Home Forums Bloedsuikerwaarden Glucose nuchter en niet nuchter zijn totaal anders

 • Fiep

Glucose nuchter en niet nuchter zijn totaal anders

Hallo,

Ik ben nieuw hier.
Ik heb een vraag en ben benieuwd of iemand zich daarin herkent. Ik ben een vrouw van bijna 39 en voel me al een aantal weken niet lekker. Weinig energie en een vervelend gevoel in mijn maag (licht misselijk) en wat gewichtverlies (2-3 kilo in 2 maanden zonder dieet).

Nu is er een algemeen bloedonderzoek gedaan waar te zien was dat het glucose (niet nuchter) 11.2 is. Ik kreeg de diagnose diabetes en een startdosis van 500 mg metformine (zodat ik me vast wat beter zou voelen). Omdat ik een normaal BMI heb en qua leeftijd niet in het plaatje type 2 pas, is er aanvullend bloedonderzoek gedaan waarbij het cholesterol, GAD 65 (verdenking type LADA) en het glucose op nuchtere maag is gemeten. De GAD65 is nog niet binnen, de rest zojuist. Cholesterol is prima en glucose nuchter is 5. Dus gewoon normaal.

Ik heb pas over 2 weken een vervolgafspraak dus heb gebeld of ik überhaupt de metformine nog moest slikken. Antwoord was ja, daarna werd ik teruggebeld, stop toch maar even tot de vervolgafspraak.

En nu weet ik het even niet meer.. voel me nog steeds niet lekker en weet niet of het nu wel of geen diabetes is. En zit dus voorlopig nog in onzekerheid. Komen dit soort waarden vaker voor?
Alvast bedankt.

  • Fiep

  Het HbA1c was overigens 29, deze is ook gemeten.

 • Lastig, je zou de huisarts kunnen vragen of ze een leenmeter hebben, zodat je zelf een aantal keren je bloedsuikerwaarden kan meten en bijhouden wat je eet en drinkt. Dan weet je tenminste wat meer.

  • Fiep

  Hoi Yvonne,

  Mijn vader heeft ook diabetes (type 1) en hij heeft meerdere meters, dus daar ga ik er inderdaad maar eentje van gebruiken.

  • Vetje74

  Ja, meten is weten! Even de uitslagen afwachten,dan weet je het zeker. Het zou een voorstadium kunnen zijn, maar hoeft niet. Mijn dvk vertelde zelf alle meetinstrumenten uitgeprobeerd te hebben en had toen ook een hoge waarde na het eten. Zij heeft geen diabetes. Het wil dus niet meteen zeggen dat je diabetes hebt. Je kan je ook onwel voelen door bv een onzichtbare infectie, zoals een blaasontsteking oid..
  Hopelijk krijg je snel duidelijkheid
  Mvg

  • Ard-Jan

  Hallo Fiep,

  Ik ben geen arts, medicus o.i.d.
  Maar wel ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.
  Maar als je Hba1c 29, is kan er geen sprake zijn van diabetes, omdat als de Hba1c hoger is dan 42 word je bestempeld als officieel diabetes, mijn Hba1c is nu al maanden 38, ik had voorheen diabetes type 2, maar ik heb het weten om te keren, dus 29 is een super goede waarde.

  • Hoii Ard Jan,

   Ik heb zelf ook diabetes en ik heb mijn hba1c drie en een half jaar rond de 28 kunnen houden doormiddel van voeding.
   Gaande weg door stress en een virusinfectie is het afgelopen met de pret en ben ik inmiddels afhankelijk geworden van externe insuline. LADA.

   Ik wil er goed bedoeld mee aangeven dat ondanks de hba1c zeer gezond kan over komen er weldegelijk iets aan de hand kan zijn.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.