Home Forums Nieuw met diabetes Glucose pieken na het eten

Glucose pieken na het eten

Sinds mijn T2 diagnose hoor ik van zo veel mensen “oh ja ik ook, valt allemaal wel mee hoor”. Zo voelt het voor mij nog heel zeker niet. Heel veel mensen slikken hun metformine en drinken zero drankjes, en daarmee blijft hun A1c op een goed niveau.

Omdat ik zo ingesteld ben, begon ik te lezen. Het is niet dat ik doktoren niet vertrouw, maar als ik zelf ook kennis in huis heb dan kan ik een beter gesprek met mijn artsen voeren vind ik. Eén van de dingen die ik regelmatig in boeken en op forums tegen kom is dit: “je nuchtere bloedglucose en A1c zeggen niet alles, je moet er OOK voor zorgen dat je maaltijd-gerelateerde pieken laag blijven” … maar tot op heden heb ik nog niemand met T2 gesproken die dat ook doet.

Herkent iemand dit? Lees ik de verkeerde boeken?

  • daven

  Volg mijn topic ,ik ga mijn hb1c verlagen in 6 maanden van 95 naar minimaal 52 ,zonder medicatie ! Momenteel doe ik omad ( 1 maaltijd per dag ,koolhydratenarm alleen groenten ,mag zoveel als je wilt ,veel vetten die haal ik uit roomboter en bak in ghee boter en matig eiwitten ) Je moet je aantal maaltijden langzaam afbouwen ! door intermittend fasting . Dit verbeterd je insulineresistentie ! Als je hiermee aan de slag gaat ,zie je dat je bloedsuikers na een maaltijd normaliseren (je eet tenslotte ook geen slechte suikers meer,dit is vergif ) Ik volg veel dr berg filmpjes op you tube die zijn duidelijk ! Let op dit is geen makkelijk dieet (2 maaltijden per dag is ook mogelijk) en kost discipline ! Nogmaals ik gebruik geen medicijnen ,dus als je dit gaat doen en je slikt medicatie doe het onder professionele begeleding !

  Iedereen doet het op zijn eigen manier en andere slikken liever medicatie ,of spuiten insuline .1 ding kan ik je op die manier verzekeren je diabetes zal blijven en niet verbeteren ! Sterker nog alleen maar verslechteren ,je begint met 1 pilletje ,dan 2 pilletjes dan een andere erbij en tenslotte zit je aan de insuline . Kortom je diabetes wordt alleen maar erger ! Maar goed ik ga niet over andermans keuze en heb respect voor iedereen zijn eigen keuze ! Dus zolang je ongezonde koolhydraten blijft eten ,ga je nooit de (hoge) pieken na je maaltijden eruit krijgen ! Dus wat doen de dokters die geven je medicatie en tenslotte insuline wat je insulineresisstentie alleen maar verergerd ! (met alle complicties vandien )

  note : zie filmpjes in mijn topic van dr Berg ,zo leerzaam !👌

  • @daven:
   Bedankt voor je reactie.

   Ik doe ook IF (18:6), low carb, ken Dr. Berg, etc.

   Mijn vraag was niet specifiek op mijn situatie, maar meer in het algemeen een observatie over waarom zo weinig mensen zich druk lijken te maken om de pieken na de maaltijd … of dat ik me dit alleen maar inbeeld.

 • Neen, je leest zeker niet de verkeerde boeken. Je vindt veel nuttige en betrouwbare informatie op de websites van DVN, het Diabetesfonds en de Bas van der Goor stichting. Die worden overigens in het voorjaar samengevoegd tot één website. Met een lage nuchtere waarde (onder de 8 voor mensen met diabetes) en een goede gemiddelde hba1c (onder de 53) ben je wel op de goede weg. Maar dat zegt nog niet alles over het gemiddelde op de dag. Regelmatig bewegen (kleine zaken als de trap nemen ipv de lift of bijv een verdieping eerder uitstappen en dat langzaam opbouwen, niet de hele middag stilzitten) en verdiep je vooral in de snelle en langzame koolhydraten. Deze bijv https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/over-koolhydraten#:~:text=Langzame%20koolhydraten%20worden%20door%20je,over%20het%20algemeen%20meer%20vezels.

  • @yvonne:
   Bedankt voor je reactie.

   Mijn vraag was misschien onduidelijk. Ik was meer benieuwd of anderen ook herkennen wat ik zie, dat veel T2 diabeten zich niet zo druk maken om de pieken en dat veel artsen er ook niet zo hard op hameren.

   Dat is namelijk wat ik voel, en ik begon me af te vragen of ik mezelf nou onnodig gek aan het maken was.

   Over de ’trage koolhydraten’ wist ik inderdaad al. Maar bedankt voor je advies! Jaren geleden (en jaren voor mijn diagnose) geleerd uit het boek “4-hour body” van Tim Ferris. De (Engelstalige) boeken van Jenny Ruhl die specifiek over diabetes gaan zijn een openbaring voor mij geweest. Zo ontzettend veel geleerd daarvan!!!

  • daven

  Dit is persoonlijk ,ik maak me er niet druk om ,omdat ik er op dat moment niets van merk ,heb niet eens een meter thuis ! Pas na een hartinfact ben ik weer beter op gaan letten ,maar dit verwatert ook weer en langzaam sluipen de ongezonde dingen er weer in .(diabetes burn out?) Momenteel heb ik het roer weer omgegooid en heb ik me een doel voor ogen gesteld en tot nu toe 1 x de mis ingegaan en het werdt meteen afgestraft met een 16,2 (op mijn sensor ,dus waarschijnlijk nog wel hoger ) Maar kan niet zeggen dat ik me dan druk maak,waarom zou ik ook? je kunt het toch niet meer veranderen en in mijn geval is het mijn eigen schuld ,dus dan moet ik ook niet zeuren ! Voorheen zat ik op mijn werk vaker rond de 22 en dan nog maakte ik me niet druk 😜 Ik heb een keer meen 28 nog wat gehad (bij een infectie ) ,of ik naar het ziekenhuis wou komen ! Heb gezegd ik drink wel wat meer water en kijk het nog wel aan !(had wel al een kuur gekregen )
  Ik ken een patient die had 31 en dronk gewoon cola (met suiker ) omdat hij dorst had en wou geen extra medicatie gespoten hebben . Denk dat je karakter ook wel een grote rol hierin meespeelt . Ik ben iemand ik weet wat goed en slecht is voor mijn diabetes ,hou ik me er niet aan en heb ik een hba1c van 95 tja dan moet ik ook niet klagen en krijg ik weer een hartinfact tja dan is het mijn eigen schuld ,maar mij hoor je dan ook niet klagen erover !
  Laat staan dat ik me erover druk maak ,ik maak me pas druk als het te laat is !😁

  Me druk maken is niet goed voor mijn suikers of voor mijn hart. 🙏

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.