Home Forums Bloedsuikerwaarden Hba1c

Hba1c

Hallo,

Mijn vader is al langer dan 10 jaar diabetes2 patient en wordt in mei 83. Laatst is bij hem een hba1c van 47 vastgesteld. Door de doktersassistente wordt nu gezegd dat die waarde te laag is en dat hij iets aan zijn medicatie moet aanpassen om de waarden omhoog te krijgen. Ze wil de waarden meer richting de 64 krijgen. Ze was bang dat hij anders s nachts een hypo zou krijgen en in een coma zou raken.

Het klinkt voor mij erg vreemd. Kan iemand mij uitleggen waarom dit moet?

  • Ben42

  Voor veel mensen met diabetes is het nodig om een balans te vinden te veel te hoge waarden en veel te lage waarden, niet iedere diabeet is namelijk stabiel.

  Lage waarden wil je voorkomen, omdat hypo’s vervelend/schadelijk/gevaarlijk kunnen zijn.

  Hoge waarden wil je voorkomen omdat op lange termijn hoge waarden vervelend zijn en de kans op complicaties vergroten.

  DVK (Diabetes Verpleegkundigen) en doktersassistenten/s weten dit en hebben een ‘protocol’ waarbij de risico’s aan beide kanten zo klein mogelijk worden gemaakt. (Voor zover praktisch haalbaar). Voor een diabeet is een HbA1c van 47 laag en wordt automatisch geassocieerd met dat er dan ook lage bloedsuikers zijn. Deze lage bloedsuikers moeten vermeden worden dus moet ook de HbA1c omhoog. Voor iemand die al 83 is, is het risico van lange termijn complicaties minder dan voor jonge mensen en daarom mag de waarde ook wel omhoog.

  Dit is geen reflectie van de situatie waar je vader in zit, maar wel een reflectie hoe er over het algemeen over gedacht wordt. Of deze situatie ook van toepassing is op je vader kan ik dus echt niet beoordelen. Maar misschien kan de doktersassistent(e) dat ook niet en past gewoon het protocol toe.

  Als je vader nooit hypo’s heeft (of heeft gehad) is die waarde van 47 mmol/l een mooie waarde, maar er kan ook niet helemaal uitgesloten worden dat hij toch een aantal hypo’s heeft meegemaakt en nog niet heeft opgemerkt of aan iets anders geweten.

  De redenatie van de assistent(e) kan ik wel volgen, of dit waar is voor je vader kan ik niet beoordelen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • Dankjewel voor de uitgebreide uitleg. De overweging van de doktersassistente is mij nu wel duidelijk. Ze volgt het protocol.

   Wat ik nog niet goed snap is dat 47 voor een diabetes patient te laag is maar voor een gezond iemand eigenlijk nog te hoog. Want in beide gevallen heb je toch pieken en dalen. En ik dacht altijd dat je met behulp van de medicatie de normale situatie probeert na te bootsen.

   In ons geval hebben we besloten om de medicatie niet aan te passen omdat gestart is met een cholesterolmiddel dat de bloedsuiker zal gaan verhogen. Verder heeft hij de laatste jaren geen hypo’s gehad. Wij schatten in dat stel dat t snachts gebeurt, hij t wel merkt omdat hij slecht slaapt.

   Groetjes Mirjam

  • BertW

  @emceebee

  @ben42 heeft je al veel uitgelegd.

  Ter informatie tref je hieronder een link aan met een overzicht van de streefwaardes die men aanhoudt voor o.a. HbA1c etc. Dit is leeftijdsafhankelijk dus voor jullie > 70 jr.

  http://www.diep.info/diabetes-schemas-en-overzichten-algemene-streefwaarden-bij-de-behandeling-van-diabetes

  op de site van DIEP staat natuurlijk nog veel meer informatie over diabetes.

  Gr. Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.