Home Forums Bloedsuikerwaarden Hallo, mijn verhaal en situatie plus vraag

 • stef77

Hallo, mijn verhaal en situatie plus vraag

Beste lotgenoten,

Mijn naam is Stef, ben inmiddels 44 jaar oud en sinds 10 jaar gediagnosticeerd met DM2. Mijn hele verhaal is eigenlijk vrij bizar. Tot mijn 30ste levensjaar alles gezond en wel. Toen ineens virale infectie op mijn hart. Resultaat: nog maar 15% pompcapaciteit (hartfalen). Ik zou niet heel lang meer hebben. Ik heb toen vrij bewust de keuze gemaakt voor plezier ipv gezondheid. Dus veel alcohol, eten en weinig beweging Zo rond mijn 34ste ging het fout mbt de suiker. Ik zat extreem hoog. Dus schrikken, maar ach ja, ik zou nog maximaal tot mijn 40-45 ste hebben met mijn hartfalen dus ik dacht: ik ga niet alles doen om de boel te veranderen, bekijk het maar. Op oude leefstijlvoet doorgegaan totdat: ik in 2015 voor het eerst hoorde dat mijn hart tegen alle andere info die ik had gekregen in, een enorme sprong voorwaarts had gemaakt. Ik had opeens een Ejectiefractie van 50% wat kan worden beschouwd als onder gemiddeld maar zeker niet levensbedreigend (gezond hart is 60%). Bleek dat je met een virale infectie (itt ALLE info die ik in tussenliggende jaren had gehad), kans op herstel van hart gewoon altijd de bedoeling was geweest. Reden van deze clusterfuck: virale infectie is maar in 1-2 % vd gevallen reden voor hartfalen, en dus ging men bij mij uit van de overige 98% vd mensen die niet beter worden (hartaanval of slijtage vanwege ouderdom). Conclusie: ja leuk, maar wat een schande als we het hebben over communicatie ziekenhuizen en cardiologen. Ik was dus inmiddels door mijn leefstijl veel te dik, dronk als een oude oorlogstanker en had nu dus ook nog eens al een aantal jaren ongecontroleerde diabetes.
Sindsdien met veel moeite en vrij veel medicatie een vrij hoge (rond de 10) waarde weten te krijgen tot 2017. Begin 2017 was ik was uitgedroogd door mijn dieet (jojo) gedrag. Acuut nierfalen. Werd opgelost door eigenlijk al mijn hartmedicatie te halveren en mijn 6 x 500 mg metformine tijdelijk te staken. Ik ging toen eenmaal daags 1mg glimepiride slikken. Ik at in het ziekenhuis in de ochtend 2 boterhammen, tussen de middag 2 boterhammen en in de avond een gewoon bordje avondeten. Mijn suiker VLOOG naar beneden. Waarden eigenlijk altijd tussen de 5 en 6. Ik ben sindsdien van de metformine af (nieren weer ok) en een enorme klap afgevallen, ben heel erg bezig met koolhydraatarm (wat niet rijmt met ziekenhuis), vasten, bewegen, noem maar op. Het enige wat ik niet voor elkaar krijg is die regelmaat. Ik ben mijn hele leven al een enorm slechte slaper en krijg het maar niet voor elkaar regelmatig en frequent dagelijks te eten. Is hierdoor nu bijvoorbeeld nu ook weer mijn nuchtere waarde 8.1 vanmorgen? Met andere woorden, zit het dan echt in die regelmaat…? Maakt de koolhydraattoestand relatief weinig uit? Bewegen deed ik in het ziekenhuis ook niet en ik ben nu 75 kilo lichter. En toch.. Ze zijn nooit (op uitzonderingen na) meer zo regelmatig en mooi geweest als die weken in het ziekenhuis. Meestal zo tussen de 8 en de 11 (vd week opeens wel weer een 6.1) zit ik nu. Ik probeer dezelfde regelmaat in het ziekenhuis, maar na een paar dagen kom ik zoveel slaap tekort dat het niet meer te doen is. Iemand een idee, iemand die dit herkend?
Heel verhaal bedankt voor het lezen, ik weet dat ik lang van stof ben excuus hiervoor.

 • Wat een verhaal op verschillende niveaus over veerkracht zeg.

  Nu heeft natuurlijk iedereen z’n verhaal en zijn omstandigheden of zelfs mogelijkheden zelden te vergelijken..

  Ik zou geneigd zijn te zeggen dat het de regelmaat is. Als type 1 lada Registreer ik wel overduidelijk stijgende suiker waarden (in de ochtend) bij onregelmatige of ronduit slechte nachten.

   • stef77

   Dank je wel Koen, ik waardeer zeer dat je dit veerkracht noemt. Misschien heb je nog wel een punt ook. Ik vind mezelf in ieder geval een enorme slappe lul. Hoe dan ook, dank je voor die specifieke woorden.
   Regelmaat ja! Maar ik heb het dan voornamelijk over de regelmaat mbt mijn eetritme door onregelmatige slaap.
   Jij hebt het over onregelmatigheid van je slaap, niet zozeer de eetmomenten. In het ziekenhuis sliep ik net zo goed niet goed, maar was die suiker prachtig (mijn aanname) omdat ik elke dag om 7, 12 en 18 uur klokslag at. Desalniettemin bevestig je wel dat de onregelmatige slaap de grondslag / aanleiding zou kunnen zijn van mijn onregelmatige eettijden en daarmee samenhangende hoge waarden.
   Zeer bedankt voor je reactie.

 • Hallo Stef

  Alles heeft invloed op alles
  Emoties, temperatuur, stress, inspanning, ontspanning, voedsel, hoeveelheden, ziekte, medicijnen, hormonen, etc
  Daarnaast zijn we allemaal verschillend, ieder lichaam reageert net weer even anders.
  De kunst is dan ook de juiste balans voor jouw lichaam te vinden. Om, als het even mis gaat, door bv ziekte of een slechte nacht, weer terug naar die balans te komen.
  Goed van je dat je gezonder bent gaan eten en drinken!
  Toch, om uit te vinden wat voor jou het beste werkt, is regelmaat de basis. Zo leer je jouw diabetes het beste kennen. Dat vergt de nodige discipline.
  Weet je ook waarom het zo moeilijk voor je is om die regelmaat vol te houden? Misschien heb of wil je daar wat ondersteuning bij, een stok achter de deur.
  Niemand is perfect en maakt wel eens een ‘uitstapje’ maar daarna keer je weer terug naar je eigen basis en regelmaat. Het is erg belangrijk om je suikers ,zo goed als mogelijk, in bedwang te houden.
  Bv door samen met je huisarts, een diabetes verpleegkundige en een diëtist een plan/schema op te gaan stellen en bij houden onder welke omstandigheden je suiker goed mee beweegt en wanneer niet. Zo kom je er in grote lijnen achter wat voor jou werkt. Of je medicatie goed is afgestemd, of je voldoende beweegt, etc, etc.
  Met koolhydraatarm of trage koolhydraten en beweging kan je al heel wat invloed uitoefenen op je suikers.
  Maar een goede nachtrust is net zo belangrijk..misschien heb je daar ondersteuning bij nodig, waarom slaap je zo slecht?
  Wat mij helpt is toch die regelmaat. Overdag in beweging zijn en op (bijna) vaste tijden eten. S’avonds bv nog even wandelen en daarna ontspannen voor het slapen gaan. Als ik daar te veel of te vaak van af zou wijken gaat het me een aantal (beroerde) dagen en nachten kosten om weer goed ingesteld te zijn. En op langere termijn nog veel meer ellende. Dat in je achterhoofd zou ook al een stok achter de deur kunnen zijn..Veel succes en gezondheid
  Mvg

   • stef77

   Dank je zeer voor je reactie… :). Ik ben weer een poging aan het wagen inmiddels…

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.