Home Forums Werken Geschikt werk vinden.

 • IngeB

Geschikt werk vinden.

Hallo allemaal,

Ik vraag me af of er mensen zijn die door hun Diabetes ook moeite hebben met het vinden van een geschikte baan…
Ik heb nu een uitkering en heb gemerkt dat de instanties vaak niet weten wat ze met me aan moeten…
Ik ben wat minder belastbaar omdat ik erg lang onstabiele suikers had.
Het gaat nu beter door de overstap naar een pomp.

Voor mij was het een heel gevecht om na mijn HBO studie de weg naar werk te vinden, Ik doe nu vrijwilligerswerk,maar wil natuurlijk graag betaald werk.
Ik solliciteer me suf, maar door mijn gebrek aan werkervaring door bovenstaande redenen wordt ik maar niet uitgenodigd voor een gesprek.

Ik vroeg me af of er anderen met Diabetes zijn die moeite hadden/hebben met de overstap van studie naar werk en welke stappen je dan hebt ondernomen?
Of dat je tips hebt misschien?

  • George

  Ga er gewoon voor meid, de diabetes moet je de rest van je leven mee leven, als die je nu al in de weg zit…
  Wees inventief en zoek creatieve oplossingen die jou het beste passen bij je “baan”, zie het als een uitdaging en niet als een last. succes !!!

 • Uit jouw verhaal blijkt duidelijk dat diabetes en werk niet altijd goed samen gaat. Dat is ook een van de redenen dat DVN het project “Diabetes en Werk” in het leven heeft geroepen. Uit een onderzoek onder onze leden blijkt dat er nog veel gedaan moet worden richting werkgevers en bedrijfsartsen om een goed beeld te geven van de combinatie diabetes en werk. Als DVN gaan wij trainingen voor werkgevers ontwikkelen.

  Tips over solliciteren staan in onze folder Diabetes Werkt! (http://www.dvn.nl/files/site/40959h_dvn_diabeteswerkt.pdf). Een van de tips van andere mensen met diabetes is dat je in je brief niets over je diabetes hoeft te vertellen. Je wilt immers uitgenodigd worden voor een gesprek omdat de functie je leuk lijkt en goed bij je past.

  Veel succes met solliciteren! Ben je lid en heb je nog meer vragen, dan kun je altijd contact opnemen met onze Klantenservice op telefoonnummer 033 – 463 05 66.

  • Anoniem
  • Inactief

  Hallo, Inge.
  Ik begrijp dat het lastig is om te werken en een geschikte baan te vinden.
  Ik heb er ook last van.
  Ik heb een wajong uitkering en heb sinds kort een andere baan.
  Ik heb er moeite mee om mijn diabetes te regelen en te werken.
  Ik zit vaak aan de lage kant en moet extra eten.
  Ik zit het liefs thuis, maar van het uwv moet ik gaan werken.
  Misschien kan je in aanmerking komen voor een wajong uitkering.
  Groetjes

 • @ Inge; klinkt allemaal heel bekend. Momenteel staat mijn Master opleiding op een heel laag pitje vanwege de fijne bloedjes.

  Bij het zoeken naar werk vermeld ik absoluut niet dat ik diabetes heb. Vroeger zei ik het altijd eerlijk en daardoor diverse malen een baan misgelopen.
  De reden daarvoor is dat men niet weet wat Diabetes betekend. Er wordt gemakkelijk geredeneerd dat wanneer je chronisch ziek bent, je meer afwezig dan aanwezig zult zijn. Dus je valt al gelijk af.

  Mijn toenmalig internist had mij op een gegeven moment ook afgeraden om het te vermelden.
  Dus solliciteerde ik zonder iets te zeggen. Ze kwamen er achter wanneer ik mijn bloedje controleerde of wanneer ik ging eten. Wel zorgde ik ervoor (althans zo veel mogelijk) dat op het moment van injecteren er niemand was op de afdeling.

  Van een advocaat had ik gehoord dat ik het niet eeuwig kon verzwijgen. Wanneer ik dat wel deed kon mijn contract in gevaar komen wegens het niet vermelden.
  Dus bedacht ik de volgende oplossing. Ik vertelde het wanneer ik in aanmerking zou komen voor contractverlenging.

  Daar heb ik geen negatieve ervaringen aan overgehouden. Alleen maar verbaasde reacties. En toen ik mijn kant van het verhaal vertelde (waarom ik het niet eerder zei,) was mijn antwoord “omdat ten onrechte wordt gedacht dat mensen met Diabetes meer afwezig dan aanwezig zijn.
  En ik wil graag een objectief oordeel hebben over het feit hoe ik mijn werk heb gedaan, en niet dat ik het “Pretpakket” heb.”
  Men was gelijk stil. En zagen mijn standpunt duidelijk.
  ==
  De pijnlijkste afwijzing die ik heb ontvangen was toen een potentiële werkgever mij belde en zei dat ik was aangenomen.
  Ik was verheugd, en reageerde eerlijk door te vermelden dat ik Diabetes heb…
  Zijn reactie deed ronduit pijn. “Ohh, als ik dat van te voren had geweten had ik je nooit aangenomen.”

  Ben daar begonnen. En dit resulteerde dat er na een half jaar nog iemand met Diabetes werd aangenomen.
  =
  Het gaat om werk wat wordt gedaan, en niet om het feit dat iemand diabetes heeft.

 • Ik denk dat het belangrijkste is dat je iets zoekt wat je leuk vind. En bij je sollicitatie hoef je niet te melden dat je diabetes hebt. Als je eenmaal een baan hebt en aan het werk bent gewoon rustig uitleggen wat de diabetes inhoud en wat er mogelijk kan gebeuren en hoe er dan door de collega’s gereageerd moet worden.

  Zelf heb ik het geluk gehad dat ik tijdens mijn afstudeerstage al een baan kreeg aangeboden en het bedrijf waar ik beng aan werken het geen probleem vond. Ook ruim 3,5 jaar in het buitenland gewerkt wat soms een uitdaging was in combinatie met diabetes [7 dagen per week, ruim 12 uur per dag] maar mijn werkgever hielp waar nodig en hield rekening met de diabetes [ook omdat ik zelf altijd heel open ben geweest met wat wel en niet kan].
  Nu ik bijna 2 jaar “gewoon” op kantoor zit in een andere functie is er ook geen probleem als ik even voor controle naar de internist moet. En ook nu zijn werkweken van ruim 50 uur heel normaal.

  Ik denk dat het belangrijk is iets te gaan doen wat je leuk vind en dan kan je ook met diabetes heel veel (en blijf positief al is dat soms lastig met diabetes)

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik heb vanwege trauma-verwerking een tijd niet kunnen werken en heb in een tijd waarin het goed met me ging gesolliciteerd. De goede periode duurde zo lang dat ik wel aan 1 hele sollicitatie ben toegekomen, en toen ik op gesprek gevraagd werd, moest ik helaas melden dat het niet ging. Maar wat me vooral bijstaat, is de positieve reactie die ik kreeg op het ‘gat’ in m’n cv. Ik had namelijk aangegeven in mijn brief dat ik in deze periode veel waardevolle levenservaring had opgedaan die ik wilde inzetten voor de kinderen (het betrof een kinderdagverblijf).

  Waarom ik dit vertel, is omdat ik hierdoor heb ervaren hoeveel verschil het uitmaakt hoe je je boodschap brengt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘ik ben toen zo ziek geweest dat ik echt niet kon werken, ik was blij als ik de dag doorkwam, ik heb alleen wat vrijwilligerswerk kunnen doen in die jaren’ Maar je kunt ook zeggen: ‘ik heb vrijwilligerswerk gedaan in een periode van mindere gezondheid, die nu achter me ligt, maar die me wel mijn doorzettingsvermogen heeft doen ontwikkelen. Door bewust te kiezen voor vrijwilligerswerk kon ik mijn steentje bijdragen en actief zijn in de samenleving. De vaardigheden en kwaliteiten die ik in dit vrijwilligerswerk heb ontwikkeld zijn…’

  Met andere woorden: zet je ervaringen, ook de negatieve, om in positieve kwaliteiten en vaardigheden, zodat ze bijdragen aan jouw verhaal van waarom jij juist zo geschikt bent voor deze baan. Als je jaren met de achtbaanversie van het ‘pretpakket’ hebt geworsteld, kun je heel wat hebben, je hebt (mentale) veerkracht ontwikkeld. Daar kan een team heel veel aan hebben! Geloof in jezelf, en ga voor die baan! :)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.