Home Forums Bewegen Hardlopen met insulinepomp – Omnipod

 • AW80

Hardlopen met insulinepomp – Omnipod

Hallo allemaal,

Ik heb al 22 jaar Diabetes en sinds een jaar gebruik ik de Omnipod, voor mij een behoorlijke vooruitgang!!

Ik wil hardlopen (alweer) op gaan pakken. Toen ik insuline injecteerde, had ik ’s nachts heel veel hypo’s na het sporten.
Hierdoor ben ik gestopt met hardlopen en sporten in het algemeen. Nu ik een pomp gebruik, denk ik dat ik een betere controle zou kunnen hebben over mijn suikerspiegel en hypo’s kan voorkomen in de nacht. Hardlopen op een zaterdagochtend durf ik wel aan, dan kan ik mijn spiegel in de gaten houden overdag. Wakker worden met een lage spiegel of broeders op mijn kamer is vreselijk.

Hebben jullie tips voordat ik weer aan de slag ga? Basale hoeveelheid ga ik in ieder geval op 20% zetten 2 uur voordat ik ga lopen. Maar moet ik dan voor of na het avondeten gaan lopen?

Alle tips zijn welkom! Ik zie mijn DVK volgende week en zou het fijn vinden om met wat tips van mede-Diabeten mee te nemen in het gesprek.

Alvast heel erg bedankt voor jullie reacties.

Groetjes, Adam

 • Hoi Adam!

  Allereerst: wat super dat je het hardlopen weer op wil gaan pakken.

  Weer beginnen met sporten is een beetje experimenteren. In het begin zul je vast en zeker te maken krijgen met hypo’s, maar als je hier goed naar kijkt (eventueel samen met je dvk) kun je er iedere keer wat van leren en je instellingen aanpassen op het hardlopen. Langzaam maar zeker leer je op die manier wat voor jou werkt.

  Ik lees dat je vaak na het sporten hypo’s hebt. Wellicht is het dan slim om ook na het sporten je basaal wat lager te zetten en/of minder te bolussen als je wat eet. Helaas gaan dit soort dingen met vallen en opstaan en is het echt iets wat je zelf moet ervaren.

  Het is in ieder geval een goed idee om met je dvk te overleggen. Wij kunnen je hier geen medisch advies over gaan geven ;)

  Sterkte!

 • Misschien de pomp even onderbreken, als je hardloop. of bolussen minder gebruikt.

  • Clover

  Leuk dat je weer gaat sporten. Ik herken je verhaal een beetje. Ik eet s’avonds (bolus minder) en zet mn pomp een uur voor vertrek op -40% tot half in mn rondje (vaak 5km dus +- halfuur tot 45 min totaal met warm-up ed op pad. Voordat ik ga slapen meet ik en corrigeer ik als ik aan de hoge kant zit. S’nachts gaat mn pomp op -10% voor een uur of vijf. Uiteindelijk zal je een beetje moeten uitproberen voor jezelf.

 • Hoi Adam,

  Ik heb ook heel snel hypo’s. Als ik een beetje beweeg kelder ik geheid.

  Wat ik doe is mijn insuline helemaal uitzetten (of lager iig, zoals je zelf al doet). Als ik van tevoren weet dat ik ga bewegen, verlaag ik ook bij het eten mijn bolus al. Het liefst ga ik snel na het eten, zodat ik ook meteen de piek kan wegnemen die ik na het eten vaak heb.

  Tijdens en na het sporten controleer ik om de haverklap, in ieder geval om het half uur, vaak tot twee uur nadat ik gestopt ben. Ik zet het liefst steeds een wekker, want ik heb adhd. Als ik merk dat ik kelder, neem ik wat limonade. Af en toe een paar slokken, kijken wat er gebeurt.

  Best een gedoe als ik het zo opschrijf, maar liever dat dan een hypo, want als je een hypo hebt, ben je er later ook weer gevoeliger voor (en ik word er altijd moe van).

  Één van de 42 factoren die invloed hebben op je waardes is je conditie. Hoe meer je beweegt, hoe beter je conditie wordt en hoe minder last je zult hebben van de hypo’s. (Is de theorie)

  Volgens mij is het ook zo dat als je met regelmaat sport, je lichaam er op gaat anticiperen. Net als dat je gelijkmatigere waardes hebt wanneer je op dezelfde tijden eet elke dag. (Ik vergeet nog wel eens te eten, maar sinds ik diabetes heb laat mijn hypo alarm me wel weten dat het zes uur is haha, als een puppy bij zijn voerbak.)

  Wat ik probeer te zeggen is: geef niet op als je veel hypo’s hebt. Het kan beginnerspech zijn, het kan dat je lichaam moet wennen, het kan dat je zelf manieren moet vinden om ermee om te gaan. Waarschijnlijk allemaal tegelijk.

  Maar je gaat het kunnen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.