Home Forums Bewegen Glucagon bij hypo na het sporten?

Glucagon bij hypo na het sporten?

Mijn man heeft de laatste 2 weken al drie keer ’s nachts een heftige hypo na het sporten gehad. Ik word dan wakker omdat hij ligt te schudden tijdens het insult (rond 01.00 uur). Tot nu toe kon ik hem weer bij positieven krijgen met sportgel (zakje met stroperige dextrogel) die ik in de wangzak aanbreng. Zou een glucagonspuit werken, als hij overdag veel gesport heeft? Of is de levervoorraad dan teveel uitgeput, net als na alcoholgebruik?

Ter aanvulling:
De hypo’s kwamen steeds na een dag wandelen (22 km) of nadat hij s middags een lange afstand had hardgelopen (15 km en meer). Hij heeft een pomp (Omnipod) die hij instelt op de activiteit (basaal wordt dan 1/3 bij de dagwandelingen en 1/2 bij het hardlopen). Mijn man snoept ’s avonds graag en checkt dan voor het slapen gaan zijn bloedsuiker. Ik vermoed dat hij dan overcorrigeert (en de koolhydraten verkeerd inschat) of misschien geeft de pomp een verkeerd advies omdat de suikerspiegel blijft dalen na het sporten?)

  • Frankvo

  Hij moet ff contact op nemen met zijn DVK. Dit is een probleem waarvoor de DVK zijn opgeleid.

 • Hallo vrouw van diabetespatient,
  Wat heftig voor jou om dit meerdere keren mee te maken.
  Ik denk dat je zelf al voor een groot deel invult wat een oorzaak zou kunnen zijn. Het lijkt me noodzakelijk dat hij snel een afspraak maakt met zijn behandelaar om dit te bespreken. Het liefst met jou erbij.
  Ikzelf ben 1 x in een heftig insult beland. Voor mijn partner was dit traumatisch. Maar zelf heb ik er niks van meegekregen.
  Heel veel sterkte, en hopelijk kunnen jullie gauw een afspraak (met goede adviezen om deze ernstige hypo’s in de nabije toekomst te voorkomen) maken.
  Misschien kan hij tot die tijd (na intensief sporten) de wekker zetten om tussendoor even te prikken en tijdig te kunnen handelen.

 • @ Vrouwvandiabetespatient; Dat is flink schrikken voor jou. Wat voor insulinepomp gebruikt je man? Is dit een pomp die ook de bloedsuikers meet en bij een te lage waarde de insulinetoevoer tijdelijk stagneert?

  Met wat voor waarde gaat je man naar bed? Met een waarde rond de 8 moet het goed gaan. En halverwege de nacht, “Call of mother Nature” controleert je man dan ook?

  Door ervaring ben ik er achter gekomen dat tijdens sporten mijn bloedjes altijd behoorlijk zakken.
  Wanneer ik er met de racefiets er op uittrek heb ik altijd een rugtas met de nodige proviand bij me.

  De DvK moet jullie zeker van de benodigde informatie kunnen voorzien.

  Succes!

 • De oplossing hiervoor ligt niet bij een glucagonspuit.

  Maar mocht hij ooit buiten bewustzijn raken, dan kan een glucagon injectie zeker helpen, mits u weet hoe u dit moet toedienen.

  Inderdaad even contact opnemen met de diabetesverpleegkundige en sowieso snel even bellen met het telefonisch spreekuur als dat kan. Tot die tijd zou ik zeker voorzichtig wat minder corrigeren in de avond.

  Sport kan nog lang doorwerken. Als ik sport halveer ik ’s avonds de insulinedosering voor het tussendoortje. Wat werkt verschilt per persoon.

 • de dvk is een aanspreekpunt hiervoor, maar je kunt zelf ook actie ondernemen.

  Ja sporten werkt na, dat wil zeggen dat als hij iedere keer laag zit tijdens het slapen nadat hij gesport heeft je de pomp ’s nachts minder moet zetten.

  het probleem is ook dat hij graag snoept, nou zit daar ook een probleem is, zijn het langzame of snelle koolhydraten, chocolade is bijvoorbeeld langzaam, je kunt dus experimenteren met een stukje chocolade te nemen voor het slapen gaan maar je moet ook goed weten wat je gegeten hebt, daarvoor is weer een dietiste die bekend is met diabetes handig.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.