Home Forums Lichamelijke complicaties gewrichtsklachten bij type 1 diabetes

 • Milly

gewrichtsklachten bij type 1 diabetes

Zijn er mensen met type 1 diabetes die ook gewrichtsklachten hebben.

 • Ja ik!

  • Ik heb het t.g.v. neuropathie en slijtage.

 • Ik ook. Ik word al een aantal jaren jaarlijks gecontroleerd door een reumatoloog (bloed/foto’s). Mijn moeder heeft geen diabetes maar wel ernstige R.A.. Mijn reuma-factor is één keer verhoogd geweest maar is nu steeds weer goed. Toevallig heb ik vorige week weer foto’s laten maken en bloed geprikt en krijg ik morgen de uitslag. Nog even afwachten dus. Er is dus nog geen duidelijkheid over de oorzaak van mijn gewrichtsklachten.

  • Anoniem
  • Inactief

  Gewrichtsklachten, waardoor ik al sinds mijn 53ste achter een rollator loop
  Maar ook spieren zenuwen en bloedvaten geven problemen.
  heb het wel al 45 jaar en toen was de behandeling wel heel anders

  • Milly

  Ik heb ook neuropathie en limited joint mobility, dupuytren en veel last van de gewrichten. Ik ben 30 jaar diabeet.

  • Rond de tijd dat ik 30 jaar diabetes had kreeg ik de diagnose, maar de ellende was er al een jaar of 5. Dupuytren, frozen shoulders, trigger fingers en gewrichtspijnen. Veel bewegen, veel oefenen en supplementen en acupunctuur hebben me goed geholpen. Kan mijn handen weer redelijk gebruiken, wel uitval zo nu en dan, triggerfingers zijn over, frozen shoulders zijn erg verminderd.De gewrichtsklachten zijn w.s. artrose, maar ook dat is nu te hanteren.
   Ik heb dit jaar 55 jaar diabetes.

  • marit

  Ik heb zeer regelmatig trigger fingers, heb dipuytren wat momenteel niet verergert door injecties. Frozen shoulders gehad maar nu geen last meer van en geopereerd aan carpaal tunnel syndroom.
  Ik oefen regelmatig met mijn handan.

   • Anoniem
   • Inactief

   Gewrichtsklachten, en net geopereerd aan een triggerfinger. Dit eigenlijk opgelopen met de hond uit laten, en niet goed genezen. Voor gewrichtsklachten neem ik Atrosan van Vogel.

  • MACX

  Hi,

  Toevallig net aangemeld op het forum om te zien of er meer mensen last hebben van deze complicatie en het doet me, jammer genoeg, goed om te zien dat ik geen roepende ben in de woestijn

  • MACX

  Zijn er mensen die kunnen aangeven hoe zij ermee omgaan en wat werkt danwel niet werkt voor hen?

  Ik ben zeer geinteresseerd wat jullie hebben geprobeerd

  • En ik zit ’toevallig’ achter de pc.

   Ondanks de pijn, blijven bewegen. Insmeren met een pijnstillende crème. Ik gebruik Kytta Salbe (is duits) of boswellia crème en slik boswellia capsules. Maar de hoofdzaak is oefeningen doen. Yoga of Qi Gong ; 3 x per week op de backstretcher, 1x 6 weken massage. Acupunctuur had ik in 1e instantie alleen tegen de pijn van de neuropathie, maar wordt nu ook geprikt tegen de pijn in de rug, helpt ook. Ik doe dus een combi.Maar altijd ondersteunen met oefeningen.

  • marit

  Ik beweeg ook bij de fysio therapie. Ik heb gelukkig verder geen last van heupen of benen. Krijg wel regelmatig injecties voor de triggerfingers.
  Verder als ik me erg stijf voel wil ik wel eens met kruik in bed gaan liggen wordt ik door de warmte soepeler.

  • Warmte helpt ook, klopt Marit. Ik neem een warme douche en trek iets wolligs warms aan en kruip ook in bed.

  • MACX

  Hi dank voor jullie reacties! Ik maak reeds veelvuldig gebruik van fysiotherapie en backstretcher en kruik en beoefen zelf pencak silat, een sport die zich kenmerkt door het trainen op soepelheid. Wellicht is yoga een goede optie erbij. Ik zal eens kijken in de buurt.

  • Zoek dan iemand die yin yoga geeft. Is gericht op rekken en strekken maar op een heel ontspannen manier. Op You Tube staat wel iets erover.

  • Milly

  Ik heb al heel wat operaties aan handen en schouder en knie achter de rug maar het komt steeds weer terug. toch proberen positief te blijven en het ondanks de pijn en de diabetes het van een zonnige kant in te zien.

 • Warmte help bij mij ook. En voor het sporten een hele goeie warming up doen. Ik heb voor het hardlopen dit echt nodig, ik krijg anders snel peesklachten. Bij mij zijn het meer de pezen dan de gewrichten geloof ik. Schijnt ook bij diabetes te horen, peesklachten.

  • kiwiina, worden je reflexen weleens getest ?? Daaraan kan je goed zien of je pezen nog goed zijn.

  • marit

  Misschien zijn het bij mij ook pezen in het linker been, als ik wandel krijg ik vaak pijn aan de linker kant van mijn scheenbeen.

  • Marit, bij mij wordt het getest door de neurologe, maar DVK of huisarts kan natuurlijk ook. Handig om te weten of je pees het niet goed meer doet, en dan er iets aan doen. Ik smeer met een verwarmende crème en het zit in het prikpatroon van de acupuncturist.En, het gaat langzaam, maar het wordt wel beter.

  • Carmen

  Onderstaand stukje heb ik in maart al hier op de site gezet, helaas weinig reactie.
  Maar volgens mij hoort slijmbeursontsteking ook bij gewrichtsklachten.
  Ik lees hier in ieder geval wel herkenbare dingen.

  Ik heb nu iets langer dan 30 jaar DM type 1 en gebruik een insuline pomp.
  Voor een aantal jaren terug kreeg ik last van mijn schouder.
  Ze dachten dat het een overbelasting was. Werken in de zorg en al jaren accordeon spelen vergt natuurlijk veel van je schouders.
  Er is een foto en een echo gemaakt, 2x een injectie in de schouder gegeven, fysiotherapie gehad, maar niets hielp.
  Uiteindelijk ben ik geopereerd aan mijn schouder en 2 jaar na de operatie kon ik mijn schouder weer fatsoenlijk gebruiken zonder
  pijnklachten.
  Niet lang daarna begon ik mijn andere schouder te voelen, en daar heb ik een poosje fysiotherapie voor gehad. Met de pijn is te leven en wordt nu ook niet erger.
  Maar nu heb ik sinds een paar weken last van mijn rechter heup. Dezelfde pijnklachten als in mijn schouders. Nu wandel ik heel erg veel, maar dan heb ik er geen last van.
  Ik heb er voornamelijk last van bij het in en uitstappen van de auto en ‘s nachts wordt ik wakker van de pijn. Als ik dan op mijn rug ga liggen, dan zwakt de pijn weer af.
  Het maakt niet uit of ik wel of niet gewandeld heb, de pijn is aanwezig ‘s nachts.
  Ik vraag me af of meerder diabeten onder ons hier ook last van hebben en hoe ze daarmee omgaan.

 • Dank Elly voor de reactie, ik zal mijn fysiotherapeut vragen het te testen! Ik merk sowieso dat als ik pijn begin te voelen, dat ik meteen moet stoppen. Alles met mate dan maar ;-). Inmiddels bijna 33 jaar diabetes type 1. De pijn ’s nachts herken ik ook van Carmen. Een paar week rustig aan doen en de pijnplekken vermijden is voor mij het beste werkzaam. Maar ja, ieder mens is anders. En pijn in de heup komt bij mij vanuit de onderrug weet ik inmiddels door ervaring haha. Gelukkig zijn daar deskundige mensen voor om dat te behandelen :-).

  • Bionda

  Klachten kunnen ook veroorzaakt worden door statines(cholesterolverlagende medicijnen)!!!
  Vier zeer informatieve reportages van TROS Radar over statines en cholesterol.https://www.youtube.com/playlist?list=PLxeNMshhLFQI0y-Rfc-Nu2KK7vNdMbJNS

  Statines (cholesterolremmers, cholesterolverlagers, cholesterol verlagende medicijnen) worden zwaar gepromoot, gebruikt door miljoenen mensen en zijn één van de meest voorgeschreven medicijnen. Medische autoriteiten claimen dat statines het risico op hartziekten en beroertes verkleinen omdat ze ‘slechte’ LDL cholesterol verlagen. Maar dit wordt weerlegd door onafhankelijke onderzoeken en statistieken.

  De hypothese is dat ‘slechte’ LDL cholesterol de aderen dichtslibt, wat hartaanvallen en beroertes veroorzaakt. Echter uit medische onderzoeken blijkt:
  1. Mensen met hoge cholesterol leven meestal langer.
  2. Mensen met hartziekten hebben meestal lage cholesterol.
  3. Cholesterol-verlaging leidt niet tot minder hartziekten.
  4. Statines verhogen(!) het risico op hartziekten en beroertes.

  • aakje

  Tai chi helpt mij om het skelet recht en ontspannen te houden, dat scheelt in de pijn van mijn schouders, knieën en heupen.
  En ja, verder de fysio en orthopeed.

  Heeft iemand van jullie toevallig ook last van beknelde zenuwen?

  • Aakje, ik heb neuropathie, dus sowieso last van mijn zenuwbanen.
   Ik deed Qi Gong, terwijl ik zelf yogales gaf. Prachtige combinatie.

  • Carmen

  Aakje, beknelde zenuwen heb ik gehad in beide polsen.
  Het bekende Carpale Tunnel Syndroom.
  Ben er een jaar of 15 geleden aan geopereerd en heb er tot nu toe geen last meer van.

 • Gewrichtsklachten komen bij diabetes helaas dikwijls voor. Naar schatting heeft 30 procent van de mensen met diabetes limited joint mobility. Limited Joint Mobility is een verzamelnaam voor problemen met gewrichten. Het komt vooral voor in de handen, voeten, heupen en schouders. Deze worden stijf en na een tijd ook pijnlijk. Het probleem wordt niet veroorzaakt door de gewrichten, maar door het bindweefsel eromheen.

  Actieplan Limited Joint Mobility in het kort
  Om het te voorkomen:
  ✔ Zorg voor een goede instelling
  Als u er last van hebt:
  ✔ Vraag om goede pijnstilling.
  ✔ Zoek een fysiotherapeut met kennis van Limited Joint Mobility: Massage helpt niet, oefeningen wel.
  ✔ Blijf oefenen. Heb vooral geduld.

  Meer over gewrichtsklachten bij diabetes type 1 kun je ook lezen hier op DiabetesTrefpunt bij de tag ‘Gewrichten

 • Ook ik heb last van mijn gewrichten maar koppel het ook aan de overgang en aan de jaarlijkse griepinjecties. Heb nu 20 jaar diabetes en 20 jaar de griepprik gehaald en dit jaar voor het eerst last van mijn gewrichten. Ik ga altijd naar bed met kersenpitzakken en leg die op mijn pijnlijke benen etc. Warmte doet mij goed. Ook ik slik van A.Vogel de Atrosan tabletten en ga naar een natuurgeneeskundige die de gevolgen van al mijn medicatie-gebruik probeert te neutraliseren.

  sterkte,
  Meriam

 • Meriam,
  Hoe doet de natuurgeneeskundige dat ? Het lijkt mij, je hebt je medicatie nodig, waarom de gevolgen dan weer neutraliseren. Ik heb daar nooit iets over gehoord en ben erg nieuwsgierig van aard. Ik slik zelf uitsluitend supplementen.
  Of zijn het reguliere medicijnen waarvan de bijwerkingen geneutraliseerd worden?

  • Hoi Elly,

   Mijn therapeute probeert het foute van de niet lichaamseigen insuline te neutraliseren. Ze gooien er altijd ’troep’ bij waardoor het beter z’n werk kan doen ….Ik weet niet of ik nog schade ga ondervinden door 20 jaar lang dit te hebben ingespoten maar feit is dat we inderdaad niet zonder kunnen ;-( . Als ik een antibioticakuur heb gehad zet ze ook probiotica (voedingssupplementen) in maar probeert ook de aanslag op het darmsysteem te beperken weer te verbeteren. Algemeen gezegd probeert ze steeds mijn weerstand te versterken waardoor ik beter kan omgaan met negatieve invloeden van buitenaf. Ik ben er inmiddels achter dat ik lichamelijk erg kwetsbaar ben o.a. door het hebben van diabetes. (Ik heb overigens ook seborrhoisch exceem…..) Ze programmeert o.a. buisjes. Ik snap er niks van wat ze doet en volgens haar moet ik dat maar zo laten. Feit is dat ze me helpt om iedere keer weer ondanks mijn lichamelijke ongemakken verder te kunnen door ze te verminderen of weg te nemen. Nu ben ik in de overgang en ook daar weer allerlei problemen van…. Ik heb geaccepteerd dat ik voorlopig elke 2 weken bij haar voor behandeling ga. Mijn gezondheid is me heel wat geld waard.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.