Home Forums Bewegen Glucose hoog na sporten

Glucose hoog na sporten

Ik heb diabetes type 2 en slik sinds enige jaren metformine. Eerst 3 en nu 2 per dag. Sinds kort ben ik regelmatig mijn suikerwaarden aan het meten omdat ik met een koolhydraat beperkt dieet ben gestart. Ook ben ik sinds enige maanden aan het sporten/dansen. 2x per week doe ik aan Zumba. Tot mijn grote schrik stijgt mijn glucose dan i.p.v. zoals je zou verwachten dat hij daalt. Zojuist was hij 14.3 na een uur Zumba. Normaliter is mijn glucosewaarde vrij stabiel. Wat kan hier de oorzaak van zijn? 1 1/2 uur later is de waarde gedaald naar 6,2.

  • BertR

  Met het omzetten van vetten in suikers heeft de lever nogal wat moeite. Zodra het lichaam dus meer glucose verbruikt kan je aardig laag komen te zitten. In dat geval geeft de alvleesklier glucagon af. De lever reageert dan door het in de bloedbaan brengen van de voorraad opgeslagen glycogeen, een meervoudige type suiker. Het gevolg is dan dat de glucosespiegel behoorlijk stijgt. Hierdoor is je lichaam in staat om tijdelijk meer/beter te presteren.
  Daarna heeft de lever (en de spieren) weer een behoorlijke tijd nodig om de verbruikte glycogeen aan te vullen.
  Bij langdurig sport zul je merken dat op een gegeven moment er een hypo gaat dreigen als je geen banaan of zo eet.

  Groet,

  Bert

 • Ik had hetzelfde. Verhoogde bloedsuikerwaarden, in plaats van lagere. 1x per week een uur COPD krachtraining.
  Mijn fysio legde me uit dat je adrenaline aanmaakt als je sport en dat dat bloedsuikerverhogend werkt.

  Adrenaline
  Het hormoon adrenaline is ook van invloed op de bloedsuikerspiegel. Adrenaline komt erg veel vrij bij angst en stress, maar ook bij woede, kou, hitte, pijn en fysieke arbeid. Adrenaline wordt ook wel het vecht- en vluchthormoon genoemd. Adrenaline stimuleert processen ten behoeve van de dissimilatie. Zo wordt de hartslagfrequentie verhoogt, worden de slagadertjes verwijd, worden de bronchiën verwijd en wordt de afgifte van glucose aan het bloed door de lever bevorderd. Het glucosegehalte in het bloed zal dan dus toenemen.

 • Je moet dan minder metformine innemen als je waardes te hoog zijn na het sporten. Heb geen goede ervaring met metformine. Mijn suikers bleven hoog en kreeg maag en darmklachten daarvan. zou ermee stoppen . ik neem ze ook niet meer in!!!Heb nu insuline novoparid en langwerkende levemir!!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.