Home Forums Nieuw met diabetes Glucient

 • Border

Glucient

Glucient zou vanaf september in Nederland op de markt komen. Is in februari goedgekeurd. Nu hoor ik van iemand die het middel voorgeschreven heeft gekregen van de internist dat ze van de apotheek bericht heeft gehad dat het voorlopig toch niet in Nederland op de markt komt. De berichten uit bijvoorbeeld UK zijn goed. Het zou een grote verbetering zijn t.o.v. de huidige metformine omdat het een langzame afgifte medicatie is. Iemand hier al ervaring mee, of iets over gehoord? Ik vind het erg teleurstellend. Ik heb ook veel darmklachten van de metformine.

 • Als ik dat zo lees, is het nog steeds Metformine, maar dan met vertraagde afgifte. Er zijn ook aardig wat bijwerkingen, vooral nierfunctie.
  https://www.medicines.org.uk/emc/medicine/24978/SPC/Glucient+SR+500+mg+prolonged-release+tablets/
  https://db.cbg-meb.nl/ords/f?p=111:3:0:ATC:NO::P0_DOMAIN,P0_LANG,P3_RVG1:H,NL,121458
  Het is nu goedgekeurd, maar nog niet uitgegeven en zeker nog niet vergoed door de zorgverzekeraars.
  Goedgekeurd betekent ook niet dat de fabrikant de Nederlandse markt interessant genoeg vindt om te leveren. Meestal wordt Nederland als een oninteressante markt gezien.

  Ik had ook heel veel darmklachten en ken een aantal mensen met hetzelfde probleem.
  Mijn toenmalige dvk ontkende dat Metformine bijwerkingen had, maar ik durfde de deur niet meer uit. Te vaak “ongelukjes”.

  Ik zie dat de DVN in februari over Glucient berichtte, maar daarna is het ook stil geworden. Lijkt me niet dat het op korte termijn beschikbaar is.

  • Omdat ik veel darmproblemen had met “ongelukjes”ben ik een maand geleden van Metformine 2xdgs8.50 +1×dgs 500 mg overgegaan op GlucientSR. (Vertraagde afgifte)Eenmaal daags 2000mg. Na ongeveer 4 weken met wisselende waarden, maar totaal geen darmproblemen begonnen ze weer. Tot mijn grote teleurstelling opnieuw. Ik ga nu beginnen met s’morgens bij de maaltijd 1000 mg en s’avonds bij de maaltijd 1000mg. Kijken hoe dit gaat.Deze uitvoering wordt nu trouwens wel vergoed door de ziektekostenverzekering (Unive).

  • Border

  Ik ben nu sinds een aantal maanden overgestapt op Glucient en het is een wereld van verschil. Eerst durfde ik niet de deur uit met de metformine. Op vakantie als ik lange wandelingen ging maken, sloeg ik mijn medicatie over, zoveel darmklachten had ik. Nu helemaal geen last meer van. Is gewoon in Nederland verkrijgbaar.

 • Zin er nog meer mensen die dit medicijn Glucient gebruiken en hoe bevalt het?

 • If glucient becomes a craze and the Dutch prevent it, why don’t we get it from abroad, especially online medicine sites like medicine.uk, muabanthuoctay.com, …..

 • Ik merk dat er nog zóveel onbekend is over de werking van diabetesmedicijnen. Ben zelf (pas)1 week geleden met 2000 mg Glucient begonnen plus 30 mg glucazide na jaren Metformine met directe afgifte plus Tolbutamide. Kan er dus nog niet veel over zeggen. Maar wat ik overal mis, is meer informatie over de werking van medicijnen ipv de overvloed aan info over bijwerkingen.

   • Ben55

   Goedemiddag Tineke,

   Ik kijk altijd op apotheek.nl
   Daar staan niet alleen de bijwerkingen maar ook wat het middel doet.
   In dit geval is de werkzame stof ‘Metformine’ en staat de werking beschreven evenals de bijwerkingen en hoe te gebruiken.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.