FreeStyle Libre

Gezonder door scannen? We zoeken het uit!

Directeur DVN:

Olof King is directeur van Diabetesvereniging Nederland.

VINGERPRIKKEN RAAKT UIT DE GRATIE

Je merkt het aan alles en iedereen: we hebben het een beetje gehad met het aloude vingerprikken en de ouderwetse strips. Vergis je niet, begin jaren 80 van de vorige eeuw was de draagbare bloedglucosemeter een waanzinnige verbetering. Maar het lijkt of de tijd sindsdien heeft stilgestaan. Nog steeds prikken honderdduizenden kinderen en volwassenen dagelijks meerdere malen in hun vingers. Het systeem is zeker nauwkeuriger geworden, maar is in wezen niet anders dan 35 jaar geleden. Het grote nadeel van de strips is dat de metingen alleen inzicht geven in je waarden op die paar momenten waarop je meet. Wat er tussen die enkele meetpunten is gebeurd met de glucosewaarde, dat blijft slechts gokken. En of je glucosewaarde op dat moment daalt of stijgt? Dat weet je ook niet….

DE MEERWAARDE VAN CGM

Er zijn andere methodieken die je meer inzicht geven in wat er zich in je lichaam afspeelt, en dus hoe je daar op kunt inspelen. En dat is zeker niet alleen de veelbesproken FreeStyle Libre, maar bijvoorbeeld ook de continue glucosesensor (o.a. Dexcom, Abbott en Medtronic) en de insulinepomp die door een glucosesensor tijdig gestopt kan worden als een hypo dreigt. Onlangs publiceerde Diabeter een mooi overzicht van de verschillende technieken en de voor- en nadelen die deze met zich meebrengen, zie https://diabeter.nl/nl/nieuws/de-toekomst-van-glucosemeter-en-glucoseregelen/

METEN IS WETEN, SCANNEN IS PLANNEN

De meer geavanceerde methodes leveren niet alleen veel minder ergernis, geknoei met bloed, ongemak en pijn op dan het aloude vingerprikken. Ze geven ook nog eens veel meer inzicht. Door trendpijlen naast de actuele waarde te tonen, en het glucoseprofiel in de uren ervoor. Bloedglucose meten is weten, maar scannen is plannen! Door de sensor te scannen, kan je anticiperend plannen. Ze zijn echter ook duurder – en soms heel veel duurder – dan de strips.

ZiN wil bewijzen zien voor gezondheidswinst

Op dit moment is vergoeding afhankelijk van de afspraken tussen individuele zorgverzekeraars en klinieken. Je bent dus enigszins afhankelijk van willekeur. Om een ruimere vergoeding van deze methodes tot stand te brengen willen zorgverzekeraars en het Zorginstituut Nederland meer bewijzen zien voor de “gezondheidswinst”. DVN zet zich in voor het verkrijgen van deze bewijzen, samen met zorgaanbieders als Diabeter en Isala. Volg onze inspanningen via DVN.nl, social media en Trefpunt. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

  • Anoniem
  • Inactief

  Bij diabetes2 type a (30% van de diabetici2) is continu meten zinloos. De alvleesklier heeft maar een beetje extra insuline met een vast aantal eenheden per dag nodig. Eenmaal ingesteld is controle nooit meer nodig. Voor mijn diabetscontrole 2 x jaarlijks, stel ik mijn avond (22:00 uur) niveau op 10-12. Dan ligt mijn nuchter suiker op 5,8 – 6,8.
  Verder reageert mijn alvleesklier normaal op aangeboden suikers.
  Orale medicatie (metformine, gliclazide enz) is zinloos en schadelijk voor de gezondheid. Geen huisarts die dat weet. De NHG (Ned. Genootsch. Huisartsen) kan geen waarschuwing doen uitgaan.
  Voor mijn informatie heb ik een metformineforum (ja! die bestaat) geraadpleegd en kwam tot bovenstaande bevindingen.

  De enigen die van het probleem met metformine afweten is Geriatrie Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Maar die stellen dat Huisartsen dit allang weten.

 • Ik wil hier ook iets over zeggen dat belangrijk voor de toekomst is!

  Ik zou willen dat de DVN wat agressiever is met het verkrijgen van een CGM want als je er te lang mee wacht kan een toekomstige pomp heel moeilijk te verkrijgen zijn nl. de kunstmatige alvleesklier. Als je daar te lang mee wacht visser we weer achter het net.

  S.V.P. ga hier over in gesprek!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Anoniem
  • Inactief

  @Devla000

  Eet jij dan een vast aantal gram koolhydraten per maaltijd? Ik vind dat elke type diabeet recht heeft op een zo normaal mogelijk leven. Voor mij houdt dat in dat je vrij kunt bepalen hoeveel khs je eet, dat gaat niet met een vast spuitschema. Ook als je af wilt vallen en erg oplet hoeveel je eet, zal je bls voor de maaltijd niet altijd hetzelfde zijn en kan een correctiehoeveelheid insuline naast het aantal eenheden voor de khs in je maaltijd wenselijk zijn.

  Een vast eetschema met vaste hoeveelheden insuline is behoorlijk achterhaald. Je kunt dan niet corrigeren en je mag dan nooit eens een extraatje nemen waarvoor je moet spuiten.

  Ik vraag me af hoeveel mensen dat zo doen. Je kan daar natuurlijk voor kiezen, dat staat iedereen vrij. Maar bij een minder streng regime, kan een FSL zeker meerwaarde hebben.

  • Anoniem
  • Inactief

  @Mir69.
  Bedankt voor je reactie en bezorgdheid.
  Maar bij mijn type diabetes (2a), komt de alvleesklier een vaste hoeveelheid insuline tekort. Dat moet je aanvullen met ook een vast aantal eenheden insuline per dag. Veder werkt de alvleesklier naar behoren en regelt de suiker adequaat en onafhankelijk van de calorie inhoud van het voedsel.

  Het enige nadeel van insuline is de kans op een hypo ,maar die is bij orale medicatie veel groter.
  Maar die hypo voel je lang van tevoren aankomen en is dus makkelijk te corrigeren.

  • Anoniem
  • Inactief

  @devla000

  Leg me dat toch nog eens uit als je dat wilt.

  Volgens mij kent een alvleeskliwr geen standaard afstelling. Maar 1% van de alvleesklier is verantwoordelijk voor de suikerhuishouding, de rest voor allerlei andere processen in de spijsvertering. Alleen al het deel suikerhuishouding is een ingewikkeld proces en op geen moment van de dag gelijk. Er zijn zoveel factoren die bepalen wat je alvleesklier moet doen om je bls binnen de range te houden: aantal snelle/trage khs (al dan niet icm vetten, eiwitten en vezels) , inspanning/gebrek aan inspanning, stress, hormonen, ziekte etc etc. Zo kan ik nog wel even doorgaan. En dat geldt voor alle types diabetes. Zelfs bij t1 zit er een verloop in het uitvallen van de pancreas, van de zg honeymoonfase naar het moment dat de alvleesklier practisch niks meer doet. En ook dat verschilt weer per persoon.

  Hoe stel jij vast/heb je laten vaststellen hoeveel eenheden insuline jouw alvleesklier te weinig maakt? En dan ga je er dus ook vanuit dat jouw lichaam elke dag precies evenveel (stress)hormoon teveel aanmaakt waardoor je alvleesklier net precies die paar eenheden insuline te weinig aanmaakt die jij nu aanvult met een vast aantal eenheden insuline per dag. Dat schreef je ergens anders. En waar komt dan een hypo vandaan als je precies het aantal eenheden insuline spuit dat jouw pancreas tekort aanmaakt? Dan zou je geen hypo krijgen toch?

  Ik kan het even niet volgen.

   • andrew

   @mir69

   klopt

  • Jannie

  Ik ben al een tijdje een zelf betalende gebruiker van de FreeStyle Libre, en het is een innovatief begin van prikloos je glucosewaarden meten. Ik lees alleen maar halleluja verhalen, maar de eerlijkheid gebied om toch ook wel melden dat er ook enkele minpuntjes zijn. Het is mij o.a. gebleken dat er weinig of geen onderzoek gedaan is naar de invloed van allerlei andere medicaties, zelf gebruik ik bijvoorbeeld Butrans pleisters en als die op de zelfde arm zitten als de sensor krijg ik heel afwijkende glucosewaardes. Ik heb daarover mat de Firma Abbott telefonisch contact gehad en daar konden ze niets over zeggen want daar was geen onderzoek naar gedaan. Verder heb ik enkele weken de sensor gebruikt en gelijktijdig met mijn Accu-Chek mobile getest en in de meeste gevallen kwam de sensor met lagere glucose waardes dan de Accu-Chek, soms was het verschil wel 30%.
  Verder is het ook niet duidelijk bij welke afvalstroom ik de sensor kan weggooien, er zit in de plastic behuizing een stuk elektronica in en een batterij die ik niet kan verwijderen. Van de ene kant is het biohazard afval maar daar hoort die elektronica en de batterij niet thuis, en bij de batterijen hoort die ook niet thuis door de biohazard en de elektronica. Als het ontwerp aangepast zou worden dat je de sensor na gebruik uit elkaar kan halen en de diverse onderdelen met de juiste afvalstroom kan afvoeren zou mooi zijn. Verder hebben we nog de applicator, die voor eenmalig gebruik is ontworpen. Het is een veer in een kunststof behuizing die eigenlijk voor meermalig gebruik ontworpen zou moeten zijn, op een af andere manier zou het toch te maken moeten zijn dat je de veer opnieuw kan spannen, hierdoor zou alles ook een stuk goedkoper kunnen worden en ook de berg plastic afval beduidend kleiner.

  • andrew

  de freestyle libre is echt super even scannen klaar
  voordeel hier van is je kan zo veel beter je glucose in gaten houden en een zwaren hypo / hyper verkomen
  praat uit ervaring heb een keer 34.4 gehad goed dat was in de prik tijd
  zit nu gemideld 6.8 en hypo zijn ook veel minder
  5 0ver 7 dagen
  ik had soms wel 5 op een dag wel ligt dan maar het zijn hypos
  alleen zijn sennor wel duur 59,95 euro voor 2 weken
  dus +- 120 voor mnd
  goedkoper als daxcom g4 3900 euro per jaar in sensor van deze kost +- 75 euro
  gaat 1 week mee

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.