Gezocht: invullers van onderzoek naar yacon knol/wortel • Voeding • Diabetes Trefpunt

Home Forums Voeding Gezocht: invullers van onderzoek naar yacon knol/wortel

Gezocht: invullers van onderzoek naar yacon knol/wortel

Mijn naam is Marieke Verhagen en ik studeer momenteel aan de HAS in Venlo. ik ben bezig met een onderzoek om yacon te vermarkten in nederland. De yacon is nog heel onbekend, terwijl deze knol/wortel eigenlijk hele goede eigenschappen heeft. de yacon is lichtzoet van smaak en kan rauw, gekookt, gedroogd, verwerkt als siroop of jam genuttigd worden. Wat nu interessant is, is dat de zoete smaak afkomstig is van inuline (fructanen). deze zoetstof kan door ons verteringsstelsel niet verteerd worden en heeft dus daarom geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Ik heb een enquête opgesteld om meer inzicht te krijgen in de wensen van mijn mogelijke doelgroep.
https://forms.gle/S5HJLRkYdZhVmFoK6

 • Een knol willen vermarkten als ideale snack voor diabeten roept bij mij wel wat vragen op waarin de vragenlijst niet voorziet. Waarom is het een ideale snack voor diabeten en niet gewoon voor mensen in z’n algemeen? Waarom zou je als je iets wil vermarkten de markt waar je het aanbied bewust zo klein houden dan?

  Over het algemeen denk ik dat diabeten net zo vaak als niet diabeten bij behoefte aan zoetigheid gewoon naar chocola oid hunkeren. Een zoete aardappel of knol zal die hunkering toch niet verminderen?

  • Ben42

  Een knol willen vermarkten als ideale snack voor diabeten roept bij mij wel wat vragen op waarin de vragenlijst niet voorziet. Waarom is het een ideale snack voor diabeten en niet gewoon voor mensen in z’n algemeen? Waarom zou je als je iets wil vermarkten de markt waar je het aanbied bewust zo klein houden dan?

  Over het algemeen denk ik dat diabeten net zo vaak als niet diabeten bij behoefte aan zoetigheid gewoon naar chocola oid hunkeren. Een zoete aardappel of knol zal die hunkering toch niet verminderen?

  Vul voor de ‘knol’ lightfrisdranken is en veel van de vragen hierboven worden beantwoord. Als diabeet drink ik alleen in het geval van een hypo een gesuikerde frisdrank. Met andere woorden lightfrisdranken zie ik als redelijk ideaal voor diabeten. Niet diabeten drinken veel meer gesuikerde frisdranken.

  En knol met “zoetstof kan door ons verteringsstelsel niet verteerd” zou dus in hetzelfde stramien passen. Minder ideaal voor niet diabeten en voor diabeten misschien een aardige aanvullen.

  Maar niet alle zoetstoffen ervaar ik als prettig (splenda/stevia hoe natuurlijk ook, ervaar ik niet als fijn). Voor de knol zou hetzelfde kunnen gelden. Beide kanten op kan prettig smaken en ook minder prettig. Als de koolhydraten daarbij minder zijn is dat misschien mooi meegenomen.

  Ken ik de knol ? Nee. Weet ik er meer van ? Nee.
  Maar ik zou me kunnen voorstellen dat dit wat is voor mensen die zich strikt aan de suikeriname willen houden.

  Ben

 • Het pruduct de yacon wortel en ook de bewerkte producten liggen al een tijd in de de eco/natuurwinkels te koop en worden dus dan ook al lokaal/beperkt gekweekt.

  Voor mij zelf zie ik niet de toegevoegde waarde ?
  Duur en voor “beperkte” groep verkrijgbaar/betaalbaar.

  Groet 6feet10

 • De Yacon wortel bestaat voor 35% uit fructose (waar de zoete smaak vandaan komt) en dat is een erg slechte keuze voor een diabeet. Yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] chemical composition and use – a review
  Er zit ook inuline in, maar veel minder dan fructose.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.