Home Forums Lichamelijke complicaties vaatvernauwingen bij diabetes type1

 • lia48

vaatvernauwingen bij diabetes type1

Omdat ik hierover weinig of geen informatie kan vinden heb ik me hier aangemeld.
Ik heb last van vaatvernauwingen en heb daarvoor medicijnen gekregen. Stent of dotteren doen ze (nog) niet. De medicijnen helpen onvoldoende en conditie vliegt achteruit. Daarom ben ik op zoek naar mensen die soortgelijke problemen hebben en hun heil hebben gezocht in het alternatieve circuit, bijvoorbeeld chelatietherapie of een andere therapie. Lijdzaam afwachten kan ik niet opbrengen.
Wie kan mij raden?
Lia

 • Beste Lia,

  Het is lastig om hierin een goed advies te geven. Het alternatieve circuit is vaak niet wetenschappelijk onderbouwd of niet door de instanties goedgekeurd. Daarom is het verstandig om dit te bespreken met uw behandelaar. Veel alternatieve behandelingen geven wel enige verlichting maar zijn geen oplossing voor de lange termijn. Als je er voor kiest om zo’n traject in te gaan is het vooral belangrijk toch naar de aanwijzingen van de hoofdbehandelaar (de eigen arts) te luisteren en niet zo maar stoppen met de medicatie of geen contact meer te hebben met deze behandelaar.

  Niet alle verzekeraars vergoeden de behandelingen van het alternatieve circuit, informeer eerst even bij je verzekeraar.

  Ook is het erg belangrijk dat je je diabetes goed op orde hebt, want schommelende bloedsuikers helpen ook niet bij het houden van een goede conditie. Bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut kan ook een stuk helpen. De doorbloeding zal dan gestimuleerd worden, waardoor zal ook je conditie zal verbeteren.

  Met vriendelijke groet,

  Thijs van Vilsteren, Medewerker Klantenservice/Diabeteslijn van de Diabetesvereniging Nederland

  Leden van Diabetesvereniging Nederland kunnen ons altijd bellen of mailen voor persoonlijk advies. Lid worden? Bel of meld je aan op http://www.dvn.nl

  • Ytsma

  Altijd lastig, ik zou naar je voeding kijken.
  Ga op zoek naar een eetpatroon met heel weinig olie/vetten die ook tevens de cholesterol inname beperkt.

  Zelf geen ervaring met hart problemen wel met type 1

  • marit

  Ik heb ook veel vaatvernauwingen en heb een tijd alternatieve middelen gebruikt tegen aderverkalking enz. Toen kreeg ik toch een cva en ben met het spul gestopt.Ik probeer door mager te eten en te trainen bij de fysio mijn bloedvaten zo goed mogelijk te houden.

 • Beste lia,
  Ik ben 2 weken geleden, ondanks dat ik wekelijk sport bij de fysio, let op voeding en gelukkig niet rook verrast door 2 hartinfarcten, de eerste toevallig opweg naar mijn internist voor een diabetescontrole. Inmiddels ben ik al geopereerd aan mijn hart en ben alweer thuis.
  Mager eten, bewegining, goede instelling is allemaal belangrijk maar diabetespatienten hebben nu eenmaal een groter risico.
  Ik wil je niet deprimeren maar ondanks alle goede instellingen en houdingen is het statisch bewezen dat wij als diabeten nu eenmaal een groot risico lopen. 3 jaar geleden ben ik nog preventief door de molen gegaan bij de cardioloog, toen was er geen reden voor alarm dus het enige dat ik je kan aanraden is, let op de voortekenen en trek tijdig aan de bel.

  Groet Henk (48) sinds 1989 type 1

  • marit

  Wat een tegenvaller Henk, heb je er veel schade door ondervonden? Beterschap!

 • Marit bedankt,

  Schade is er altijd. Er sterft bij elk infarct altijd een deel van het hart af.
  Na de bypass (4 stuks) en hierna nog een 2e operatie omdat er een lek was waardoor de hartzak volliep met bloed en het hart niet meer kon pompen ben je tot niets in staat, mag/kan 6 weken niks doen en hierna 3 maanden revalidatie. Hierna duurt het nog weken voordat je de oude weer bent. Of je dan blijvend schade hebt kun je dan pas ontdekken maar voorlopig ben ik er wel even meer bezig

 • Hoi allemaal,
  Diabetesvereniging Nederland heeft afgelopen week, in samenwerking met de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) en de Hart & Vaatgroep het magazine Reinier&Suzi gemaakt over leven met meerdere van deze aandoeningen. Welke verbanden zijn er tussen diabetes, nieraandoeningen en hart- en vaatziekten? Hoe leven mensen (voluit) met een, twee of zelfs alledrie deze aandoeningen?

  Je kunt het gratis bestellen of online lezen: https://www.dvn.nl/reinier-en-suzi

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.