport, en gevarieerd eet. (wat lekkers mag zeker óók, want zolang je de koolhydraten juist schat is er niets aan de hand).

  Wat boodschappen betreft zou ik niet te moeilijk doen. Gewoon gezonde maaltijden maken. In principe hoef je niet extra te focussen op koolhydraten bij de inkopen. Let er liever op dat je lekker en gezond eten op je bord hebt. Het enige waarbij ik op koolhydraten let zijn de dranken (light-frisdrank en slimpie ranja), en thuis als ik het eten klaarmaak, om ze te tellen.

  Ik kan me voorstellen dat spuiten in het openbaar lastig is. Mag ik vragen wat jij er precies zo lastig aan vind? Ben je bang dat mensen vragen gaan stellen, of is het schaamte?

  Om nog even terug te komen op je eerste bericht waarin je schreef dat je niet de rest van je leven wil blijven spuiten: wellicht ben je er al van op de hoogte, maar er zijn ook insulinepompen, die met een infuus (of draadloos) in je huid zitten. Je kunt dan met een pomp of een soort ‘afstandsbediening’ insuline toedienen, en dan hoef je dus geen spuiten meer te zetten. Het infuus moet je meestal om de 3 dagen verwisselen. De meeste mensen met diabetes type 1 komen hiervoor in aanmerking. Wel wordt het vaak gebruikt bij kinderen of mensen die al wat langer diabetes hebben (maar niet altijd). Je zou hiernaar kunnen informeren bij je diabetesverpleegkundige of arts.

  Je hoeft me niet te bedanken. Ik heb zelf ook in mei (2016) diabetes type 1 gekregen, en ben hier ook om wat contact te maken met anderen en ervaring te delen, of dingen te vragen. Ik vind het juist fijn dat jij zulk soort onderwerpen ter sprake brengt, en dat je daarbij geholpen kunt worden.

  • Tim26

  Even op het verhaal van glazenwasfreak, iedereen heeft inderdaad zn eigen diabetes en een keer een te hoge suiker. Liever niet dan wel aangezien het in later stadium wel vervelende dingen met zich mee kan brengen. Het stelt inderdaad gerust als je weet hoe je suiker ineens zo hoog komt te staan. Ik probeer altijd tussen de 5 en 10 in te zitten op mn glucosemeter. En een fsl ?? Daar zeg je me totaal iets nieuws dus zou niet weten wat je daarmee bedoelt. Ik vind het soms inderdaad nog wel lastig omdat je de spullen 24/7 bij je in de buurt moet hebben.

  • Tim26

  Hallo anne, in het begin is me inderdaad verteld geworden dat ik koolhydraten moest gaan tellen, eigelijk heb ik me daar niet zo mee bezig gehouden. Ik heb in het begin altijd geëxperimenteerd met het inspuiten van de juiste hoeveelheid insuline en nou weet ik ongeveer hoeveel ik moet spuiten bij het soort maaltijd wat ik neem.

  Sporten doe ik er ook bij, 3 keer per week fitnesse en in het weekend mountainbike. Het zorgt voor een goede verlaging van mn bloedsuiker, wat dus inhoud dat ik minder hoef te spuiten op de dagen dat ik ga sporten. Sinds mn diagnose drink ik over het algemeen crystal clear (weinig tot geen toegevoegde suikers) en water.

  Over het spuiten in het openbaar. Ik denk eerder dat het een schaamte is naar mezelf dan naar de buitenwereld toe, aangezien ik 25 jaar lang niets heb gehad en gewoon kon doen en laten wat ik wilde. Mensen mogen natuurlijk altijd vragen wat ik doe op dat moment, maar liever zoek ik wel altijd even een toilet op om mn ding te doen.

  Over de insulinepomp heb ik inderdaad al eens mn arts horen praten maar dat lijkt me niets omdat ik in de bouw werk, aangezien ik dan met een slangetje ergens achter zou kunnen blijven hangen en het infuus er uit trek.

  Voor jou is het dus ook nog allemaal vrij nieuw ? Het is zeker fijn om er met andere mensen over te kunnen praten en informatie met elkaar te delen.

   • andrew

   hoi tim26 jij bent net zo als ik gewoon kijken wat op je bord ligt
   ligt er veel spuit gewoon iets meer novo
   ga je sporten spuit wat minder en zo kan je spelen er mee
   je verbrand suiker dan

  • Tim26

  Hee Andrew, ja inderdaad, zo doe ik dat ook. Ik zou bijvoorbeeld niet kunnen zeggen hoeveel 1 eenheid is tegenover het aantal hoolhydraten. Ik weet toevallig dat ik 4 tot 5 eenheden moet spuiten voor 4 boterhammen met beleg en een banaan, en tussen de 7 en 10 eenheden voor avondeten. Zowiezo zorg ik dat er altijd iets van suiker in de buurt is mocht ik teveel gespoten hebben.

 • Hoi Tim,

  Er zijn ook draadloze insulinepompen die dus niet met een infuus in je huid zitten. Kijk dit filmpje bijvoorbeeld eens.

 • heey tim een freestyle libre is een meter met een sensor wel te vinden op google en met een keer te hoog bedoel ik uiteraard niet dat je er een gewoonte van moet maken maar je moet jezelf niet alles ontzeggen en het meeslepen idd das lastig maar heb een vrindin die gek is op tassen

 • Van Jomanda werd ook gezegd dat ze genezende drankjes had, en natuurlijk Lourdes, ook werkt het als je een levende mensenhaai opzoekt en over zijn tong aait ;-)

  Maar serieus, tot nu toe zijn al die verhalen over genezing kolder gebleken, je alvleesklier is kapot en dat kan niet gerepareerd worden door wat voor voeding dan ook.

  De enige mensen die ooit genezen zijn van type1 zijn de mensen die een nieuwe alvleesklier en nier hebben gekregen, maar of je daar nu blij mee moet zijn aangezien je dan weer een hele rits aan medicijnen moet slikken tegen afstotingsverschijnselen enz.

 • hoi tim wat je leest is voor type 2 patienten

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.