Home Forums Lichamelijke complicaties Gewichtstoename

Gewichtstoename

Kan het dat ik door het gebruik van insuline aankom in gewicht?

  • jeroen

  Het is jammer genoeg inderdaad zo dat bij de behandeling van diabetes met insuline, de kans bestaat op gewichtstoename.

  Dit risico is lang niet bij iedereen aanwezig; uitsluitend bij personen die ongevoelig zijn voor insuline (eigen insuline of ingespoten insuline). Het lichaam is dan insuline-resistent, waardoor er grote hoeveelheden insuline door de eigen alvleesklier aan worden gemaakt (of moeten worden ingespoten) om de glucose uit het bloed in de lichaamscellen te krijgen. De ‘overtollige’ insuline zorgt voor de aangroei van vetcellen. Deze vetcellen zijn ook weer ongevoelig voor insuline, waardoor er nog meer insuline nodig is om de bloedsuiker binnen de grenzen te houden.

  Ik adviseer u om te informeren naar mogelijkheden om te bewegen. Niet zozeer om meer calorieen te verbranden, maar beweging heeft ook een positief effect op de gevoeligheid van het lichaam voor insuline.
  Er zijn programma’s voor mensen met fysieke beperkingen om toch verantwoord te kunnen bewegen, informeer ernaar bij uw huisarts.

  Als je meer wilt lezen over insulinegebruik: Hier lees je meer vragen over insuline.
  Wil je meer lezen over afvallen: kijk eens naar de topics over afvallen.

 • Tuurlijk kom je aan als je begint met spuiten. Dit is niet meer dan logies. Je lichaam komt energie tekort en heeft vet verbrand waardoor je afgevallen bent. Doordat je begint met spuiten denkt het lichaam heeee het gaat weer goed ik moet een reserve opbouwen en ik moet het vet weer aanvullen.

  Dus ja je moet aankomen.

  • Mesca

  Ook ik ben veel aangekomen. Ik sport al mijn leven lang en toch…begin van het jaar was ik bij de Neuroloog ook hij vond het gewicht moet na beneden. Ik ging op zoek in het Internet en kwam op een site van Low Carb. Na overleg met de internist heb ik dit dieet begonnen. Aan het begin was het echt zwaar ..geen brood ,rijst,pasta of aardappels . Nu ben ik haast 3 maanden bezig en…ik ben 17 KG afgevallen. Verder is mijn HbA1c drastisch naar beneden gegaan ..van 68 mmol/mol na 46 mmol/mol..zelf de Internist stond er versteld van. Ik weet dat er veel mensen zijn die Low Carb ongezond vinden.. maar mijn helpt het goed. Ik ga nu weer iets aan koolhydraten eten …100gr per dag en ik moet van de Internist minder Lantus gaan spuiten. Dit doe ik nu 3 maanden …ik ben van plan om dat voorlopig te doen. Ik wil niet meer zo grote hoeveelheden aan koolhydraten eten. Kijken over een jaar hoe ik dan voorsta.
  Groetjes Rolf

  • henkg

  Klopt volgens mij.
  Mijn ervaring: Hoe beter ingesteld hoe zwaarder ik werd.
  Niet erg schokkend overigens, van 85 naar 92 kg in 10 jaar en ik ben 1,87 lang.
  Ik laat er niets voor staan.
  Heb tot vorig jaar overigens heel veel gesport (2 a 3 keer per week minstens 1,5 uur per keer), ben dec. 2014 helemaal gestopt met sporten na blessure, spieren worden nu minder, vet wat meer, gewicht is constant.
  Ben wel tijdelijk 3 jaar lang netboven de 115 kg geweest toen ik was gestopt met roken, dat ging heel erg snel ondanks minder eten en nóg meer sporten.
  Kreeg het er niet af, wat ik ook deed.
  Dus na 3 jaar maar begonnen met een paar cigarillo’s per dag (nicotine versnelt de stofwisseling), een jaar daarna weer terug op rond de 90 kg (nog steeds).
  Heb mijn internist aangegeven dat ik moest kiezen uit 2 kwaden, Overgewicht of roken, en dat ik koos voor datgene wat ik lekker vond.
  Hij heeft niet zoveel problemen met cigarillo’s, maar wel met cigaretten als ik die weer zou roken.
  Maar zolang mijn gemiddelde nog steeds prima is na 24 jaar diabetes teken ik ervoor.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.