Home Forums Nieuw met diabetes hba1c waarde erg laag

 • howard

hba1c waarde erg laag

Goedemorgen,

Ik vermoed dat ik hypoglycemie heb en heb daarom de librelink (continue meter van je bloedsuiker) 10 dagen geleden aangebracht. Ondertussen 4 hypo’s gehad (3 nachts, zonder alcohol 1 tijdens het nuttigen van 3 witte wijn ) en een HBA1C waarde van 4.7 %, 28 mmol/mol.
Wat is nu het protocol? Waar moet ik me precies zorgen over maken?

thx

 • Beste Howard,

  Dit is wat weinig informatie. Gebruik je insuline of andere medicatie? Is er een diagnose gesteld?

  met vr. groet,
  Yvonne

  • howard

  inderdaad wat kort. Ik ben 48 jaar. erg fit, als ik niet extreem moe ben; hetgeen erg vaak is.

  er is geen diagnose gesteld. ik gebruik geen medicatie. mijn nachtelijke hypo’s blijven steken laag in de 3.
  bij overdag een hypo heb ik niet ongelofelijk veel last; meer: je net wat slechter voelen dan normaal (waziger zien, erg licht trillen, “mist in hoofd”.

  • Ben42

  Hypoglycemie is een ernstige aandoening.

  De waarden die je aangeeft zijn inderdaad laag. Echter als deze alleen (inclusief de HbA1c) uit de Libre komen, dan dient dit overgedaan te worden met een betrouwbare methode, namelijk een laboratorium bepaling. De Libre is niet gemaakt om dit soort diagnoses ook maar enigszins te kunnen maken, de kans dat de Libre foutieve waarden geeft is groter dan dat je daadwerkelijk hypoglycemie hebt.

  Wel is het een goede meting om aan de arts te laten zien om zowel een laboratorium bepaling te laten doen alsmede misschien een aantal bloedglucose waarden te laten meten.

  Dus niet wachten maar je direct aanmelden bij de huisarts.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  De Libre meet niet de bloedglucose waarde, maar meet de glucose in het vocht net onder de huid. Daarna wordt door de software dit uitgedrukt in een bloedglucose waarde. Deze waarde is niet in alle gevallen betrouwbaar. De ‘HbA1c waarde’ die uit de Libre komt wordt weer gebaseerd op de verzamelde informatie, dit is geen HbA1c waarde maar een schatting gebaseerd op de metingen (die misschien niet al te nauwkeurig waren).
  Een laboratorium waarde voor de HbA1c zal misschien een heel andere uitkomst geven. Bevestigd de laboratorium bepaling de door jouw gemeten waarde, dan kan de arts naar aanleiding daarvan je traject bepalen.

 • Zoals Ben aangeeft, lijkt het mij ook raadzaam met je FSL uitslagen naar je arts te gaan. Je Hba1c is laag en je hebt hypo’s. Als tip kan ik meegeven dat je kan verdiepen in voedsel met een lage glycemische index zie bijv https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx
  Dit kan spontane produktiepieken van insuline voorkomen.

  • howard

  erg bedankt. afspraak met huisarts is gemaakt.
  tijd voor officiele uitslagen!

  groet

  • Ben42

  Hallo Howard,

  Ben je ondertussen verder gekomen in het traject ?

  Vr.Gr.
  Ben

  • howard

  Beste Ben, dank voor de interesse.
  Huisarts heeft me doorgestuurd naar een academisch ziekenhuis. Afd endocrinologie.
  Deze heeft mij terug gestuurd naar interne geneeskunde.

  Afspraak maken lukt nog niet. Wachttijd een maand.

  Maar ik ben niet overtuigd van de ingeslagen weg.

  Heb liever ergens op korte termijn mijn officiële glucose levels getest!
  Weet jij alternatieven ?

  Groet en bedankt
  Howard

 • De huisarts kan deze testen ook aanvragen.

   • howard

   beste Yvonne,

   ik denk dat de link niet werkt.zou je hem nog een keer, of op een andere manier kunnen sturen?

   thx

  • Wallie

  Koop een bloedglucose meter. Vraag bijvoorbeeld je apotheker of bestel een online. Vergeet niet de juiste bijbehorende strips te kopen.

  Indien je dan een bloedglucose lager dan zeg 3.6 prikt, kun je pas zeggen dat je hypoglycemie hebt. Libre is zoals al is gezegd erg onbetrouwbaar als pure steekproef. En ook niet geschikt voor als je geen diabeet bent en dus zeg niet boven de 7 uitkomt.

 • Beste Howard, Ik heb geen link bijgevoegd. Je eigen huisarts kan bij het lab in de buurt de testen zoals een hba1c aanvragen, dan weet je tenminste eerder de officiële hba1c totdat je in het ziekenhuis terecht kunt. Ik ga er dan vanuit dat je je vermeldde hba1c die van de FSL is. Bij mij komt die overigens al ruim 4 jaar vrijwel overeen met die van het ziekenhuis. Met vr. groet, Yvonne

  • howard

  hallo yvonne;

  duidelijk. ik heb trouwens 2 maanden geleden een uitgebreid onderzoek gehad. hba1c was toen 5.1%

  groet

 • Beste Howard,

  Dat is in mmol 32, gewoon erg laag. Raar dat daarop verder geen actie is ondernomen. Je FSL zit dus ook in de buurt van de officiële waarden. Zoals je je symptomen beschrijft, heb je overdag regelmatig hypo’s. Kan je huisarts of je zorgverzekeraar niet bemiddelen voor een snellere aanpak in het ziekenhuis?
  Kijk zelf nog eens tussendoor naar het vermijden van de snelle koolhydraten.
  Sterkte en met vr. groet,
  Yvonne

  • Nee, voor mensen zonder diabetes is een HbA1c tussen 20 en 40 mmol/mol (4-6%) normaal. Dus een waarde van 28 of 32 is geen reden om je zorgen te maken.

  • Ben42

  duidelijk. ik heb trouwens 2 maanden geleden een uitgebreid onderzoek gehad. hba1c was toen 5.1%

  Indien je 2 maanden geleden nog een uitgebreid onderzoek heb gehad, dan is de aangewezen persoon toch weer de huisarts. Dit onderzoek had je hier nog niet vermeld waarmee wij dan adviezen en suggesties geven op niet complete informatie.

  Voor de groep hier die mensen willen helpen is dit een waarschuwing, we proberen advies te geven zonder dat we een redelijk compleet beeld hebben. Er heeft al een onderzoek met een uitslag plaatsgevonden, dit keert het beeld dat we hebben vrijwel 180 graden om.

  Voor de topic starter, nogmaals overleg dit met je huisarts. Nu lijkt het erop dat er lichamelijk helemaal niets met je aan de hand is, een keurige HbA1c lijkt me.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • howard

  dank voor de antwoorden.

  klinkt wel raar dat of een bloedwaarde te laag is of niet, afhangt van de diagnose of iemand diabeet is. klinkt als kip ei verhaal; welke komt eerst??!!

  het uitgebreide onderzoek was bij een prive instantie en niet bij huisarts. ik had het moeten melden, maar 5.1 of 4.7 leek me niet een significant groot verschil. allebei vrij laag (dacht ik) en verandert weinig aan het feit dat ik 4 hypo’s (alsdus de fsl) heb gehad in een week tijd en in mijn ogen de vermoeidheid en wazig zien en wat andere klachten verklaart. En deze hypo’s maak ik me het meest zorgen over!

  groet

  • klinkt wel raar dat of een bloedwaarde te laag is of niet, afhangt van de diagnose of iemand diabeet is. klinkt als kip ei verhaal; welke komt eerst??!!

   Voor diabetespatiënten is een HbA1c-waarde binnen het normale bereik meestal niet haalbaar. Zelfs de ‘beste’ patiënt heeft te maken met hoge bloedsuikers, waardoor de HbA1c-waarde ook hoger wordt. Een HbA1c-waarde in het normale bereik is bij diabetes vaak het resultaat van veelvuldige hypo’s. Dat is erg onwenselijk, omdat de patiënt langzamerhand ongevoelig kan worden voor hypo’s (of dat al is), wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Daarom wordt een normale HbA1c-waarde bij diabetes vaak als te laag gezien en niet als een indicatie dat de behandeling goed is.

 • ?? Jarenlang heb ik in de overtuiging geleefd dat een persoon zonder diabetes een hba1c van 53 heeft en inderdaad vind ik nu op internet dat die tussen de 20 en 42 ligt. Dus Howard jouw hba1c ligt tussen de normale waarden, maar je hebt wel hypo’s. Dan is het toch wachten op het onderzoek bij het academisch ziekenhuis en in de tussentijd zo veel mogelijk de snelle suikers vermijden. Mijn excuses voor mijn foute informatie.

  Voor mij zelf is deze nieuwe kennis een opluchting. Voor de FSL was mijn waarde tussen de 70 en 80, met de FSL al rond de 56 – 58 en sinds de Tresiba op 48. Dat vond ik al laag worden, maaar sinds een paar weken in het gips vanwege een gebroken middenvoetsbeentje en in die periode kom ik nu op 44 uit. Daar hoef ik me tenminste geen zorgen over te maken. Ik heb nog hetzelfde aantal hypo’s, maar de pieken zijn grotendeels verdwenen. Dat vind ik ook een voordeel van de FSL, dat je je hba1c over specifieke periodes in de afgelopen drie maanden kan bepalen. Mijn internist wilde me niet op Tresiba overzetten en eerst het effect van mijn vervroegde pensioen afwachten. Ik zag geen verandering en met enig aandringen op proef Tresiba gekregen. Toen kon ik twee meetrapporten laten zien: een maand pensioen met Lantus en eentje met Tresiba. Toen was hij voor mij om, ondanks dat het wetenschappelijk blijkbaar niet onderbouwd is.

  • howard

  beste yvonne, het lijkt inderdaad veel op pionierswerk.
  met de tegenstelling hoe het lichaam aanvoelt versus wat op dit moment wetenschappelijk bewezen is.
  succes!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.