Home Forums Nieuw met diabetes Kan iemand me meer vertellen over glucose waardes

Kan iemand me meer vertellen over glucose waardes

Hallo, heb me net hier aangemeld, nadat ik gisteren van de praktijkondersteuner van mijn huisarts te horen heb gekregen dat ik Diabetes 2 heb. Kan iemand mij iets meer vertellen over mijn glucose waardes: Glucose nuchter 7,2 en HbA1c IFCC: 48. De praktijkondersteuner heeft bloed bij me afgenomen (uit de vinger) en dit gemeten met een nieuwe en een oude meter en deze meters wezen beide 6,1 aan.
Moet ik nou eigenlijk al behandeld worden en zo ja waarmee en wanneer en kan ik, als ik nu als de bliksem ga afvallen en meer bewegen e.e.a. weer terugdraaien of zit ik eraan vast?

 • Hoi Zoeteke. Als ik zo je waardes bekijk, zul je nog wel geen medicijnen voor DM krijgen. Je HbA1c is om door een ringetje te halen en die 6.1 is ook niet te hoog. Trouwens is die 6.1 nuchter of niet. Die 7.2 nuchter is wel net iets verhoogd, maar niet heel veel.De waarde 6.1 is inderdaad te hoog voor een niet diabeet, maar voor een diabeet is hij heel netjes. Je zit in het stadium van pre diabetes.
  Als je overgewicht hebt, is het inderdaad verstandig om af tevallen en te bewegen. Grote kans dat je waardes dan weer beter worden.
  Ik zal hier ook nog de waardes zetten die goed zijn voor een diabeet.
  Nuchter: tussen de 4 en de 7
  1,5 – 2 uur na de maaltijd: tussen de 4 en 9
  voor het slapen: tussen de 7 – 9

  Ik vind het wel vreemd dat je POH er verder niets over gezegd heeft. Als je nog vragen hebt, dan stel je ze maar. Daar zijn we voor hier op dit diabetestrefpunt.

 • Hallo moetjeweten,
  Wat fijn dat je zo snel reageert. Al mijn waardes waren nuchter en uiteraard op verschillende dagen. Er is nog geen behandeling ingesteld en in november(!) moet ik weer opnieuw, nuchter, laten prikken. Ik heb vanavond boodschappen gedaan en goed naar de ingrediëntenlijst van de produkten gekeken. Dat deed ik altijd al maar was dan vooral gericht op calorieën. Nu op suiker (en zout want bloeddruk 163/92). Maar ik had zo’n trek en wist niet goed wat ik nu nemen moest dus heb een banaan genomen, barst natuurlijk ook van de suiker (en calorieën!). Ga morgen maar weer met de WeightWatchers beginnen, móet nu van mezelf in ieder geval flink afvallen want veel te zwaar geworden en ik hou zo van lekker eten en drinken, pfff. Maar alles voor het vege lijf hè.
  Ik ben overigens wel blij dat ik deze site heb ontdekt en zal zeker mee blijven lezen en zonodig vragen stellen.

 • Hoi Zoeteke.
  Als jij nu graag wilt afvallen, vind ik het vreemd dat je POH je niet doorgestuurd heeft naar de dieëtist. Ik zou daar zeker overdenken. Zij/hij kan je heel veel vertellen wat je nu beter kunt eten en wat je nu beter niet kunt eten. Als je POH je doorstuurd naar de dieëtist krijg je dat vergoed volgens mij voor je zorgverzekering.
  Even alvast een tip. Aardbeien zijn er nu volop en die kun je beter eten dan een banaan.
  Heel veel succes met de afvalrace.

  • Svennn

  Hoi, ik weet zelf sinds een paar weken dat ik type 2 heb. Dinsdag ga ik naar een diëtist, ik ben wel doorgestuurd door de POH. Ik wil graag afvallen. Ik ga goed opletten en zal de tips hier posten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.